Wp/cnr/Rajko Cerović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Rajko Cerović

Rajko Cerović (Tomaševo, Bijelo Polje, 1938 – Kolašin, 5. II 2024) bio je crnogorski književnik, televizijski autor i publicista.

Biografija[edit | edit source]

Rajko Cerović je završio Filološki fakultet (Opšta književnost sa teorijom književnosti) u Beogradu.

Radio je kao profesor u gimnaziji, jednu godinu u „Pobjedi“, a sav preostali radni vijek na Televiziji Titograd, danas Televiziji Crne Gore. Bio je samostalni autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd.

Zbog neslaganja sa politikom Slobodana Miloševića podnio je ostavku na mjesto glavnog i odgovornog urednika 1988. godine. U jesen 1991. godine je otpušten sa posla, godinama bio demoniziran u režimskim novinama, prebijen ispred svog stana... Bio je saradnik velikog dijela antiratnih i antišovinističkih glasila tadašnje države („Oslobođenje“, „Naši dani“, „Nedjelja“, „Vjesnik“, „Danas“, „Borba“, „Monitor“ i „Liberal“).

Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo.

Izbor iz svojih književnih kritičkih eseja objavio je u knjizi Svjetlost i sjenke jedne tradicije (1986) i Crnogorsko književno iskustvo (2003). Izbor iz publicističkih rasprava, kulturološko-političkih eseja i polemika objabio je u knjizi Riječ protiv i Crnogorski stereotipi.

Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.[1]

Izvori[edit | edit source]

  • Crnogorski glasnik, Glasilo Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, godina XII, broj 68, ožujak-travanj/mart-april 2011, ISSN 1332-4977

Reference[edit | edit source]

  1. Crnogorski glasnik, Glasilo Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, godina XII, broj 68, ožujak-travanj/mart-april 2011, ISSN 1332-4977, str. 7