Wn/hu/Japán hajók indulnak Szomáliába

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Japán hajók indulnak Szomáliába

A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (海上自衛隊) zászlaja2009. március 14., szombat
Japán hadihajók indulnak a szomáli partok felé.

Ma elindult két japán romboló a Hirosima melletti Kure kikötőből az Ádeni-öbölön keresztül Szomália partjai felé a szomáli kalózok elleni nemzetközi akció keretén belül - adta közzé egy katonai illetékes. A japánok saját hajóikat akarják megvédeni.

A második világháború óta ez lehet az első eset, hogy japán katonák fegyvereket visznek külföldre. A két romboló várhatóan majd két-három hét múlva érkezik vissza az Ádeni-öbölbe, csatlakozva Amerika, Európa és Kína járőrhajóihoz.

Az MTI szerint mind a két hajón 2 járőrhelikopter és ugyancsak 2 rohamcsónak van, a rombolókon összesen kb. 200 katona végzi munkáját.

A szomáli kalózok az elmúlt években összesen körülbelül 100 hajót támadtak meg az Ádeni-öbölben. Ezt az útvonalat évente körülbelül kétezer hajó használja arra, hogy átkeljen a Szuezi-csatornán.

A japán szigetország pacifista alkotmánya szerint a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (海上自衛隊) csak Japánt, vagy japán állampolgárokat érintő támadások esetén használhatnak fegyvert. A japán parlament elé nemrégiben terjesztettek be egy tövénytervezetet, amely elfogadása esetén engedélyezi majd a fegyverhasználatot más országok állampolgárainak védelmében is.


Források[edit | edit source]