Wy/hbs/Singapur

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Singapur


Singapur (engleski: Singapore; kineski: 新加坡; malajski: Singapura; tamilski: சிங்கப்பூர்) je grad-država u jugoistočnoj Aziji. Moderni Singapur osnovan je kao britanska trgovačka kolonija 1819. godine, a od stjecanja neovisnosti postao je jedna od najprosperitetnijih zemalja svijeta i može se pohvaliti jednom od najprometnijih luka na svijetu. Singapurska hrana je legendarna, s užurbanim trgovačkim centrima i 24-satnim kafićima koji nude pristupačnu hranu iz svih dijelova Azije. Kombinirajući nebodere i podzemne željeznice bogatog, futurističkog i modernog grada s mješavinom različitih azijskih kultura kao što su kineski, malajski i indijski utjecaji i tropskom klimom, s ukusnom hranom, dobrom kupovinom i živopisnim noćnim životom, ovaj Garden City čini odlična usputna stanica ili odskočna daska u regiju.

Zemlja ima djelomično zasluženu reputaciju zbog svoje sterilne predvidljivosti i neutralnosti. Ipak, "azijska Švicarska" za mnoge je dobrodošao predah od kaosa, prljavštine i siromaštva većeg dijela susjednog kopna jugoistočne Azije. Ako zagrebete ispod škripavo čiste površine i maknete se s turističke staze, uskoro ćete pronaći više nego što se čini u jednom od rijetkih gradova-država na svijetu.

Okruzi[edit | edit source]

Ponekad se naziva Mala crvena točka (izvorno skovan kao pejorativ od strane pokojnog bivšeg indonezijskog predsjednika B. J. Habibieja) ili Lavlji grad (doslovni prijevod izvornog sanskrtskog naziva), Singapur je mala zemlja na malom otoku s blizu šest i pol milijuna ljudi. To je poprilično napučen grad i zapravo je odmah nakon Monaka najgušće naseljena zemlja na svijetu. Za razliku od mnogih drugih gusto naseljenih zemalja, Singapur ima preko 50% svog područja prekrivenog zelenilom i s preko 50 velikih parkova i 4 prirodna rezervata; to je očaravajući grad u vrtu. Veliki samostalni rezidencijalni gradovi nikli su kao gljive po cijelom otoku, oko čistog i modernog središta grada. Središte grada nalazi se na jugu i sastoji se otprilike od trgovačke četvrti Orchard Road, Riversidea, novog područja Marina Baya i financijske četvrti Shenton Way ispunjene neboderima. Sve je to poznato u Singapuru koji voli akronime kao CBD (Central Business District).


Singapur CBD[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe Template:Wy/hbs/Mapshape Template:Wy/hbs/Mapshapes Template:Wy/hbs/Mapshape

Vanjski Singapore[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe Template:Wy/hbs/Mapshape Template:Wy/hbs/Mapshapes Ima još toga za vidjeti izvan glavnog gradskog središta Singapura, od središta HDB-a ("Odbor za stanovanje i razvoj") gdje je sokolska hrana kralj, do singapurskog zoološkog vrta. Ili se opustite u parkovima i na plažama istočne obale i Sentose.

Adrese[edit | edit source]

U središtu je singapurski sustav adresiranja prilično sličan drugim zemljama engleskog govornog područja (kao što je 17 Orchard Road), ali novi stambeni objekti na periferiji mogu djelovati zastrašujuće: tipična adresa mogla bi biti "Blk 505 Jurong West St 51 # 01-186". Ovdje je "Blk 505" broj stambenog bloka (Blk = Block), "Jurong West St 51" je naziv/broj ulice, a "#01-186" znači broj stana ili trgovine na 1. katu (prizemlje) 186. Prva znamenka i broja stambene zgrade i ulice je broj četvrti (u ovom slučaju 5), što olakšava sužavanje prave lokacije. Postoje i 6-znamenkasti poštanski brojevi, pri čemu zadnje tri znamenke odgovaraju točno jednoj zgradi. Na primjer, "Blk 9 Bedok South Ave 2" je "Singapore 460009". Konačno, u adresama ćete također susresti malajske izraze: najčešće korišteni su Jalan (Jln) za "Cesta", Lorong (Lor) za "Lane", Bukit (Bt) za "Hill" i Kampong (Kg) za "Village".

Korisni alati za traženje adresa uključuju StreetDirectory.com, GoThere.sg i OneMap.sg. "Blk" i broj jedinice mogu se i trebaju izostaviti kada se unose adrese na ovim stranicama: "505 Jurong West St 51" će poslužiti.

Understand[edit | edit source]

Horizont singapurskog centra

Singapur je mikrokozmos Azije, naseljen Kinezima, Malajcima, Indijcima i velikom skupinom radnika i iseljenika iz cijeloga svijeta, u zemlji koja se može prijeći za jedva sat vremena. Proslavivši svoj 50. rođendan 2015., Singapur je više nego inače birao ekonomsku praktičnost umjesto društvenih briga, potičući stalnu ponovnu upotrebu i ponovni razvoj zemljišta uz velike projekte kao što su Marina Bay Sands i Resorts World Sentosa integrirana odmarališta, kao i da postane značajno azijsko financijsko središte, ali također postoji sve veći otpor očuvanju lokalne baštine u Balestier i drugdje; samo jedna od mnogih odluka o ravnoteži za budućnost zemlje.

Historija[edit | edit source]

Prvi spomeni Singapura u pisanim historijskim zapisima datiraju iz drugog i trećeg stoljeća, gdje je nejasno spominjanje njegove lokacije pronađeno u grčkim i kineskim tekstovima, pod imenima Sabana i Pu Luo Chung. Prema legendi, Srivijayan princ Sang Nila Utama iskrcao se na otok u 13. stoljeću i, ugledavši čudno stvorenje za koje je mislio da je lav, odlučio osnovati novi grad koji je nazvao Singapura, sanskrtski za 'Lavlji grad. Nažalost, nikada nije bilo lavova nigdje u blizini Singapura ili drugdje na Malaji, pa je tajanstvena zvijer vjerojatnije bila tigar ili divlja svinja.

Više historijskih zapisa pokazuje da je otok naseljen najmanje dva stoljeća ranije i da je bio poznat kao Temasek, što na javanskom znači "grad na moru", te je bila važna luka za Srivijaya kraljevstvo Sumatre. Međutim, Srivijaya je pala oko 1400., a Temasek, potučen zavađenim kraljevstvima Siam i Javanski Majapahit, pao je u zaborav. Kao Singapura, tada je nakratko ponovno stekao važnost kao trgovačko središte za Melaka sultanat i kasnije, Johor sultanat. Međutim, portugalski pljačkaši tada su uništili naselje i Singapura je ponovno nestala u mraku.

Priča o Singapuru kakvog danas poznajemo tako je započela 1819. godine, kada je Sir Thomas Stamford Raffles sklopio dogovor s pretendentom na prijestolje Sultanata Johor: Britanci bi podržali njegovu aspiraciju u zamjenu za pravo da postave trgovačku postaju na otoku. Iako su se Nizozemci isprva bunili, 1824. godine potpisan je anglo-nizozemski ugovor kojim je malajski svijet podijeljen na britansku i nizozemsku sferu utjecaja (što je rezultiralo trenutnom granicom Malezija-Indonezija i granice Singapura-Indonezije). Ovim ugovorom okončan je sukob. Nizozemci su se odrekli svog prava na Singapur i ustupili svoju koloniju u Malacca Britancima, u zamjenu za Britance koji su Nizozemcima ustupili svoje kolonije na Sumatri. Template:Wy/hbs/Quickbar

Dobro smješten na ulazu u Malački tjesnac, na trgovačkim putovima između Kine, Indije, Europe i Australije, Rafflesov majstorski potez bio je proglasiti Singapur slobodnom lukom, bez carina na trgovinu . Dok su trgovci hrlili kako bi pobjegli od teških nizozemskih poreza, trgovačka postaja ubrzo je prerasla u jednu od najprometnijih u Aziji, privlačeći ljude sa svih strana. Uz Penang i Malaccu, Singapur je postao jedno od Straits Settlements i dragulj u britanskoj kolonijalnoj kruni. Njegovo gospodarsko bogatstvo dodatno je poraslo kada su palmino ulje i guma iz drugih dijelova Malaje prerađeni i isporučeni preko Singapura. Godine 1867. Straits Settlements su odvojeni od Britanske Indije i pretvoreni u krunsku koloniju kojom je izravno vladala.

Kada je Drugi svjetski rat izbio, Tvrđava Singapore se smatrala strašnom britanskom bazom, s ogromnim pomorskim utvrdama koje štite od napada s mora. Međutim, ne samo da je tvrđavi nedostajala flota - budući da je većina brodova bila vezana braneći Britaniju od Nijemaca - nego su Japanci mudro umjesto toga odlučili prijeći Malaju biciklom. Unatoč brzom preokretu svoje artiljerije, to je bilo nešto na što Britanci nisu bili spremni, i 15. veljače 1942., s kritično niskim zalihama nakon manje od tjedan dana borbi, Singapur se sramotno predao. Nekadašnji vladari kolonije su spakirani u zatvor Changi, a deseci tisuća Singapuraca stradali su u kasnijoj brutalnoj okupaciji. Britanci su se vratili 1945., ali je bilo jasno da njihovo vrijeme ističe.

Dobivši samoupravu 1955., Singapur se nakratko pridružio Malezijskoj federaciji 1963. kada su je Britanci napustili, ali je protjeran nakon dva krvava rasna nemira 1964., jer su Kinezi bili većina grad se smatrao prijetnjom malajskoj dominaciji. Posljedično, kada je otok postao neovisan 9. kolovoza 1965., Singapur je postao jedina država u povijesti modernog svijeta koja je stekla neovisnost protiv vlastite volje. Naknadna 31 godina oštre vladavine pokojnog premijera Lee Kuan Yewa doživjela je gospodarski procvat Singapura, pri čemu je zemlja brzo postala jedna od najbogatijih i najrazvijenijih u Aziji unatoč nedostatku prirodnih resursa, zarađujući to je mjesto kao jedan od četiri istočnoazijska tigra. Sada predvođena Leejevim sinom Lee Hsien Loong, vladajuća Stranka narodne akcije (PAP) nastavlja dominirati političkom scenom s 83 od 93 mjesta u parlamentu na općim izborima 2020. Društvena ograničenja su ipak olabavljena, a vlada se pokušava otresti svog konzervativnog imidža, a ostaje za vidjeti kako će se odvijati delikatno balansiranje između političke kontrole i društvene slobode.

U moderno doba Singapur se pokušao pozicionirati kao neutralna država koja balansira između interesa velikih svjetskih sila poput Sjedinjenih Država i Kine. Zbog toga je Singapur postao popularna alternativa Švicarskoj za diplomatski osjetljive razgovore između stranih čelnika, poput sastanka kineskog predsjednika Xi Jinpinga i tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua 2015. te susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jonga - u 2018.

Ljudi[edit | edit source]

Singapur se ponosi time što je multirasna zemlja i ima različite kulture unatoč svojoj maloj veličini. Singapurci čine dvije trećine stanovništva. Najveća skupina su Kinezi (oko 75%), u kojoj su najveće podskupine govornici hokkien, teochew i kantonski, a mandarinski je "lingua franca" zajednice. Druge značajne skupine dijalekata među Kinezima uključuju Hakkas, Hainanese, Foochows i Henghuas. Malajci, koji se sastoje od potomaka izvornih stanovnika Singapura, kao i migranata iz današnje Malezije, Indonezije i Bruneja, čine oko 14% svih Singapuraca. Indijanci čine oko 9% stanovnika. Među Indijcima, Tamili čine daleko najveću skupinu, iako postoji i značajan broj govornika drugih indijskih jezika kao što su malajalam, pandžabi, gujarati i hindi. Ostali su mješavina mnogih drugih kultura, ponajviše Euroazijaca koji su miješanog europskog i azijskog podrijetla, a također i Peranakanaca ili Straits Kineza, koji su miješanog kineskog i malajskog podrijetla.

Marina Bay Sands i Singapore Flyer

Singapur je oduvijek bio otvorena zemlja i najmanje trećina njegovog stanovništva stigla je iz drugih krajeva. Oni se kreću od Burmanaca preko Japanaca do Tajlanđana i mnogih drugih. Tu je i velik broj Filipinaca, mnogi od njih rade u uslužnoj djelatnosti ili kao kućni pomoćnici. Gomile sretno nasmijanih i brbljavih Filipinaca mogu se vidjeti na javnim mjestima, od kojih je jedan trgovački centar pod imenom Lucky Plaza koji se nalazi uz Orchard Road-u, nedjeljom kada uzimaju svoj jedini slobodan dan. Međutim, značajan porast migracije iz Kine i Indije doveo je do tinjajućeg nezadovoljstva i većeg broja govornika koji govore samo mandarinski.

Singapur je vjerski raznolik, niti jedna religijska skupina ne čini većinu, a vjerska sloboda zajamčena je ustavom. Budizam je najveća religija s otprilike jednom trećinom stanovništva koje se izjašnjava kao budist. Druge religije koje postoje u značajnom broju uključuju kršćanstvo, islam, hinduizam i taoizam. Osim "velike petorke", postoji i mnogo manji broj Sikha, Zoroastrista, [[Wy/hbs/Judaism|Židova] ], baha'ije i džainiste. Nekih 17% Singapuraca tvrdi da nisu religiozni.

Klima[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Climate Budući da je Singapur 1,17 stupnjeva sjeverno od ekvatora, tropsko vrijeme je obično sunčano s malo izraženih godišnjih doba. Kiša pada gotovo svakodnevno tijekom cijele godine, obično u obliku iznenadnih, jakih pljuskova koji rijetko traju duže od sat vremena. Međutim, najviše oborina pada tijekom sjeveroistočnog monsuna (od studenog do siječnja), povremeno s dugotrajnim kišnim periodima. Spektakularne grmljavinske oluje mogu se dogoditi tijekom cijele godine, u bilo koje doba dana, pa je pametno nositi kišobran u svakom trenutku, bilo kao zaklon od sunca ili kao zaštitu od kiše.

Između svibnja i listopada šumski požari u susjednoj Sumatri također mogu uzrokovati gustu izmaglicu, iako je to nepredvidivo i dolazi i prolazi brzo: provjerite na web/20140718114937/http://www.haze.gov.sg/home.aspx Nacionalna agencija za okoliš za najnovije uvjete.

Prosječna temperatura je oko:

 • 30°C danju, 24°C noću u decembru i januaru.
 • 32°C danju, 25°C noću ostatak godine.

Najniža temperatura u Singapuru ikada bila je 19,4°C, a zabilježena je 1934. godine.

Visoka temperatura i vlaga, u kombinaciji s nedostatkom vjetra i činjenicom da temperature ostaju visoke tijekom noći, mogu uzeti danak posjetiteljima iz hladnijih dijelova svijeta. Imajte na umu da boravak na otvorenom više od jednog sata može biti vrlo iscrpljujući, pogotovo ako se kombinira s umjerenom tjelovježbom. Sami Singapurci izbjegavaju vrućinu, i to s dobrim razlogom. Mnogi žive u klimatiziranim stanovima, rade u klimatiziranim uredima, voze se klimatiziranim metroom do klimatiziranih trgovačkih centara koji su međusobno povezani podzemnim tunelima gdje kupuju, jedu i vježbaju u klimatiziranim fitness klubovima, samo odvažujući se rano ujutro i navečer. Slijedite njihov primjer ako želite izbjeći nelagodu na velikoj vrućini i vlazi u Singapuru.

Mjerne jedinice[edit | edit source]

Singapur je najvećim dijelom potpuno metričan, ali dva zaostatka iz britanskog imperijalnog sustava su mjere veličine nekretnina, koje se još uvijek oglašavaju u kvadratnim stopama, i veličine odjeće, koje se još uvijek oglašavaju u inčima.

Politika[edit | edit source]

Singapur je parlamentarna republika po uzoru na britanski Westminsterski sustav, iako je za razliku od dvodomnog britanskog parlamenta, singapurski parlament jednodomno zakonodavno tijelo sastavljeno od 93 narodno izabrana člana i malog broja imenovanih članova s ​​ograničenim pravom glasa.

Predsjednik služi kao šef države Singapura i bira se svakih šest godina, iako ustav zahtijeva da su predsjednički kandidati bili ministri u vladi ili kao izvršni direktor ili predsjednik upravnog odbora u velikoj tvrtki za značajan iznos vrijeme prije nego što im se dopusti da se kandidiraju na izborima, učinkovito ograničavajući broj ljudi koji su kvalificirani da budu predsjednički kandidati. Trenutačna predsjednica je Halimah binti Yacob, koja je prisegnula kao prva predsjednica Singapura u rujnu 2017. Predsjednička je uloga uglavnom ceremonijalna, a premijer ima najviše ovlasti u vladi.

Premijer je šef vlade i obično je vođa stranke s najviše mjesta u parlamentu. Sadašnji premijer je Lee Hsien Loong, čelnik Stranke narodne akcije (PAP), jedine stranke koja je vladala od neovisnosti. Parlamentarni izbori održavaju se svakih pet godina, ovisno o okolnostima, a na njima se redovito natječu opozicijske stranke. Kontrola tiska i ograničenja slobode govora faktor su koji doprinosi bilo kakvom značajnom napretku u svrgavanju vladajuće stranke. Usprkos tome, izbori u Singapuru općenito su slobodni od korupcije i izbornih prijevara. Od općih izbora 2020., jedina oporbena stranka koja ima zastupljenost u parlamentu je Radnička stranka (WP).

Praznici[edit | edit source]

Novogodišnji ukrasi u Kineskoj četvrti

Singapur je sekularni grad-država, a kako je i vrlo multikulturalan, uz tradicionalne kineske praznike, stanovništvo slavi i vjerske: islamske, hinduističke i kršćanske.

Gong xi fa cai singapurski stil

Postoji nekoliko zaokreta u singapurskom načinu proslave kineske Nove godine, posebno hrana, koja ima malo sličnosti sa parnim vrućim posudama hladne sjeverne Kine. Glavno jelo je "bak kwa" (肉干), slatka svinjetina pečena na roštilju, nakon čega slijedi "yu sheng" (魚生), salata od nasjeckanog povrća i sirove ribe koju su svi prisutni oduševljeno bacali u zrak. Omiljeni deserti su mrvičasti slatki kolači od ananasa i gnjecavi "nian gao" (年糕) kolači kuhani na pari. Crveni paketi novca (红包 ang pow) i dalje se velikodušno dijele, ali za razliku od Kine, u Singapuru morate početi plaćati tek nakon vjenčanja.

