Wy/hbs/Ulcinj

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Ulcinj
Wy/hbs/Ulcinj

Ulcinj (ćirilično: Улцињ, albanski: Ulqin ili Ulqini) najjužniji je crnogorski grad, poznat po plažama, ostacima antičkih utvrđenja i gostoljubivosti. Prema popisu iz 2011, njegova populacija je oko 20 hiljada ljudi.

O gradu[edit | edit source]

Ulcinj, Crna Gora

Grad je osnovan u V vijeku p.n.e. Ulcinj je, poslije jednog perioda mletačke kotrole, vijekovima bio grad osmanskog carstva, a Crnoj Gori je pripao 1880., posle intervencije evropskih sila isprovociranom turskim neprimjenjivanjem Berlinskog sporazuma. Današnja opština Ulcinj ima površinu od 255 km² i nalazi se na granici sa Albanijom. Većinsko stanovništvo ove opštine su Albanci. Osim toga, najveći broj turista dolazi iz albanskih zajednica Kosova i Sjeverne Makedonije i albanske dijaspore ovih oblasti.

Stoga se najviše govori albanski, koji je u službenoj upotrebi, jednako kao crnogorski. S obzirom na to da i (sezonska) radna snaga dolazi iz okolnih zemalja poput Kosova i Albanije, može se naići na osobe koje uopšte ne razumiju srpskohrvatski. To je normalna pojava koja se rješava tako što se, shodno potrebi i situaciji, nađe neko stariji ko (neminovno) govori, pa će na primjer konobar pozvati kolegu da ga zamijeni. Od stranih jezika, mlađi uglavnom znaju engleski, a stariji italijanski, njemački ili ruski.

Gradska sredina osim albanskog karaktera ima i izražen orijentalni i islamski karakter, što se ispoljava u arhitekturi i velikom broju džamija (oko dvadeset pet). Postojanje sadržaja koji su od posebnog značaja za muslimane čini ovu destinaciju vrlo interesantnom pripadnicima ove vjere iz regije i svijeta.

Grad je prepoznatljiv po raznovrsnim plažama od kojih je najveća duga oko 13 kilometara i prosječno široka 50 metara.

Arheološki lokaliteti iz raznih perioda istorije, uključuju više od 2500 godina star stari grad, te Šas u blizini istoimenog jezera.

Ulcinj ima idealne geografske i klimatske uslove za vodene sportove (kajt surfing, surfing, ronjenje), planinske sportove (hiking, paragliding, planinski biciklizam), ali i fudbal, tenis, košarku, lov, ribolov...

Klima[edit | edit source]

Ulcinj karakteriše umjerena mediteranska klima, obilje svjetlosti i toplote, sa 2 700 sunčanih sati godišnje. Srednja godišnja temperatura vazduha je 16, 5 stepeni Celzijusa, pa se Ulcinj smatra toplijim u odnosu na druge gradove na Crnogorskom primorju i jednim od najsunčanijih mjesta na Jadranu.

Temperatura vazduha ljeti ide do 38 stepeni, dok je prosječna julska 25,2 stepena Celzijusa, ali najčešće nije pretoplo zbog stalnog strujanja vazduha. U popodnevnim časovima tokom najtoplijih mjeseci gotovo svakodnevno duva (jugo)zapadni vjetar maestral i donosi prijatno osvježenje. Ljeti sunce grije i do 11, 5 sati dnevno, a sezona kupanja traje oko šest mjeseci, od maja do oktobra. U tom periodu temperatura mora kreće se uglavnom između 21 i 25 stepeni Celzijusa.

Zime su u Ulcinju blage, snijeg je veoma rijetka pojava i nikad se ne zadržava duže od jednog dana, a temperatura vazduha uglavnom je oko 10 stepeni. Proljeća stižu rano i uglavnom su topla sa umjerenim temperaturama kako vazduha tako i mora (s proljeca temperatura je 14, a s jeseni 17 stepeni Celzijusa).

Južno primorje kojem pripada i Ulcinj smatra se najvedrijim područjem Sredozemlja.

Srednja godišnja vlažost iznosi 67 %, u julu i avgustu dostiže 63 %, a u maju i novembru 71–72 %, sto ukazuje na pravilan odnos temperature i vlažnosti vazduha.

