Jump to content

Wn/hu/Brémai kísérlet: szavazzanak a fiatalok!

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Brémai kísérlet: szavazzanak a fiatalok!

2009. szeptember 15., kedd


Bréma tartomány serkentené a fiatalabb korosztályok részvételét a politikai életben, ezért a választásra jogosultság korhatárának fokozatos leszállítását tervezi.

Németországban gyakran lesz politikai kísérletek terepe Bréma, a legkisebb népességű és területű tartomány. A különböző hatalmi praktikák kipróbálására a mindössze két városból álló tartományt éppen apró mérete teszi kedvező tereppé. A városállam most újabb kísérletbe kezd: a politikai élet iránt érdektelen fiatal rétegeket próbálja meg megszólítani a választói korhatár leszállításával.

A kísérlet gyökerei 2007-ig nyúlnak vissza. Akkor a tartomány lehetővé tette, hogy a 16 évesnél idősebb polgárai részt vegyenek a városrészek önkormányzatának megválasztásában. Most a városállam újabb kapukat nyitna a fiatalkorúak politikai részvétele előtt: a tartományi törvényhozás szerepét betöltő városi tanács (Bürgerschaft), illetve a bremerhaveni Városi Képviselők Gyűlésébe (Stadtverordnetenversammlung) jelöltjeire szavazhatnának a fiatalok a 2011-es helyhatósági választásokon.

A választójogi korhatár leszállításának ötlete nem váltott ki osztatlan lelkesedést a városállam politikai életét meghatározó pártok körében. A városi kormánykoalíciót alkotó Zöldpárt és SPD támogatja az ötletet. Az ellenzéki kereszténydemokrata CDU elvben egyetért az ötlettel, de csak akkor támogatja majd a javaslatot, ha a tartományban annak életbe lépésével együtt 16 évre szállítják le a foglalkoztathatóság korhatárát is. (Jelenleg a fiatalkorúak csak bizonyos feltételekkel állhatnak munkába.) A liberális FDP elutasítja a tervezetet.

A közvélemény-kutatók mérései alapján a fiatalok politikai életbe történő bevonása éppen az érintetteket hagyja teljesen hidegen. A 18 év alattiak 74%-a úgy nyilatkozott, hogy a politika képtelen választ adni a fiatalok problémáira, mindössze 21% mutatott érdeklődést a politikai kérdések iránt.

Források[edit | edit source]