Godina počinje s praskom 1. januara i Novom godinom, koja se u Singapuru slavi kao i na Zapadu uz vatromet i zabave na svim noćnim mjestima u gradu. Osobito su poznati mokri i divlji pjena partyji na plažama turističkog otoka Sentosa. Template:Wy/hbs/CNYdates Zbog utjecaja kineske većine, daleko najveći događaj je Kineska Nova godina (农历新年) ili, politički korektnije, Lunarna Nova godina'', obično se održava krajem januara ili početkom februara. Iako se ovo može činiti kao idealno vrijeme za posjetu, mnoge manje trgovine i restorani zatvoreni su 2-3 dana tijekom tog razdoblja, iako su trgovine poput 7-Eleven, supermarketi, robne kuće, kina, restorani brze hrane i high-end restorani će ostati otvoreni. Cijeli festival traje punih 15 dana, ali mahnito okupljanje do vrhunca događa se neposredno prije noći mladog mjeseca, uz povike "gong xi fa cai" (恭喜发财 "čestitke i uspjeh"), crvene šljokice, mandarine i godišnja životinja u znaku zodijaka posvuda i gomile kupaca koji čekaju u redovima u Chinatown, gdje također postoje opsežni ulični ukrasi za začinjanje blagdanskog raspoloženja. Sljedeća dva dana provodi se s obitelji, a onda se život vraća u normalu... osim zadnjeg praska Chingaya, šarene parade u blizini Singapore Flyera, održane desetak dana kasnije.

Petog dana petog mjeseca kineskog kalendara slavi se Praznik zmajevih čamaca (端午节) u znak sjećanja na kineskog narodnog heroja. U sklopu slavlja obično se jedu okruglice od riže (肉粽 bak chang), koje se u Singapuru ponekad zamotaju u mirisne listove pandan umjesto originalnog lišća bambusa. Osim toga, na ovaj se dan često održavaju utrke zmajevih čamaca na rijeci Singapore. Sedmi mjesec kineskog lunarnog kalendara - obično august - počinje s oblačkom dima, jer se spaljuje "pakleni novac" i prinose se ponude hrane kako bi se zadovoljili duhovi predaka za koje se kaže da će se vratiti na zemlju u to vrijeme. Ovo je Hungry Ghost Festival (中元节), kada se živi okupljaju kako bi se napunili i gledali predstave i kineske operne izvedbe. Ubrzo nakon toga, Jesenski festival (中秋节) 15. dana 8. lunarnog mjeseca (septembar/oktobar) također je veliki događaj, sa složenim ukrasima lampiona — posebice u Gardens by the Bay i Jurongov Chinese Garden — i mjesečeve torte koje se obično pune pastom od lotosa, orašastim plodovima i još mnogo toga što se veselo konzumira.

Hinduistički festival svjetla, Diwali, lokalno poznat kao Deepavali, slavi se oko oktobra ili novembra, a Mala Indija jarko je ukrašena za tu priliku. U januaru ili februaru slavi se Thaipusam, tamilski hinduistički festival u kojem muški poklonici nose kavadi, složenu strukturu koja im probija različite dijelove tijela, hodajući u procesiji od Sri Hram Srinivasa Perumal u Maloj Indiji do hrama Sri Thandayuthapani u Tank Roadu. Ženske bhakte obično se pridružuju procesiji noseći lonce s mlijekom. Otprilike tjedan dana prije Deepavalija je Thimithi, festival hodanja po vatri na kojem muški poklonici hodaju po gorućem ugljenu u hramu Sri Mariamman u Kineskoj četvrti. Template:Wy/hbs/Ramadandates Islamski mjesec posta Ramazan s festivalom prekida posta Hari Raya Puasa (Eid-ul-Fitr) glavna je prigoda u malajskim dijelovima grada, posebno u Geylang Seraiju na Istočna obala, koja je tijekom tog razdoblja osvijetljena bogatim ukrasima. Drugi praznik koji slave Malajci je Eid-ul-Adha, lokalno poznat kao Hari Raya Haji, što je razdoblje kada muslimani putuju u Meku kako bi obavili hadž. U mjesnim džamijama žrtvuju se janjad koju su priložili vjernici, a njihovo se meso koristi za hranjenje siromašnih.

Božić je također velika svečana prigoda u Singapuru, a ulica Orchard je za tu prigodu bogato ukrašena uličnim ukrasima. Kršćanske obitelji u Singapuru obično slave tradicionalnu britansku božićnu večeru sa šunkom, puretinom i badnjakom. Međutim, euroazijska zajednica ima svoju jedinstvenu tradiciju božićnog obroka, koja uključuje brojna jedinstvena euroazijska jela kao što je devil's curry. Od 2011. godine, na zahtjev lokalnog rabina, uz božićne ukrase svakog prosinca za Hanuku duž Orchard Roada postavljena je i menora.

Popis praznika zaokružuju budistički Vesak dan, kojim se slavi rođendan Buddhe Sakyamunija, i Veliki petak.

Svjetovnija proslava događa se 9. augusta, Nacionalni dan, kada vijore zastave ispunjavaju Singapur i kada se održavaju spektakularne parade za Nacionalni dan u znak proslave neovisnosti.

Događaji[edit | edit source]

Singapur održava brojne događaje svake godine. Neki od njegovih poznatih festivala i događaja uključuju Singapore Food Festival, Singapore Formula One Grand Prix, Singapore Arts Festival, Chingay Parade, World Gourmet Summit i ZoukOut'.

Božić se također naveliko slavi u Singapuru, sezoni u kojoj su gradske ulice i trgovački centri duž poznatog trgovačkog pojasa, Orchard Road, osvijetljeni i ukrašeni živim bojama. Osim toga, Singapore Jewel Festival svake godine privlači brojne turiste, a predstavlja izložbu dragocjenih dragulja, poznatih dragulja i remek-djela međunarodnih zlatara i dizajnera.

Razgovarajte[edit | edit source]

Vidi još: Engleski razgovornik, Kineski razgovornik, Malajski razgovornik i Tamilski razgovornik

Tko su ljudi u vašem susjedstvu?

Velika 3 — Kinezi, Malajci i Indijci — dobiju svu medijsku vidljivost, ali postoji mnogo drugih zajednica sa svojim malim četvrtima (ili trgovačkim centrima) u Singapuru:

Arapi: Arab St, naravno
Burmanci: Peninsula Plaza, na North Bridge Rd
'Kineski kontinent: Waterloo St ("nova kineska četvrt" u Singapuru)
Filipinci: Lucky Plaza, na Orchard Rd
Francuski: Serangoon Gardens
Euroazijci: Katong
Indonežani: City Plaza, blizu Paya Lebar MRT
Japanci: Robertson Quay, posebno trgovački centar Great World City, plus Cuppage Plaza, nasuprot Somerset MRT i Takashimaya duž Orchard Rd
'Korejanci: Tanjong Pagar Rd
Peranakan kineski: Katong
Tajalnđani: kompleks Golden Mile, Beach Rd
Vijetnamci: Joo Chiat Rd

Znak na engleskom, kineskom, malajskom i tamilskom

malajski je možda zapisan u ustavu kao "nacionalni jezik", ali u praksi je najčešći jezik engleski, kojim govore gotovo svi građani Singapura (koji nisu stariji) s različitim stupnjevima tečnosti. Međutim, karakterističan lokalni patois, Singlish, ponekad može biti teško razumjeti, budući da uključuje žargonske riječi i fraze iz drugih jezika, uključujući različite kineske dijalekte, malajski i tamilski, kao i engleske riječi čiji izgovor ili je značenje promijenjeno. Osim toga, ima neobičan način strukturiranja rečenica, jer su izvorni govornici uglavnom kineski, što rezultira time da većina rečenica na jednom jeziku ima kinesku gramatiku. Složeni suglasnički skupovi su pojednostavljeni, članovi i množina nestaju, glagolska vremena zamijenjena su prilozima, pitanja su izmijenjena kako bi odgovarala kineskoj sintaksi i pojavljuju se neengleske čestice (osobito zloglasni "lah"):

Primjeri jednostrukih rečenica i odgovarajućih engleskih značenja
Singlish Engleski
Hoćeš li pivo ili ne? -- Dunwan lah, dring five bottle oreddi. Hoćeš li pivo? -- Ne hvala; Popio sam već pet boca.
Later wan go mall lepak abit? -- Ok, steady lah! Do you want to chill at the mall for a while later? -- Ok, good!
He today taiko, kena tekan by his boss, so jialat. He was 'lucky' to be scolded by his boss today, seeming very much in trouble.

Međutim, zahvaljujući nacionalnim jezičnim obrazovnim kampanjama, većina mlađih Singapuraca sposobna je govoriti ono što vlada naziva "dobrim engleskim" (britanskim) kada je to potrebno. Štoviše, uobičajeno je da Singapurci iz imućnijih sredina pohađaju sveučilište u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Sjedinjenim Državama. Kako biste izbjegli nenamjernu uvredu, najbolje je započeti sa standardnim engleskim i prijeći na pojednostavljeni pidgin samo ako postane očito da vas druga osoba ne može pratiti. Pokušajte se oduprijeti iskušenju da svoj govor posipate nepotrebnim singlizmima. Nasmijat ćete se ako to učinite kako treba, ali zvuči pokroviteljski ako to učinite pogrešno.

Nekih 35% Singapuraca govori engleski kod kuće. Ostali službeni jezici Singapura su mandarinski kineski, malajski i tamilski, kojima se uglavnom govore Singapurske kineske, malajske i indijske etničke skupine. Državni uredi dužni su po zakonu pružati sve usluge na sva četiri službena jezika. Poput engleskog, mandarinski koji se govori u Singapuru također je evoluirao u osebujni kreolski i često uključuje riječi iz drugih kineskih dijalekata, malajskog i engleskog, iako svi singapurski Kinezi uče standardni mandarinski u školi. Različiti kineski dijalekti (uglavnom Hokkien, iako značajan broj također govori Teochew i kantonski) su također se govori među starijim etničkim Kinezima iste dijalektalne skupine, iako je njihova upotreba praktički izumrla među mlađom generacijom; većina ljudi rođenih nakon 1980. ne može ih govoriti osim ako ih nisu odgojili bake i djedovi. Govore se i drugi indijski jezici, poput Punjabi među Sikhima.

Službeno kinesko pismo koje se koristi u Singapuru je pojednostavljeno pismo koje se koristi u kontinentalnoj Kini. Kao takve, sve službene publikacije (uključujući lokalne novine) i natpisi su na pojednostavljenom kineskom, a upravo se pojednostavljeni kineski uči u školama. Neki pripadnici starije generacije još uvijek preferiraju tradicionalno pismo, a popularnost hongkonške i tajvanske pop kulture znači da bi mlađi ljudi mogli također upoznati s njim.

Za ući[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/COVID-19 box thumb|450px|Vizna politika Singapura

Zahtjevi za upis[edit | edit source]

Državljani Australije, Europske unije, Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Švicarske Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ne trebaju vizu za boravke do 90 dana ili manje.

Građani većine drugih zemalja mogu ostati bez vize 30 dana ili manje, tako da je to slučaj ako vaša država nije navedena ovdje.

Postoji iznimka za državljane sljedećih zemalja koji moraju podnijeti zahtjev unaprijed online vizu: Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kina, Gruzija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Sjeverna Koreja, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Državljani [Wy/hbs/Afghanistan|Afganistana]], Alžira, Bangladeša, Egipta, Irana, Iraka, Jordana, Kosova, Libanon, Libije, Malia, Maroka, Nigerije, Pakistana, Palestine, Saudijske Arabije, Somalije, Sudana, Sirije, Tunisa i Jemena moraju podnijeti zahtjev za dobiti vizu unaprijed u veleposlanstvu ili konzulatu Singapura.

Državljani nekoliko bivših sovjetskih zemalja (Gruzija, Turkmenistan, Ukrajina i Zajednica Neovisnih Država) ispunjavaju uvjete za tranzit bez viza do 96 sati ako imaju avionsku kartu za daljnji let. Državljani Indije također ispunjavaju uvjete, ali s kompliciranijim zahtjevima.

Za tranzit u zračnoj luci Changi nije potrebna viza sve dok ne napustite zaštićeno područje i ako vaš povezni let poleti unutar 24 sata.

Svim strancima starijim od 6 godina uzimaju se elektronički otisci prstiju kao dio procedure ulaska i izlaska iz zemlje. Nakon toga može uslijediti kratki razgovor koji vodi imigracijski službenik. Ulazak će biti odbijen ako bilo koji od ovih postupaka odbijete.

Većina građana afričkih i južnoameričkih zemalja, te putnika koji su nedavno bili u zemlji sa žutom groznicom, zahtijeva potvrdu o cijepljenju protiv žute groznice za ulazak u Singapur.

Neudate žene iz siromašnijih zemalja koje planiraju duge boravke zbog turizma mogle bi imati problema s dobivanjem vize zbog problema s "ilegalnim aktivnostima" (vjerojatno prostitucijom).

Muškarci koji ilegalno uđu u Singapur ili koji prekorače svoje dozvole za boravak više od 14 dana suočavaju se s obveznom kaznom od tri udarca štapom.

Zabranjeno u Singapuru

Na popisu je više od pornografije, vatrenog oružja i droga, iako se sva ova ograničenja ne provode u praksi.

 • Bacanje smeća
 • Pušenje u nepušačkim prostorima
 • Nemedicinska žvakaća guma/žvakaća guma (obično se ne primjenjuje)
 • Satelitske antene/ometani radijski prijemnici
 • Samostojeći reklamni panoi
 • Lisice za vezivanje ruku (čak i ako su ružičaste i za zabavu)
 • Hranjenje golubova ili majmuna
 • Isticanje stranih zastava
 • Malezijske novine

Singapur ima vrlo stroge zakone o drogama', a šverc droge podrazumijeva obaveznu smrtnu kaznu, koja se primjenjuje i na strance. Čak i ako niste ušli u Singapur i samo ste u tranzitu (tj. mijenjate let bez potrebe za pasoškom kontrolom i carinom) dok posjedujete drogu, i dalje biste bili podvrgnuti smrtnoj kazni. U Singapuru je prekršaj čak i imati bilo kakve metabolite droga u svom tijelu, čak i ako su konzumirani izvan Singapura, a carina povremeno radi testove urina na licu mjesta u zračnoj luci. Osim toga, unošenje eksploziva ili vatrenog oružja bez dozvole također je kazneno djelo u Singapuru.

Donesite recepte za sve propisane lijekove koje možda imate sa sobom i nabavite prethodno dopuštenje' od /Consumer_Information/Personal_Import_Regulations/bringing_personal_medication_into_Singapore.html Singapore Health Sciences Authority' prije unošenja bilo kakvih sedativa (npr. Valium/diazepam) ili jakih lijekova protiv bolova (npr. sastojaka kodeina)'. Ako možete skenirati i priložiti sve tražene dokumente (što zahtijeva HSA) uz poruku e-pošte, "možda" ćete dobiti pismeno dopuštenje za samo 10 dana, svakako za 3-4 tjedna. Redovnom poštom s velike udaljenosti, pričekajte nekoliko mjeseci.

Hipi tipovi mogu očekivati malo više pozornosti carine, ali brijanje i šišanje više nije uvjet za ulazak.

Duty free dopuštenja za alkohol su po jedna litra vina, piva i žestokih pića, iako se 1 L žestokih pića može zamijeniti s 1 L vina ili piva, osim ako ne ulazite iz Malezije. Putnici koji ulaze iz Malezije nemaju pravo na bescarinske naknade. Alkohol ne smiju unositi osobe mlađe od 18 godina. Ne postoji bescarinska dozvola za cigarete: sve cigarete koje se legalno prodaju u Singapuru imaju žig "SDPC", a pušači uhvaćeni s neoznačenim cigarete mogu biti kažnjene s 500 dolara po kutiji. (Međutim, u praksi se obično tolerira unošenje jedne otvorene kutije.) Ako svoje cigarete ili višak pića prijavite na carini, možete se odlučiti da platite porez ili da carinici zadrže cigarete do vašeg odlaska. Uvoz nemedicinskih žvakaćih guma je protuzakonit, no u praksi se carinici obično ne bi gnjavili s nekoliko štapića za osobnu potrošnju.

Ne postoji ograničenje količine novca koji se može unijeti ili iznijeti iz Singapura. Međutim, singapurska carina zahtijeva da prijavite ako unosite ili iznosite nešto više od 20.000 USD ili protuvrijednosti u stranoj valuti, a od vas će se tražiti da ispunite neke papire. Neprijavljivanje vas izlaže uhićenju, visokim novčanim kaznama i mogućem zatvoru.

Pornografija, piratska roba i publikacije Jehovinih svjedoka i Crkve ujedinjenja' ne smiju se uvoziti u Singapur, a sva se prtljaga skenira na kopnenim i morskim ulaznim točkama. U teoriji, svi mediji za zabavu, uključujući filmove i videoigre, moraju se poslati Odboru za cenzore na odobrenje prije nego što se mogu unijeti u Singapur, ali to se rijetko ili uopće primjenjuje za originalnu (nepiratsku) robu.

Singapur više ne udara pečate u putovnice posjetiteljima. Umjesto toga, pri ulasku imigraciji morat ćete dati svoju adresu e-pošte, a vaši uvjeti ulaska bit će vam poslani elektronički.

Avionom/Zrakoplovom[edit | edit source]

Singapur je jedno od najvećih zračnih središta jugoistočne Azije, pa osim ako ne dolazite sa poluotoka Malezije ili Batama/Bintana u Indoneziji, najlakši način za ulazak u Singapur je avionom. Uz svog glavnog prijevoznika, Singapore Airlines, koji se naširoko smatra jednim od najboljih svjetskih zračnih prijevoznika u smislu korisničke usluge, Singapur je također dom niskotarifni prijevoznika poput Jetstar Asia' i Scoot. Let Singapore Airlinesa do Newark (SQ22) najduži je komercijalni let bez presjedanja na svijetu, kojem je potrebno oko 18 sati da prijeđe udaljenost od 16.600 km.

Osim lokalnog stanovništva, svaki prijevoznik bilo koje veličine u Aziji nudi letove za Singapur, s panazijskim prijevoznikom s popustom AirAsia koji ima gustu mrežu iz Singapura. Također postoje izravne usluge za Europu, Bliski istok, Australiju, Novi Zeland, Sjevernu Ameriku, pa čak i Južnu Afriku. Singapur je posebno popularan na "Puti klokana" između Australije i Europe, sa zrakoplovnim tvrtkama poput Qantas' i British Airways koristeći Singapur kao glavno mjesto zaustavljanja.

Osim lokalnih zračnih luka, putnici iz Malezije ili Indonezije mogu razmotriti let u Johor Bahru (Template:Wy/hbs/IATA), Batam (Template:Wy/hbs/IATA) ili Tanjung Pinang (Template:Wy/hbs/IATA) umjesto toga, kao letovi do onih zračne luke su obično jeftinije nego do Changija ili Seletara. Loša strana je duplo prolaženje carina i imigracija, a ne postoje izravne prometne veze između tih zračnih luka i Singapura, što znači da ćete morati sami organizirati prijevoz.

Changi aerodrom/zračna luka[edit | edit source]

Glavni članak: Zračna luka Singapur Changi

Script error: No such module "Marker". ({ {Wy/hbs/IATA|SIN}}) je glavni aerodrom i služi za sve letove komercijalnih zrakoplova. Redovito se pojavljuje na ljestvici "Najbolja zračna luka" i velika je, ugodna i dobro organizirana, s nevjerojatno brzom imigracijom i distribucijom prtljage. Aerodrom je podijeljen na četiri glavna terminala (T1-4).