Srednja godišnja količina padavina, isključivo kiše, iznosi 134 mm/m².

U Ulcinj[edit | edit source]

Iz inostranstva u Ulcinj direkno se može doputovati jedino autobusom (ili sopstvenim prevozom). Tokom sezone redovno, više puta dnevno saobraćaju autobusi sa Kosova, uglavnom iz Prištine po cijeni od oko 20 eura.

Postoje sezonske linije iz Skadra i Tirane (Albanija), Splita (Hrvatska), Skoplja (Makedonija) i Novog Pazara (Srbija).

Sa aerodroma u Podgorici i Tivtu, može se doći redovnim autobuskim linijama (sedam-osam) ili taksijem (oko 50 eura).

Kroz Ulcinj[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe

Stari grad Ulcinj

Ulcinj je mali grad, nije teško obići ga pješke. Ukoliko se skrene sa glavnih gradskih puteva, obično se uđe u uske, strma uličice. Dugo zaobilazno pješačenje često može biti skraćeno stepenicama koje ponekad izgledaju kao ulaz u nečiju kuću, Google Maps može pomoći u pronalaženju ovih putića.

Do lokacija u okolini grada najlakše se stiže kombi prevozom koji se može naći kod gradske pijace ili autobuske stanice ili taksijem (minimalna cijena taksi vožnje u sezoni je pet eura). Tokom ljeta brojni mještani nude prevoz i obilazak obale brodićima koji kreću sa Pristana, Velike plaže ili Ade Bojane.

Šta vidjeti[edit | edit source]

