Jump to content

Wn/hu/Hamburgban fizetni kell az újságért

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Hamburgban fizetni kell az újságért

2009. december 15., kedd


Ingerült olvasók és tiltakozás fogadta Hamburgban a városi újság karácsonyi meglepetését: az Axel Springer kiadó fizetőssé tette az Abendblatt internetes kiadását. A Hamburger Abendblatt szerkesztősége: Régóta tudható, hogy a hagyományos újságírás fölött, kiváltképp a napilapok fölött eljárt az idő. A nyomtatott sajtó furcsa módon önmagának teremtett konkurenciát: az újság internetes kiadása folyamatosan friss híreket közölt, míg a nyomtatott változat legfeljebb az előző napi záróráig volt képes követni az eseményeket. A folyamatosan friss internetes kiadásnak másik előnye is van a hagyományos újsággal szemben: ingyenes. Az ingyenes tartalomra alapozott modell azonban jóval kevesebb bevételt termel a kiadóvállalatnak, amely így kénytelen áruba bocsájtani az internetes kiadás reklámfelületeit, illetve mindenáron leszorítani az újsághír előállításának költségeit. Az internetes újságok egy része azzal próbálta meg kikerülni a krízist, hogy az újság lapjait megnyitotta a olvasóközönség számára: az olvasók beküldhették az általuk szerkesztett híreket, fényképes tudósításokat, amelyeket a tapasztalt szerkesztők átolvasás után publikálták. Más újságok bloggereik cikkeiből állították össze publicisztikai rovatukat, vagy együttműködéseket hoztak létre más sajtótermékekkel.

A hamburgi Abendblatt egyik modellnek sem engedett: a város piacvezető sajtótermékeként a "minőségi újságírás" megőrzésének jelszavával nem nyitott olvasóközönsége felé, az újságban nem csak blogok, de még olvasói levelek sem kaptak helyet. Az Abendblatt mellett észrevétlenül elhaladt az idő: az internetes kiadásból befolyó bevételek egyáltalán nem pótolták a nyomtatott kiadás hanyatlásával kieső veszteségeket. Az újság vezetése a bevételek elapadása miatt most döntő lépésre kényszerült: olvasóival egy drámai hangvitelű levélben tudatta, hogy nincs már hová hátrálni, a hírek előállítása pénzbe kerül, amit az olvasóknak kell megfizetnie. Az Abendblatt regionális és városi híreit tegnap óta csak az előfizetéssel rendelkező olvasók tekinthetik meg.

A döntést az olvasók tiltakozása követte. Az újsághoz érkezett kommentárok között legtöbben a hagyományos lap lemondását jelentették be, legtöbben pedig kijelentették, hogy egyáltalán semmiféle internetes tartalomért nem kívánnak fizetni. Az Abendblatt által választott üzleti modell törékenységét jól mutatja, hogy az újság csak a helyi hírek területén merte előfizetőssé tenni a tartalmakat. Ezen a téren ugyanis piacvezető, nincs valódi konkurenciája, ám országos és nemzetközi híreket továbbra is mindenki olvashatja. Az olvasók tömeges távolmaradása az internetes kiadástól végül is a reklámbevételek elapadását okozhatja és kétséges, hogy a fizetős tartalmak jelentette bevétel ezt pótolni tudja.

Az Abendblattra legveszélyesebb folyamat azonban az olvasók elpártolása. Az Abendblatt jelentősége abban rejlik, hogy Hamburg véleményformáló médiumának tekintik. Ha a lap nem jut el az olvasókhoz, akiknek a véleményét formálnia tudná, akkor tudósításaival és publicisztikáival együtt érdektelenné válik a hirdetők és a városi döntéshozók számára. Az Abendblatt tegnapi lépése ugrás a sötétbe: ha ez az üzleti modell kudarcot vall, akkor az Abendblatt csak nagyon nehezen válhat újból olvasott internetes újsággá, miközben teret enged az ingyenességre alapozó vetélytársak számára.

Források

[edit | edit source]