Taksi je najbrži put do grada, a koštat će oko 20-30 USD uključujući 5 USD nadoplate za zračnu luku (3 USD izvan radnog vremena). Dodatnih 50% nadoplate primjenjuje se od 1 do 6 ujutro. Možete se obratiti ovoj stranici za dodatne informacije o taksi cijenama i naknadama. Na MRT-u, potrebno je oko 45 minuta do grada s laganim presjedanjem na Tanah Merah. Standardna karta do Gradske vijećnice košta 2,30 USD + 0,10 USD nepovratnog depozita, a vlakovi voze od 5:31 do 23:18. Pogledajte Singapur Changi aerodrom za potpuni pregled.

Seletar aerodrom/zračna luka[edit | edit source]

Script error: No such module "Marker". (Template:Wy/hbs/IATA) služi za sve turboprop letove i opću avijaciju. Dovršena 1928. i prvi put korištena za civilno zrakoplovstvo 1930., bila je to prva zračna luka u Singapuru. Jedina zrakoplovna kompanija koja leti u Seletar je malezijska Firefly. Autobus 102 vozi od Hougang MRT-a (sjeveroistočna linija) izravno do zračne luke, ali većina putnika umjesto toga odlučuje se za taksi. Za izlete iz zračne luke primjenjuje se doplata od 3 USD.

Cestom[edit | edit source]

Causeway, s Johor Bahru na drugoj strani

Singapur je povezan s dva kopnena prijelaza s Malezijskim poluotokom:

Script error: No such module "Marker". je vrlo popularna i stoga terminalno zagušena ulazna točka koja povezuje Woodlands na sjeveru Singapura izravno sa srcem Johor Bahru-a. Prema nekim mjerama najprometniji granični prijelaz na svijetu, s 350 000 putnika prosječno dnevno, Causeway obično doživljava velike gužve petkom navečer (prema Maleziji), ' Nedjeljom navečer (prema Singapuru) i oko produženih prazničnih razdoblja. Causeway se može prijeći autobusima, vlakovima, prekograničnim taksijima, osobnim automobilima ili motociklima. Jedini pouzdan način da izbjegnete gužve je voz/vlak, pogledajte #Vlakom u nastavku za detalje, ali najfleksibilnija i najpopularnija opcija je uzeti jednu od brojnih autobusnih linija, pokrivenih u #By bus.

Drugo križanje između Malezije i Singapura, poznato kao Script error: No such module "Marker"., izgrađen je između Tuasa u zapadnom Singapuru i Iskandar Puteri u zapadnom dijelu Johor država. Mnogo brži i manje zagušen od Causewaya, prvenstveno ga koriste ekspresne autobusne linije za Kuala Lumpur i Malacca. Autobusne linije preko puta nisu toliko brojne kao one koje voze Causewayom, a samo malezijski taksiji "limuzine" smiju ga prijeći (i obično naplaćuju više od 100 USD za tu privilegiju, pogledajte #By taxi u nastavku za detalje).

Vožnja u Singapur s automobilom s inozemnom registracijom komplicirana je i skupa, uključuje trčanje niza cestarina, osiguranje, transpondere za cestarinu i više. U oba smjera, rent-a-car agencije svojim automobilima zabranjuju prelazak granice ili ih dodatno naplaćuju, pa je preporučljivo ostaviti automobil na drugoj strani granice i prijeći u Singapur avionom ili javnim prijevozom. Ako imate vlastite kotače i inzistirate na njihovoj upotrebi, pogledajte Ulazak i izlazak iz Singapura vodič Uprave za kopneni promet za administrativne pojedinosti.

Bicikliranje u Singapur moguće je samo kroz Causeway. Možete krenuti motociklističkom trakom i obraditi izlaz na ručnim motociklističkim šalterima. Budući da drugu vezu povezuje brza cesta, bicikli zakonski ne mogu putovati dalje od kontrolne točke.

Pješke[edit | edit source]

Putnici mogu hodati preko Causewaya u Singapur iz Johor Bahrua, ali budite spremni na vrlo dugu šetnju budući da je malezijski carinski i imigracijski kompleks sada 2 km u unutrašnjosti. Za razliku od prethodne kontrolne točke, sadašnja malezijska imigracijska kontrolna točka nije postavljena za pješake, što znači da nema pješačkih staza na malezijskoj strani, te ćete morati hodati po cesti uz potencijalno opasna i brza vozila.

Pješaci nisu dopušteni na Second Link-u, no ionako ne bi bilo ništa unutar pješačke udaljenosti ni s jedne ni s druge strane.

Autobusom[edit | edit source]

Izravno s malezijskih odredišta Postoje autobusi iz Kuala Lumpur (KL) i mnogih drugih odredišta u Maleziji preko kontrolne točke Woodlands i druge veze u Tuasu. Ne postoji središnji autobusni kolodvor i različite tvrtke polaze iz cijelog grada. Glavni operateri su:

Unutar gradskog područja Kuala Lumpura, brojni drugi autobusni prijevoznici također polaze s autobusnog terminala Terminal Bersepadu Selatan (TBS).

Većina drugih operatera udružila se u tri zajednička portala za rezervacije. Mnogi, ali nipošto svi, koriste trgovački centar Golden Mile Complex u blizini Bugis kao svoj singapurski terminal.

Općenito, što više platite, to je vaše putovanje brže i udobnije. Skuplji autobusi kreću na vrijeme, koriste Second Link i ne zaustavljaju se usput; iako najjeftiniji autobusi možda neće biti točni, koriste stalno zagušeni Causeway i više međugradskih zaustavljanja. Rezervirajte rano za popularna vremena polaska kao što su petak navečer (put iz Singapura za Maleziju) i nedjelja navečer (put iz Malezije za Singapur), kineska nova godina, Hari Raya Aidilfitri itd., i uračunajte dodatno vrijeme za očekivane gužve na granica; gužve se mogu procijeniti s prometnih kamera na OneMotoring web stranice.

Alternativa izravnom "međunarodnom autobusu" bila bi kratko skočiti do Johor Bahru i ukrcati se na domaće malezijske međugradske ekspresne autobuse do raznih malezijskih odredišta iz Autobusni kolodvor Larkin Sentral. Osim što imate više opcija, cijene su također puno niže jer ćete domaću kartu platiti u malezijskim ringgitima, umjesto identičnog nominalnog iznosa u singapurskim dolarima. Loša strana je dugotrajna gnjavaža (barem dodatni sat vremena putovanja) prvo stizanja do Johor Bahrua, a zatim do terminala Larkin na periferiji grada. Još jedan nedostatak također bi bio nedostatak slobodnih autobusnih sjedala na domaćim linijama tijekom blagdana.


Od Johor Bahrua do Woodlandsa, putem Johor-Singapore Causeway

Česti autobusi između Johor Bahrua i Singapura
Crta Zaustavlja se u Singapuru Staja u JB Maksimalna cijena (od JB do SG) Maksimalna cijena (od SG do JB)
Causeway Link CW-1 Kranji samo MRT Larkin preko JB CIQ kontrolne točke 2,60 MYR 2,60 SGD
Causeway Link CW-2 Queen St only (Bugis MRT) Larkin preko JB CIQ kontrolne točke 4,80 MYR 4,80 SGD
Causeway Link CW-5 Samo Newton Circus (Newton MRT) Larkin preko JB CIQ kontrolne točke 4,60 MYR 4,60 SGD
SBS Transit 170 Queen St preko Bukit Panjang MRT (Downtown MRT linija uz Bukit Timah Road) i Kranji MRT Larkin preko JB CIQ kontrolne točke identična SGD cijena 2,08 SGD (kartica)
SBS Transit 170X Kranji samo MRT Samo JB CIQ kontrolna točka identična SGD cijena 1,05 SGD (kartica)
SBS Transit 160 Jurong East MRT preko Kranji MRT Samo JB CIQ kontrolna točka identična SGD cijena 1,88 SGD (kartica)
SMRT 950 Woodlands MRT preko Marsiling MRT Samo JB CIQ kontrolna točka identična SGD cijena 1,25 SGD (kartica)
Singapore-Johor Express (SJE) Queen St only (Bugis MRT) Larkin preko JB CIQ kontrolne točke 3,40 MYR 3,30 SGD
Transtar TS1 (10x dnevno) Terminali zračne luke Changi 3,1,4 putem Expo MRT, Woodlands MRT, Marsiling MRT Samo JB CIQ kontrolna točka 13,00 MYR 11,00 SGD
Transtar TS8 (13-14x dnevno) Resorts World Sentosa preko Outram Park MRT, Great World MRT, Orchard MRT, Stevens MRT Samo JB CIQ kontrolna točka 10,00 MYR 8,00 SGD
AC7 Yishun MRT preko Sembawang MRT-a Samo JB CIQ kontrolna točka 6,00 MYR 2,50 SGD


Od Iskandar Puteri do Tuasa, preko druge veze Malezija – Singapur

Česti autobusi između Iskandar Puteri i Singapura
Crta Zaustavlja se u Singapuru Zaustavlja se u Iskandar Puteri Maksimalna cijena (od IP do SG) Maksimalna cijena (od SG do IP)
Causeway Link CW-3 Jurong East MRT Perling Mall, Bukit Indah 1, Bukit Indah 2, Horizon Hills preko 2nd Link CIQ Checkpoint 6,00 MYR 5,00 SGD
Causeway Link CW-3S Ništa (povezuje se s CW3 samo na 2nd Link CIQ Checkpoint u Maleziji) Taman Ungku Tun Aminah, Sutera Mall, Nusa Bestari, Bukit Indah 1, Bukit Indah 2 putem druge veze CIQ Checkpoint 7,00 MYR 5,00 SGD
Causeway Link CW-7 Samo Tuas Link MRT Gelang Patah Sentral preko 2nd Link CIQ Checkpoint 4,50 MYR 4,50 SGD
Transtar TS6 (6x dnevno) Star Vista (Buona Vista MRT) preko One-North MRT, Tuas Link MRT Samo Gelang Patah Sentral 8,00 MYR 6,00 SGD

Najčešće mogućnosti dolaska iz Johor Bahru-a i Iskandar Puteri-a su autobusi navedeni u tablici. Postoji obrazac autobusnih ruta: autobusi kojima upravlja Singapur (SBS Transit, SMRT, SJE, Transtar) mogu stati samo na jednom odredištu u Maleziji, dok autobusi kojima upravljaju Malezija Causeway Link autobusi mogu stati samo na jednom odredištu u Singapuru. Osim terminala, svi autobusi dva puta staju na imigracijskom terminalu u Singapuru i na imigracionom centru za Maleziju. Na obje imigracijske točke, morate se iskrcati sa svom svojom prtljagom i proći kontrolu putovnica i carinu, zatim se ukrcati na sljedeći autobus pokazujući svoju kartu. Očekujte najmanje 30 minuta za prolaz kroz obje kontrolne točke tijekom razdoblja bez najvećeg prometa, s očekivanjem prosječnog vremena prolaza od 1 sata tijekom razdoblja najvećeg opterećenja, 2 sata na kraju produženih prazničnih razdoblja.

Kako bi maksimalizirali putovanje vlakom između središta Singapura i Johor Bahrua, najjednostavnija bi opcija bila uzeti MRT vlak unutar središta grada i iskrcati se na Woodlands MRT, a zatim presjesti na autobus SMRT 950 i nastaviti do kontrolne točke Johor Bahru. Alternativno, druga opcija bila bi iskrcati se na Kranji MRT-u, a zatim presjedati na autobus SBS 170X i nastaviti do kontrolne točke Johor Bahru.

Još jedna opcija za izbjegavanje gužvi na rutama autobusa 170X i 950 tijekom špice bila bi korištenje drugih SBS ili SMRT autobusa koji vode do autobusnog stajališta Woodlands Train Checkpoint, zatim hodanje 500 m duž povišenog pješačkog mosta do Woodlands Checkpointa.

Vlakom[edit | edit source]

Nekada južni kraj malezijske Keretapi Tanah Melayu (Melaju željeznice ili KTMB) mreže, središnja željeznička stanica Tanjong Pagar je povučena iz upotrebe i KTMB vlakovi sada završavaju na željezničkoj stanici JB Sentral u Johor Bahru, Malezija. Usluga prijevoza povezuje jedinu preostalu singapursku postaju u Woodlandsu, tik uz Causeway, s Johor Bahru Sentralom. To je 5-minutno putovanje, ali jednosmjerne karte koje potječu iz Singapura koštat će 5 dolara, dok će povratne karte koštati 5 RM. Iz Woodlandsa se prije ukrcaja obavljaju useljeničke formalnosti za obje zemlje. Iz Johor Bahrua malezijske useljeničke provjere obavljaju se u JB Sentral prije ukrcaja, a singapurske useljeničke provjere po dolasku u Woodlands. Uzimajući u obzir vrijeme imigracijskog carinjenja, putovanje od Johor Bahrua do Woodlandsa traje 30-60 minuta, dok obrnuti smjer traje oko 30 minuta.

Vlakovi će polaziti s JB Sentral za Woodlands u 05:00, 05:25, 05:55, 06:20, 07:30, 08:40, 09:50, 11:20, 12:50, 14:20, 15 :30, 16:40, 17:50, 19:00, 20:10, 21:20, 22:30 i polazak iz Woodlandsa za JB Sentral u 07:20, 08:30, 09:40, 10:50, 12 :20, 13:50, 15:20, 16:30, 17:40, 18:50, 20:00, 21:10, 22:20, 23:30. Izlaz se otvara 30 minuta prije polaska, a zatvara 10 minuta prije polaska. Radnim danom, ranojutarnji polasci s JB Sentral i večernji polasci s Woodlandsa namijenjeni su putnicima koji rade u Singapuru i rasprodaju se čim karte budu puštene u prodaju 30 dana unaprijed. Vikendom su jutarnji polasci iz Woodlandsa i večernji polasci s JB Sentral popularni među dnevnim izletnicima u Johor Bahru i rasprodani su nekoliko dana prije. Ukoliko na dan polaska još ima karata, iste se prodaju do 15 minuta prije polaska.

Za JB Sentral-Woodlands, u JB Sentral postoje okretne barijere postavljene na izlazu za odlazak (izlaz A); skenirajte barkod ili QR kod na svojoj karti (može biti onaj pohranjen na mobilnom uređaju) kako biste aktivirali okretnicu. Za Woodlands-JB Sentral, karte kupljene online moraju se zamijeniti na blagajni KTMB prije polaska.

Za vlakove izvan Johor Bahrua pogledajte Johor Bahru#Vlakom i Malezija#Vlakom za detalje.

Osim toga, Singapur je i završna stanica za Eastern & Oriental Express, luksuzni vlak koji putuje od [ [Wy/hbs/Bangkok|Bangkok]] za četiri dana. Vrlo je skup, košta 6358 američkih dolara u jednom smjeru.

Kontrolna točka vlaka Woodlands nije povezana sa stanicom MRT Woodlands. Od željezničke kontrolne točke Woodlands možete ići autobusom do stanica MRT Kranji, Marsiling ili Woodlands. Srećom, brojevi autobusa do svake stanice MRT-a jasno su označeni. Međutim, da biste došli do Woodlands Train Checkpoint sa MRT stanica, morat ćete se pobrinuti da autobus prolazi pored "Woodlands Train Checkpoint", a ne "Woodlands Checkpoint" koji je kontrolni punkt za autobuse i druga cestovna vozila bez prolaznog pristupa do kontrolne točke vlaka. Autobusi koji prolaze uz kontrolnu točku vlakova Woodlands uključuju 170 (od stanice MRT Kranji), 856 (od stanica MRT Woodlands i Marsiling), 903 i 911 (od stanice Woodlands MRT). Iako 912 sa postaje Woodlands MRT također prolazi pokraj kontrolne točke vlaka, to čini vrlo dugom rutom i stoga se ne preporučuje.

Taksijem[edit | edit source]

prekogranični taksi Johor–Singapur

Dok normalni singapurski taksiji ne smiju prijeći u Maleziju i obrnuto, singapurski taksiji s posebnom dozvolom kojima je dopušteno (samo) voziti do autobusnog kolodvora Larkin mogu se rezervirati u Johor Taxi Service Template:Wy/hbs/Phone, 80 USD u jednom smjeru), dok se malezijski taksi, koji može ići bilo gdje u Maleziji, može uzeti s terminala za taksi u Ban San St (60 USD za najam ili 15 USD po osobi ako dijelite s drugima). U obrnutom smjeru, prema Singapuru, možete uzeti singapurski taksi od Larkina do bilo koje točke u središtu Singapura ($60), dok vas malezijski taksi može dovesti samo do Ban San St (RM 120). Glavna prednost ovdje je da ne morate vući svoje stvari (ili sebe) kroz carinu na oba kraja; možeš samo sjesti u auto.

Privatne usluge prijevoza "limuzinama" nude usluge od točke do točke od bilo kojeg mjesta u Singapuru do bilo kojeg mjesta u Maleziji, ali postoje u legalnoj sivoj zoni. Standardna cijena je 100 USD za Singapur do Johor Bahrua za Toyotu Innova za 5 osoba. Operateri su SG-JB Taxi i SGMYTAXI.

Brodom[edit | edit source]

Trajekti povezuju Singapur sa susjednom Indonezijskom pokrajinom Riau Islands i Malezijskom državom Johor. Singapur ima četiri trajektna terminala za međunarodne trajekte: Script error: No such module "Marker". (bivši Svjetski trgovački centar) blizu Sentosa, Script error: No such module "Marker". u Marina Bay, Script error: No such module "Marker". na Istočna obala, kao i Script error: No such module "Marker"., na istočnom kraju otoka.

Tranzit trajektnog terminala:

 • HarbourFront FT: unutar trgovačkog centra HarbourFront Center (slijeće na stanici MRT HarbourFront).
 • Centar za krstarenje Marina Bay: Siđite na stanici MRT Marina South Pier i slijedite znakove za hodanje do trajektnog terminala. Alternativno, uzmite autobus br. 400 sa stanice Tanjong Pagar MRT, izlaz C.
 • Tanah Merah FT: Siđite na Tanah Merah MRT stanici i nastavite do izlaza B. Od tamo idite autobusom 35/35M do trajektnog terminala. Alternativno, siđite na stanici Bedok MRT i nastavite do susjedne autobusne stanice Bedok, odakle polaze dvije autobusne linije. Ako dolazite na Tanah Merah FT, doći do taksija može biti vrlo teško zbog udaljene lokacije i 200 drugih ljudi koji ih dozivaju istovremeno; često je brže uzeti autobus 35 nekoliko stanica do najbliže MRT stanice i tamo okušati sreću.
 • Changi Point FT: idite autobusom 2, 29, 59 ili 109 do autobusnog kolodvora Changi Village i prošetajte do obližnjeg trajektnog terminala.

Iz Indonezije[edit | edit source]

Trajektima za Indoneziju upravlja niz operatera koji se stalno mijenjaju sa stalnim promjenama rasporeda, a od 2022. i dalje su znatno smanjeni u usporedbi s vremenima prije COVID-a. Singapore Cruise Center održava uslugu rasporeda u stvarnom vremenu koja prikazuje trenutne usluge koje mogu biti korisne za utvrđivanje onoga što zapravo radi.

From Batam: Ferries from Batu Ampar (Harbour Bay Ferry terminal), Sekupang and Waterfront City (Teluk Senimba) use HarbourFront FT, while ferries from Nongsapura use Tanah Merah FT. Ferries from Batam Centre use both ferry terminals. Operators at Harbourfront include:

Batam Ferry

At Tanah Merah:

From Bintan: All ferries from Bintan use Tanah Merah Ferry Terminal. For Tanjung Pinang, there are four or five departures per day from each of the two companies operating the route. About S$30 one-way including taxes and surcharges.