 • Template:Wy/hbs/See
 • Template:Wy/hbs/See
 • Template:Wy/hbs/See
 • Template:Wy/hbs/See
 • Template:Wy/hbs/See
 • Stari grad u Ulcinju je jedna od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih cjelina na Jadranu, u kojoj se 25 vjekova smjenjuju civlizacije, a svaka ostavlja vidljive tragove. Ova tvrđava na stijeni iznad mora, svojim ilirskim bedemima, Citadelom, sklopom uličnih mreža, trgovima, vrijednim arhitektonskim objektima, a naročito siluetom koja dominira gradskim razglednicama predstavlja kulturno-istorijski spomenik od neprocjenjivog značaja. Njegovu bogatu istoriju najbolje je upoznati obilaskom muzeja koji se nalazi uz gornju (zapadnu) kapiju. Ispred muzeja je antička crkva-džamija, kao i mali trg na kojem su od sredine 17. vijeka ulcinjski gusari prodavali robove. Kula Balšića, koja sa tri strane gleda na more, jedan je od najreprezentativnijih objekata srednjevjekovnog graditeljstva u Crnoj Gori. “Palata Venecija” u kojoj se nekada nalazila rezidencija mletačkog upravnika Ulcinja i takođe ekskluzivno zdanje “Dvori Balšića” danas su hoteli. Brojni restorani nude uglavnom riblje specijalitete i mediteransku kuhinju, ali i veličanstven pogled na pučinu i gradsku panoramu.
 • Ada Bojana je ostrvo u obliku trougla sa dvije strane okruženo rijekom, dok trećom, na kojoj je cijelom dužinom pješčana plaža, izlazi na more. Tu se nalazi poznati turistički i naturistički centar. Nudistički kamp je napravljen 1973. godine. U turističkoj ponudi je boravak u kampu, bungalovima ili sojenicama na Bojani. Obale reke Bojane poznate su po ribarskim kućicama, sa kojih meštani na tradicionalan način love ribu koja se može jesti u brojnim ribljim restoranima. Većina tih kućica moderno je opremljena i izdaje se turistima. Posebno su atraktivne one koje su napravljene na vodi.
 • Šasko jezero, kriptodepresija u blizini Ulcinja je idealno izletničko mjesto gdje se može napraviti piknik, igrati fudbal, kupati se u čistoj i toploj jezerskoj vodi, voziti čamcem… Jezero je značajno sezonsko stanište selica, prema procjenama ornitologa tu boravi oko 240 vrsta, među kojima su rode čaplje, guske, divlje patke, kormorani, fenadci… U blizini jezera su ostaci drevnog grada Svača (Šasa), koji je, prema predanju, imao 365 crkava, po jednu za svaki dan u godini.
 • Valdanos je uvala pet kilometara severozapadno od grada, nekadašnje sklonište za brodove ulcinjskih gusara. Istoimena plaža je duga oko 600 metara, prekrivena krupnim oblucima šljunka, sa stjenovitim rubovima i čistom vodom bogatim podvodnim životom. Omiljena je među ribolovcima, roniocima i istraživačima morskih dubina. Plažu okružuje jedinstveni maslinjak sa oko 80.000 stabala prosječne starosti oko 300 godina. Ispresjecan je stazama i idealan za opuštajuću šetnju. Valdanost se nalazi se između dva rta, Mavrijana i Mendre. Na južnom ulazu u uvalu, na rtu Mendra, je najstariji svjetionik u Crnoj Gori i jedan od posljednjih na Jadranskom moru na kome je zadržana ljudska posada. Od 1886. dočekuje pomorce pri ulasku u Jadran i registrovan je u svim nautičkim kartama svijeta. Do svetionika, koji je i svojevrsna turistička atrakcija, vodi staza od plaže Valdanos.
 • Ulcinjska solana jedna je od najvećih i najljepših na Mediteranu. Otkako je posljednjih desetak godina obustavljena proizvodnja, njeni bazeni postali su turistička atrakcija, posebno atraktivna za birdwatching. Naime, područje solane najznačajnije je stanište za ptice na istočnoj obali Jadrana, kako za gniježđenje i zimovanje, tako i kao odmorište tokom njihove seobe ka Africi i obratno. Proglašena je močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja. Slani bazeni koji se protežu na 14.5 km² su među najznačajnijim lokalnim prirodnim bogatstvima, pa ne treba propustiti obići ih pješke ili biciklom. Ulaz u kompleks solane je besplatan.
 • Velika plaža je pješčana plaža koja se proteže u pravcu sjeverozapad – jugoistok u blagom luku od uvale Porta Milena do ušća Bojane. Udaljena je od centra grada četiri kilometra. Dužina plaže iznosi oko 13 km, širina je u prosjeku 60 metara, a pojas plitke vode uz obalu na nekim mjestima (pogotovo bliže Ulcinju) prostire se i na više desetina metara prema pučini. Cijela ova plaža je od finog pijeska bjeličasto – sive boje, veličine zrnaca 0,1 do 0,5mm. Takvog sastava je i morsko dno, pa je kupanje izuzetno zadovoljstvo, pogodno za starije osobe, a za mališane prava radost. Pijesak je bogat mineralima i pripisuje mu se ljekovito svojstvo. U pozadini se nalaze borova šuma ili zaštićene pješčane dine. Uz plažu su izgrađeni tereni, igrališta, restorani. Otprilike na svakih storinak metara nalazi se plažni bar. Dio plaže bliže Bojani jedna je od najpopularnijih kajt-surf destinacija u Evropi.

Šta raditi[edit | edit source]

Ulcinj je odlična lokacija za istraživanje juga Crne Gore, regiona Skadarskog jezera i rijeke Bojane, kao i susjedne Albanije.

