Wp/cnr/Jožef Smej

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Jožef Smej

Jožef Smej (Bogojina, 15. februar 1922. – Lenart u Slovenskim goricama, 21. novembar 2020.) je slovenački katolički biskup, teolog, pjesnik, pisac, prevodilac, istoričar.

Biografija[edit | edit source]

Rođen u Prekomurju. Osnovnu školu je pohađao u Bogojini, srednju školu u Murskoj Soboti. Prije nego bih počeo studirati teologiju 1940. godine se upisao na Medicinski fakultet u Ljubljani. Nakon toga u mijesecu oktobra je prelazio na Teološku školu u Maribor. U vremenu mađarske okupacije (1941.–1944) u drugom svjetskom ratu je nastavio studije u Szombathelyu u Mađarskoj, đe se naučio i mađarski jezik.

8. decembra 1944 je zaređen za sveštenika u Szombathelyu. Bio je kapelan u Prekomurju i 13 mijeseca služio nek vojnik u Zagrebu. 1969. godine je dolazio u Maribor, đe je radio do penzije. Najprije je bio vikar i od 1975. godine kanonik te direktor biskupijske kancelarije. Papa Jovan Pavle II ga je postavio za pomoćnog biskupa 25. aprila 1983. Ovu službu je dovršavao do 2012. godine.

Jožef Smej se je bavio istraživačkim, literarnim i istorijskim radom. Istraživao je istoriju katoličke crkve u Prekomurju i prekomurskog slovenačkog jezika te i prekomurski protestantizam. Pisao je mnogo rasprava, članaka i knjiga o prekomurskim književnicima i katoličkim politicima (nek Štefan i Mikloš Küzmič, Jožef Klekl). Preveo je iz latinskog, francuskog, mađarskog i njemačkog jezika.

Umro je u domu za stare u 98 godinama u Lenartu zbog komplikacije koronavirusne bolesti.

Spoljašnje veze[edit | edit source]