Wy/ms/Asia

Muat turun fail GPX bagi rencana ini
From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | ms
Wy > ms > Asia

Wy/ms/Asia

Rice terraces in the Philippines

Asia ialah benua terbesar di dunia mengikut keluasan tanah dan penduduk, menempatkan 4.4 bilion orang, lebih separuh daripada penduduk dunia.

Benua ini terlalu besar dan pelbagai untuk dikonsepkan sebagai satu "destinasi" perjalanan yang boleh dihadam. Pilihan perjalanan berkisar secara meluas, daripada runtuhan padang pasir dan pusat membeli-belah mega moden di Timur Tengah kepada monumen purba yang mengagumkan dan gunung gergasi di Asia Selatan, daripada banglo pantai dan aktiviti meredah hutan di Asia Tenggara ke bandar mega dan ibu kota teknologi di Asia Timur.

Rantau[edit | edit source]

RusiaEropahAsia TimurOceaniaPapua New GuineaAustraliaAsia TenggaraAfrikaTimur TengahAsia SelatanAsia TengahKaukasus
Tekan satu rantau untuk kembara!
  Asia Selatan (Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, Sri Lanka)
Tempat letaknya bumbung dunia di mana terdapatnya pergunungan Himalaya di utara, laluan-laluan air yang lembap dan tropika di selatan serta mempunyai antara bandar yang paling sibuk di kawasan tengahnya.
  Asia Tengah (Afghanistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan)
Merupakan salah satu rantau paling tertutup di dunia, negara-negara di rantau ini menawarkan landskap yang menakjubkan dan pengalaman pengembaraan sebenar yang mengikut jejak langkah Marco Polo, dengan pelbagai masjid purba dan tinggalan Soviet.
  Asia Timur (China (tanah besar), Hong Kong, Jepun, Makau, Mongolia, Korea Selatan, Korea Utara, Taiwan)
Dikotomi sempurna antara lama berbanding baharu, bandar mega terbesar di bahagian hadapan pembangunan teknologi digabungkan dengan kuil dan tapak budaya dan falsafah purba yang terpelihara dengan baik yang masih wujud dalam masyarakat seharian. Dataran terbuka yang luas di luar bandar China dan Mongolia menawarkan sesuatu yang agak berbeza.
  Asia Tenggara (Brunei, Filipina, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar (Burma), Singapura, Thailand, Timor Leste, Vietnam)
Panas dan lembap, biara Buddha, pantai tropika, kehidupan jalanan yang sibuk serta banyak gereja dan masjid, Asia Tenggara menawarkan percutian santai dari bandar sibuk yang popular dalam kalangan pengembara.
  Kaukasus (Abkhazia, Azerbaijan, Armenia, Georgia, Nagorno-Karabakh, Ossetia Selatan)
Kaukasus adalah banjaran pergunungan yang menghubungkan Eropah dan Timur Tengah, dengan warisan hidup dari zaman purba.
  Timur Tengah (Arab Saudi, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Iran, Iraq, Israel, Jordan, Kuwait, Lubnan, Oman, Palestin, Qatar, Syria, Turki, Yaman)
Rumah kepada salah satu tamadun tertua dalam sejarah dunia, serta tempat asal tiga agama samawi, ia kini merupakan salah satu wilayah yang paling pesat berkembang di dunia dengan pembangunan yang semakin meningkat dan warisan yang kaya.
  Rusia Asia (Ural, Siberia, Timur Jauh Rusia)
Asia Utara di bawah Rusia. Walaupun wilayah ini secara tradisinya dikenali sebagai Siberia, ini juga merupakan nama wilayah persekutuan yang membentuk bahagian dalam Rusia Asia. Ini adalah kawasan yang luas dan berpenduduk jarang terbentang dari Artik ke padang pasir Asia Tengah.