 • Template:Wy/hbs/Do
 • Template:Wy/hbs/Do
 • Ušće je rejon nasuprot Ade Bojane, na samom kraju Velike plaže. Ovo je ljeti svojevrsni bekpekerski raj. Predio je veoma sličan Adi, uz dvije bitne razlike - nema nudističke plaže i uglavnom ga posjećuju mlađi turisti. Posjetioci su uglavnom smješteni ili u okolnim ribarskim kućicama ili u nezvaničnim kampovima koji su često bez infrastrukture. Ovaj dio je čuven i po noćnom životu, žurkama na plaži, na koje se dolazi iz svih krajeva Crne Gore...
 • Šetnja kroz grad najbolja je nakon sumraka. Tada se ulice pune ljudi koji su izašli na svjež vazduh. Obavezno "uhvatiti krug" Pristanom, gdje najveći broj turista, ali i mještana uživa u svježem vazduhu uz obalu mora.
 • Odlazak na pijacu nezaobilazan je ritual mještana, a često je veoma zanimljiv I turistima. Utorkom i petkom, takozvanim “pazarnim danima” u prijepodnevnim časovima Zelena pijaca je mjesto na kojem se, uz kupovinu kvalitetnih namirnica po veoma pristupačnim cijenama, i dalje može osjetiti duh tržnica iz prošlih vremena. Gužva, glasna konverzacija, vješto ubjeđivanje trgovaca koji se trude da što bolje plasiraju autohtone proizvode, kao što su masline, maslinovo ulje, sir, svježe voće i povrće, lokalno ulovljena riba, agrumi ili suve smokve, i nezaobilazno cjenkanje kreiraju atmosferu koja garantuje jedinstveno iskustvo. Iako u moderno vrijeme primat preuzimaju preprodavci, nije neobično vidjeti mještanke u lokalnim narodnim nošnjama iza tezgi.
 • Kajt surfing, kombinacija vindsurfa, paraglajdinga i surfinga, veoma je popularan u Ulcinju, a Velika Plaža, naročito na području Gornjeg Štoja, jedna od vodećih destinacija u Evropi kada je ovaj sport u pitanju. Uslovi su idelni zbog maestrala, zapadnog vjetra koji duva gotovo svakog dana, velikog broja sunčanih dana i duge pješčane obale bez stijena. Na Velikoj Plaži postoji nekoliko škola za obuku kajtera gdje se može i iznajmiti oprema. Cijene se kreću od 100 do 350 eura u zavisnosti od broja časova i perioda u kojem se obuka odvija. Na početku ili kraju sezone koja traje od maja do sredine oktobra, cijene su nešto niže, a najskuplje je od sredine jula do kraja avgusta. Za 10 do15 časova može se naučiti najosnovnije i stati na vodu. Ovaj sport je relativno bezbjedan, a svaka škola pored instruktora ima i spasioce, glisere za transport.
 • Prvomajska proslava u Ulcinju tradicionalno okuplja hiljade turista. Na više lokacija organizuju se koncerti ili žurke, a najviše ljudi obično je na plaži Kopakabana, na Ušću/Adi i, naravno, na Pristanu. Tokom nekoliko neradnih dana grad je posjećen skoro kao u špicu sezone, a vrijeme je pogodno za aktivnosti na otvorenom. Iako većinu posjetilaca u ovom periodu čine domaći turisti, mnogi dolaze iz okolnih, ali i udaljenijih zemalja.
 • Posmatranje ptica na ulcinjskoj solani, posebno u vrijeme migracije, praznik je za ornitologe i ljubitelje ptica. Oko 14.5 km2 slanih bazena jedino su mjesto za gniježđenje flamingosa na jadranskoj obali. U ovom zaštićenom području registrovano je 241 vrsta, oko 50 odsto ukupnog broja vrsta ptica u Evropi. Brojno stanje gotovo 15 vrsta koje solanske bazene koriste za gniježđenje, zimovanje ili stanicu za odmor prilikom jesenje ili proljećne seobe prelazi prag od jedan odsto ukupne svjetske populacije, na primjer tu bude po tri odsto pelikana (pelecanus crispus), muljače (limosa limosaili) i crvenonoge sprutke (tringa erythropus). Između bazena su uski pojasi zemlje idealni za šetnju ili vožnju bicikla. Osim solane, Šasko jezero i njegova okolina su takođe veoma atraktivne destinacije za posmatranje ptice.
 • Fish picnic podrazumijeva izlet, obično vožnju brodićem do neke živopisne lokacije ili divlje plaže, gdje će domaćin/vodič pripremiti gozbu od ribe ulovljenu u ulcinjskom priobalju. Ovaj cjelodnevni događaj ponekad uključuje i ribolov na tradicionalan način.

Plaže[edit | edit source]

Ulcinjska morska obala dugačka je 32,70 km, od čega plažama pripada 18,10 km.

Ada Bojana, pješčana plaža na istoimenom ostrvu, proteže se cijelom njegovom morskom obalom. Uređeni dio ove plaže rezervisan je za nudiste. Pošto je ostrvo trouglastog oblika i dvije strane ga zapljuskuje mirna rijeka Bojana, istovremeno se može kupati u slanoj i u slatkoj vodi.

