Wp/cnr/Budislav Kralj

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Budislav Kralj

Budislav Kralj (Bar, 10. septembar 1956.[1] - Podgorica, 23. avgust 2014.[2] ) je crnogorski novinar, publicista, pjesnik i književni kritičar.

Biografija[edit | edit source]

Budislav Kralj je rođen 1956. godine u Baru. Gimnaziju je završio u Podgorici, a Filološki fakultet - odsijek za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik u Prištini.

Objavio je brojna publicistička djela, među kojima se ističu: Dijalog sa literaturom, Između riječi i vremena - život i djelo Čeda Vukovića i Ko je Ko u kulturi Crne Gore. Zastupljen je u nekoliko antologija.

Dobitnik je više nagrada i priznanja: Nagrada na festivalu poezije „Majska rukovanja“, Prva nagrada na jugoslovenskom festivalu „Nedelja radija - Brezovica 97“, godišnja nagrada RTV CG, godišnja nagrada Udruženja novinara Crne Gore, Zlatna plaketa KPZ Podgorica i dr.

Radio je kao urednik u Redakciji za kulturu Radija Crne Gore, izvršni direktor Mediteranskog sajma knjiga u Baru i glavni i odgovorni urednik lista za kulturu, nauku i umjetnost Ljetopisa „Most“.[1]

Izvori[edit | edit source]

  • Budislav Kralj, Novak Vukčević: Ko je Ko u kulturi Crne Gore, 2. dopunjeno izdanje, ZoNo-public, Podgorica, 2004

Reference[edit | edit source]

  1. 1.0 1.1 Budislav Kralj, Novak Vukčević: Ko je Ko u kulturi Crne Gore, 2. dopunjeno izdanje, ZoNo-public, Podgorica, 2004, str. 367
  2. Preminuo Budislav Kralj (Objavljeno 24.8.2014., pristupljeno 3.4.2019.