Jump to content

Wn/hu/7,4-es erősségű földrengés rázta meg a japán Bonin-szigeteket

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > 7,4-es erősségű földrengés rázta meg a japán Bonin-szigeteket

2010. december 22., szerda

Nagy erősségű, az Amerikai Földtani Intézet (USGS) mérései szerint 7,4-es magnitúdójú földrengés rázta meg a Japánhoz tartozó Bonin-szigeteket, helyi idő szerint 3:15-kor. A főrengést 20-25 perces eltolódással két, 5,6-os erejű utórengés kísérte. A Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) cunamiriadót rendelt el az ország déli részére és felszólított a tengerparti részek elhagyására. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) véleménye szerint Hawaiit, illetve a többi Csendes-óceán menti területet nem fenyegeti szökőár.

Az epicentrum a szigetcsoporthoz tartozó Csicsidzsimától (japánul: 父島) hozzávetőleg 155 kilométerre keletre volt, 14,9 kilométeres mélységben. Az utórengések 10 kilométer mélyen pattantak ki.

Károkról egyelőre nem érkezett jelentés. A USGS becslése alapján 2000 ember érezhette közvetlenül a földmozgást; információik szerint a szigetek épületei jobbára földrengésbiztosak, csak néhány sérülékeny van közöttük.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek 7.4 earthquake strikes Bonin Islands in Japan című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források[edit | edit source]