Wy/hbs/Urbex

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Urbex

Template:Pagebanner Urbex (od Urban Exploring) tj. Urbano istraživanje je istraživanje napuštenih i nejavnih urbanih lokacija.

Razumjeti[edit | edit source]

Urbex se najčešće shvaća kao istraživanje dijelova gradova koje nitko ne posjećuje, bilo da se radi o napuštenim zgradama, parnim tunelima, metro sustavima ili čak opasnim podzemnim lokacijama poput kanalizacije. Infiltracija, koja uključuje istraživanje korištenih/naseljenih (ali ne nužno javnih) područja, često se mješa s urbexom, ali nastoji privući drugačiju publiku. Gotovo svaka zgrada može biti "destinacija" infiltracije, ali najpopularnije su arhitektonski zanimljive komercijalne zgrade, industrijske lokacije i hoteli.

Dok je urbex stekao ozloglašenu reputaciju nezakonitog (kao što je po definiciji zahtijevanje neovlaštenog ulaska), većina istraživanja odvija se na mjestima do kojih nikoga nije briga (što objašnjava i njihovo napuštanje i/ili činjenicu da ih se nitko nije potrudio zaključati gore ili čak postaviti znak zabrane ulaska). Iako se neka urbana istraživanja doista odvijaju u područjima koja su zakonski zabranjena, malo bi vam "praktičara" ikada preporučilo da to učinite.

Međutim, mnogi pojedinci i organizacije uključeni u istinsko istraživanje, dokumentiranje i snimanje starijih (i napuštenih) zgrada, radova i infrastrukture snažno se zalažu protiv "slučajnog" urbexa, preferirajući da se oni koji su zainteresirani pridruže specijaliziranim organizacijama koje su izgradile odgovarajuće postupke pristupa i dobre volje s vlasnicima stranica.

Novosti, traženje uzbuđenja, dosada i fotografija glavni su razlozi zbog kojih se pojavljuju urbex ekspedicije. Urbex otvara potpuno novo polje razgledavanja i stvara dobre priče. Mnogi istraživači smatraju da zaboravljena, napuštena i na drugi način neotkrivena mjesta imaju određenu ljepotu koja se ne može naći drugdje—otud popularnost među fotografima i ljubiteljima arhitekture. Infiltracija je također popularna za traženje uzbuđenja, ali je više cijenjena zbog estetskih i drugih užitaka koji bi inače bili nedostupni. Posjetitelji gradova duhova i napuštenih građevina neizbježno se pitaju kakva su ta mjesta bila u doba procvata.

Osobito u velikim gradovima, evakuirane zgrade dobivaju raspored za rušenje. Oni bi mogli privući interes, posebno fotografa, za posljednju priliku da ih vide dok još stoje.

Regije[edit | edit source]

Urbex stranice postoje gotovo svugdje u svijetu. Međutim, kao opće pravilo, zanimljivost stranice temeljit će se na nekoliko ključnih čimbenika:

 • Periodi lokalne moderne kulture - jer recimo nedavno modernizirana zemlja kao što je Australija, na primjer, prirodno nema drevnih katakombi.
 • Povijest - zemlja s burnom prošlošću može imati vojne ruševine, zemlja u bivšem sovjetskom bloku može imati komunističke tvornice, ekonomski sukobi u kombinaciji sa slabim propisima o zoniranju mogu dovesti do napuštenih hotela. Urbex se bavi kopanjem u prošlost koliko i istraživanjem sadašnjosti.
 • Prirodni biomi - Priroda lokalnog biljnog svijeta. Regija koja je gostoljubiva prema vinovoj lozi, puzavcima i korovu može poslužiti za istraživanje atmosferije od pustinje... ali ne uvijek.

Oceanija[edit | edit source]

Australija[edit | edit source]

 • Strogi propisi urbanističkog planiranja (urbanog zoniranja) i eksponencijalno urbano širenje kroz čitavu modernu povijest zemlje doveli su do toga da je napušteno stanovništvo u Australiji malo, ali ne i potpuno odsutno. Međutim, ne očekujte da ćete naići na davno izgubljena povijesna mjesta, budući da Australija ima reputaciju po tome što možda pretjerano koristi zakone o očuvanju povijesti.
 • Isušivanje, pomalo opasno istraživanje javnih radova prilično je popularno na istočnoj obali.

Europa[edit | edit source]

Hladni rat od 1945. do 1991. za sobom je ostavio vojne objekte, skloništa od bombi i djelomično utvrđenu granicu zvanu "Željezna zavjesa".

Rumunjska[edit | edit source]

 • Istraživanje napuštenih tvornica iz doba komunizma u Iaşi

Njemačka[edit | edit source]

 • Prora - na obali Baltičkog mora nalazi se Hitlerovo odmaralište za 20.000 gostiju koje je dovršeno, ali nikada nije pušteno u upotrebu.

