Jump to content

Wp/cnr/Filozofija

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Filozofija
Platon, Konfučije, Ibn Sina

Filozofija se može definisati kao pokušaj razumijevanja misterija egzistencije i stvarnosti. Filozofija proučava najopštije kategorije mišljenja i svijeta kao što su duh, materija, um, istina, dokazi, prvi principi itd. Takođe, filozofija pokušava razumjeti prirodu istine i znanja ali i pronaći osnovne ljudske vrijednosti u životu. Odnos između ljudskog društva i prirode je isto bitan dio filozofije koja pokušava iskoristiti ljudsku sklonost ka čuđenju, zanimanju i želji za razumjevanjem, kako bi se došlo do bitnog, kako bi se došlo do istine.

Dakle, filozofija je proces analiziranja, kritikovanja, interpretacije i spekulisanja. U glavne filozofske discipline spadaju: ontologija (učenje o biću), logika (učenje o istini), etika (učenje o dobrom), estetika (učenje o lijepom) i epistemologija (učenje o znanju).

Filozofija počinje od riječi philein i sophia, što denotativno znači ljubav prema znanju ili mudrosti. Ona pokušava saznati istinu i svijet. Javlja se u VI vijeku p. n. e. u Staroj Grčkoj.

To što se javlja imalo je svoje razloge jer je vladalo robovlasničko društvo i demokratija koji su omogućavali dokolicu. Pored toga Grčka je imala povoljan geografski položaj i ekonomski razvoj. Robovi su omogućavali robovlasnicima da se bave umovanjem jer su robovi obavljali sve fizičke poslove.

Unutrašnje poveznice[edit | edit source]

Literatura[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]

Vanjske poveznice[edit | edit source]