Wp/cnr/Franc Temlin

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Franc Temlin
Mali katechismus (1715.)

Franc (Ferenc) Temlin je slovenački književnik u Ugarskoj u 18. vijeku. On je autor prve štampane knjige na prekomurskom slovenačkom jeziku.

Temlin je rođen u današnjem Prekomurju (Slovenija). Bio je luteranski sveštenik. Obitelj Temlin 1687. godine je dobila čin malog plemića. Nekoji podaci piše da Temlinovo rodno mjesto je Krajna u Jugozapadnom Prekomurju (Ravensko). Temlin je studirao na univerzitetu u Halleju (Saksonija, Njemačka). Tamo podaci piše da je bio Temlin "de Muraj Szombathiensis" (iz Murske Sobote).

1714. godine je Temlin molio njemačke pietiste u Halleju za pomoć da lako objavi svoju knjigu na prekomurskom jeziku. U svojem pismu piše da među Murom i Rabom Slovenci nemaju knjige na maternjem jeziku.

1715. godine su izdali u Njemačkoj Temlinovu knjigu Mali katechismus (Mali katekizam), koji je prevod Lutrovog katekizma na prekomurski slovenački. Vjerovatno Temlin je koristio osobito mađarsku inačicu katekizma.

Temlin je početnik prekomurske književnosti. Ranije Slovenci u Ugarskoj su koristili kajkavske hrvatske knjige i u njihovim rukopisima je dominirala takva miješalica prekomurskog slovenačkog i kajkavskog hrvatskog jezika. Temlin ima još mnogo kajkavskih izraza u svojoj knjizi, no jezik već je pravi prekomurski. U svojem stilu Temlin je očigledno samostalan autor.

Prekomurski slovenački jezik je bio kodificiran na kraju 18. vijeka kad je Štefan Küzmič preveo Novi zavjet na prekomurski.

Literatura[edit | edit source]

  • Novak, Vilko (1976): Izbor prekmurskega slovstva, Ljubljana
  • Trstenjak, Anton (2006): Slovenci na Ogrskem, narodopisna in književna črtica: objava arhivskih virov. Maribor: Pokrajinski arhiv