Jump to content

Wn/hu/Először figyelték meg vadon a világ legritkább teknősét Mianmarban

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Először figyelték meg vadon a világ legritkább teknősét Mianmarban

Egy lapos partiteknős

2009. szeptember 8., kedd

Az eddig vadon kihaltnak vélt lapos partiteknőst (latin nevén Heosemys depressa) eddig csak múzeumban megtalálható példányok, valamint egy néhány fogságban tartott egyed alapján tudtak létezésükről a tudósok. Viszont nemrég találtak vadon élő példányokat is.

A teljesen felnőtt és kifejlett hüllőfajta páncéljának kevesebb, mint 30 centiméter a hosszúság, világosbarna, valamint fekete foltokkal. A teknősről egészen 1994-ig azt hitték, hogy már nem létezik a föld színén, ekkor azonban néhány természetvédő néhány példányukra talált egy kínai piacon.

A mostanában megtalált, vadon élő példányokra a Mianmarban (korábban Burma) található Arkan-hegységben bukkant rá a New York-ban található székhelyű Vadvédelmi Társaság kutatócsoportja egy természetvédelmi területen. Az eredetileg az elefántok megvédése végett alapított rezervátumot olyan bambuszerdők borítják, amelyek áthatolhatatlanok, és nagyon ritkán vetődik arrafelé egy-egy ember. A kutatócsoport tagjai a rezervátumban expedíciójuk során összesen öt lapos partiteknős-példányt találtak meg.


Források[edit | edit source]