Jump to content

Wy/sq/Afrika

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | sq
Wy > sq > Afrika

Afrika ashtë burimi i racës njerëzore. Kontinenti i dytë më i madh në botë, si nga sipërfaqja ashtu edhe në popullsi, ai i ofron vizitorit një përzierje unike të mrekullive natyrore, vendeve të njohura parahistorike, mbetjeve të shumta dhe shpesh të përhapura të disa prej civilizimeve më të mëdha antike në botë, kulturave të gjalla, fshatrave të largëta dhe qyteteve moderne . Afrika ka linjat bregdetare në Oqeanin Indian në juglindje, Oqeanin Atlantik në perëndim, Detin e Kuq në verilindje, Gjirin e Adenit pak më tej në jug, dhe Detin Mesdhe në veri. Ky kontinent i madh është më shumë se 8,000 km (5.000 mi) veri-jug dhe 7.500 km (4,800 mi) lindje-perëndim me disa ishuj madje edhe më larg dhe përmban shumë popuj, fe dhe kultura shumë të ndryshme. Afrika ka më shumë se pesëdhjetë vende sovrane - më së shumti se çdo kontinent.

Gjirafat në Parkun Kombëtar Maasai Mara, Kenia

Afrika ka lumin më të gjatë në botë - 6,650 km të gjatë (mbi 4,100 mi) lumin Nil që rrjedh nga BurundiEgjipt - ndërsa lumi Kongo në RD Kongo është i dyti më i madh për sa i përket shkarkimit, dhe më i thelli me thellësi mbi 230 m (750 ft) në disa pika. Mali Kilimanxharo i Tanzanisë është mali më i gjatë në botë me këmbë të lirë në 5.890 m (19,340 ft). Liqeni i Assal i Xhibutit është pika e dytë më e ulët në Tokë, liqeni më i kripur jashtë Antarktikut dhe një nga vendet më të nxehta në Tokë. Ndërsa veprimtaria e parë që shumica e njerëzve e lidhin me Afrikën janë safarët, ekzistojnë mundësi të pafundme për aventura. Për shembull, ju mund të blini vepra artizanale në tregje, të bëni sipërmarrje në Sahara me një karvan Tuareg, të vizitoni fshatrat BaAka ("Pygmy"), të ngjiteni nëpër xhungël për të parë gorillat, për t'u çlodhur në ishujt tropikalë në Oqeanin Indian, rostiçeri në trajtë ekzotike, vozitje poshtë një lumi në një pirogjë të këputur ose të udhëtoni nëpër Savana në një hekurudhë të epokës koloniale.

Diversiteti kulturor i Afrikës nuk mund të mbivlerësohet - shumica e vendeve janë të ndryshme nga brenda dhe ka dallime të mëdha midis vendeve myslimane në veri me kulturat e tyre arabe- dhe berbere-me ndikim dhe kombet subsahariane, përfshirë kombit ylber të Afrikës së Jugut që ka të fortë ndikimet evropiane përveç Bantu dhe traditat e tjera afrikane. Është gjithashtu kontinenti me diversitetin më të madh gjenetik midis popullatës deri tani: Ka shumë më shumë diversitet gjenetik midis afrikanëve sesa midis Afrikanëve dhe banorëve të ndonjë kontinenti tjetër. Përkundër asaj që mungon mbulimi i mediave mund t'ju shtyjë të besoni, Afrika nuk është shtet, por mbi pesëdhjetë shtete të ndryshme, duke e bërë të pamundur të bëhen përgjithësime në lidhje me "të gjithë Afrikën". Gjithashtu, për shkak të natyrës së kufijve kolonialë, shumica e vendeve afrikane janë asgjë, por homogjene (për shembull, Afrika e Jugut ka 11 gjuhë zyrtare), dhe kultura, kuzhina, gjuha apo edhe feja mbizotëruese mund të ndryshojë në mënyrë dramatike brenda disa qindra kilometrave pa kaluar asnjëherë një kufi.

Megjithë ekonomitë në rritje të shpejtë në shumë vende, ka ende shumë varfëri si në Afrikën Magreb dhe Nën-Sahariane. Ndërsa varfëria, korrupsioni dhe dhuna etnike dhe fetare ekzistojnë në disa pjesë të kontinentit, pjesë të mëdha të Afrikës kanë bërë përparim mbresëlënës kohët e fundit, me shumë qytete që kanë klasa të mesme në rritje dhe merren me probleme të tilla si bllokime në trafik ose transport të mbushur me njerëz , në vend se lufta apo uria për të cilën mund të keni dëgjuar në disa reklama dokumentare të viteve 1980.