Jump to content

Wn/hu/Obama szerint az amerikai szankciók nemzetközi megoldást jelentenek az iráni kérdésre

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Obama szerint az amerikai szankciók nemzetközi megoldást jelentenek az iráni kérdésre

2010. július 2., péntek
Barack Obama elnök új Irán elleni szankciók bevezetésétről szóló törvénytervzetet írt alá, amit ő egy lépésnek nevezett demonstrálva, hogy az Amerikai Egyesült Államok és a nemzetközi közösség elhatározta, hogy megelőzi, hogy Iránnak nukleáris fegyverei legyenek. A Fehér Házban az aláíráskor, Obama jelezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az eddigi legszigorúbb szankciókat vezette be Irán ellen és azt, hogy Ausztrália, az Európai Unió és Kanada tett vagy megfontolja, hogy komolyabb lépéseket tesz Irán nukleáris programjának további izolálása végett.

Barack Obama egy 2010 januári fotón
Barack Obama, nukleáris csúcs, 2010 április 13.

A Biztonsági Tanács megbízásával megegyezően, ez a törvény létező szankciókat erősít, újakat engedélyez és támogatja az amerikai többoldalú diplomáciai stratégiákat Irán nukleáris programja ellen - mondta Obama a nemrégiben elfogadott új szankciókról, melyeket a legfenyegetőbbnek nevezete az Egyesült Államok részéről.

Ez nehezebbé teszi az iráni kormány számára, hogy finomított kőolajat és más árucikkeket vásároljon, hogy szolgáltatások és anyagi javak modernizálják Irán olaj és földgáz szektorát. Ez megnehezíti az Iráni Forradalmi Gárda és a bankok számára, hogy támogassák Irán nukleáris programját és hogy a terrorizmus a nemzetközi pénzpiaccal szövetkezzen. Kimondja, hogy a cégek megállapodást keressenek az Egyesült Államok kormányával - ha üzletet akarsz kötni velünk, elsőnek bizonyítani kell, hogy nem üzletelsz Iránnal.

A szankciók és más lépések az iráni kormány szívére, nukleáris programjának megalapozására és fejlesztésére mér csapást - mondta az elnök.

Megmutatjuk az iráni kormánynak, hogy cselekedeteiknek következményeik lesznek - mondta Obama. És ha nem tágítanak a nyomás növekedni fog. És az izoláció kiszélesedik.

Előző héten az Egyesült Államok Szenátusa és a Képviselőház szankciókat fogadott el, melyek Irán nukleáris fegyvereinek fejlesztését akadályozzák. A szankciók célpontjai cégek, melyek petróleumot adnak el Iránnak és nemzetközi bankok, melyek az Iráni Forradalmi Gárdával üzletelnek.

Obama azt mondta, hogy nem annyira az iráni emberek ellen szólnak a szankciók, hanem inkább a kormány ellen.

Nukleáris csúcs, 2010 április 12., Fehér Ház

Ez a törvény szankciókat varr a nyakába, akik komoly emberi jogi bűnöket, félrevezetést, jogtalanságot, megbecstelenítést követnek el - mondta Obama.

Iránban és a világban mindenhol az Egyesült Államok kiáll azokért, akik az igazságot, az emberi jogokat, az emberek méltóságát szolgálják, a haladást keresik.

Irán azt állította, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál. Obama, azonban jelezte, hogy Irán az egyetlen ország, mely a nukleáris atomsorompó-egyezményt aláírja, mely meggyőzi a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökséget arról, hogy a nukleáris program képtelen békés célokat szolgálni.

Az iráni elleni törvény aláírásához Barack Obama megmutatta tollgyűjteményét, a hetedik fogott, a hetedikre sikerült aláírnia. [1]

Pár nappal korábban Barack Obama Szaúd-Arábia királyával, Abdullahhal találkozott. Említésre került Irán nukleáris programja, Afganisztán és Pakisztán kérdése is.

65 évvel ezelőtt Franklin Delano Roosevelt találkozott őfelsége Adbullah édesapjával, Abdul-Aziz királlyal. [2]

Referenciák

[edit | edit source]
  1. http://edition.cnn.com/2010/POLITICS/07/01/obama.iran.sanctions/index.html?hpt=T2&fbid=-uCkBzksHva
  2. http://www.youtube.com/watch?v=HJNRW3TKULA

Források

[edit | edit source]