For Bintan Resorts (Bandar Bentan Telani)

From Karimun: Tanjung Balai is served by Sindo Ferry from Harbourfront, with 1 daily service on even days only at $50/95 one-way/return.

From Malaysia[edit | edit source]

Ferry services to neighboring Malaysia are surprisingly limited. In particular, there are no services at all to Borneo.

Krstarenja[edit | edit source]

Star Cruises nudi višednevna krstarenja iz Singapura do točaka diljem jugoistočne Azije, s polaskom iz ' HarbourFront Ferry Terminal. Itinereri se jako razlikuju i mijenjaju iz godine u godinu, ali uobičajena odredišta uključuju Malacca, Klang (Kuala Lumpur), Penang, Langkawi, Redang i Tioman u Maleziji, kao i Phuket, Krabi, Ko Samui i Bangkok u Tajland. Svake godine postoji i nekoliko krstarenja do Bornea (Malezija), Sihanoukville (Kambodža), Ho Chi Minh City (Vijetnam) i čak nekoliko letova od 10 noćenja do Hong Kong. Sveobuhvatno krstarenje s 2 noćenja može koštati samo 400 USD po osobi u najjeftinijoj klasi kabine ako rezervirate ranije, ali postoje mnoge nadoplate za usluge. Nerezidentima se mogu naplatiti znatno više cijene.

Singapur je također popularna stanica za kružna krstarenja oko svijeta i velika regionalna krstarenja, uključujući ona koja dolaze iz Japana, Kine, Australije, Europe i Sjeverne Amerike. Mnoga od tih krstarenja ovdje ukrcavaju/iskrcaju putnike tijekom cjelodnevnih ili noćnih posjeta luci, dok se druga zaustavljaju možda samo na jedan dan. Za detalje provjerite tvrtke za krstarenja i prodavače. Brodovi koriste ista dva gore navedena terminala za trajekte.

Get around[edit | edit source]

Geographic map of MRT lines in the city centre

Getting around Singapore is easy: the public transportation system is extremely easy to use, and taxis/rideshare services are reasonably priced and easy to hail via apps. Very few visitors rent cars. CityMapper Singapore, Google Maps, and Apple Maps are all capable of figuring out the fastest route by MRT and bus and even estimating taxi fares between any two points.

Karte[edit | edit source]

Sav javni prijevoz najlakše ćete platiti korištenjem bilo koje beskontaktne kartice Visa ili Mastercard, kojom možete pristupiti i izaći iz bilo kojeg vlaka i autobusa. Mobilni telefoni s Apple Pay ili Google Pay NFC plaćanjem također rade. Kartice izdane u inozemstvu naplaćuju se dodatnih 0,60 USD po danu, ali za kraće boravke to je još uvijek jeftinije od kupnje pojedinačne karte ili izdvajanja od 5 USD za unaprijed plaćenu karticu. Sva putovanja mogu se pregledati i izvodi se mogu preuzeti kreiranjem TransitLink SimplyGo računa.

Alternativno, pokupite EZ-link ili nets-prepaid-card/ NETS Prepaid' beskontaktna RFID kartica na bilo kojoj željezničkoj postaji ili u trgovini 7-Eleven: EZ-link kartica košta 12 USD (uključujući pohranjenu vrijednost od 7 USD), dok NETS Prepaid kartica košta 10 USD (uključujući pohranjenu vrijednost od 5 USD ), a kartica se može "nadopuniti" u koracima od 2 USD ili više. Ove putne kartice mogu se nadopuniti gotovinom, kreditnim ili debitnim karticama na automatima za prodaju karata na željezničkim kolodvorima ili gotovinom u trgovinama. Ako napuštate Singapur i imate nešto novca na kartici, možete otići u bilo koju TransitLink blagajnu za povrat novca, minus 5 USD naknade za obradu.

Možda ćete vidjeti reklame za Singapore Tourist Pass (STP), koja vam daje neograničene vožnje za 10/16/20 USD za 1 /2/3 dana, plus neki popusti za atrakcije. Međutim, s obzirom na to da većina putovanja košta samo 1,00-2,50 USD, trebali biste često koristiti sustav javnog prijevoza tijekom svog boravka kako bi se STP isplatio.

Pojedinačne karte više nisu dostupne za MRT. I dalje su dostupne u autobusima, ali koštaju više, gnjavaža ih je kupiti jer vozač mora izračunati etape karte, ne dopuštaju presjedanje i ne dobivate promijeniti. Samo dodirnite karticu, puno je lakše.

Djeca do sedam godina putuju besplatno. Ulaznice nisu potrebne, ali možete podići besplatnu Child Concession Card/ Child Concession Card na bilo kojem uredu za prodaju karata kao dokaz dobi, kartica se može prisloniti na otvorene ulaznice itd. Djeca starija od 7 godina moraju platiti punu cijenu karte za odrasle, jer su cijene za studente dostupne samo studentima sa singapurskom školskom iskaznicom.

Željeznicom[edit | edit source]

MRT i LRT karta sustava

MRT (Mass Rapid Transit) i LRT (Light Rail Transit) su vlakovi koji su glavni dio tranzitnog sustava Singapura. Oni su jeftin, brz i pouzdan način prijevoza, a mreža pokriva većinu točaka interesa za posjetitelje. Iako je najlakše koristiti EZ-link karticu ili beskontaktno plaćanje (vidi gore), sve postaje opremljene su automatima za prodaju karata koji izdaju papirnate karte za jednu vožnju. Svaka se karta može ponovno upotrijebiti do 6 puta unutar 30 dana, samo je stavite na čitač prilikom kupnje sljedeće vožnje.

Korištenje bilo koje karte ili kartice jednostavno je, samo dodirnite čitač na ulazu za ulaznice kada ulazite i izlazite iz plaćenih područja kolodvora. Sve su linije besprijekorno integrirane, čak i ako linijama upravljaju različite prijevozničke tvrtke, tako da ne morate kupiti novu kartu ili prolaziti kroz više izlaza za presjedanje između linija različitih operatera.

MRT postaje su čiste i opremljene besplatnim toaletima. Sve stanice imaju mrežasta vrata, tako da nema opasnosti od pada na tračnice. North-East Line, Circle Line, Downtown Line i sve nadolazeće linije voze pod zemljom i upravljaju automatski bez strojovođe, tako da se isplati prošetati do prednjeg dijela vlaka i provjeriti pogled na tunel ispred.

Jesti i piti je zabranjeno' na stanicama i u vlakovima, a prekršitelji su odgovorni za kaznu od 500 dolara.

Kada koristite pokretne stepenice, stanite s lijeve strane kako biste omogućili onima kojima se žuri da prođu s desne strane.

Autobusom[edit | edit source]

SMRT autobus
SBS Transit autobus

Autobusi povezuju razne krajeve Singapura, ali su sporiji i teži za korištenje od MRT-a. Njihova glavna prednost je što možete vidjeti znamenitosti, a ne mračni podzemni tunel, dijelom ako možete uhvatiti prednje sjedalo na katu. U međugradskom autobusu, česta zaustavljanja i male brzine mogu značiti da bi vaše putovanje moglo trajati dva do tri puta duže od istog putovanja MRT-om. U autobusima možete platiti gotovinom (kovanicama), ali sustav tarifa za etape dosta je složen (najlakše je pitati vozača za cijenu do vašeg odredišta), naplaćuje vam se znatno više i ne postoji mogućnost dobivanja sitniša. Plaćanje beskontaktnom kreditnom karticom, EZ-Link ili NETS Prepaid karticom stoga je najlakši način: prislonite karticu na čitač na prednjem ulazu u autobus prilikom ukrcaja i maksimalna cijena karte bit će odbijena s kartice. Kada izađete, ponovno dodirnite karticu na izlazu i razlika će vam biti vraćena. Obavezno iskoristite ili ćete na kraju platiti najveću cijenu. Inspektori povremeno obilaze autobuse kako bi provjerili jesu li svi platili ili tapkali, pa oni koji su na turističkim dnevnim kartama neka tapkaju prije nego sjednu. Nepošteni putnici autobusom riskiraju kaznu od 20 USD za neplaćanje ili neplaćanje karata (preuranjenim isključivanjem) i 50 USD za nepropisnu upotrebu kartica za povlastice.

Preko aplikacije za pozivanje vožnje[edit | edit source]

Aplikacije za pozivanje vožnje uvelike su istisnule taksije u Singapuru. Dva najveća igrača su Grab, koji je 2018. preuzeo Uberovu imovinu u Singapuru, i com/sg/ Gojek'. Cijene vožnji općenito su razumne, a većina vožnji u središtu grada izvan špice košta oko 10 USD, iako tijekom razdoblja s velikim prometom (petak navečer, kad pada kiša itd.) cijene karata mogu biti znatno veće. Aplikacija prihvaća većinu međunarodnih kreditnih/debitnih kartica, a moguća su i plaćanja gotovinom. Ostale aplikacije za dijeljenje vožnje uključuju Ryde i globalno/ Tada.

Taksijem[edit | edit source]

Citycab Taxi
SilverCab Taxi

Taksiji koriste brojila, razumne su cijene i pošteni su. Izvan vršnih sati radnim danom, izleti u centru grada ne bi vas trebali koštati više od 10 USD, a čak ni putovanje preko otoka od Changija do Juronga neće proći granicu od 35 USD. Ako ste u grupi od 3 ili 4 osobe, ponekad je jeftinije i brže uzeti taksi nego MRT. ComfortDelgro, najveći operater, ima CDG Zig aplikaciju za rezervacije koja vam omogućuje da naručite i platite svoje taksi vožnje u stilu vožnje uz ulicu, uključujući opciju "ComfortRide" fiksnu cijenu umjesto pokretanja brojača ili možete nazvati objedinjeni sustav rezervacija na Template:Wy/hbs/Phone. Ipak, pozivanje taksija na ulici ili na taksi stajalištu omogućuje vam izbjegavanje naknade za rezervaciju od 2,30 do 3,30 USD.

Cijene taksija uglavnom su identične za sve tvrtke od 3,00 do 3,90 USD kao niža cijena (ovisno o vrsti vozila koje se koristi), što vam traje 1 km prije povećanja od 0,22 USD na 400 m (za prvih 10 km) ili 0,22 USD za 350 m (nakon prvih 10 km). Ipak, pripazite na iznenađenja: postoji mnoštvo sati najvećeg opterećenja (25%), kasnih noćnih sati (50%), središnje poslovne četvrti (3 USD), putovanja iz zračne luke ili kockarnica (3-5 USD tijekom sati najveće gužve) i Electronic Road Naknade za cijene, koje mogu značajno povećati vašu cijenu taksija. Svi takvi troškovi prikazani su u donjem desnom kutu mjerača, zabilježeni u ispisanom računu i objašnjeni u zamornim detaljima na naljepnici na prozoru; ako sumnjate da taksist pokušava povući brzi, nazovite tvrtku i tražite objašnjenje. Nema doplate za putovanja do zračne luke. Dok su svi taksiji opremljeni za rukovanje (i dužni su prihvaćati) kreditne kartice, u praksi mnogi taksisti ne prihvaćaju elektroničko plaćanje. Uvijek pitajte prije ulaska. Plaćanje kreditnom karticom izazvat će dodatnu naknadu od 17%. Kao i obično u Singapuru, napojnice se ne očekuju.

U središnjem poslovnom okrugu taksiji mogu preuzimati putnike samo na taksi stajalištima (nalaze se izvan svakog trgovačkog centra) ili zgradama s vlastitim prilazima (uključujući gotovo sve hotele). Izvan centra možete slobodno pozvati taksi na ulici ili ga pozvati na kućni prag.

Neki singapurski taksisti imaju vrlo slabo geografsko znanje i mogu od vas očekivati da znate kamo bi trebali ići, pa bi moglo biti korisno ponijeti kartu odredišnog područja ili upute kako pronaći kamo želite ići. Neki vas taksisti mogu pitati kojom rutom želite ići; većina se zadovoljava "kako je brže".

Trishaw/Rikša na 3 kotača[edit | edit source]

Trishaws, taksiji bicikli na tri kotača, opsjedaju područje oko rijeke Singapore i kineske četvrti. Namijenjene isključivo turistima, treba ih izbjegavati za ozbiljna putovanja jer ih lokalno stanovništvo ne koristi. Malo je mjesta za cjenkanje: kratka putovanja koštaju 10-20 USD, a jednosatni čarter za razgledavanje oko 50 USD po osobi.

Brodom[edit | edit source]

Bumbrod tj. Bumboat

Turistički orijentirani bumbrodovi krstare Rijekom Singapura, nudeći vožnje od točke do točke već od 3 USD i krstarenja s prekrasnim pogledom na horizont CBD nebodera već od 13 USD.

Autobusi također prevoze putnike od Changi Point Ferry Terminal do Pulau Ubin (4 USD u jednom smjeru), malog otoka na sjeveroistočnoj obali Singapura koji je oko onoliko koliko je Singapur blizu laganom ruralnom životu. Trajekti za južne otoke Kusu Island i St John's Island polaze s Marina South Pier, pored istoimene MRT postaje. Sister's Islands i Pulau Hantu također su otvoreni za javnost, iako tamo nema redovitih trajekata; morat ćete unajmiti brod s Marina South Pier odnosno West Coast Pier.

Automobilom[edit | edit source]

Tipični prometni znak duž brzih cesta u Singapuru
Idete na autocestu Kranji preko autoceste Pan Island? Skrenite desno za "PIE (KJE)". Posjećujete tehnološko sveučilište Nanyang ili nacionalni institut za obrazovanje? Idi ravno naprijed.

Iznajmljivanje automobila nije popularna opcija za posjetitelje Singapura jer javni prijevoz pokriva gotovo cijeli otok i općenito je jeftinije voziti se taksijem cijeli dan nego unajmiti. Obično ćete tražiti više od 100 USD po danu za najmanje vozilo velikih tvrtki za iznajmljivanje, iako lokalna mogu biti jeftinija i ponekad su dostupne dobre cijene za vikend. To ne uključuje benzin od oko 3 USD/litri ili naknade za elektroničko određivanje cijena cesta (ERP), a najam često dodatno naplaćuje ili potpuno zabranjuje vožnju do Malezije. Ako planirate obilaziti Maleziju automobilom, mnogo je logičnije krenuti preko granice u Johor Bahru, gdje su i najam i benzin u pola cijene, a imate mogućnost odbaciti isključite svoj automobil negdje drugdje u zemlji. Time se također izbjegava nepoželjna dodatna pažnja koju singapurske registarske pločice obično privlače lopovi i pohlepni policajci.

Strane licence na engleskom jeziku ili iz drugih zemalja članica ASEAN-a vrijede u Singapuru do godinu dana od vašeg datuma ulaska, nakon čega ćete morati pretvoriti svoju stranu licencu u singapursku verziju. Ostale strane dozvole moraju biti popraćene međunarodnom vozačkom dozvolom (IDP) ili službenim engleskim prijevodom (obično dostupan u vašem veleposlanstvu) da bi bile važeće.

Stanovnici Singapura voze lijevom stranom (kao i njihovi susjedi Indonezijci, Malezijanci i Tajlanđani), a zakonska dob za vožnju je 18 godina. Ceste u Singapuru su u izvrsnom stanju, a vozačke navike općenito su dobre u usporedbi s drugim zemljama u regiji, a većina ljudi prati promet. pravila zbog stroge provedbe, iako je ljubaznost na cesti vrlo manjkava i povremeno se može susresti s nesretnom vožnjom. Ograničenje brzine je 90 km/h (56 mph) na glavnim brzim cestama (s izuzetkom Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) koje iznosi 80 km/h (50 mph)) i obično 50 km/h (31 mph)) na većini cesta srednje veličine. Iako su znakovi obično dobri, brze ceste se gotovo univerzalno nazivaju samo akronimom, tako da je brza cesta Pan Island "PIE", East Coast Parkway je "ECP", itd. Parking je podnošljivo lako pronaći, ali vrlo rijetko besplatno, s cijenama koje variraju ovisno o vremenu, danu u tjednu i lokaciji, od oko 3 USD/sat na privatnim CBD parkiralištima do 1 USD/sat na javnim parkiralištima, obično se plaća CashCard karticom.

ERP plaćanja zahtijevaju CashCard pohranjene vrijednosti, koju obično organizira agencija za iznajmljivanje, ali vaša je odgovornost osigurati da ima dovoljnu vrijednost. ERP portali se aktiviraju u različito vrijeme, obično u očekivanom smjeru većine automobila. U pravilu, mostovi koji se nalaze na cestama koje vode do CBD-a aktiviraju se tijekom jutarnje špice, dok se portali koji se nalaze na cestama koje izlaze iz CBD-a aktiviraju tijekom večernje špice. Prolazak kroz aktivni ERP portal s nedovoljnom vrijednošću značit će da je upozorenje poslano na vašu registriranu adresu. Morat ćete platiti administrativnu pristojbu uz razliku između preostalog iznosa i stvarne naknade. Imate ograničeno vrijeme da to riješite ili će kazna postati stroža.

Svi putnici moraju vezati sigurnosne pojaseve, a korištenje telefona u vožnji je zabranjeno. Vožnja pod utjecajem alkohola se ne tolerira: maksimalni udio alkohola u krvi je 0,08%, a noću se postavljaju blokade na cestama kako bi se ulovili prijestupnici, koji se kažnjavaju visokim novčanim kaznama, a možda i zatvorom. Čak i ako vaša razina alkohola u krvi ne prelazi zakonsku granicu, još uvijek možete biti optuženi za vožnju u pijanom stanju ako policija bude uvjerena da je vaša sposobnost upravljanja vozilom ugrožena prisutnošću alkohola (npr. ako ste uključeni u sudar). Policija povremeno provodi blokade cesta, a kamere za brzinu su sveprisutne. Kazne će biti poslane poštom vama ili vašoj agenciji za iznajmljivanje, koja će zatim proslijediti trošak uz nadoplatu. Ako vas zaustave zbog prometnog prekršaja, nemojte ni "pomišljati" da pokušate podmititi svoj izlaz; korupcija je ozbiljnije kazneno djelo u Singapuru.

{{Wy/hbs/Infobox|By thumb|Astopiranje gotovo je nečuveno u Singapuru, a s obzirom na malu veličinu zemlje i njezin jeftin, sveprisutan javni prijevoz, jedva da je potrebno.} }

Biciklom[edit | edit source]

Korištenje bicikla kao zamjene za javni prijevoz je moguće, ali izazovno. Iako je grad malen i krajolik mu je ravan, može biti teško predvidjeti koliko će se ruta moći voziti bez prethodnog pregleda. Autobusi, taksiji i vozači koji se zaustavljaju kako bi ostavili ili pokupili putnike rijetko provjeravaju ima li biciklista prije nego što se vrate na kolnik, što određene rute čini posebno opasnima. Sveprisutni radovi na cestama oko Singapura također mogu učiniti biciklizam opasnijim kada privremene cestovne površine nisu sigurne za biciklizam, prijenosne prometne barijere otežavaju vozilima da vide bicikliste, a građevinski timovi koji usmjeravaju promet nisu sigurni kako se nositi s biciklistima na cesti.

