Jump to content

Wn/hu/Azonnali tájékoztatást kért a KvVM

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Azonnali tájékoztatást kért a KvVM

2010. február 19., péntek

Azonnali hivatalos tájékoztatást kért a nagybányai aranykitermelés tervezett újraindításáról Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter romániai minisztertársától.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a sajtóból értesült arról, hogy a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén egy vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kéri a román hatóságoktól - áll a tárca közleményében. Szabó Imre levelében - a határon átnyúló környezeti hatásokról szóló Espooi Egyezményre hivatkozva - arra kérte a román felet, hogy haladéktalanul tájékoztassa Magyarországot, ha a beruházó a román hatóságokhoz benyújtja kérelmét a fejlesztés engedélyezésére.

„A magyar zöldtárca folyamatosan figyelemmel kíséri majd az eljárást, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztető beruházás" - idézi a közlemény Szabó Imrét. A KvVM hangsúlyozza: a magyar hatóságok a verespataki, valamint a romániai felső-csertési beruházás esetében is bekapcsolódtak a bányák létesítéséhez szükséges környezeti vizsgálatokba, illetve jelezték a román társhatóságnak, hogy az Espooi Egyezmény keretében részt kívánnak venni a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában is.

A Romania libera című román lap szerdán adta hírül, hogy újrakezdhetik az aranykitermelést a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén, a romániai Nagybányán, miután egy orosz tulajdonban lévő vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kérte a román hatóságoktól. Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter a Krónika című erdélyi napilapnak ugyanakkor csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a tárca asztalára nem került még olyan dokumentum, amely arra utalna, hogy az egykori tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén újra akarnák indítani az aranykitermelést. Hozzátette ugyanakkor: ez olyan fontos kérdés, amit semmiképpen sem lehet félvállról kezelni. A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerdán közös közleményben sürgette a cianidos technológia európai szintű betiltását. A zöldek a pozsonyi Új Szó információira hivatkozva felhívták a figyelmet arra is, hogy orosz érdekeltségű cégek Szlovákiában is cianidos technológiával működő aranybányák létesítését tervezik.

Források

[edit | edit source]