Wn/hu/Először figyelték meg vadon a világ legritkább teknősét Mianmarban

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | huWn > hu > Először figyelték meg vadon a világ legritkább teknősét Mianmarban

Egy lapos partiteknős

Wikipedia-logo.png

2009. szeptember 8., kedd

Az eddig vadon kihaltnak vélt lapos partiteknőst (latin nevén Heosemys depressa) eddig csak múzeumban megtalálható példányok, valamint egy néhány fogságban tartott egyed alapján tudtak létezésükről a tudósok. Viszont nemrég találtak vadon élő példányokat is.

A teljesen felnőtt és kifejlett hüllőfajta páncéljának kevesebb, mint 30 centiméter a hosszúság, világosbarna, valamint fekete foltokkal. A teknősről egészen 1994-ig azt hitték, hogy már nem létezik a föld színén, ekkor azonban néhány természetvédő néhány példányukra talált egy kínai piacon.

A mostanában megtalált, vadon élő példányokra a Mianmarban (korábban Burma) található Arkan-hegységben bukkant rá a New York-ban található székhelyű Vadvédelmi Társaság kutatócsoportja egy természetvédelmi területen. Az eredetileg az elefántok megvédése végett alapított rezervátumot olyan bambuszerdők borítják, amelyek áthatolhatatlanok, és nagyon ritkán vetődik arrafelé egy-egy ember. A kutatócsoport tagjai a rezervátumban expedíciójuk során összesen öt lapos partiteknős-példányt találtak meg.


Források[edit | edit source]