Mađarska[edit | edit source]

 • Kelenföld Power Plant - jedno od najpopularnijih urbex odredišta. Nevjerojatna elektrana podignuta početkom 20. stoljeća ima kontrolnu sobu s art deco krovom. Svaki urbani istraživač sanja o tome da ima fotografije s ovog mjesta.
 • Red Star Train Graveyard - groblje vlakova smješteno na području mađarske željeznice popularan je cilj za ljubitelje vlakova. Ovdje možete pronaći lokomotive iz komunističkog doba. Najspektakularniji objekt ovog mjesta je vlak Crvena zvijezda s parnom lokomotivom Magyar Államvasutak (MÁV). Orijentir je opremljen MÁV-424. Red Star Train se zove “The Buffalo” i ima dva dimnjaka i 2′D raspored osovina (4-8-0 u Whyte notaciji).

Azija[edit | edit source]

Japan[edit | edit source]

Urbex u Japanu
 • Lokalno se nazivaju "haikyo", mogu se istražiti uglavnom napušteni objekti uslužne industrije iz ere sretnijih 80-ih i 90-ih (uglavnom hoteli), plus neobični ratni relikti (obalni vojni ukopi). Zbog visoke razine poštovanja u japanskoj kulturi plus kulturnog poštovanja prema ljepoti u raspadanju, zajednica je u Japanu malo otvorenija, ali nemojte zlorabiti tu privilegiju. Japanski urbex ima nekoliko križanja s cosplayom. Najbolje mjesto za početak je knjižara, budući da je dovoljno knjiga i za zasebnu policu u većim Shinjuku trgovinama. Knjige obično pružaju korisne pojedinosti za mjesto predviđeno za buduće rušenje, neke savjete o lokaciji za uobičajeno mjesto, a ponekad ništa o osjetljivim ili povijesno značajnim mjestima.

Južna Koreja[edit | edit source]

 • Lokalne lokacije uglavnom su nedavno napuštene. Ono što izdvaja Južnu Koreju je veliki broj cijelih napuštenih četvrti. Moderna korejska urbana geografija sastoji se od mnogih zajednica stambenih blokova nebodera koji su u oštrom kontrastu s nekadašnjim malim niskim četvrtima s dvokatnim betonskim kućama i uličicama. Kao takva, mjesta urbexa redovito se pojavljuju i nestaju dok "chaebol" tvrtke polako kupuju cijela predgrađa u pripremi za urbanu obnovu. Unatoč tome što su nekoć bili poznati po "trulim tematskim parkovima istočne Azije", velika većina njih zapravo je potpuno sravnjena u ime brzog napretka. Za razliku od japanskih susjeda, njihovi stanovnici ne gledaju blagonaklono na urbex.

Poštovanje[edit | edit source]

Kako napuštena nalazišta, po svojoj prirodi, nitko ne čuva, bitno je da ih urbexer ostavi kako ih nađe sljedećem posjetitelju kako bi se spriječilo sporo, ali postojano propadanje. To znači:

 • Ne uklanjajte ništa sa lokacije.
 • Ne pomičite stvari bez potrebe. Ako je nešto pomaknuto za fotografiju, vratite to prije odlaska.
 • Ne ostavljajte otvorene prozore ili odškrinuta vrata jer bi to moglo izložiti mjesto vremenskim nepogodama i uzrokovati daljnju štetu.
 • Ne bacajte smeće.
 • Uklanjanje čak i mahovine sa zida ili korova, vinove loze i puzavica nije prihvatljivo jer to može negativno utjecati na buduće fotografiranje.

Neka mjesta, čije lokacije često, ali ne uvijek, ostaju strogo čuvana tajna, natječu se za buduće povijesno očuvanje, ili u nekoliko čudnih slučajeva čak i za potencijalnu UNESCO-vu ocjenu svjetske baštine. Određene lokacije su često izostavljena iz javnih unosa u povijesnim registrima (posebno arheološka nalazišta) kako bi spriječili oštećenje ili uništenje povijesnih zapisa.

Ako istražujete napuštenu tvrtku ili tematski park, tada se jedna posjetnica ili letak (samo u slučajevima kada ih je puna cijela soba: češće nego što mislite) ponekad smatra iznimkom ovo pravilo od strane određenih urbekserskih enklava, ali ne od strane šire zajednice jer to može predstavljati krađu. Osim toga, za popularnu stranicu, ta soba puna odbačenih karata — što je sama po sebi bizaran prizor — može se "vrlo" brzo smanjiti.

To je uglavnom razlog zašto je davanje karata i uputa do mjesta u javnosti tabu unutar zajednice. Osim ako iskusni urbexer nije uspio upoznati, razgovarati i dovoljno razumjeti potencijalnog primatelja informacija, ne postoji način da se uvjeri da on nije vandal ili lovac na blago. Potreban je samo jedan nedostojanstveni urbexer da u najboljem slučaju uništi mjesto, u najgorem slučaju izbriše dio povijesti.

