Jump to content

Wn/hu/Barack Obama nyerte az amerikai elnökválasztást

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Barack Obama nyerte az amerikai elnökválasztást

[[Kép:Barack Obama.jpg|170px|thumb|left|Barack Hussein Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke.]]2008. november 5., szerda
A tegnapi amerikai elnökválasztáson nem született meglepetés. A demokrata párti Barack Obama történelmi győzelmet aratott: az Amerikai Egyesült Államok történetében először színesbőrű gazdája lesz a Fehér Háznak.

Obama megválasztása nem keltett meglepetést, hiszen a közvélemény-kutatási eredmények egyértelműen a demokraták és az ő győzelmét vetítették előre. Előnye a republikánus párti John McCain-nel szemben különösen az amerikai pénzügyi válság kirobbanása után nőtt jelentősen. A választáson résztvevők száma igen magas volt, ez a tény is a demokrata politikus esélyeit növelte, aki kampányában végig a változás szükségességét hangsúlyozta. A mai, még nem hivatalos végeredmény azt mutatta, hogy az utolsó napokban az ingadozó választók között is sok hívet szerzett, és előnye már behozhatatlan.

Obama 47 éves, a Columbia és a Harvard egyetemen végzett, jogi diplomát szerzett; felesége szintén jogász, házasságukból két lány született. Nagyanyja napokkal a választás előtt hunyt el, akinek betegsége miatt a leendő elnök két napra fel is függesztette választási kampányát. Megfigyelők szerint Obamának nem erős oldala a kül- és biztonságpolitika, ezt azonban kiegyensúlyozhatja az alelnökké maga mellé választott Joe Biden, aki a szenátus külügyi bizottságának elnöke, így tapasztalata nyilván fontos szerephez juttatja az USA külpolitikájának, benne az Európához való viszonyának alakításában.

Obama első beszédében hangsúlyozta, hogy - a két választótábor színeire utalva - nincs piros és kék Amerika, és egységre szólított fel. Hasonló hangnemben szólt híveihez John McCain is, aki elismerte vereségét és gratulált Obamának, egyben felajánlotta neki segítségét és ugyanezt kérte választóitól is. Telefonon George Bush ugyancsak gratulált Barack Obamának, aki a hivatali teendőket jövő év elején veheti majd át elődjétől.

Források

[edit | edit source]