Jump to content

Wp/cnr/Entuzijasti

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Entuzijasti

Entuzijasti je bila pop-rok grupa iz Podgorice.

Biografija (1964 - 1969)[edit | edit source]

Početni elan nastao je zahvaljujući filmu „Veseli klub mladih“ (The Young Ones), koji se prikazivao u bioskopu kultura Kultura. Iako nijesu znali da sviraju, izuzev Peka Gatolina, odlučili su da naprave bend. Prvu postavu su činjeli:

  • Peko Gatolin (gitare)
  • Slobo Džeferović (ritam gitara)
  • Miro Popović (bas gitara)
  • Dragan Popović Pop (bubnjevi)

Grupa je nastala 1964. godine u Titogradu.

Uskoro je Mira Popovića zamijenio Džile Kalezić, a bendu su se priključili Draga Kozlica, na klavijaturama, i Mili Knežević, kao drugi vokal i na drugim bubnjevima.

Bend je uspio da dobije prostoriju u Domu omladine za probe benda, a u samom početku su vježbali na priručnim instrumentima, koje su napravili prekombinovanjem akustičnih gitara u električne magnetima iz radio uređaja. Početkom 1965. godine, nova direktorica Doma Omladine, Ljiljana Bulatović, odlučila je da sav budžet Doma Omladine uloži u kupovinu pravih instrumenata, koji nijesu bili najboljeg kvaliteta, ali su u to vrijeme za Titograd bili od izuzetne vrijednosti.

Ime grupi dao je Bato Kokolj, prilikom gostovanja u emisiji na Radiju Titograd, smislivši na licu mjesta ime, jer ga nijesu imali.

Nastupali su u Gimnaziji, u Ekonomskoj školi, na Pravnom fakultetu, u Domu Omladine i po mjesnim zajednicama u okolini Titograda.

Svirali su Beatlese, Stonese, Holliese, Presleya, pjesme koje su skidali sa Radio Luxemburga, ali i italijanske pjesme, jer se u to vrijeme u Crnoj Gori svakodnevno gledao RAI, a veliku popularnost je imao i italijanski muzički festival „San Remo“.

Prvo autorsko djelo Entuzijasta bila je pjesma Peka Gatolina Ako te sjutra sretnem samu.

Prvi samostalni koncert održali su 21. januara 1967. godine da posljednjeg mjesta popunjenoj sali Doma omladine. Krajem januara 1967. učestvovali su na gitarijadi na Sajmištu, u Beogradu. Za taj nastup pridružio im se i Miodrag Ćiko Crvenica. Od 142 grupe koje su nastupile na Gitarijadi, zauzeli su deseto mjesto po mišljenju publike, a deveto po mišljenju žirija.

Biografija (1969 - 1982)[edit | edit source]

Iz benda odlaze Dragan Popović Pop i Dragan Kozlica, a umjesto njih dolaze Kotoranin Tonči Petrović i Mili Knežević. Danila Kalezića mijenja Miodrag Džemo Radonjić iz greupe Stella, a Peka Gatolina gitarista Podgoričana, Mirsad Serhatlić.

1969. godine su nastupili i pobijedili na Titogradskoj gitarijadi.

U ovom periodu svirali su redovno u hotelu Crna Gora u Titogradu, u hotelu Fjord u Kotoru, u budvanskoj Avali i na drugim mjestima.

Sredinom 1973. godine odlaze na višemjesečnu turneju po Rusiji. Učestvuju 1974. na Opatijskom festivalu, koji je bio, ujedno, i izbor za jugoslovensku pjesmu Evrovizije, sa pjesmom Moma primorkinja, kompozitora Branka Zenovića. Nijesu ušli među 12 finalista, ali su snimili u PGP RTS singl sa B stranom Vrati je more Tončija Petrovića, sa Milijem Kneževićem kao vokalom. Nakon Opatije ponovo su otišli na turneju po SSSR-u.

U jesen 1975. dolazi do promjene u sastavu benda. Džemo Radonjić odlazi u Norvešku i umjesto njega na basu je Milan Mićo Popović, a Mirsada, koji se pridružio Džemu, zamjenjuje sedamnaestogodišnji Milan Popović, kasnije poznat kao Danijel Popović, izabran na raspisanom konkursu. Učestvuju na Opatiji 1976., a izlazi i tekst o njima u prestižnom Džuboksu. Nastupili su sa pjesmom Kotorskim ulicama Tončija Petrovića, koju je izdao Jugoton na singlu. Na B strani je bila Ne zaboravi Milija Kneževića. Od 1976. do 1980. uglavnom idu na turneje po SSSR-u, đe su bili veoma poznati i traženi.

Bend krajem 1978. čine:

  • Mirčeta Popović (gitara)
  • Mili Knežević (bubnjevi, vokal)
  • Mićo Popović (bas)
  • Petar Ćuković (klavijature)
  • Tonči Petrović (klavijature)

Tonči Petrović uskoro napušta bend i posvećuje se komponovanju. Mirčetu Popovića mijenja Mirko Šuković, Šukovića ubrzo Dušan Duka Martinović, da bi, nakon Martinovićevog odlaska u vojsku, ponovo na gitari bio Šuković. Grupi se 1981. godine priključuju članovi rasformiranih Vaga, pa u narednom periodu nastupaju kao super - grupa u sastavu: Mili Knežević, Mićo Popović, Milan Ukić Šime, Rale Jovanović, Tonči Petrović i Mirko Šuković.

Izvori[edit | edit source]

  • Željko Milović, Crnogorska pop - rock muzika, Podgorica, Matica crnogorska, 2015