Wp/cnr/Gojko Čelebić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Gojko Čelebić

Gojko Čelebić (Podgorica, 1958) je crnogorski pisac i diplomata.

Biografija[edit | edit source]

Gojko Čelebić je završio srednju školu na Cetinju. Studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i u Podgorici. Zatim je 1989. godine diplomirao dramaturgiju na DAMU (Prag, Čehoslovačka).

Tokom disidentskog pokreta u Istočnoj Evropi, kroz koji se Čelebić gradio kao tvorac sličnih radova, od 1980-ih režirao je brojne pozorišne komade disidentskih pisaca i počeo da objavljuje drame, poeziju, kratke priče i romane. Takođe je proveo neko vreme kao student u Pragu u Schauspielhausu u Berlinu 1987. godine, kada je učestvovao na seminaru o Bertoltu Brehtu. Godine 1989. odbranio je master u Pragu sa tezom o Vsevolodu Meierholdu.

Čelebić je početkom devedesetih osnovao i režirao dva antologijska projekta. Prva je bila zbirka romana objavljena u dvadeset svezaka, koja predstavlja antologiju crnogorskih romana u 20. stoleću. Drugi, čiji je on i tvorac, potpuna je antologija crnogorske književnosti koja se razvija već hiljadu godina. Ova djela su nastala na četiri jezika: latinskom, italijanskom, srpskom i crkvenoslovenskom.[1]

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade (2013).[2].

Književnost Gojka Čelebića[edit | edit source]

Po književnom pozivu Čelebić je romanopisac, kanališući tradicionalni evropski filozofski roman. Ipak, njegovi književno-istorijski interesi vezani su za evropski barok, a aspekte koji se odnose na južnoslovenske jezike i kulturu, posebno na one koji se odnose na srednjovjekovni i barokni Кotor. Najznačajniji uticaj na njegov književni razvoj, koji je postao očigledan u njegovom radu, bio je američki (i kasnije evropski) hipi pokret. Pored toga, disidentska literatura kao što su Milovan Đilas i Vladimir Nabokov, kao i brojni pisci njegove generacije u Poljskoj, Nemačkoj i Rusiji bili su veoma značajni u procesu njegovog umetničkog stvaralaštva.[1]

Spoljašnje veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. 1.0 1.1 Gojko Čelebić (Pristupljeno 21.08.2019.)
  2. Radule Knežević, Ilija Lakušić i Gojko Čelebić dobitnici Trinaestojulske nagrade! (Objavljeno 18.06.2013., pristupljeno 21.08.2019.)