Velika plaža je najduža pješčana plaža na Jadranu i proteže se na više od 12 kilometara. Udaljena je pet kilometara od Ulcinja, ima površinu od oko 600 hiljada m2 i može da primi 150.000 kupaca. Pijesak je ovdje veoma sitan, prečnika od 0.1 do 0.5 mm. Najveći njen dio je uređen, na svakih nekoliko stotina metara je drugi zakupac koji plažu održava u skladu sa važećim standardima.

Albatros, plaža istoimenog hotela je u Borovoj šumi. Stjenovita je sa betonskim dijelovima i nekoliko mjesta adaptiranih za ulazak u vodu. Na ovoj plaži ćete naći sve neophodno: ležaljke i suncobrane, svlačionice, tuš-kabine i toalet, parking za automobile i kafe bar. Postoji i zona za nudiste sa tuševima i ležaljkama. Ova plaža se ka istoku nastavlja uglavnom netaknutom stjenovitom obalom podno Borove šume i tu se može kupati u relativno netaknutoj prirodi. (Ali kako se staza kroz šumu približava svom kraju, tj. rtu Đerane, ugodna šetnja utabanim putem i u hladu pretvara se u nešto nalik hiking-u poluprohodnom kozjom stazom te treba biti oprezan.)

Ženska plaža, na kojoj je muškarcima zabranjen ulaz, nalazi se na otprilike pola puta između Borića i Albatrosa, u skrovitoj uvali. Čuvena je po izvoru vodonik-sulfida koja prema legendi pomaže ženama u liječenju neplodnosti. Jaki izvori mineralne sumporne  vode u moru,  u uvali okruženoj borovima i čist vazduh idealan su ambijent za uživanje, ali i unapređenje zdravlja i ljepote. Okružen stijenama i betonskim pločama, dio plaže u dužini od 50-tak metara je šljunkovit, voda je pristupačna, a dubina se postepeno povećava. U desnom dijelu uvale  je pećina sa naslagama mineralnog blata, odličnog za piling kože. Voda je tamnozelena, specifične gustine. 

Borići su gradska plaža koja se nalazi na početku Borove šume i sastoji se od stjenovitih ili betoniranih lokacija. Okružena sa svih strana borovima nudi i prijatnu hladovinu tokom vrelih ljetnjih dana. Tu su kafe bar i svi ostali kupački sadržaji.

Skalice, plaža nekadašnjeg hotela Galeb, je stjenovita sa betonskim pločama i nalazi se na početku Borove šume.

Ludvigova plaža i Panevropa su na rtu Rastislava, koji je između Male plaže i Borove šume. Betonske su, bez mnogo komercijalnih sadržaja i na njima uglavnom nema gužve.

Mala (gradska) plaža sa pješčanim zalom od najsitnijeg pijeska, dugačka je 376 m i ima površinu 12.787 m2. Po normativima od pet metara kvadratnih po čovjeku, ima kapacitet 2.557 kupača. Smještena je u uvali između poluostrva Ratislava i starogradskog utvrđenja, uz samo šetalište.

Starogradska plaža je jedina u antičkom dijelu Ulcinja. Do nje se dolazi kratkim, ali stmim stepenicama kroz bedeme Starog grada. Takođe je napravljena na stijeni, na njoj se nalazi kafe bar, ležaljke, tuševi.

Liman I je mala šljunkovita plaža duga 80 metara, koja se nalazi iza Starog grada. Put kojim se dolazi na plažu je prilično strm i na njoj gotovo nikada nije gužva. Plaža je opremljena neophodnim stvarima: ležaljkama, suncobranima, svlačionicama, tuš-kabinama i toaletima. Postoji kafić, ali nedostaje parking.

Liman II je šljunkovita plaža, djelimično betonirana, dužine 100 metara. Nalazi se u prirodnoj uvali na oko kilometar od Starog grada. U šljunkovitom dijelu ima lak pristup vodi, a na betonskom postoje stepenice za silazak u more.

