Wp/cnr/Danilo Popović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Danilo Popović

Danilo Popović (Cetinje, 16. april 1952) je bratanić crnogorskog đenerala Krsta Popovića i mašinski inženjer.

Biografija[edit | edit source]

Danilo Popović je srednje obrazovanje stekao u srednjoj tehničkoj školi, na mašinskom odśeku. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu, kao i na fakultetu Zaštite na radu i time stekao zvanje Diplomiranog mašinskog inžinjera i Inžinjera zaštite na radu.

Radnu karijeru započeo je u fabrici „Obod“. Radio je kao inžinjer u fabrici „Razvoj tehnologije i konstrukcije“, nakon čega je prešao na radno mjesto šefa tehničke kontrole. Poslije više godina na ovom radnom mjestu postavljen je za direktora fabrike kombinovanih hladnjaka i vertikalnih zamrzivača, takođe u fabrici „Obod“. Sa tog radnog mjesta, 1990. godine, prešao je u Savez sindikata Crne Gore i bio njen predśednik do 2008. godine. Poslije odlaska iz Saveza sindikata i dalje je obavljao volontersku funkciju predśednika Skupštine, najvećeg organa između dva kongresa.

Profesionalno obavlja poslove u crnogorskom Fondu za Solidarnu Stambenu Izgradnju čiji je osnivač Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore, kao predśednik Odbora direktora. U svojoj karijeri odlikovan je sa više odlikovanja među kojima: medaljom za vojne zasluge i ordenom rada sa srebrnim vijencem. Dobitnik je i najveće nagrade prijestonice Cetinje „13. novembar“.

Tokom školovanja bavio se sportom. Igrao je košarku u KK „Lovćen“. Bio je dugo godina predśednik muškog i ženskog košarkaškog kluba „Lovćen“, kao i predśednik FK „Lovćen“ u dva mandata. U svojoj karijeri ostvario je kontakate sa stranim institucijama i organizacijama.

Bio je član predśedništva Svjetske organizacije sindikata sa śedištem u Briselu kao i član predsjedništva PERC-a, novoformirane organizacije koja je zastupala interese zemalja reasocijalizma zajedno sa Rusijom. Drži pozdravne govore na manifestaciji Pohodi herojima Božićnog ustanka.

Govori ruski i italijanski jezik.

Izvor[edit | edit source]


Vanjske veze[edit | edit source]

1. http://www.vijesti.me/vijesti/stambeni-fond-se-spasio-cfssi-nece-u-stecaj-966762

2. https://www.cdm.me/drustvo/danilo-popovic-napadaju-me-25-godina/


Reference[edit | edit source]