Jump to content

Wn/hu/Kormányalakítás a Saar-vidéken: mindenki a zöldeknek udvarol

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kormányalakítás a Saar-vidéken: mindenki a zöldeknek udvarol

2009. október 9., péntek


„Egzotikus”, sehol másutt nem létező kormánykoalíció alakulhat a Saar-vidéken. Hosszú idő után az iparvidék lehet az első olyan nem városállam jogállású német tartomány, ahol kormányzati szerephez juthatnak a zöldek.

A Saar-vidéken egyensúlyi helyzetet teremtett a szeptember végi tartományi választás. A jobboldal koalícióra törekvő két pártja, a liberális FDP és a konzervatív CDU 24 mandátumhoz jutott a saarbrückeni parlamentben, ezzel egy hajszálnyival ugyan, de lemaradtak a kormányalakításhoz szükséges 26 képviselői szavazatról. A baloldal egymással versengő két pártja a szociáldemokrata SPD illetve a volt NDK-állampártból és egy szakszervezeti mozgalomból alakult Baloldal szintén 24 mandátumot gyűjtött. Sem a jobboldal, sem a baloldal nem tett le kormányalakítási terveiről, mindkét fél komoly energiákat mozgósít, hogy megszerezze a német zöldpárt három képviselőjének szavazatát, amellyel stabil kormánytöbbséget lehetne kialakítani.

A nagy pártok valósággal körbeudvarolják a helyzettől koránt sem elragadtatott saar-vidéki zöldeket, akikre a választási eredmény a mérleg nyelvének kellemetlen szerepét osztotta. A zöldeket valójában egyik nagy párthoz sem fűzik szoros ideológiai szálak, a két kisebb koalíciós partnerjelölttel pedig élesen szemben állnak a párt által képviselt elképzelések.

A politikai elemzők által esélyesebbnek ítélt CDU-FDP-Zöldek – a pártok által választott színek miatt Jamaikának nevezett – koalíció is igen gyenge lábakon állónak tűnik. A CDU és a zöldek kísérletinek nevezett koalíciója már több mint egy éve kormányozza közösen Hamburg városát, ám az együttműködés korántsem problémamentes. A saar-vidéki Jamaika-koalíció igazi akadálya az FDP, amelynek a vállalkozási szabadságot és a szociális rendszer leépítését szorgalmazó nézetei élesen szemben állnak a zöldek szolidaritásra és környezetvédelemre épülő ideológiájával.

Az SPD-Baloldal-Zöldek koalíció lehetősége még ennél is kisebb. A zöldek ezidáig elzárkóztak a baloldali populistának tartott Baloldaltól. A koalíciós összeborulást nem csak az ideológiai távolság, hanem a saar-vidéki Zöldek vezetője, Hubert Ulrich és a Baloldalt vezető, korábbi tartományi miniszterelnök Oscar Lafontaine közötti kölcsönös utálat is valószerűtlenné teszi. Már csak ráadás, hogy a szociáldemokraták sem lelkesednek maradéktalanul az NDK-s utódpártért.

Úgy tűnik azonban, hogy Oscar Lafontaine fölül akar emelkedni Huberthez fűződő rossz viszonyán és a Saar-vidéken egy baloldali koalíció prototípusát kívánja beüzemelni, amely 2013-ban képes lehet az országos választásokon a most alakuló konzervatív-liberális kormány leváltására. Ennek érdekében Lafontaine lemondott a Bundestagban betöltött frakcióvezetői tisztségéről és most a Saar-vidékre visszatérvén próbálja meg pártjának esélyeit növelni. Ha Lafontaine próbálkozásai sikerrel járnak, akkor egykori beosztottja, az SPD-s Heiko Maas lenne az iparvidék miniszterelnöke.

Források

[edit | edit source]