Jump to content

Wn/hu/Három indonéziait vádolnak embercsempészettel az ausztrál hatóságok

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Három indonéziait vádolnak embercsempészettel az ausztrál hatóságok

2011. január 27., csütörtök

Az embercsempészek hajója Flying Fish Cove közelében csapódott a meredek partfalnak. (kép: CIA World Factbook / Microchip08)

A társaság ladikja december 15-én, viharos tengeren, motorhiba következtében szenvedett hajótörést a Karácsony-sziget partjainál. A balesetben több mint ötvenen meghaltak, többségük iraki, iráni, illetve kurd menekült. A hatóságok így is 42 túlélőt mentettek ki a vízből.

A 22, 32, illetve 60 éves vádlottakat a perthi bíróságra idézték be; ügyük tárgyalása február 15-én, videóközvetítés útján folytatódik. Az ellenük emelt vád után legrosszabb esetben fejenként 20 év börtönt, illetve 220 000 ausztrál dolláros pénzbírságot kaphatnak.

A vádat egy nappal az Ausztrál Határrendészet belső vizsgálatának lezárása után emelték: a hatóságok azt vizsgálták, hogyhogy csak közvetlenül az elsüllyedése előtt fedezték fel a part mentén hánykódó hajót. A zárójelentés szerint sem a határrendészet, sem a haditengerészet nem követett el hibát. A hasonló esetek megelőzésére ugyanakkor ajánlásokat tettek, amiket rövid határidővel, június 30-ig foganatosítanak majd. A nyolc javaslat között szerepel egy radarrendszer kiépítése is, amivel az északról érkező hajókat figyelnék. A Karácsony-sziget 2600 kilométerre északnyugatra fekszik Ausztrália partjaitól, de a tőle északra fekvő Indonéziától csak 300 kilométer választja el.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Indonesians charged with people-smuggling following Christmas Island wreck című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források

[edit | edit source]