Incubator:News/2011 report/hu

From Wikimedia Incubator

Az Inkubátor első ízben elkészített, 2011-es évértékelőjét olvasod. Üdvözlünk!

Az Inkubátor (http://incubator.wikimedia.org) egyike a Wikimedia Alapítvány számos projektjének, s feladata, hogy helyet adjon azon kezdeményezéseknek, amelyek a Wikipédiát, a Wikiszótárat, a Wikikönyveket, a Wikihíreket vagy a Wikidézetet kívánják létrehozni egy új nyelven. A lehetőség nyitott minden olyan nyelv számára, amelyet a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet önállónak ismer el (azaz rendelkezik ISO kóddal). A saját címet még nem kapott, de az Inkubátor keretein belül elindított projekteket hívjuk tesztprojekteknek, vagy röviden csak teszteknek: ezek hasonlóan használhatóak és szerkeszthetőek mint nagytestvéreik. A tesztek végül — felhasználói kérelem útján — saját címet kaphatnak, ha rendszeresen karban vannak tartva, elég szerkesztő gyűlt össze körülöttük. (Ezt hívjuk élesítési kérelemnek.)

A Wikiforrás és a Wikiegyetem szintén a Wikimedia égisze alá tartozik, de a tesztjeiket nem az Inkubátor kezeli[1], így ebben az évértékelőben csak mellékesen teszünk említést róluk.

Az élesítési kérelmeket a Nyelvi Bizottság fogadja be és dönt a kérdésben, miután tagjai felmérték a nyelv állapotát (hogy az alkalmas-e életképes projektek indítására) és a szerkesztői aktivitást.

2011 jelentős mérföldkő volt a Wikipédia számára, amely január 15-én ünnepelte 10. születésnapját, s az Inkubátor számára is, amely június 2-án lett 5 éves.

Élesítések

Az élesített projektek földrajzi megoszlása

2011-ben 12 önálló projektváltozat jött létre:

Januárban élesítettük a ruszin Wikipédiát, amit márciusban követett a (finnugor) latgal változat és az albán Wikihírek. A Wikiforrás — az Inkubátoron kívülről, sikeres tesztperiódus után — szankszrit, jakut és eszperantó változatokkal bővült. Áprilisban lépett ki a porondra a görög Wikihírek. Ezeket követte júliusban a (kaukázusi) mingrél Wikipédia és — a Béta Wikiegyetemből kilépő — arab Wikiegyetem. Szeptemberben újra saját címet kapott az (indiai) orija Wikiszótár: ez volt az első eset a Wikimedia történetében, hogy egy korábban bezárt projekt ismét olyan aktivitást mutatott, hogy azt élesíteni lehetett. Az év utolsó „felnőtté avatott” tesztje a novemberben élesített északi szotó Wikipédia lett, amely ezzel egyből a Wikimedia legnagyobb, dél-afrikai bennszülött nyelven írt projektjévé is vált egyben.

A Nyelvi Bizottság még 2011-ben jóváhagyta a (finnugor) vepsze Wikipédia és a nyugat-pandzsábi Wikiszótár élesítését, de ezek technikai megvalósítása már a következő év feladata lesz. A (berber) tacelhit és a (kaukázusi) lezg Wikipédiák tartalom-ellenőrzésre várnak.

Szabályozási kérdések

SPQRobin februárban terjesztette elő a projektek bezárási eljárására vonatkozó tervezetét. A kérdés korábban nem volt szabályozva, és a jobbára szavazásként működő megbeszélések komolyabb következetesség nélkül lettek lezárva. A szabályozás május-júniusban ment át a Nyelvi Bizottságon és az alapítvány kuratóriumán: a két szerv saját hatáskörébe vonta a végső döntést és kiterjedtebb követelményrendszert állított fel. A Nyelvi Bizottság augusztusban járt el először az új szabályoknak megfelelően.

Szabályozási szempontból problémásnak tekinthető a kecsua nyelv Ecuadorban standardizált változatának, a kicsvának (angolul: Kichwa) a megjelenése tesztprojektként, mivel ennek nincs ISO 639-es kódja, tehát a Wikimedia szempontjából nem minősül önálló nyelvnek. A projekt ideiglenes kódot használ, a helyzet még nincs rendezve.

A berber nyelvek közül többnek is van tesztprojektje, és a kecsuához hasonlóan itt is van próbálkozás egy standardizált változat létrehozására — szintén kód nélkül. Ennél a nyelvnél technikai problémák is felmerültek, mert — a szerbhez hasonlóan — két külön írásmódot használ, és ezek közül csak a latin betűset támogatja maradéktalanul a szoftver. Még megoldásra vár a két írás közötti szoftveres konverzió is.

A Nyelvi Bizottságról

A biztosság májusban ült össze először élőben: a helyszín ezúttal Berlin volt, ahol többek között érintették az egyszerű nyelvek kérdéskörét is. A nyilvános működést elősegítendő lehetővé tették megfigyelők csatlakozását, illetve SPQRobin elvállalta a havi jelentés megírását. Részletek angolul: Language committee/May 2011 meeting.

A novemberi India Hackathon 2011 című fejlesztői rendezvényen részt vettek a bizottságban levő alapítványi alkalmazottak, illetve a fejlesztőként is működő tagok: Amir, Robin, Gerard, Santhosh. A rendezvény eredményeként továbbfejlesztették a Narayam és a Webfonts szoftver-kiegészítéseket: ezek lehetővé teszik, hogy megfelelő billentyűzet hiányában is szerkeszteni lehessen a nem latin betűvel írt nyelveket.

A Wikimedia ausztrál és az indonéz egyesületei a bizottsággal együttműködve szervezik a 2012-es indonéziai nyelvi konferenciát. Részletek angolul: http://www.wikimedia.org.au/wiki/Proposal:2012_Languages_conference

Technikai fejlesztések

Június 6-án kapcsoltuk be először az inkubátoros szoftver-kiegészítést, amelyet azóta is folyamatosan fejlesztünk. Ennek révén megtekinthetők a friss változtatások egyes tesztekre lebontva, a felhasználók tesztprojektet választhatnak maguknak (hasonlóan a nyelvi beállításokhoz), illetve segíti az előtag-rendszer[2] használatát, továbbá alapértelmezett információs[3] és üdvözlő lapokat[4] generál, amelyek más nyelvekre is lefordíthatóak. Az Inkubátor lapjai továbbá most már egyszerű (inter)wikilinkkel — az incubator: tag használata nélkül — is hivatkozhatóak a többi projektből.

Terveink 2012-re

Terveink között szerepel az élesítési eljárás egyszerűsítése, az Inkubátor használhatóságának javítása, továbbá a súgók és útmutatók bővítése. Mindezek reméljük több felhasználót fognak idevonzani, és elősegítik az új nyelvi változatok létrehozását. Számítunk a kezdő felhasználók visszajelzéseire és ötleteire is.

Lábjegyzet

  1. Ezekhez lásd: Wikiforrás → Old Wikisource, illetve Wikiegyetem → Béta Wikiegyetem
  2. Az Inkubátorban ennek segítségével választjuk el egymástól a különböző nyelvekhez és tesztekhez tartozó lapokat
  3. Az információs lapok az egyes teszteket azonosító/bemutató lapok, funkciójukban hasonlóak egy dosszié fedőlapjához
  4. A nem létező vagy még nem élesített projektekre (amelyek a lapmátrixban vörössel jelennek meg) hivatkozó linkek most már az Inkubátorba irányítanak át: ha ezekhez nem tartozna még tesztlap, akkor a szoftver-kiegészítés egy üdvözlő lapot jelenít meg