Za fotografe koji komentiraju fotografije, u skladu s ovom smjernicom, norma je da samo navedu naziv (često egzonim) za mjesto i pojedinosti do razine zemlje ili ponekad države/pokrajine/prefekture. Za mjesta izvanredne povijesne vrijednosti ili krhkosti, a male slave, nijedan detalj osim egzonima nije norma.

Samo fotografirajte, ostavite samo otiske stopala, a ostalo izbjegavajte ako možete.

Stay safe[edit | edit source]

Urbex[edit | edit source]

Some facilities may have residual dangers after abandonment.
This symbol indicates the presence of squatters in a location.

Safety is or should be the number one preoccupation of any exploration. Urbex trips are often fraught with danger. Abandoned buildings or entire ghost towns are abandoned for a reason. Decrepit floors and stairs might collapse under your weight, a brush against rusty metal could give you tetanus, you might run into a gang that's been playing around in the place, encounters with wild animals, etc. Another risk in old buildings is the use (or disturbance) of materials whose use is for good reason no longer allowed, asbestos and lead (in paint) being two specific examples. On the upside, law enforcement is unlikely to care too much about your being there. At worst you would probably get a fine, and be allowed to walk out on your own.

Underground urbex suffers from several physical threats—again, crumbling infrastructure can be your enemy, as well as resident weirdos and animals, but there are extra dangers from steam vents, electricity, flash floods, and poisonous gases. Make sure you know what you are doing. Abandoned mines are a particularly dangerous maze of cramped, dark tunnels with sections submerged in water and vertical shafts dropping 60 metres or more. Rock may be crumbling; wooden structures which once supported the tunnels may be rotting. Cave-ins, falls, contaminated mine water and poisonous gas are hazards.

Danger from law enforcement has increased exponentially in the United States and several other countries following major terrorist attacks. If you are found on camera to be sneaking around subway tunnels, you may find yourself arrested on suspicion of terrorist activity: that's far worse than a fine for trespassing!

A good place to check for legal dangers is to review details of your intended country's freedom to wander.

There are universally recommended steps to keep yourself safe while exploring, and you would be a fool not to follow them. Don't ever do this alone. Make sure that someone else knows what you are doing, and plan to check in with them at set times. Bring a phone, light source with multiple batteries, hard hat if appropriate, heavy duty boots, and some water and food. If trying something new, do research first either on the chosen site, or at least on the type of site... and lastly, if it rains, no drains!


Infiltracija[edit | edit source]

Samo zato što objekt nije u aktivnoj uporabi ne znači da se neće nadzirati.

Lutanje po nejavnom ili na drugi način zabranjenom području inače naseljenih mjesta ili zgrada (bez ovlaštenja ili pristanka) može dovesti do manje fizičke opasnosti, ali (eksponencijalno) povećane šanse za otkrivanje i probleme s policijom, upraviteljima mjesta ili drugima.

Vladine zgrade, zračne luke, morske luke, kao i željeznička i tranzitna infrastruktura (primjeri su pruge, skladišta, kolodvori, tvornice i spremišta za automobile), iznimno su mjesta paranoje zbog stalnih prijetnji od terorizma. Završit ćete u zatvoru (potencijalno na dulje vrijeme) ako vas otkriju. U nekim zemljama, pa čak i na nekim određenim stranicama, vrijedi uzeti u obzir da pojedinačno osoblje, policija i "sigurnost" mogu biti vrlo izravni u osiguravanju integriteta svojih stranica. Industrijske lokacije također su postala mjesta paranoje.

Osoblje i "zaštitari" također mogu biti donekle izravni u odnosu na hotele i komercijalne zgrade, čak i ako su zabrinutosti više motivirane potencijalnim kriminalnim namjerama, nego zabrinutostima za terorizam. Dok mnogi mogu odgovoriti zahtjevom da napuste zgradu ili zahtjevom da plate kaznu, drugi će bez oklijevanja pozvati policiju.

Čak i u područjima s gustim prometom koja su jasno otvorena za javnost (kao što su banke i stanice podzemne željeznice/metroa), možete se suočiti s izazovom ako pokušate fotografirati ili napraviti bilješke o određenim stvarima.

Napuštene zgrade mogu prisvojiti skvoteri, beskućnici, pa čak i kriminalci, koji na istraživače gledaju kao na uljeze.

Pročitati[edit | edit source]

infiltration.org Pristup svim područjima - Ninjalicious, široko prihvaćeni "definitivni" vodič za urbex, uključujući odjeljke o teoriji, tehnici, sigurnosti i etici.

Template:Usabletopic Template:PartOfTopic Template:Related Template:Related