Jump to content

Wp/cnr/Rijeka Morača

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Rijeka Morača
Rijeka Morača

Morača[1]

Karakteristike[edit | edit source]

Morača je najveća rijeka u Zetskoj ravnici i pritoka Skadarskog jezera. Ukupna dužina toka Morače je 98 km. Sliv rijeke Morače je cijelom svojom površinom na teritoriji Crne Gore i obuhvata površinu oko 3 270 km2. Nastaje od više izvora ispod više planinskih vrhova Kapa Moračka, (2226 mnm), Veliki Zebalac (2129 mnm), Babin Zub (2277mnm), Crna greda (1797mnm), i Semolj (1662 mnm)[2]. Na uvali Ljevišta (975 mnm) sastaju se Ržački potok, Grla i drugi manji potoci i to se smatra izvorištem rijeke. U gornjem toku Morača prolazi kroz sedimente durmotorskog fliša ima dinarski pravac pružanja śeverozapad-jugoistok a u središnjem dijelu teče pravcem śever – jug a sličan pravac ima i kroz Zetsku ravnicu.

Kanjon Morače i Male rijeke

Tok i Kanjon[edit | edit source]

U gornjem dijelu dolina Morače ima tri proširenja Gornja Morača 975-465 m, Donja Morača između 365 do 214 mnm, i Rovca duž doline Mrtvice između 1014 m (Velje Duboko) i 182 m (ulazak Morače u kanjon Platije. U svom śevernom dijelu toka, Morača je brza planinska rijeka, koja probija kanjon śeverno od Podgorice.

Pri prelasku na krečnjačke stijene uśekla je kanjon Platije dug 38 km između Kamenika i Vjeternika i koji je prośečno dubok 1000m. Kanjon Platije je jedan od najfascinantnijih predjela Crne Gore. Rijeka duboko ponire u uske stjenovite strane planina da se njen tok samo nazire u dubokoj provalijiji kao plava pruga.

Od kanjona Platije do Zlatice (30 km), rijeka prolazi riječnim terasama, a od Zlatice šljunkovitom deluvijalnom ravni Zetske ravnice, sve do Podgorice. Morača je simbol Podgorice i rijeka koja teče kroz ovaj grad. U samom srcu grada kod srednjovekovnog utvrđenja, Morača se se spaja sa rijekom Ribnicom. Od Podgorice do Virpazara Morača teče kroz Zetsku ravnicu sve do Skadarskog jezera.

Od svih većih rijeka dinarske oblasti Morača ima najveći pad, 19,7%o. U klisuri kojom je Gornja Morača zagrađena, pad rijeke na dužini od 5 km iznosi 344 m ili 68.5 %. Prosječni proticaj prije spajanja sa Zetom (kod Vranjskih njiva) je 62 m3/s, a pri ušću u jezero 210 m3/s.

Morača je relativno mala rijeka, nešto više od 100 m široka i uglavnom plitka, pa zbog toga njen tok nije mijenjan. Njen kanjon je dio glavnog puta preko kojeg se dolazi do Crnogorskog primorja i Podgorice, i śevernog dijela Crne Gore i Srbije.

Pritoke[edit | edit source]

Pritoke Morače su tkđ. planinske rijeke. Sa lijeve strane, pored brojnih malih potoka, važnije su pritoke Javorski potok, Slatina, Koštanica, Sjevernica, Kruševački potok, Mala rijeka, Ribnica i Cijevna. Sa desne strane su joj pritoke Ratnja rijeka, Požnja, Topli potok, Vrela, Ibrištica, Mrtvica, Melještak, Bogutovski potok, Zeta, kanal Mareze i Sitnica. Kako je Morača poznata po uskoj i strmoj riječnoj dolini sve do ulaza u Zetsku ravnicu, ograđenoj visokim planinama i planinskim grebenima, to su njene pritoke kratkog toka i vrlo velikog pada sa kanjonskim dolinama (Mala rijeka) čije su strane često visoke i do 1000m.[3]

Manastir[edit | edit source]

U dolini Morače se nalazi Manastir Morača jedan od najčuvenijih istorijskih i kulturnih spomenika Crne Gore iz 13.v. Nalazi se na desnoj obali rijeke Morače, udaljen 25 km od Kolašina i 45 km od Podgorice. Manastirski kompleks se sastoji od saborne crkve Uspenja Bogorodice, male crkve Svetog Nikole i zgrade konaka. Porta manastira je opasana visokim kamenim zidom sa dvije kapije.

Reference[edit | edit source]

  1. Rijeka Morača
  2. Tamo gdje izvire Morača
  3. Pritoke rijeke Morače