Jump to content

Wp/cnr/Borislav Tamindžić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Borislav Tamindžić

Borislav Boro Tamindžić (Kotor, 1932 – 27. novembar 1992[1]) je crnogorski kompozitor.

Biografija[edit | edit source]

Borislav Boro Tamindžić je rođen 1932. godine u Kotoru, a najveći dio đetinjstva, mladosti i života proveo je u Podgorici. Srednju muzičku školu „Njegoš“ započeo je na Cetinju, da bi je završio u Kotoru. Muzičku akademiju studirao je u Beogradu u klasi Nikole Hercigonje i uz naklonost profesora Marka Tajčevića.

Prva Tamindžićeva službovanja vezana su za tadašnji Radio Titograd, koji je u to doba uzimao puni zamah u praćenju i kompletiranju, svojih muzičkih programa. Bio je predavač u Muzičkoj školi, radio je i za Crnogorsko narodno pozorište, a sarađivao je i na brojnim javnim priredbama i manifestacijama. Od 1976. godine radio je kao muzički urednik u televiziji Crne Gore, đe je proveo 19 godina, i tu okončao svoj radni, a ubrzo i životni vijek.

„Mnogi misle da je crnogorski folklor primitivan, tako ga neki nazivaju. Ne da bi nekoga uvrijedili, ni da bi naciju uvrijedili, ne – nego zbog ta tri četiri tona, kažu da je ta melodija primitivna. Nije to tačno. Naravno ovim ljudima koji to ne znaju, njima koji misle da imamo samo melodije kao što su: „Što si sjetan, serdar Jole.“ Nije tačno, imamo mi široku melodiju: od bokeške melodije, preko ove podgoričke, tamo do Sandžaka. To su melodije sa velikim ambitusom, melodije koje ne može svako da pjeva. Ja uzimam te takozvane melodije, jer one pružaju kompozitoru da podmetne raznorazne harmonije“ (Borislav Tamindžić)[2]

Duboko vezan za crnogorski folklor, Tamindžić je istraživao šire sazvučje naše muzičke riznice, stvarajući djela snažne epske dramatike i ekspresivnosti, i djela lirske emotivnosti i romantične uznesenosti. Autor je brojnih djela đečje horske muzike, scenske i filmske, kamerne, orkestarske, oratorijuma i prve crnogorske opere „Šćepan Mali“.

Dobitnik je značajnih nagrada i prizananja: Udruženja kompozitora Jugoslavije za muzičko djelo godine, Trinaestojulske nagrade, Zlatne arene u Puli za muziku u filmu Beštije i drugih.

Preminuo je novembra 1992. godine.[1]

Vanjske veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. 1.0 1.1 Kalendar: 27. novembar (Objavljeno 27.11.2018., pristupljeno 26.08.2019.)
  2. Boro Tamindžić-nepravdeno zaspostavljeni crnogorski kompozitor (Objavljeno 06.10.2018., pristupljeno 26.08.2019.