Biciklističke staze prilično su uobičajene u prigradskim područjima (heartlands), ali rijetke u središtu grada. Označeni su simbolom bicikla ili "PCN" (Park Connector Network). Najveća dozvoljena brzina za bicikle na biciklističkim stazama je 25 km/h; međutim, na nekoliko dionica biciklističke staze spajaju se s pješačkim stazama, smanjujući maks. brzinu do 10 km/h, što je ujedno i maksimalna brzina za bicikle na stazama samo za pješake. Također je uobičajeno da pješaci koriste biciklističke staze, pa je u praksi često potrebno smanjiti brzinu čak i na biciklističkim stazama koje nisu zajedničke. Ažurirana karta biciklističkih staza i druge važne informacije o biciklističkim rutama kao što su križanja cesta mogu se pronaći na ovu Google kartu. Parkirališta za bicikle, poput biciklističkih staza, lako se mogu pronaći u prigradskim područjima, poput stanica MRT-a, javnih stambenih zgrada, velikih trgovačkih centara i gradskih središta, ali nisu tako česta u središtu grada.

Jedina biciklistička staza pogodna za sportski biciklizam je Biciklistička staza Tanah Merah Coast Road oko zračne luke Changi. Budući da je biciklistička staza na cesti, ne podliježe ograničenju brzine od 25 km/h.

Mali sklopivi bicikli mogu se uzeti na MRT u određeno doba dana, ali veliki bicikli su zabranjeni. Bicikli mogu prijeći nasip prema Maleziji (na motociklističkim stazama), ali nisu dopušteni na brzim cestama. Singapur ima sustav dijeljenja bicikala temeljen na aplikacijama kojim upravljaju privatne tvrtke, s najvećim igračem SG Bike.

E-skuterom[edit | edit source]

Lokalno poznati kao Personal Mobility Devices (PMD), e-skuteri su legalni u Singapuru, ali su zabranjeni na cestama, a skuteri s upravljačem također su zabranjeni na stazama samo za pješake. U praksi to znači da se mogu koristiti samo u predgrađima i nisu praktična opcija za turiste.

Pješke[edit | edit source]

Singapur je vrlo pogodan za pješake. U glavnoj poslovnoj četvrti i na glavnim prometnicama pločnici i pješački prijelazi su u dobrom stanju i ima ih dosta, a prema azijskim standardima vozači su općenito oprezni i spremni ustupiti prednost na označenim prijelazima. Jaywalking je nezakonit i kažnjava se novčanom kaznom od 25 dolara i do tri mjeseca zatvora. Međutim, to se obično ne provodi osim ako se to ne radi pred policijom.

Nezaobilazna mana je, međutim, tropska vrućina i vlaga', zbog koje se mnogi posjetitelji oznoje i iscrpe, stoga postupite kao i mještani i ponesite sa sobom mali ručnik, bocu vode, pa čak i kišobran za zaštitu protiv goruće vrućine. Također, popodnevne grmljavinske oluje prilično su česte tijekom sezone monsuna. Najbolje je rano krenuti, svratiti u klimatizirane trgovine, kafiće i muzeje kako biste se rashladili ili sklonili od kiše, te planirati povratak u shopping centar ili hotelski bazen prije podneva. Alternativno, nakon zalaska sunca, večeri također mogu biti relativno svježe. S druge strane, činjenica da je sunce često prekriveno oblacima i zasjenjeno drvećem i zelenilom uz ceste znači da nećete tako lako izgorjeti od sunca kao inače na ovim geografskim širinama . Ipak, preporučljivo je nositi odjeću od lana ili poliestera koja brže upija znoj, jer je pamučna odjeća obično natopljena velikim količinama znoja koji je posljedica visoke vrućine i vlage.

Koristan savjet za borbu protiv tropskog vremena je pripaziti na klimatizirane podzemne pješačke prijelaze. Ovih klimatiziranih šetnica ima u izobilju i često između trgovačkih centara i visokih uredskih zgrada. Osim toga, pripazite na pješačke staze koje se povezuju s podzemnim MRT stanicama. Neke postaje mogu imati do 25 različitih šetnica koje se povezuju s različitim ulazima/izlazima u području, stvarajući široku mrežu šetnica oko središta grada koja daje dojam grada ispod grada.

Klasične šetnje u Singapuru uključuju šetnju niz rijeku od Merliona kroz Boat i Clarke Quays, šetnju cijelim perimetrom Marina Baya, trekking duž Southern Ridges Walk ili samo šetajući Chinatown, Mala Indija, Bugis ili Orchard.

Za pogledati[edit | edit source]

Izuzetno slatko!

thumb|Obitelj vidri nakon kupanja Nakon što su rijeka Singapur i njezini pritoci očišćeni 1990-ih, 'glatko-dlake vidre vratile su se u Singapur i ušle u srca njegovih stanovnika. Najaktivniji su u zoru i sumrak, a najčešće ih se može uočiti oko Rijeke Kallang (uključujući Gardens by the Bay) i parka Bishan-Ang Mo Kio, loveći ribu i škripajući trčanje preko staza. Samo se nemojte previše približiti: imaju opako oštre zube i zaštitnički se ponašaju prema svojim mladima. OtterWatch na Facebooku dobro je mjesto za praćenje ukazivanja vidri.

Znamenitosti u Singapuru detaljnije su opisane u različitim okruzima. Generalno govoreći:

 • Plaže i turistička naselja: Zaputite se na jednu od tri plaže na Sentosa ili njegovim južnim otocima. Ostale plaže možete pronaći na istočnoj obali.
 • Kultura i kuhinja: Pogledajte Chinatown za kineske poslastice, Little India za indijske okuse, Geylang Serai za malajsko iskustvo ili Istočna obala za ukusne morske plodove, uključujući poznati čili i crni papra.
 • Povijest i muzeji: Područje Bras Basah istočno od Orcharda i sjeverno od Singapore River je kolonijalna jezgra Singapura, s povijesnim zgradama i muzejima.
 • Priroda i divlje životinje: popularne turističke atrakcije Singapore Zoo, Noćni safari, Jurong Bird Park i Botanički vrtovi' su sve u Sjever i Zapad. Ako želite nešto bliže gradu, posjetite futuristički Gardens by the Bay u četvrti Marina, iza Marina Bay Sands. Pronaći "pravu" prirodu malo je teže, ali Bukit Timah Nature Reserve (u istom okrugu kao i zoološki vrt) ima više biljnih vrsta nego u cijeloj Sjevernoj Americi, a također je i dom napredna populacija divljih majmuna. Pulau Ubin, otok u blizini Changi Village na istoku, uspomena je na ruralni Singapur prošlih godina. Posvuda se mogu naći gradski parkovi puni mještana koji trče ili rade tai chi. Pogledajte Botanički turizam u Singapuru za detalje o tome gdje možete vidjeti drveće i biljke.
 • Neboderi i shopping: Najveća koncentracija trgovačkih centara je u Orchard Road, dok su neboderi okupljeni oko Singapore River, ali također provjerite Bugis i Marina Bay da vidite gdje kupuju Singapurci.
 • Mjesta bogoslužja: Ne propustite ovaj aspekt Singapura, gdje budizam, taoizam, hinduizam, sikhizam, kršćanstvo, islam i judaizam koegzistiraju u velikim brojevima. Vjerska mjesta mogu se lako posjetiti i poželjeti dobrodošlicu nesljedbenicima izvan vremena službe. Osobito vrijedna posjeta uključuju: golemi samostan Kong Meng San Phor Kark See u blizini Ang Mo Kio/Bishan, živopisni hinduistički hram Sri Mariamman u Chinatown, psihodelični Burmanski budistički hram u Balestier i veličanstveni Masjid Sultan u [ [Wy/hbs/Singapore/Bugis|Arapska ulica]].

Itinereri/putni planovi[edit | edit source]

 • Tri dana u Singapuru — Trodnevno isprobavanje hrane, sagledavanje kulture i kupovine u Singapuru, lako djeljiv u manje planove.
 • Šetnja po južnim grebenima — Lagana slikovita šetnja od 9 km kroz brda i džungle južnog Singapura. Istaknute točke staze uključuju 36 metara visok pješački most Henderson Waves s kojeg se pruža prekrasan pogled na more iza džungle. thumb|Hendersonovi valovi

Učini[edit | edit source]

Dok u Singapuru možete pronaći mjesto za vježbanje gotovo bilo kojeg sporta — golf, surfanje, ronjenje, čak i klizanje na ledu i skijanje na snijegu — zbog male veličine zemlje vaše mogućnosti su prilično ograničene, a cijene relativno visoke. Osobito što se tiče vodenih sportova, prometni plovni putovi i veliki pritisak stanovništva znače da je more oko Singapura mutno, a većina mještana ide prema Pulau Tioman, Otok Sibu (Malezija) ili Bintan (Indonezija). S druge strane, postoji obilje ronilačkih trgovina u Singapuru, a oni često organiziraju vikend izlete na dobra mjesta za ronjenje uz istočnu obalu Malezije, tako da su dobra opcija za pristup nekim od malezijskih mjesta za ronjenje koja nisu tako turistička.

Kultura[edit | edit source]

Esplanade Theaters u zaljevu

S kulturne strane stvari, Singapur se pokušava otresti svoje dosadne, zakopčane reputacije i privući više umjetnika i nastupa. Zvijezda na kulturnom nebu Singapura je kazalište Esplanade u Marina Bay, objekt svjetske klase za izvedbene umjetnosti i česta pozornica za Singapurski simfonijski orkestar. Mogućnosti pop kulture brzo rastu, a singapurska domaća umjetnička scena prolazi kroz drugu renesansu, s lokalnim izvođačima na engleskom jeziku kao što su The Sam Willows i Gentle Bones koji se pridružuju lokalnim kineskim pop starletama Stefanie Sun i JJ Lin na sceni. Za sve bendove i DJ-eve koji putuju po Aziji također je gotovo zajamčeno da će nastupiti u Singapuru.

Odlazak u kino popularna je zabava u Singapuru, ali tražite oznake "M18" (samo za 18 i više godina) ili "R21" (samo za 21 i više godina) ako volite svoje filmove s manje rezova. Četiri velika lanca kina su Cathay, Carnival Cinemas, [ http://www.gv.com.sg/ Golden Village]' i Shaw Brothers. Za okusiti Singapur kroz film, popularne komedije Jacka Nea prikazuju slabosti singapurskog života, dok redatelji kao što su K. Rajagopal, Boo Jun Feng i Tan Pin Pin uvode novi val suvremene filmske umjetnosti u Singapuru.

Za klasične glazbe, Singapur je dom Singapurskog simfonijskog orkestra, koji je uglavnom baziran u koncertnoj dvorani Esplanade, iako svake godine održava besplatne koncerte u Singapurskom botaničkom vrtu. T'ang Quartet je visoko hvaljeni profesionalni gudački kvartet sa sjedištem u Singapuru, koji redovito izvodi izvedbe komorne glazbe. Za tradicionalnu kinesku glazbu postoji Singapurski kineski orkestar.

Što se tiče suvremenije glazbe, Singapur je privukao međunarodne događaje koji su se ovdje proširili, kao i kultivirao vlastite festivale. Ultra Singapore lokalno je izdanje renomiranog Ultra Music Festivala od 2016., koji dovodi međunarodno poznate izvođače elektronske glazbe. Laneway Singapore je lokalno izdanje St Jerome's Laneway Festival koji se održava od 2011., iako je došlo do stanke 2019. Baybeats je besplatni godišnji glazbeni festival u Esplanade od 2002., obično traje preko vikenda i fokusiran je na indie glazbenike, uglavnom iz Singapura i obližnjih azijskih zemalja. Garden Beats Festival je događaj za koji se plaćaju ulaznice i koji se reklamira kao "elektronički piknik festival" u Fort Canning Parku, okuplja međunarodne izvođače i promiče ekološke ideje kao "prvi ugljično neutralni glazbeni festival u Singapuru".

Jazz music ljubitelje također može zanimati Singapore International Jazz Festival (obično skraćeno kao Sing Jazz), koji se do sada održavao otprilike Ožujak-travanj godine, a uključivao je i jazz headlinere uz glazbenike bliske jazzu.

U svibnju ili lipnju ne propustite godišnji Singapurski međunarodni festival umjetnosti (bivši Singapurski festival umjetnosti'), koji uključuje program umjetničkih izložbi/performansa i razgovora s umjetnicima tijekom nekoliko tjedana. Nastavno na to, u kolovozu možete pratiti godišnji Singapore Night Festival u cijeloj četvrti Bras Basah.Bugis, gdje se održavaju brojni umjetnički/glazbeni događaji - mnogi od njih besplatni - održavaju se noću tijekom dva tjedna (ali koncentrirani vikendima). Glavni događaj koji se stalno ponavlja je svjetlosna predstava s mapiranjem projekcije, pri čemu se animacija mapira i projicira na pročelje Singapurskog nacionalnog muzeja, stvarajući jedinstveni prikaz.

Ulaznice u pretprodaji za gotovo sve kulturne događaje mogu se kupiti na SISTIC, bilo on-line ili na bilo kojem od njihovih brojnih prodajnih mjesta, uključujući Singapore Visitor Center na Orchard Rd.


Kockanje[edit | edit source]

Singapur ima dvije ogromne kockarnice, koja se uvijek nazivaju eufemizmom "integrirano odmaralište", koja donose gotovo jednak prihod kao i cijeli Las Vegas. Marina Bay Sands u Marina Bay je veći i otmjeniji od ta dva, dok je Resorts World Sentosa u Sentosa teži obiteljskom iskustvu. Dok lokalno stanovništvo (građani i stalni stanovnici) moraju platiti 100 USD dnevno za ulazak, strani posjetitelji mogu ući besplatno nakon predočenja putovnice.

Osim casina, postoje i drugi oblici legaliziranog klađenja koji su dostupniji lokalnom stanovništvu. To uključuje konjske utrke, koje vikendom organizira Singapore Turf Club, kao i nogomet (nogometno) klađenje i nekoliko lutrija koje vodi Singapore Pools.

Mahjong je također popularna zabava u Singapuru. Verzija koja se igra u Singapuru slična je kantonskoj verziji, ali također ima dodatne "pločice sa životinjama" kojih nema u originalnoj kantonskoj verziji, kao i nekoliko razlika u bodovanju. Međutim, to ostaje uglavnom obiteljska i prijateljska stvar, a ne postoje (legalni) saloni za mahjong jer je rad kockarnica nezakonit.

Kockanje u javnosti (npr. igranje pokera ili blackjacka u parku) je nezakonito i kažnjivo novčanom kaznom i zatvorom prema singapurskom zakonu.

Golf[edit | edit source]

Unatoč svojoj maloj veličini, Singapur ima iznenađujuće velik broj golf terena, no većinu najboljih vode privatni klubovi i otvoreni su samo za članove i njihove goste. Glavne iznimke su Sentosa Golf Club, poznati izazovni dom Barclays Singapore Opena, i Marina Bay Golf Course , jedini javni teren s 18 rupa. Pogledajte Singapore Golf Association za potpuni popis; alternativno, uputite se na obližnje indonezijske otoke Batam ili Bintan ili preko druge veze do [[Wy/hbs/Iskandar Puteri|Iskandar Puteri] ], Malezija.

Utrke[edit | edit source]

Utrke F1 2008. bile su noću
 • Singapore Grand Prix je ulična Formula One moto utrka koja se održava na ulicama Marina Baya u rujnu / listopadu.
 • Singapore Turf Club u Kranji domaćin je konjskih utrka većinom petkom, uključujući brojne međunarodnih kupova, a popularan je među lokalnim kockarima.
 • Singapore Polo Club u blizini Balestiera također je otvoren za javnost na dane natjecanja.

Toplice[edit | edit source]

Singapur je doživio "spa boom" i sada postoji mnogo izbora za sve, od holističke ajurvede do hidroterapije zelenim čajem. Međutim, cijene nisu tako niske kao u susjednim Indoneziji i Tajlandu, a općenito ćete tražiti više od 50 USD čak i za običnu jednosatnu masažu. Vrhunska lječilišta mogu se pronaći u većini hotela s 5 zvjezdica i na Orchard, a Sentosa Spa Botanica također ima dobru reputaciju. Postoje i brojne trgovine koje nude tradicionalnu kinesku masažu, koje su uglavnom legitimne, iako postoje neki skromniji "centri zdravlja". Tradicionalna javna kupatila u azijskom stilu ne postoje.

Ako tražite kozmetičke salone na Orchard Roadu, isprobajte one na četvrtom katu Lucky Plaze. Nude većinu salonskih usluga kao što su manikura, pedikura, tretmani lica, depilacija i frizerske usluge. Omiljen među letačkim posadama i stalnim turistima zbog nižih troškova u usporedbi s nevjerojatno visokim cijenama drugih salona duž shopping pojasa. Pretražite uokolo cijene, neki od onih koji izgledaju bolje zapravo naplaćuju manje.

Plivanje[edit | edit source]

Zaboravite svoj maleni hotelski bazen ako se bavite natjecateljskim ili rekreacijskim plivanjem: Singapur je raj za plivače s nedvojbeno najvećom gustoćom javnih bazena na svijetu. Svi su to otvoreni bazeni od 50 m (neki objekti čak imaju i do tri bazena od 50 m), kojima se može pristupiti uz cijenu ulaznice od 1 do 1,50 USD. Neki od posjetitelja uopće ne plivaju. Oni samo dolaze iz obližnjih stambenih naselja na nekoliko sati kako bi se odmorili, čitali i opustili na suncu. Većina je otvorena svaki dan od 8 do 21 sat i svi imaju mali kafić. Samo zamislite da plivate svojim stazama u tropskoj noći s osvijetljenim palmama koje okružuju bazen.

Singapursko vijeće za sport vodi popis bazena, od kojih je većina dio većeg sportskog kompleksa s teretanom, teniskim terenima itd., a nalaze se u blizini MRT postaja po kojoj su dobili ime. Možda je najbolje u Katongu (111 Wilkinson Road, na East Coast): nakon kupanja prošećite susjedstvom s vilama neposredno ispred ulaza u bazen i pogledajte u luksuznoj, originalnoj arhitekturi kuća u kojima žive zaista bogati Singapurci. Ako vam dosade obični bazeni, uputite se u Jurong East Swimming Complex gdje ćete dobiti bazen s valovima, vodene tobogane i jacuzzi na suludo pristupačna ulaznica od 1,50 dolara radnim danom i 2 dolara vikendom. Za one koji se osjećaju bogatijima, posjetite Wild Wild Wet vodeni tematski park ili Adventure Cove Waterpark' i smočite se raznim uzbudljivim toboganima i bazenima s plimnim valovima.

Za one koji ne vole bazene neka se upute na plaže. East Coast Park ima slikovitu obalu koja se proteže preko 15 km. To je popularno izletište za Singapurce gdje plivaju, voze bicikl, roštiljaju i bave se raznim drugim sportskim i rekreacijskim aktivnostima. Sentosa island također ima tri bijele, pješčane plaže - plažu Siloso, plažu Palawan i plažu Tanjong - svaka sa svojim posebnim karakteristikama, a također je vrlo popularna među lokalnim stanovništvom.

