Wn/ms/Kajian: lebih beratus orang yang dijangkiti oleh koronavirus yang baharu

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Kajian: lebih beratus orang yang dijangkiti oleh koronavirus yang baharu

20 Januari 2020 (Isnin)

Pada hari Jumaat, penyelidik di Imperial College London menyiarkan hasil kajian menganggarkan jumlah orang yang dijangkiti dengan koronavirus baru mungkin melebihi 1000. Virus seperti SARS ini kali pertama dikesan di Wuhan, China. Sejak dari hari ini, Pegawai Cina mengesahkan ia telah menjangkiti lebih 200 orang kebanyakannya di Wuhan dan membunuh tiga orang. Kes yang dilaporkan juga muncul di Thailand, Korea Selatan, dan Jepun.

Kajian ini dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Berjangkit Global MRC oleh Pusat Penyelidikan Berjangkit Global di Imperial College London berdasarkan kes pneumonia yang aneh di China. Kajian ini menyebarkan aliran melalui udara dan kes-kes yang diketahui di luar China untuk membayangkan anggaran itu, "jumlah 1,723 kes" di Wuhan pada 12 Januari. Pasukan penyelidikan mencatatkan penemuan mereka dalam talian sebelum penerbitan rasmi.

"Kemungkinan besar wabak Wuhan koronavirus baru telah menyebabkan lebih banyak kes penyakit pernafasan yang sederhana atau teruk daripada yang dilaporkan pada masa ini", ditulis dalam laporan tersebut.

Pihak berkuasa China telah membuat spekulasi bahawa virus itu telah dipindahkan kepada manusia dari haiwan di pasar makanan laut di Wuhan, di mana kebanyakan orang yang dijangkiti telah dijumpai. Kajian itu tidak mengecualikan kemungkinan jankitan antara manusia ke manusia.

Singapura dan Hong Kong telah meningkatkan pemeriksaan untuk penumpang penerbangan Wuhan. Dari hari Jumaat, pihak berkuasa Amerika Syarikat mengisytiharkan langkah-langkah yang serupa untuk lapangan terbang utama San Francisco, Los Angeles dan New York.

Pautan luar[edit | edit source]

Sumber[edit | edit source]