Između Limana II i Valdanosa je niz šljunkovito-stjenovitih divljih plaža, omiljenih kod mještana i turista koji žele miran kutak u prirodnom ambijentu. Sve ove plaže su lakše pristupačne s mora:

 • Bašbuljuk - dužina 100 m, širina 10 m.
 • Maslik – dužina 50 m
 • Opaljike - dužina 100 m
 • Džemilina plaža – dužina 150 m
 • Ljama – dužina 100 m
 • Velika (Rejmet) – dužina 100 m
 • Crnogorsko guvno - dužina 150 m

Valdanos je uvala koja se nalazi pet kilometara sjeverozapadno od grada Ulcinja. Njen centralni, šljunkoviti dio dug je 400 metara, ali su plaže napravljene i na bočnim stranama. Okružuje je borova šuma, more je kristalno plavo i zaštićena je od talasa i jakih vjetrova. Plaža nije opremljena suncobranima i ležaljkama, na njoj je samo jedan mali bar i nikada nema gužve. Postoji i nudistički dio.

Doce je plaža u naselju Kruče do koje se dolazi kratkom uskom stazom (nije strma) kroz mediteransko rastinje ili s mora. Mala je, šljunkovita, a voda je kao i inače u oblasti naselja Kruče, izuzetno čista.

Rakita je mala šljunkovita plaža sa mnogo uvala, kristalno-tirkiznom vodom. Ima dosta plićaka i morsko dno u ovom dijelu je pješčano, pa je pogodna za djecu i neplivače. Postoji plažni bar, ležaljke i suncobrani.

Kruče, glavna plaža u istoimenom naselju, dugačka je 600, a široka deset metara. Kapaciteta je 1200 kupača, a sa prostorom u zaleđu 2.500. Šljunkovita je i sastavljena od oblutaka. Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, tu su restoran i toaleti. Kao i do svake plaže u Kručama, put je, nakon skretanja sa magistrale, strm i loše održavan, pa se, ako niste iskusan vozač, preporučuje da prošetate.

Kristalna plaža, sasvim u skladu sa svojim nazivom, nudi savršeno čistu vodu i skriveni komad šljunkovite obale. Nalazi se nadomak nešto poznatije Hladne uvale, između Bara i Ulcinja, u blizini Kruča. Tačno preko puta nje je ostrvo Stari Ulcinj. Da bi se do nje došlo skreće se sa magistrale ka Hladnoj uvali i treba pratiti put levo koji vodi preko brda. Nakon kraja asfaltnog puta, slijedi strma staza do plaže. Alternativa je doći morskim putem, na primjer iznajmiti pedalinu u Hladnoj uvali.

Hladna uvala se nalazi na granici ulcinjske i barske opštine. Ime je dobila po temperaturi vode koja zahvaljujući projnim podzemnim izvorima uvijek zadržava svježinu. Voda je takođe je uvijek savršeno čista. Duž uvale se nalaze brojne sjenovite plaže sa betonskim pločana, brojni kafići i restorani, a sve je povezano pješačkim stazama uz obalu.

Događaji[edit | edit source]

Ljetnja scena se tradicionalno održava tokom prve tri sedmice avgusta u ulcinjskom Starom gradu, na Trgu robova ispred Kule Balšića,. Turisti i mještani mogu svake večeri prisustvovati dramskim, muzičkim i književnim programima koje priređuju strani i domaći autori.

Sajam knjiga se održava krajem jula i početkom avgusta na Pristanu, a svoja najnovija izdanja predstavljaju renomirani izdavači iz zemlje i inostranstva.

Međunarodni dječji festival je takmičarska manifestacija na kojoj djeca izvode pjesme koje su za njih napisali renimirani stvaraoci iz Crne Gore i regiona. Održava se u decembru u ulcinjskom Domu kulture.

Motorijada, koju organizuje moto klub „ Pirates “, početkom juna okuplja ljubitelje dvotočkaša izzemalja regiona. Na ovom tradicionalnom okupljanju bajkera se organizuju i moto-igre, a najintereantniji dio manifestacije je defile na stotine dvotočkaša glavnim ulicama Ulcinja.

Pranvera në Anë të Malit se organizuje se u maju na ostacima ostataka grada Šasa. Ima svenarodni karakter i okuplja kulturne i književne stvaraoce i grupe sa ovog područja i iz regiona.

