Wp/cnr/Dragana Gaga Tripković

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Dragana Gaga Tripković

Dragana Tripković (Cetinje, 1984.), crnogorska književnica.

Biografija[edit | edit source]

Tripković je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Stevana Koprivice. Jedna od osnivača i direktorica Alternativne teatarske aktivne kompanije - ATAK. Radila je kao dramaturškinja u Crnogorskom narodnom pozorištu. Objavljene su joj i izvedene drame "Biljke za kraj" i "Smjena". Objavila je zbirke poezije "Prevarena duša" (2000.), "Ljubav je kad odeš" (2005.), drugo izdanje (2006.), "Pjesme" (2008.), "Stihovi od pijeska" (2014.). Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, njemački, italijanski, letonski i albanski jezik. Njenu pjesmu "Providna porodica" komponovao je poznati letonski kompozitor Juris Abols, a izveo je Nacionalni zbor Letonije, pod dirigentskom palicom Marisa Sirmaisa, kao dio programa "Riga – Evropska prijestonica kulture 2014."

Dobitnica je dvije nagrade fondacije "Anna Lindh" za kratku priču 2012. i 2013. godine. Koautorka je dramskog komada "Poglavlja 23 i 24" izvedenog na Festivalu internacionalnog aternativnog pozorišta FIAT- 2013. u Podgorici. Drama "Smjena" izvedena je u okviru projekta "19. decembar – dan poslije" u Tvornici raketa u Podgorici u produkciji ATAK-a. Jedna je od autorki pozorišnog i filmskog projekta "Slijepi" izvedenog na Vojnom aerodromu Golubovci, 2014. godine, u produkciji ATAK-a. Tripković sarađuje sa brojnim časopisima za književnost u zemlji i inostranstvu. Radila je kao novinarka i pozorišna i filmska kritičarka u crnogorskim dnevnim listovima i magazinima, te kao članica Savjeta Radio televizije Crne Gore.

Poeziju objavljuje u časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja "Ars", časopisima za kulturu "Plima Plus", "Quest" i "Sarajevskim sveskama" i drugim. Poezija Dragane Tripković dio je brojnih antologija savremenog crnogorskog i evropskog pjesništva.

Zbirke poezije:

  • Prevarena duša (2000)
  • Ljubav je kad odeš (2005)
  • Pjesme (2008)
  • Stihovi od pijeska (2014)