Jump to content

Wn/hu/A villamos visszatér Hamburgba, az ADAC riadót fúj

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > A villamos visszatér Hamburgba, az ADAC riadót fúj

2009. december 3., csütörtök


Közlekedési káosztól félti a közlekedési káosz sújtotta Hamburgot a német autóklub szakmai csoportja.

Hamburg városának szenátusa a kedvező németországi tapasztalatok nyomán nemrégiben úgy döntött, hogy megkísérli visszacsinálni a történelmet és a város utcáin újból teret adni a villamosnak. Az 1970-es években a nyugatnémet nagyvárosok sorban zárták be a villamosvonalakat, hogy a sínek helyén egyre újabb sávokat építsenek az egyre több autónak. Hamburg utcáiról 1978-ban tűntek el a csörömpölő járgányok. Az azóta eltelt 30 év nem igazolta az akkori hamburgi városatyák döntését. Míg a villamoshálózatot megőrző és kiterjesztő Karlsruhet és Brémát napjainkban már modellként emlegetik, addig Hamburg kapcsán legtöbbször a "közlekedési katasztrófa" jut az emberek eszébe. Történik mindez annak ellenére, hogy az Elba-parti városállam az elmúlt évtizedekben az S-Bahnt és a metróhálózatot is fejlesztette.

Hamburg azonban fekvése okán olyan nehézségekkel kénytelen szembenézni, ami a többi hasonló nagyságú város helyzetét nem nehezíti. A metropolisz közepén hömpölygő Elba folyamon csak három átkelőhely található. A kiterjedt északi városrészekből csak ezek valamelyikének használatával juthatnak el a munkások a folyam déli partján fekvő gyárnegyedekbe, kikötői raktárakba. Ennek eredménye a városban rendszeresen jelentkező délutáni dugó, aminek enyhítését az autózási szokásának fokozatos visszaszorításával kezelné a városvezetés.

A város dédelgetett álma azonban nem nyerte el a nagy hatalmú német autósklub, az ADAC szakértői kollégiumának tetszését. A csoportot vezető Hartwig Goldenbaum elsősorban az építkezés jelentette akadályoktól félti az autósokat, mivel az építés szerinte indokolatlanul nagy területet venne el a gépjárműforgalom elől. Goldenbaum attól is tart, hogy az üzemelő villamos három jelentős kereszteződésben is állandósuló torlódásokat okoz majd, aki szerint legjobb lenne elvetni a pénzügyileg, technikailag és forgalmi szempontból is átgondolatlan projektet.

Kevés az esély arra, hogy a hanzaváros vezetése figyelembe veszi az ADAC kérését, mivel a villamos újjáépítése eldöntött tény, a parlamentben helyet foglaló valamennyi párt támogatja. Az első villamosvonal tervezése már zajlik, legkésőbb 2010 nyarán konkrét javaslatokkal áll elő a munkát végző bizottság. Az altonai pályaudvar és Bramfeld között legkésőbb 2015-re elkészülő első vonalat legalább három további követi majd.

Források

[edit | edit source]