Dani bamije, manifestacija posvećena jelima od bamije, koja se u Ulcinju tradicionalno spremaju, održava se u avgustu na Servantesovom trgu u “Palati Venezia” u Starom gradu.

Mundijal prijateljstva se organizuje krajem godine i okuplja poznata sportska imena, uglavnom fudbalere, koji su nekada predstavljali Jugoslaviju na sportskim borilištima.

Ulcinjska pijaca

Na menijima ugostiteljskih objekata u Ulcinju nejčešće su mediteranski specijaliteti, među kojima su tradicionalna jela poput ulcinjskih japraka ili bamija. Najcjenjeniji su domaći riblji specijaliteti često napravjeni od svježe, lokalno ulovljene ribe. Za ljubitelje brzih obroka tu su brojni kiosci, sa standardnom ‘fast food’, ali i gril specijalitetima poput ćevapa ili pljeskavica i bureka. Većinsko stanovništvo, kao i dobar dio turista, su islamske vjeroispovjesti, pa svinjetine često neće biti na meniju.

Jeftino[edit | edit source]

Mnogi objekti brze hrane nude uobučajenu ponudu - hamburgere, čizburgere, picu na parce, hot –dog, pečenu piletinu, giros, kao i balkanske gril varijante poput ćevapa ili pljeskavica. Ovi proizvodi uglavnom koštaju između euro i po i tri eura. U brojnim pekarama mogu se kupiti peciva ili bureci, po cijeni manjoj od dva eura.

Srednje[edit | edit source]

Brojni restorani i picerije nude raznovrsnu pretežno mediteransku, domaću i italijansku kuhinju po cijema ispod deset eura po obroku.

Skuplje[edit | edit source]

Vrhunski gastronomski užitak u kombinaciji sa prijatnim ambijentom i kvalitetnom uslugom najlakše je pronaći u ribljim restoranima na Bojani od kojih najekskluzivniji imaju višedecenijsku tradiciju. U urbanom jezgru Ulcinja treba posjetiti restorane u Starom gradu, koji su, osim po raznovrsnim specijalitima, čuveni i po veličanstvenom pogledu.

Piće[edit | edit source]

Epicentar društvenog života je Pristan, dio grada uz Malu plažu, najpopularnije ulcinjsko šetalište. Brojni barovi i terase duž cijelog šetališta popunjeni su od ranog jutra, kada mnogi mještani dan započinju espresom, prije nego što se posvete obavezama.

Noćenje[edit | edit source]

Ulcinj je turistički grad sa obiljem smještajnih kapaciteta. Brojni hoteli, a i većina privatnih kuća ima apartmane za izdavanje. Hoteli iz vremena nekadašnje Jugoslavije, oni koji su preživjeli privatizaciju su renovirani i ujedno su najveći objekti takvog tipa u Ulcinju (npr. rečeni Hotel Albatros). Noviji hoteli su manji, ali često i savremeniji. U hotelskom kompleksu na početku Velike plaže je i jedan resort sa all inclusive ponudom. Posebna atrakcija su takozvane ribarske kuće na Bojani, u vidu sojenica (zapravo su to posebno dizajnirane kuće za odmor koje mogu biti i relativno luksuzne). Van sezone cijene su značajno niže nego u julu i avgustu, kada je najviše turista.

Jeftino[edit | edit source]

U privatnom smještaju, moguće je naći sobe ili apartmane po cijeni od deset eura po ležaju na više.

Srednje[edit | edit source]

Cijene u brojnim hotelima uglavnom se kreću u rasponu između 30 i 100 eura za dvokrevetnu sobu.

Skuplje[edit | edit source]

Resort na Velikoj plaži nudi all inclusive iskustvo po cijema koje se kreću do 350 eura.

Kuda dalje[edit | edit source]

 • Bar - grad sa najvećom lukom u Crnoj Gori i prelijepim šetalištem je na 25 kilometara vožnje magistralom uz obalu mora.
 • Skadar, Albanija — prvi grad nakon granice i najveći na sjeverozapadu Albanije udaljen je oko sat vremena vožnje, plus zadržavanje na graničnom prelazu.