Sportovi na vodi[edit | edit source]

Vožnja kanuom i tzv. zmaj čamcem popularni su sportovi na vodi u Singapuru, a postoji mnogo prekrasnih rezervoara i rijeka u kojima možete sudjelovati u takvoj tjelesnoj aktivnosti. Provjerite MacRitchie Reservoir, Kallang River i Marina Bay za opcije po razumnoj cijeni. Osim ovih uobičajenih, Singapur također nudi ljubiteljima sportova na vodi i moderne aktivnosti kao što su skijanje na žici i surfanje na valovima u posebno stvorenim okruženjima.

Zimski sportovi[edit | edit source]

Budući da se nalazi samo jedan stupanj sjeverno od ekvatora, to očito nije najbolje mjesto na svijetu za skijanje, ali sunčani Singapur ipak ima stalni zatvoreni snježni centar. Snježni grad nudi posjetiteljima priliku da dožive zimu. Posjetitelji mogu pobjeći od vrućeg i vlažnog tropskog vremena kako bi se igrali na snijegu ili čak naučili skijati i daskati s certificiranim profesionalnim instruktorima.

Također postoji nekoliko opcija za klizanje na ledu u Singapuru: Kallang Ice World na Leisure Park Kallang i Klizalište u JCube-u. Nekad je postojalo i klizalište u Marina Bay Sands, ali ono je prenamijenjeno.

Kupovina[edit | edit source]

Novac[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Tečajevi Singapurska valuta je Singapurski dolar, označena simbolom S$ ili $ (ISO kod: SGD). Podijeljen je na 100 centi, označenih kao ¢. Postoje kovanice od 5 ¢ (bronca ili zlato), 10 ¢ (srebro), 20 ¢ (srebro), 50 ¢ (srebro) i 1 $ (2. serija: zlato; 3. serija: srebro sa zlatnim rubom). Novčanice su u apoenima od 2 dolara (ljubičasta), 5 dolara (zelena), 10 dolara (crvena), 50 dolara (plava), 100 dolara (narančasta), 1000 dolara (ljubičasta) i 10 000 dolara (zlatna). Posljednje dvije denominacije iznimno su rijetke i bit će beskorisne izvan luksuznih butika, kockarnica i robnih kuća - putnicima bi bilo mudro da ih izbjegavaju.

Možete sa sigurnošću pretpostaviti da se znak "$" koji se koristi u otočnoj državi (i u ovom vodiču) odnosi na singapurske dolare osim ako ne uključuje druge inicijale (npr. US$ za američke dolare).

Brunejski dolar vezan je za singapurski dolar i dvije se valute mogu koristiti naizmjenično u objema zemljama, stoga se nemojte previše iznenaditi ako dobijete brunejsku novčanicu kao kusur. Zajedno sa svojom brunejskom kopijom, singapurska novčanica od 10.000 dolara ima najveću unutarnju vrijednost od svih novčanica u trenutnom optjecaju (procijenjena na 7.400 američkih dolara 2022.), ali da bi se smanjilo pranje novca nije tiskana od 2014. Singapurska novčanica od 1.000 dolara također nije distribuira se od kraja 2020. iz istog razloga.

Mjenjačnice se nalaze u svakom trgovačkom centru i obično nude bolje tečajeve, bolje radno vrijeme i puno bržu uslugu od banaka. Ogromna 24-satna radnja u Mustafi u Little India prihvaća gotovo bilo koju valutu po vrlo dobrim cijenama, kao i žestoko konkurentne male trgovine u ili u okolici prikladno nazvane Change Alley (sljedeća do Raffles Place MRT), Lucky Plaza (duž trgovačkog pojasa Orchard Road) ili u kompleksu People's Park (u srcu kineske četvrti). Za velike iznose zatražite ponudu, jer ćete često dobiti bolju stopu od one prikazane na ploči. Cijene u zračnoj luci nisu tako dobre kao u gradu, a iako mnoge robne kuće prihvaćaju glavne strane valute, njihove su stope često užasne.

Porez na robu i usluge (GST)[edit | edit source]

Većina prodavača i pružatelja usluga u Singapuru dužni su naplatiti porez na robu i usluge od 7%. Prodavatelji su to općenito dužni uključiti u objavljenu cijenu, osim za cijene hotela i restorana (pogledajte odjeljke "Napojnice" i "Spavanje").

Plaćanja[edit | edit source]

Singapur je u velikoj mjeri usvojio bezgotovinsko plaćanje i sasvim je moguće da danima nikad ne vidite papirni novac. Jedina velika iznimka su prodavaonice sokola i restorani, koji obično rade samo za gotovinu.

Kreditne kartice široko su prihvaćene u trgovinama, restoranima, hotelima itd. Čip i potpis su standardni (malo je vjerojatno da će vas tražiti PIN), a beskontaktni terminali su sveprisutni, samo tražite "PayWave" . Najprihvaćenije kreditne kartice u Singapuru su Visa i MasterCard, a mnoge trgovine prihvaćaju i American Express. Discover, JCB i China UnionPay kartice prihvaćaju i neke trgovine koje su prvenstveno namijenjene turistima. Iako dodatne naknade za kreditne kartice obično nisu dopuštene u Singapuru, mnogi mali trgovci često zanemaruju ovo pravilo i mogu nametnuti minimalni iznos transakcije za kartice ili ponuditi popuste na navedenu cijenu ako plaćate gotovinom.

Singapur je jedno od najvećih financijskih središta u regiji, tako da možete birati između brojnih banaka. Glavne lokalne banke su DBS, UOB i OCBC, čiji Bankomati se nalaze u svakom trgovačkom centru ili MRT stanici, a svi oni omogućuju podizanje novca putem Plus/Cirrus mreža. Djelomično zbog strogih zakona o bankovnoj tajnosti i činjenice da kamate plaćene na bankovne depozite nisu oporezive u Singapuru, singapurske banke se sve više smatraju alternativom švicarskim bankama koje najbogatiji ljudi svijeta mogu sakriti njihovu imovinu. Međutim, za strance otvaranje bankovnog računa u Singapuru nije moguće osim ako nemate dugoročnu boravišnu propusnicu (posao, student, itd.).

Postoji zbunjujuće obilje aplikacija za mobilno plaćanje. Većina je dostupna samo vlasnicima lokalnih bankovnih računa u Singapuru, s PayNow peer-to-peer i poslovnim plaćanjima posebno popularnim, ali GrabPay regionalnih pružatelja usluga , FavePay i kineski igrači (Alipay, WeChat Pay) također su česti. EZ-Link kartice za prijevoz i NETS Prepaid kartice prihvaćaju se za plaćanje u nekim trgovinama i lancima brze hrane.

Trgovci na malo općenito ne prihvaćaju putničke čekove, ali se mogu unovčiti u određenom ograničenom broju mjenjačnica ili banaka.

Napojnica[edit | edit source]

Davanje napojnica se općenito "ne" prakticira u Singapuru. Međutim, uobičajeno je da restorani naplaćuju uslugu od 10% prije GST-a, lokalnog poreza na robu i usluge. Restorani često prikazuju cijene poput 19,99 USD++, što znači da naknada za uslugu (10%) i porez na promet (7%) nisu uključeni i bit će dodati vašem računu. Neto cijene već uključuju sve poreze i naknade za usluge.

Poslužitelji i hotelski nosači i dalje očekuju oko 2 dolara po torbi. Davanje napojnica se ne očekuje u taksijima, koji vam obično vrate kusur do zadnjih 10 centi, ili zaokruže cijenu karte prema dolje za taj iznos u vašu korist, ako im se ne da kopati sitniš; naknade za zagušenje ili elektroničko određivanje cijena često su već uključene u konačnu cijenu karte. Svi taksiji moraju oglašavati telefonsku liniju za poziv ako se klijent osjeća nezadovoljnim. Davanje napojnica je zabranjeno u zračnoj luci.

Ni pod kojim uvjetima nemojte davati napojnicu bilo kojem državnom službeniku, posebno policajcima, jer se to smatra podmićivanjem, pa bi vas najvjerojatnije uhitili i podnijeli kaznene prijave za korupciju.

Troškovi[edit | edit source]

Singapur je skup prema standardima jugoistočne Azije, ali pristupačan u usporedbi sa zemljama OECD-a: 50 USD savršeno je isplativ dnevni proračun za putnike s ruksakom ako ste voljni malo skrenuti uglove, iako biste to vjerojatno željeli udvostručiti radi udobnosti. Osobito je hrana krađa, s izvrsnom hranom iz sokolara koja je dostupna za manje od 5 USD po obroku za velikodušno posluživanje. Smještaj je malo skuplji, ali krevet u hostelu može koštati manje od 30 dolara, a jeftina hotelska soba može ići ispod 100 dolara, dok bi poslovni hoteli s markom bili u rasponu od 200 do 400 dolara. Na vrhu tržišta vjerojatno gledate na više od 500 dolara za noć, a mjesta poput Rafflesa i Capelle često guraju 1000 dolara.

Kao gruba pravila, cijene u Singapuru su otprilike dvostruko više nego u Maleziji i Tajlandu i 3-5 puta više nego u Indoneziji i na Filipinima.

Kupovina[edit | edit source]

Prevareni?

Okradeni u trgovini? Nazovite besplatnu telefonsku liniju Turističke zajednice Singapura na 1800 736 2000. Tribunal za sporove male vrijednosti na 1 Havelock Sq također ima poseban ubrzani postupak za turiste koji može riješiti jednostavne slučajeve u roku od 24 sata.

thumb|Trg Sim Lim, singapurska meka računarstva i elektronike

Kupovina je na drugom mjestu nakon jela kao nacionalna zabava, što znači da Singapur ima obilje trgovačkih centara, a niski porezi i carine na uvoz u kombinaciji s velikim količinama znače da su cijene obično vrlo konkurentne. Iako nećete pronaći nijedan bazar s nevjerojatno jeftinim lokalnim rukotvorinama (zapravo, gotovo sve što se prodaje u Singapuru proizvedeno je drugdje), roba je uglavnom relativno dobre kvalitete, a trgovci su općenito prilično pošteni zbog strogih zakona o zaštiti potrošača. Većina trgovina radi svaki dan od 10 do 22 sata, iako se manje radnje (osobito one izvan trgovačkih centara) zatvaraju ranije — 19 sati je uobičajeno — a možda i nedjeljom. Mustafa u Little India otvoren je do 2 ujutro svaki dan, 365 dana u godini.

 • Antikviteti: Drugi kat trgovačkog centra Tanglin u Orchard i trgovine na South Bridge Rd u Kineskoj četvrti su dobre opcije ako tražite pravu stvar (ili visokokvalitetne reprodukcije).
 • Knjige: Kinokuniyina glavna podružnica u Ngee Ann Cityju u Orchard najveća je knjižara u Singapuru, s manjom podružnicom u Bugis Junctionu (stanica Bugis MRT). Mnoge trgovine rabljenim knjigama nalaze se u Far East Plaza i Bras Basah Complex, gdje se možete pokušati cjenkati ako kupujete puno. Za sveučilišne udžbenike, knjižare na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru imaju najbolje cijene na otoku, do 80% popusta u usporedbi s cijenama na Zapadu.
 • 'Fotoaparati: Peninsula Plaza u blizini Gradske vijećnice ima najveći izbor trgovina fotoaparatima u Singapuru. Međutim, nema baš povoljnih cijena, a mnoge trgovine fotoaparatima u Singapuru (osobito one na Lucky Plaza i Sim Lim Square) imaju reputaciju da tjeraju čak i najpažljivije turiste. Najbolje je znati točno što tražite i onda kad stignete svratiti do trgovina u tranzitnom dijelu zračne luke i pogledati cijenu te provjeriti imaju li kakve akcije. Zatim idite u trgovine u središtu grada i usporedite cijene/pakete kako biste vidjeli koja će vam trgovina dati vrijednost za novac. Radi sigurnosti, uvijek prvo provjerite cijene i pakete za sve što vas zanima kod velikih trgovaca kao što su Courts, Harvey Norman i Best Denki. Budite vrlo oprezni kada osoblje trgovine pokušava promovirati marke ili modele koji nisu oni koje imate na umu; poznato je da se nekoliko trgovina na Trgu Sim Lim, Lucky Plaza i drugdje služi ovom taktikom i prodaje proizvode dva do četiri puta više od stvarnih cijena u maloprodaji. Također pripazite na mamac i prekidač. Provjerite broj modela i stanje artikla, a zatim ga ne ispuštajte iz vida kada plaćate. (U Lucky Plazi, najčešća prijevara je udvostručenje naknade bez vašeg pristanka.)
 • Odjeća, high-street: Shoppes u Marina Bay Sands kao i Ion Orchard, Ngee Ann City (Takashimaya) i Paragon na Orchard imaju najveća koncentracija brendiranih butika.
 • Odjeća po mjeri: Gotovo svi hoteli imaju pridruženu krojačku radnju, a reklamiranje krojača pomalo je smetnja u kineskoj četvrti. Kao i drugdje, dobit ćete ono što ste platili i dobit ćete lošu kvalitetu ako nemate vremena za višestruka opremanja ili vještine da provjerite što dobivate. Cijene uvelike variraju: lokalni dućan s jeftinim tkaninama može izraditi košulju za 40 dolara, dok omiljeni krojači Lee Kuan Yewa CYC the Custom Shop će naplatiti najmanje 120 USD.
 • Odjeća, mladost: Većina Bugis posvećena je mladima, modernim i štedljivim. Bugis St (nasuprot Bugis MRT) najpopularnija je u Bugis području, sastoji se od 3 razine trgovina. Neka mjesta u Orchard, posebice Far East Plaza (ne smije se brkati s Far East Shopping Centre) i gornji kat Heeren, također ciljaju na isto tržište, ali cijene su općenito više .
 • Računala: Sim Lim Square (u blizini Little India) odlično je za okorjele štrebere koji stvarno znaju što traže - dostupni su cjenici dijelova na HardwareZone.com i daju se u samom Sim Limu, što olakšava usporedbu cijena. Niži smrtnici (odnosno oni koji nisu uspjeli provjeriti cijenu) riskiraju da budu prevareni pri kupnji, ali to općenito nije problem s cjenicima koje nudi većina trgovina. Neki Singapurci kupuju svoje elektroničke naprave tijekom tromjesečja "IT showovi" koji se obično održavaju u kongresnom centru Suntec City ili na Expou, na kojima su cijene gadgeta ponekad snižene (ali često samo do razine Sim Lima). Ne dajte se privući sporednim darovima/slađivačima poput drajvera, miševa i tako dalje; oni samo nastoje sakriti napuhane cijene. Ako samo trebate kabel ili novi miš u žurbi, Challenger trgovine možete pronaći u većini trgovačkih centara.
 • Potrošačka elektronika: Singapur je nekada bio poznat po dobrim cijenama, ali danas je ovdje elektronika općenito skuplja nego kod američkih i međunarodnih prodavača na mreži. Funan (Riverside) i Mustafa (Little India) dobar su izbor. Izbjegavajte turističke trgovine na Orchard Roadu, osobito ozloglašenu Lucky Plazu, ili riskirajte da vas opljačkaju. Također budite oprezni s trgovinama na 1. i 2. razini Sim Lim Square', od kojih su neke sklone potkradati turiste i mještanima podjednako prekomjernim punjenjem za 100% ili više, dodavanjem apsurdnih naknada iznad onoga što je dogovoreno, zamjenom predmeta za rabljene, izostavljanjem kućišta i baterija i nizom drugih postupaka koji bi trebali biti (ili jesu) kriminalni. Molimo vas da istražite prije kupnje elektronike u bilo kojoj trgovini u Singapuru; online istraživanje i usporedba cijena u više trgovina (i cjenkanje, povremeno) su bitni. Mustafa ima fiksne, poštene cijene i dobra je opcija, kao i Challenger i drugi veliki trgovci s fiksnim cijenama. Za sve kupnje imajte na umu da Singapur koristi napon od 230 V na 50 Hz s tropolnim utikačem u britanskom stilu.
 • Elektroničke komponente: Za osobe koje rade sami i inženjere, širok izbor elektroničkih komponenti i povezanih alata može se pronaći u Sim Lim Toweru (nasuprot Trga Sim Lim), u blizini Mala Indija. Možete pronaći najčešće elektroničke komponente (kao što su matične ploče, tranzistori, razni IC-ovi itd.) i povoljne cijene i za veće količine.
 • Etničke drangulije: Chinatown ima najveću koncentraciju Merlion dozatora sapuna koji svijetle u mraku i etničkih suvenira, uglavnom ali ne isključivo kineskih i gotovo svi uvezeni s nekog drugog mjesta. Što se tiče malajskih i indijskih stvari, najbolja mjesta za kupnju su Geylang Serai i Mala Indija.
 • Tkanine: Arab Street i Mala Indija imaju dobar izbor uvezenih i lokalnih tkanina kao što su ' 'batik'. Chinatown prodaje prilično razumne i jeftine tkanine, cjenkanje je dopušteno pa dobro zna koju tkaninu kupiti. Tkanine u Singapuru možda nisu tako jeftine kao u inozemstvu jer se većina tkanina uvozi u Singapur.
 • Krivotvorine: Za razliku od većine zemalja jugoistočne Azije, piratska roba nije u otvorenoj prodaji i njen uvoz u grad-državu nosi velike novčane kazne zbog snažnog stava o zaštiti intelektualnog vlasništva (IP). Lažnu robu ipak nije teško pronaći u Maloj Indiji ili Bugis.
 • Hrana: lokalni supermarketi Cold Storage, Prime Mart, Shop 'n' Save i NTUC Fairprice su sveprisutni, ali za specijalitete, Jason's Marketplace u podrumu Raffles Cityja i Tanglin Market Place u Tanglin Mallu (oba na Orchard) neki su od najbolje opskrbljenih gurmanskih supermarketa u Singapuru, s velikim izborom uvezenih proizvoda. Takashimayin podrum (Orchard) ima puno malih neobičnih trgovina i čini zanimljivijim razgledavanje, dok je lanac Little Farms potpuno organski i ima odgovarajuću cijenu. Za više singapursko (i puno jeftinije) iskustvo kupnje potražite bilo koju tržnicu u susjedstvu, poput tržnice Tekka u Little India.
 • Igre: Video i PC igrice su široko dostupne u Singapuru, ali cijene možda nisu niže nego na Zapadu. Igre koje se prodaju za lokalno tržište općenito su na engleskom, iako će neke igre uvezene iz Hong Konga ili Tajvana biti na kineskom. Regionalni kod Singapura je NTSC-J (zajedno s Japanom, Južnom Korejom, Tajvanom, Hong Kongom itd.), što znači da prodane igre možda neće biti kompatibilne s konzolama u kontinentalnoj Kini, Sjevernoj Americi, Europi ili Australiji. Tijekom četiri IT sajma godišnje, cijene igara za PC, Xbox, Wii, PlayStation mogu pasti na takvim IT sajmovima, ako ne, igre će biti u paketu s ostalima (primjer: kupite 2 za 49,90 USD). Potražite ugledne trgovine na mreži i izbjegavajte prva dva kata Sim Lim Squarea, kao i uvijek.
 • Hi-fi stereo uređaji: Adelphi (Riverside) ima najbolji izbor audiofilskih trgovina u Singapuru.
 • Pomorski sportovi: mnoge trgovine nasuprot The Concourse na Beach Rd u Bugis prodaju opremu za ribolov i ronjenje.
 • Mobilni telefoni: Vrlo konkurentne cijene u Singapuru zbog velikog broja kupaca, dostupni u cijeloj zemlji, rabljeni i novi. Telefoni nikada nisu zaključani na SIM kartici, tako da se mogu koristiti bilo gdje, a mnoge trgovine će vam omogućiti da "zamijenite" stariji telefon kako biste nadoknadili troškove novog. Ne kupujte telefone u Lucky Plazi, jer postoji značajan rizik da ćete biti gotovo doslovno opljačkani, ako je riječ o turističkim izvješćima.

thumb|Ljepotica u ružičastom - Peranakan set za čaj s motivom zmaja i feniksa

 • Peranakan roba: Peranakan, ili malajsko-kineski, možda blijedi, ali njihova šarena odjeća i umjetnička djela, posebno prepoznatljiva keramika pastelnih boja, još uvijek su široko dostupni. Antikviteti su skupi, ali su moderne replike prilično pristupačne. Najveći izbor i najbolje cijene mogu se pronaći u Katong na istočnoj obali.
 • Sportska oprema: trgovački centar Queensway, kraj Alexandra Rd i prilično izvan utabanih staza (uzmite taksi), čini se da se sastoji samo od trgovina sportskom opremom. Ovdje možete pronaći i sportsku odjeću i obuću za strane veličine. Cjenkaj se! Očekujte 40-50% popusta na cijenu u trgovinama u Orchardu za iste artikle, jer se artikli ovdje paralelno uvoze. Velocity u Novena također je posvećen sportskoj opremi, ali je više luksuzan. Opremu za borilačke vještine iznenađujuće je teško pronaći, iako većina trgovina odjećom oko ulice Pagoda u Chinatown prodaje osnovne svilene taiji/wushu uniforme. Ako planirate kupiti oružje poput mačeva, morate podnijeti zahtjev za dozvolu od policije (oko 10 USD) kako biste svoje oružje iznijeli iz zemlje.
 • Tea: Chinatown's Yue Hwa (2. kat) nepobjediv je i po cijeni i po izboru, ali vrijeme je za čaj u Lucky Plaza (Orchard) također je dobra opcija. Lokalni brend TWG ima svjetlucave pozlaćene poslovnice diljem otoka usmjerene izravno na tržište luksuznih darova i suvenira.
 • Satovi: Vrhunski satovi vrlo su konkurentne cijene. Ngee Ann City (Orchard) ima namjenske trgovine kao što su Piaget i Cartier, dok Millenia Walk (Marina Bay) ima Cortina Watch Espace s 30 robnih marki od Audemars Piguet do Patek Philippe, kao i nekoliko drugih samostalnih trgovina.

