Jump to content

Wp/cnr/Generacija 9

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Generacija 9

Generacija 9 je umjetnička grupa osnovana 1978. godine u Nikšiću.

Nastanak Generacije 9[edit | edit source]

1978.godine, mladi i talentovani umjetnici iz Nikšića došli su na ideju da oforme likovni kružook u cilju promocije i afirmacije mladih talenata. Već krajem godine formiraju neformalnu likovnu koloniju čiji su članovi dominantno bili stvaraoci iz grada pod Trebjesom: Milovan Miki Radulović, Dragomir Cile Vušović, Rajko Todorović Todor, Ilija Branko Burić, Dušan Jeknić, Žarko Bjelica, Žarko Vojičić, Dragan Karadžić i Stanko Zečević.

Javnosti se predstavljaju kolektivnom izložbom u Beogradu aprila 1979.godine, kada udruženje i zvanično dobija ime Generacija 9. Naziv grupi je dao srpski slikar Radomir Reljić, autor predgovora za katalog izložbe koja je u postavci imala radove devet umjetnika: Žarka Bjelice, Ilije Branka Burića, Stanka Zečevića, Dušana Jeknića, Dragana Karadžića, Milovana Mikija Radulovića, Nikice Raičevića, Branislava Bana Sekulića i Rajka Todorovića Todora.

Izrazito naglašen talenat i ljubav prema umjetnosti, ispoljeni još u dječačkom dobu, odlučujuće su uticali na formiranje Generacije 9 i konačni ishod njihove borbe u ostvarenju profesionalnih ciljeva. Naime, školovanje na Srednjoj likovnoj školi u Herceg Novom bilo im je uskraćeno, jer je ustanova prestala da radi 1966. godine, a taj „hendikep“ nadomjestila im je Pedagoška akademija u Nikšiću.

Naredni izazov bio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu. Uspjeli su, u konkurenciji više stotina kandidata, da se izbore za mjesto na toj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi, steknu diplome i magistarska zvanja, a zatim, kao stipendisti, da usavršavanje nastave na akademijama širom Evrope. Svi su se potom svojevoljno vratili u rodni kraj, željni da znanje i umjeće daruju sredini iz koje su potekli, da unesu novu energiju u i pokrenu inicijative od značaja za afirmaciju mladih umjetnika i umjetnosti uopšte. Tako su nastali Nikšićki likovni susreti, Manifestacija Septembarski likovni salon mladih Jugoslavije i Galerija Forum. Za relativno kratko vrijeme Grupa je stekla zavidnu reputaciju u zemlji i inostranstvu – posebno značajna, u nizu izložbi ovog likovnog kružooka tokom decenije njegovog djelovanja, je ona organizovana u Jugoslovenskom kulturnom centru u Beču 1987. godine.

Osim kolektivnih, članovi Generacije 9 autori su više samostalnih izloži i dobitnici brojnih državnih i međunarodnih priznanja.[1]

Trenutno je u pripremi štampa monografije, u izdanju NP „Nova Pobjeda“ i CEHRA iz Nikšića, koja će obuhvatiti umjetničko stvaralaštvo 13 likovnih umjetnika.[2]

Članovi Generacije 9[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. „ZLATNA GENERACIJA“ NIKŠIĆKE LIKOVNE SCENE (autorka: Mina Gezović) (Objavljeno 08.08.2018., pristupljeno 06.12.2019.)
  2. "Generaciji 9" za jubilej monografija i izložba (Objavljeno 03.12.2019., pristupljeno 06.12.2019.)