Za kupnje veće od 100 USD po danu po trgovini koja sudjeluje, možda ćete moći dobiti povrat svojih 7% GST-a ako polazite zrakoplovom, ali postupak je pomalo birokratska gnjavaža. U trgovini trebate zatražiti ček za povrat poreza. Prije prijave u zračnoj luci predočite ovaj ček zajedno s kupljenim predmetima i putovnicom na šalteru GST carine. Dobijte ondje potvrdu o plaćanju. Zatim nastavite s prijavom i prođite osiguranje. Nakon podmirenja imigracije za odlazak, donesite ovjereni ček na šalter za povrat kako biste ga unovčili ili dobili natrag GST na svoju kreditnu karticu. Pogledajte Singapursku carinu za potpuni pregled. Ne povrat GST-a dostupan je ako odlazite kopnom ili morem.

Tijekom godišnje Great Singapore Sale ('GSS), koja se obično održava od kraja lipnja do srpnja, mnoge trgovine snižavaju cijene 50-80% ili više. To znači da lokalci polude jer većina njih cijelu godinu štedi samo za rasprodaju, pa su gotovo svi trgovački centri, pogotovo oni u blizini Orchard Roada, vikendom vrlo krcati. Ako radije ne kupujete u prepunim trgovačkim centrima, preporučljivo je iskoristiti rasprodaje radnim danima kada je većina mještana na poslu.

Suveniri[edit | edit source]

Čak i sa svojom mladošću, Singapur ima širok izbor suvenira dostupnih turistima zbog bogate multikulturalne povijesti. Dok Merlion privjeske za ključeve, čokolade, majice i razglednice možete pronaći u Chinatown i Little India, postoji mnogo jedinstvenih suveniri koji su domaće marke i predstavljaju Singapur.

Modna marka Charles & Keith (započeta kao raj cipela), pokriva vas ako tražite par savršenih cipela i ima evoluirao u torbice i dodatke. Zgrabite mini singapurski sling koktel set na Raffles Hotel i attractions-and-services/wines-and-spirits-duplex-store.html Changi Airport za pravi okus baštine. Svojom luksuznom tehnologijom pozlaćivanja RISIS nudi prekrasne darove poput pozlaćenih orhideja i broševa.

Jedan od popularnih suvenira za grickalice - Bak Kwa iz Bee Cheng Hiang (dimljena svinjetina s roštilja) omiljena je grickalica kineskih t

Template:Wy/hbs/Main

Template:Wy/hbs/Eatpricerange Singapur je lonac za topljenje kuhinja iz cijelog svijeta, a mnogi su Singapurci opsesivni gurmani koji vole makan ("jesti" na malajskom). U ovom gradu-državi pronaći ćete kvalitetnu kinesku, malajsku, indijsku, japansku, tajlandsku, talijansku, francusku, američku i drugu hranu.

Prehrambene navike su široke, ali većina se hrane jede vilicama i žlicama: gurajte i režite vilicom u lijevoj ruci, a jedite žlicom u desnoj. Rezanci i kineska jela obično dolaze sa štapićima, dok se malajska i indijska hrana mogu jesti rukom, ali nitko neće trepnuti ako umjesto njih zatražite vilicu i žlicu. Ako jedete rukom, uvijek koristite desnu ruku za biranje hrane, jer Malajci i Indijci tradicionalno koriste lijevu ruku za rukovanje prljavim stvarima. Vodite računa o uobičajenom tradicionalnom kineskom bontonu kada koristite štapiće, i što je najvažnije, nemojte štapiće zabadati okomito u zdjelu riže. Ako jedete u grupi, jela za posluživanje uvijek se dijele, ali ćete dobiti vlastitu zdjelu riže i juhe. Uobičajeno je koristiti vlastite štapiće za uzimanje hrane sa zajedničkih tanjura, ali žlice za posluživanje mogu se dobiti na zahtjev. Kada jedete u zapadnjačkim restoranima, općenito se primjenjuje tradicionalna Europabonton objedovanja.

Obratite pažnju na Singapore Food Festival, koji se održava svake godine u srpnju.

Domaće delicije[edit | edit source]

Singapur je s pravom poznat po svojoj hrani, jedinstvenoj mješavini malajskih, kineskih, indijskih i zapadnjačkih elemenata. Slijedi samo kratak pregled najpopularnijih jela.

Peranakan/Nonya kuhinja[edit | edit source]

Kulinarske posuđenice

Mnogi regionalni pojmovi i neobični eufemizmi obično se pojavljuju u jelovnicima koji su naizgled engleski. Nekoliko uobičajenih:

asam
tamarind (malajski)
bee hoon
tanki rižini rezanci (Hokkien 米粉)
garoupa
kirnja, vrsta ribe (portugalski)
gonggong
vrsta školjke (kineski)
hor fun
vrlo široki, plosnati rižini rezanci (kantonski 河粉)
kangkung
vodeni špinat, vodeno povrće (malajski)
kway teow
plosnati rižini rezanci (Hokkien/Teochew 粿条)
lengkuas
plavi đumbir (malajski)
mee
debeli rezanci od jaja (Hokkien/Teochew 面)
"vidjeti zujanje"
krvave kukuljice (Hokkien 血蚶)
serai
limunska trava (malajski)
sotong
lignje/sipe (malajski)
"rezervni dijelovi"
unutarnji organi životinja, kao što su jetra, srce, želudac
tang hoon
tanki, prozirni škrobni rezanci (Hokkien 冬粉)

Najprepoznatljivija kuhinja u regiji je Peranakan ili Nonya kuhinja, nastala iz mješovitih malajskih i kineskih zajednica nekadašnjih britanskih kolonija Straits Settlements (današnji Singapur, Penang i Malacca).

 • Chilli crab cijeli je rak preliven hrpom ljepljivog, ljutog čili umaka. U početku je ljuto, ali što više jedete, to je bolje. Notorno je teško jesti, stoga nemojte nositi bijelu košulju: samo kopajte rukama i ignorirajte nered. Riblji restorani na istočnoj obali poznati su po tome. Za manje neurednu, ali jednako ukusnu alternativu, tražite crnog papra rakova'.
 • Kaya je namaz od jaja i kokosa nalik pekmezu, kombinacija koja zvuči čudno, ali ukusna. Poslužuje se na tostu za doručak, kanonski popraćen tekućim jajima i jakom, slatkom kavom („kopi“). Postoji u dva različita stila; zelenkasta Nonya verzija, obojana pandanovim lišćem, i smećkasta Hainanese verzija.
 • Laksa', posebno Katong laksa ili laksa lemak' stil, vjerojatno je najpoznatije singapursko jelo: skliski rižini rezanci u kremastom, neizmjerno bogatom kokosu juha na bazi curryja, prelivena školjkama ili škampima. Uobičajeni stil koji se nalazi u prodajnim centrima je vrlo začinjen, iako možete tražiti manje/bez čilija da smanjite toplinu. Katong stil je mnogo manje začinjen i općenito se nalazi samo u samom Katongu (pogledajte stranicu Istočna obala). Unatoč istom nazivu, jelo nema gotovo nikakve sličnosti s varijantama koje se nalaze u susjednoj Maleziji.
 • Mee siam su rezanci od rižinog brašna koji se poslužuju u slatko-kiseloj juhi (napravljenoj od tamarinda, sušenih račića i fermentiranog graha), kockicama graha i tvrdo kuhanim jajima. Iako Kinezi, Malajci i Indijci imaju svoje vlastite verzije, Peranakan verzija je najpopularnija među Singapurcima, uglavnom će se pronaći na malajskim štandovima.
 • Rojak znači mješavina svega na malajskom, a postoje dvije vrlo različite vrste. Kineski rojak je salata od ananasa, bijele repe, krastavaca, tau poka (prženog graha) s tankim sitnim kriškama bunga kantana (baklja pupoljaka đumbira), ubačenih u umakom od paste od škampi i šećerom, zatim posuti mljevenim kikirikijem. Indijski rojak sastoji se uglavnom od prženih popečaka od brašna i raznih mahunarki s krastavcima i tofuom, umočenih u slatko-ljute umake.
 • Sladoled je kao iu zapadnim zemljama. Međutim, u Singapuru postoje različiti lokalni okusi poput duriana i crvenog graha koji nisu dostupni izvan regije i svakako ih vrijedi probati. Kako biste impresionirali lokalno stanovništvo, pokušajte zatražiti sladoled u rotiju (kruhu).

Osim ovih jela, Peranakani su poznati i po svojim kueh ili grickalicama, koje su zbog jačeg kineskog utjecaja nešto drugačije od malajskih verzija.

Malajska kuhinja[edit | edit source]

thumb|Nasi lemak sa otahom (začinjena riblja pasta), prženim pilećim krilcima, krastavcima i vatrenim sambal čili umakom

Malajci su bili izvorni stanovnici Singapura i unatoč tome što su sada brojčano nadmašeni od Kineza, njihova je osebujna kuhinja popularna do danas. Karakterizirana velikom upotrebom začina, većina malajskih jela su curryji, variva ili umaci ove ili one vrste, a restorani nasi padang, koji nude veliki izbor ovih za zalijevanje na rižu, vrlo su popularni.

 • Mee rebus je jelo od rezanaca s jajima s pikantnim, blago slatkim umakom, kriškom tvrdo kuhanog jaja i limetom.
 • Mee soto je pileća juha na malajski način, s bistrom juhom, nasjeckanim pilećim prsima i rezancima od jaja.
 • Nasi lemak je definitivni malajski doručak, koji se najjednostavnije sastoji od riže kuhane u laganom kokosovom mlijeku, nešto ikan bilisa (inćuna), kikirikija, kriške krastavca i malo čilija. strana. Veći ikan kuning (pržena riba) ili pileća krilca uobičajeni su prilog. Češće iu kombinaciji s raznim curryjima i/ili sambalom
 • Otah/Otak je vrsta ribljeg kolača napravljenog od mljevene ribe (obično skuše), kokosovog mlijeka, čilija i raznih drugih začina, i pečenog u listovima banane ili kokosa, koji se obično poslužuje kao prilog drugim jelima, npr. nasi lemak.
 • Rendang, podrijetlom iz Indonezije i povremeno nazivan "suhi curry", je meso koje se satima pirja u začinjenoj (ali rijetko vatrenoj) curry pasti na bazi kokosa dok se gotovo sva voda ne upije. Goveđi rendang je najčešći, iako se ponekad vide piletina i ovčetina.
 • Sambal, izvorno iz javanske kuhinje, generički je izraz za mnoge vrste umaka s čilijem. Sambal belacan uobičajeni je začin koji se dobiva miješanjem čilija s pastom od škampi belacan, dok se popularno jelo sambal sotong' sastoji od lignji (sotong) kuhanih u crveni čili umak.
 • 'Sambal raža' priprema se pečenjem raže na roštilju s vatrenom sambal začinskom pastom po vrhu. Meso raže je iznenađujuće mesnato, bliže piletini nego ribi, i često je hit čak i među posjetiteljima koji nisu veliki ljubitelji morskih plodova.
 • Satay, porijeklom iz javanske kuhinje, su ražnjići od mesa, obično piletine, ovčetine ili govedine. Ono što satay razlikuje od vašeg običnog kebaba su začini koji se koriste za začinjanje mesa i blago pikantni umak na bazi kikirikija. Satay Club u Lau Pa Sat u blizini Raffles Placea jedno je od popularnih mjesta za ovu deliciju.

Malajski deserti, posebno slatka peciva i želei (kuih ili kueh) napravljeni većinom od kokosa i palminog šećera (gula melaka), izrazito nalikuju onima iz Tajland. Ali na vrućoj tropskoj vrućini, umjesto toga probajte jedan od mnogih pripravaka napravljenih od leda:

 • Bubur cha-cha sastoji se od kockica slatkog krumpira, batata i saga dodanih u juhu od kokosovog mlijeka. Ovo se može poslužiti toplo ili hladno.
 • Chendol se pravi od rezanaca zelenog graška, graha, palminog šećera i kokosovog mlijeka.
 • Durian nije baš jelo, već lokalno voće osebujnog mirisa koji možete namirisati na kilometar i oštre bodljikave ljuske. I miris i okus prkose opisu, ali pada mi na pamet jesti sladoled od češnjaka pored otvorene kanalizacije. Ako ste dovoljno igrivi, trebali biste ga isprobati, ali budite upozoreni unaprijed — ili ćete ga voljeti ili mrziti. Bogato kremasto žuto meso često se prodaje na mjestima kao što su Geylang i Bugis i drugdje povoljno u unaprijed pakiranim pakiranjima od oko 10 dolara. Od ovog 'kralja voća' rade se i sladoledi, kolači, slastice, pudinzi i drugi dekadentni deserti. Ne smijete nositi duriane na MRT-u i autobusima, a zabranjeni su i u mnogim hotelima, tako da neki štandovi imaju mjesta za sjedenje tako da ga možete proždrijeti tu i tamo.
 • Ice kachang doslovno znači "ledeni grah" na malajskom, što je dobar trag za dva glavna sastojka: strugani led i slatki crveni grah. Međutim, češće nego ne dobit ćete i gula melaku (palmin šećer), žele od trave, slatki kukuruz, sjemenke attap palme i sve ostalo što vam se nađe pri ruci, a sve se zatim prelije konzerviranim evaporiranim mlijekom ili vrhnjem od kokosa i oboji sirupi. Krajnji rezultat vrlo je zanimljivog okusa — i osvježavajuće.
 • Kuih (ili kueh) odnosi se na mnoštvo "kolača" kuhanih na pari ili pečenih, uglavnom napravljenih od kokosovog mlijeka, ribanog mesa kokosa, ljepljive riže ili tapioke. Često su vrlo šarene i izrezane u maštovite oblike, ali usprkos svom izrazito raznolikom izgledu imaju prilično sličan okus. Ondeh-ondeh, male zelene kuglice umočene u kokosove strugotine i punjene sirupom od trske koje pršte u ustima, vrijedi obratiti pažnju.
 • Pisang goreng je banana umočena u tijesto i pržena u dubokom ulju.

Kineska kuhinja[edit | edit source]

Kineska hrana kakva se jede u Singapuru obično potječe iz južne Kine, posebno Fujian, Guangdong i Hainan. Iako je "autentična" hrana svakako dostupna, posebno u otmjenijim restoranima, dnevna hrana koja se poslužuje u prodajnim centrima apsorbirala je niz tropskih dodira, ponajviše prilično veliku upotrebu chilija i malajske fermentirane paste od škampa. belacan kao začin. Rezanci se također mogu poslužiti ne samo u juhi (湯 tang), već i "suhi" (干 gan), što znači da će se vaši rezanci poslužiti preliveni čilijem i začinima u jednoj zdjeli, a juha će doći u posebnu zdjelu.

 • Bak chor mee (肉脞面) su u biti rezanci s mljevenom svinjetinom, preliveni umakom na bazi čilija sa svinjskom mašću, ikan bilis (prženim inćunima), povrćem i gljivama. Može se dodati i crni ocat.
 • Bak kut teh (肉骨茶), lit. "čaj od svinjskih kostiju", jednostavno zvuči juha od svinjskih rebara koja se satima krčkaju u juhi dok ne počnu otpadati s kosti. Stanovnici Singapura preferiraju svijetli i papreni Teochew stil ("bijeli"), ali nekoliko trgovina nudi originalni tamni i aromatični Fujian stil ("crni"). Bak kut teh obično se jede s bijelom rižom, mui choy (ukiseljenim povrćem) i loncem jakog kineskog čaja, otuda i naziv — sama juha ne sadrži čaj. Kako biste impresionirali lokalno stanovništvo, naručite popečke tipa "you tiao" s obližnjeg štanda i narežite ih na komade veličine zalogaja kako biste ih umočili u juhu.
 • Char kway teow (炒粿条) suštinsko je jelo s prženim rezancima u singapurskom stilu, koje se sastoji od nekoliko vrsta rezanaca u gustom smeđem umaku s trakicama ribljeg kolača, kineske kobasice, simboličnog povrća ili dva i školjke i škampi. Jeftino je (2–3 USD po serviranju), zasitno i nema nikakve veze s jelom koje je drugdje poznato kao "Singapurski prženi rezanci". (A koji zapravo ne postoji u Singapuru.) Prži se s vrstom karameliziranog soja umaka, što ga čini nešto slađim od Penang verzije.
 • Chee cheong fun (豬腸粉) omiljeni je doručak koji se sastoji od smotanih rižinih rezanaca poput lazanja i raznih vrsta prženog mesa uključujući riblje okruglice i prženi tofu. Jelo se obično prelije s velikom količinom umaka.
 • Chwee kway (水粿) je jelo za doručak koje se sastoji od kolačića od riže prelivenih chai po (usoljena fermentirana repa), obično poslužena s umakom od čilija.
 • Rezanci s ribljim okruglicama (魚丸面) dolaze u mnogim oblicima, ali vrsta rezanaca koja se najčešće vidi je mee pok, što su plosnati rezanci od jaja. Rezanci se ubacuju u umak od čilija i popraćeni zdjelom ribljih okruglica u juhi.
 • Hainanese pileća riža (海南鸡饭) je piletina kuhana na pari ("bijela") ili pečena ("crvena") piletina začinjena soja umakom i sezamovim uljem poslužena na podlozi od mirisne riže koja je kuhana u piletini juhu i začiniti đumbirom i češnjakom. Popraćen čili umakom od zgnječenog svježeg čilija, đumbira, češnjaka i gustog tamnog sojinog umaka te malo krastavca i malene zdjelice pileće juhe. Unatoč nazivu, samo metoda pripreme piletine potječe iz Hainana, dok su metodu kuhanja riže zapravo izmislili imigranti s Hainanesea u današnjem Singapuru i Maleziji.
 • Hokkien mee (福建面) stil je juhastih prženih rezanaca u laganom, mirisnom temeljcu s kozicama i drugim plodovima mora. Začudo, malo nalikuje istoimenom jelu iz Kuala Lumpura, koje koristi debele rezance u tamnoj soji, ili verziji Penang, koja se poslužuje u vrlo začinjenoj juhi od kozica.
 • Kway chap (粿汁) su u biti listovi od rižinog brašna koji se poslužuju u smeđem temeljcu, popraćeni tanjurom pirjane svinjetine i svinjskim organima (jezik, uho i crijeva).
 • Mala xiangguo (麻辣香锅) je pečenje od sastojaka po vašem izboru sa snažno začinjenim i omamljujućim umakom od čilija i Sichuan papra u zrnu. Započnite s "malo ljuto" (小辣 xiao la) i napredujte ako se usudite!
 • Mjesečeve torte (月饼) tradicionalno se jedu za blagdan sredine jeseni, s kantonskim stilom, napravljenim s nadjevom od paste od sjemenki lotosa i slanim žumanjkom jajeta koji je očigledan favorit među Singapurcima. Neke tradicionalne pekare i restorani također mogu prodavati tradicionalne stilove drugih skupina kineskog dijalekta, a moderne mjesečeve kolače od snježne kože u hongkonškom stilu također su popularne u Singapuru, iako je onaj s jedinstvenim nadjevom iz jugoistočne Azije mjesečev kolač od durijana od snježne kože.
 • Popiah (薄饼), ili proljetne rolice, dolaze svježe ili pržene. Sastoje se od nadjeva od kuhane repe, prženog tofua, svinjetine, škampa s nizom začina, zamotanih u tanku palačinku namazanu slatkim tamnim sojinim umakom i jedu se kao fajita. Oni su povezani s "lumpia" i "runbing" drugih kineskih zajednica u Aziji.
 • Rezanci od kozica (虾面, hae mee na hokkienskom) je tamnosmeđa juha od kozica koja se poslužuje s rezancima od jaja i jednom ili dvije goleme tigraste kozice na vrhu. Neki ga štandovi poslužuju i s kuhanim svinjskim rebarcima. Najbolje verzije izazivaju veliku ovisnost i ostavit će vas da ispijate posljednje kapi pune MSG-a (vjerojatno iz glava račića).
 • Rižine okruglice (粽子) tradicionalno se jedu tijekom Festivala zmajevih čamaca; daleko su dvije najpopularnije verzije u Singapuru "bak chang" (肉粽) u stilu Hokkien i "nyonya chang" (娘惹粽) u stilu Peranakan, od kojih se potonji sastoji od svinjetine mariniranog u blago sladak začin i omotan je u mirisno lišće pandana umjesto tradicionalnijeg kineskog lišća kokosa. Neki restorani i pekare također prodaju tradicionalne stilove drugih skupina kineskog dijalekta, a postoji i slatka vrsta okruglica od riže koja se jede kao desert poznata kao kee chang (碱粽), koja se pravi pomoću alkalne vode i umočen u šećer.
 • Satay bee hoon su rižini vermicelli (bee hoon) posluženi s istim umakom od kikirikija i čilija koji se koristi za satay, otuda i naziv. Obično se dodaju školjke, sušene lignje i svinjski naresci.
 • Parobrod (火锅), poznat i kao vrući lonac, juha je uradi sam na kineski način. Dobivate lonac juhe koja ključa na stolnom plameniku, birate meso, ribu i povrće po svom ukusu s jelovnika ili švedskog stola, a zatim kuhate po svom ukusu. Kada je gotovo, dodajte rezance ili zatražite rižu da vas zasiti. Za to su obično potrebne minimalno dvije osobe, a što više to bolje.
 • Tau huay (豆花), također poznat kao beancurd, vjerojatno je najčešći tradicionalni kineski desert, zdjelica tofu skute u sirupu, poslužena bilo topla ili hladna. Inovacija koja je poharala otok je ukusna verzija poput kreme ("soft tau huay") koja ne sadrži sirup i iznimno je mekana unatoč tome što je čvrsta.
 • Wonton mee (云吞面) su tanki rezanci preliveni wantan okruglicama od začinjene mljevene svinjetine. Za razliku od jušne hongkonške verzije, obično se poslužuje 'suh' u sojinom umaku i čiliju.
 • Yong tau foo (酿豆腐) doslovno znači "punjeni tofu", ali je uzbudljivije nego što zvuči. Zalogajnica odabire svoje favorite iz širokog asortimana tofua, riblje paste, raznih morskih plodova i povrća, a zatim ih nareže na komade veličine zalogaja, kratko kuha u kipućoj vodi i zatim poslužuje ili u temeljcu kao juhu ili "na suho" s juhu u posebnu zdjelu. Jelo se može jesti samo ili s bilo kojim rezancima. Neophodni prilog su pikantni čili umak i slatki umak za umakanje.

Indijska kuhinja[edit | edit source]

Najmanja od tri velike etničke skupine u Singapuru, Indijci su imali proporcionalno najmanji utjecaj na lokalnu kulinarsku scenu, ali nema manjka indijske hrane čak ni u mnogim trgovačkim centrima, a većina četvrti ima barem nekoliko 'mamaka (indijski muslimani) trgovine, često otvorene 24 sata. Ukusna i autentična indijska hrana može se pojesti u Maloj Indiji, uključujući tipična južnoindijska jela kao što su palačinke "dosa" ("thosai"), kolači od leće i riže "idli" i juha "sambar", kao i sjevernoindijska jela uključujući razne curryje, naan kruh, chapati, tandoori piletinu i još mnogo toga. Osim toga, međutim, brojna indijska jela su "singapurizirana" i usvojena od strane cjelokupne populacije, uključujući:

 • Curry s ribljom glavom je, vjerno nazivu, ogromna riblja glava kuhana u kariju dok se ne raspadne. Mala Indija u Singapuru je mjesto za ovo kušati. Postoje dva stila: vatreni indijski i blaži kineski.
 • Nasi briyani je riža kuhana u kurkumi koja riži daje narančastu boju. Za razliku od originalnog vatrenog Hyderabadija, obično je prilično blag, iako specijalizirane trgovine proizvode inačice s više okusa. Obično se poslužuje s curry piletinom i nekim indijskim krekerima.
 • Roti prata je lokalna verzija paratha, plosnatog kruha koji se baca u zrak poput pizze, više puta presavija poput filo tijesta, brzo se prži u tavi i jede se umočen u curry. Moderne varijante mogu sadržavati neortodoksne sastojke poput sira, čokolade, pa čak i sladoleda, ali neke kanonske verzije uključuju "roti kosong" (običan), "roti telur" (s jajetom) i "murtabak" (slojeviti s piletinom, ovčetinom ili ribom). Vegani oprez: za razliku od indijskog "rotija", roti prata tijesto se obično radi s jajima.
 • Putu mayam slatki je desert sastavljen od rezanaca nalik na vermicelli prelivenih naribanim kokosom i šećerom od naranče.

<galerija> Datoteka: Curry s ribljom glavom na Banana Leaf Apolo.jpg|Carry s ribljom glavom Datoteka: Roti Prata Curry Large.JPG|Roti prata (lijevo) i roti telur (u sredini) s bočnim redoslijedom pilećeg curryja Datoteka: Mutton Biryani, Singapore.jpg|Nasi biryani </gallery>

Hawker centrira[edit | edit source]

Socijalna skrb u singapurskom stilu

Jedna stvar koja je izrazito odsutna u singapurskim jeftinim restoranima je bilo kakav oblik salveta ili maramica. Rješenje zagonetke je u nedostatku državne socijalne skrbi u Singapuru: umjesto toga, svaki centar za prodaju sokola ima jednog ili dva invalida koji žive od prodaje maramica (1 USD za nekoliko paketića).

thumb|Tipično središte sokolara

Najjeftinija i najpopularnija mjesta za jelo u Singapuru su hawker centre, u biti nekadašnji prodavači kolica upućeni u divovske komplekse vladinim nalogom. Cijene su niske (3–5 USD za većinu jela), higijenski standardi su visoki (svaki štand mora na vidnom mjestu istaknuti higijenski certifikat koji ga ocjenjuje od A do D), a hrana može biti izvrsna. Ipak, ambijenta malo nedostaje, a nema ni klima-uređaja, ali posjet sokolarskom centru je obavezan kada ste u Singapuru, ako želite doživjeti autentičnu lokalnu kulturu hrane u samom središtu zemlje. Međutim, budite sumnjičavi prema pretjerano revnim guračima-prodavačima, osobito u Satay Clubu u Lau Pa Satu i Newton Food Centeru u Newton Circusu: najukusnijim štandovima nije potrebna taktika visokog pritiska da pronađu kupce. Reklamiranje za posao je nezakonito, a povremeno podsjetnik na to može dovesti do toga da se ljudi malo povuku.

Samo gotovina

Hokeri i kafići su među rijetkim mjestima koja možete posjetiti gdje se kreditne kartice ne prihvaćaju. Pitajte prije naručivanja i budite spremni platiti gotovinom ili bez toga.

Hawker centri izgrađeni su za veliku količinu i naručivanje od popularnog hawkera koji govori brzim singliškim može biti zbunjujuće. Najprije odredite svoj teritorij tako što ćete nasjeckati (rezervirati) mjesto tako što ćete parkirati prijatelja za stol ili učinite ono što rade mještani: stavite paket svilenog papira na stol. Ako naručujete sa štanda koji ne ima oznaku "samoposluživanje", zabilježite broj stola kako bi oni mogli dostaviti. Najbolja mjesta uvijek imaju redove, stoga stanite u red i kada vas netko od vas zatraži, naručite navodeći željeno jelo i veličinu porcije: "Rezanci s ribljim kuglicama, četiri dolara." Očekujte da ćete dobiti neka ili sva od sljedećih pitanja:

 • "Ovdje ili za ponijeti?" Odgovorite "imate ovdje" za jelo ili bilo što od "za ponijeti", "paket" ili "ta pao" (打包) za ponijeti.
 • "Kontejner?" Ako radite hranu za van, neki će štandovi ponuditi izbor između besplatne plastične vrećice (nepraktično osim ako nemate zdjelu/tanjur iz koje možete jesti) ili kutije od stiropora (oko 20 centi dodatno). Posuđe za jednokratnu upotrebu uvijek je uključeno.
 • "Juha ili suha?" Mnoga jela s rezancima dostupna su ili "suha" (干 "kan"), s juhom sa strane, ili "juha" (汤 "tang"), pomiješana s bujon.
 • "Kakvi rezanci?" Svaki štand s rezancima ima najmanje četiri vrste u ponudi, u rasponu od žutih mee (debelih pšeničnih rezanaca) do bee hoon (tankih rižinih vermicella). Pokažite i odaberite iz staklenog ormarića.
 • "Chilli?" Ako kažete da, umiješat će se često vatrena pasta sambal, pa je možda sigurnije odustati i sami dodati svoje čilije iz umaka na pultu.

Nakon što završite, stavite pladanj u stalak za vraćanje pladnja; budući da je ovo Singapur, možete biti kažnjeni do 300 dolara ako to ne učinite.

Svaki okrug u Singapuru ima vlastite prodajne centre i cijene padaju kako se selite u divljinu. Za turiste, centralno smješten Newton Circus u blizini (Newton MRT izlaz B), Gluttons Bay (u blizini Esplanade MRT izlaz D) i ' Lau Pa Sat (u blizini Raffles Place MRT izlaz I, Rijeka), najpopularnije su opcije — ali to ih ne čini najjeftinijima ili najukusnijima, pa bi zahtjevni gurman mogao umjesto toga otići u Chinatown ili središte zemlje. Vrtoglavi niz štandova s hranom s velikim predstavnikom Južne Indije može se pronaći u užurbanom Tekka Centre na rubu Male Indije. Mnogi štandovi s najboljom hranom nalaze se u rezidencijalnim četvrtima izvan turističkih staza i ne oglašavaju se u medijima, pa je najbolji način da ih pronađete pitati lokalno stanovništvo za preporuke. Dobri primjeri bliže središtu grada uključuju Old Airport Road Food Centre (blizu Dakota MRT izlaz B) i Tiong Bahru Market (blizu Tiong Bahru MRT-a), obje su prostrane i dom brojnim vrlo omiljenim štandovima.

Kafići i čaj s mjehurićima[edit | edit source]

Kava, more i čaj, oh!

Kava i čaj u prodavaonicama i kopitiam koštaju oko dolar po šalici, veliki popust na cijene Starbucksa, ali morat ćete naučite jezik kako biste dobili ono što želite. Ako u Singapuru naručite samo kopi (malajska riječ za "kavu") ili "teh" (Hokkien za "čaj"), sigurno će biti poslužen s punom žlicom šećera, i to češće nego ne s mlazom slatkog kondenziranog mlijeka. Kopi-C ili teh-C zamjenjuje nezaslađeno evaporirano mlijeko, dok kopi-O ili teh-O osigurava da se poslužuje bez mlijeka. Da biste se riješili šećera, morate tražiti kosong ("običnu"), ali ako želite običnu šalicu crne kave, trebate tražiti kopi-O kosong. Ako želite da vam piće bude hladno, samo dodajte "peng" na kraj naziva pića, npr. kopi-O-peng, teh-peng, teh-C-peng, Milo-peng itd., a bit će poslužen s ledom.

Unatoč nazivu, kafići ili kopitiam prodaju mnogo više od kave — oni su zapravo mini-sakolarski centri s možda samo pola tuceta štandova (od kojih će jedan, međutim, prodavati kavu i druga pića). Singapurski ekvivalent pubova, ovo je mjesto gdje ljudi dolaze na kanonski singapurski doručak "kopi" (jaka, slatka kava), nešto "kaya" (džem od jaja i kokosa) tosta i tekuća jaja, a ovo je također gdje dolaze na pivo ili dva i navečer razgovaraju. Poznavanje engleskog ponekad može biti ograničeno, ali većina vlasnika štandova zna dovoljno da se sporazumije s osnovama, a čak i ako ne znaju, lokalno stanovništvo obično će vam pomoći ako zatražite. Mnogi kafići nude "zi char/cze cha" (煮炒) za večeru, što znači jelovnik lokalnih jela, uglavnom morskih plodova u kineskom stilu, koji se poslužuju za vašim stolom po srednjim cijenama.

Uobičajeni Starbucks i drugi lokalni lanci kafića kao što je Coffee Bean & Tea Leaf mogu se pronaći u bilo kojem trgovačkom centru, ali ledena kava ili čaj mogu koštati 5 dolara ili više, dok teh tarik ("izvučeni" mliječni čaj ) ili "kopi" kava je bliža 1 USD u bilo kojem prodajnom centru. Dok istražujete, također ćete vjerojatno naići na velik broj nezavisnih kafića koji nude gurmansku kavu, peciva i kolače, a koji su se u posljednjem desetljeću pojavili u centru grada.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, tajvanski izum čaja s mjehurićima (aka boba čaj, biserni čaj) zaludio je Singapur i svaki trgovački centar koji poštuje sebe ima brojna prodajna mjesta koja prodaju varijante slatkog, mliječnog čaja s žvakaćom tapiokom biseri, dopunjeni sve inventivnijim sastojcima u rasponu od pjene od krem sira do dimljenog, intenzivnog crnog šećernog sirupa. Liho i Koi najveći su lanci.

Kuća za hranu[edit | edit source]

thumb|"Food Republic" retrod tema food court

Pronađeni u podrumu ili na najvišem katu gotovo svakog trgovačkog centra, restorani su klimatizirana verzija hawker centara. Raznolikost hrane u ponudi gotovo je identična, ali jelo koje bi u trgovini koštalo 3-5 dolara koštat će 5-10 dolara u restoranu. Mještani će također gunđati da je jelo lošijeg okusa, jer štandovi s hranom uglavnom rade pod franšizom umjesto da mama & pop shopovi ulažu svoje srce i dušu u hranu.

Brza hrana[edit | edit source]

Međunarodni lanci brze hrane kao što su McDonald's, Burger King, KFC, MOS Burger, Subway itd. često se nalaze u raznim trgovačkim centrima. Cijene se kreću od 2 USD za osnovni hamburger do više od 5 USD za set obroka. Svi restorani su samoposlužni i pospremanje stola nakon obroka nije obavezno. Osim uobičajenih sumnjivaca, obratite pozornost na ove jedinstvene singapurske marke:

Restorani[edit | edit source]

Kee-ping up with the Lims

Jeste li se ikada zapitali zašto svaki drugi kineski štand sa sokolima i restoranom u Singapuru ima naziv koji završava na "Kee"? Odgovor je jednostavan: znak kee (记) je kineski za "marku" ili "marku", i koristi se slično kao simbol zaštitnog znaka na Zapadu. Ime kao što je "Yan Kee" stoga znači "koje vodi obitelj Yan" i ne treba ga shvatiti kao političku izjavu.

Singapur također nudi veliki izbor restorana s punom uslugom za svačiji ukus i budžet.

Budući da većinu stanovništva Singapura čine etnički Kinezi, u Singapuru postoji obilje kineskih restorana, koji uglavnom poslužuju južnokinesku (uglavnom hokkiensku, teochewsku ili kantonsku) kuhinju, iako s velikim brojem iseljenika i stranih radnika iz Kine ovih dana, kuhinju koja potječe iz Šangaja i sjevernije također nije teško pronaći. Pravi lokalni kineski restorani općenito poslužuju jela koja se rijetko viđaju u kineskim restoranima diljem svijeta i u kontinentalnoj Kini, zbog kombinacija njihovih južnokineskih korijena i lokalnih utjecaja.

Ovisno o tome gdje idete i što naručujete, cijene mogu jako varirati. U običnim restoranima cijene se obično kreću od 15 do 35 dolara po osobi, dok u vrhunskim restoranima u luksuznim hotelima mogu stajati i 300 dolara po osobi kada se radi o delicijama poput morskog uha, odojka i jastoga. Kao iu bilo kojem kineskom restoranu, hrana se jede štapićima i poslužuje uz kineski čaj.

Budući da je riječ o pomorskom gradu, jedan od zajedničkih specijaliteta su restorani s plodovima mora koji nude singapurske klasike s kineskim utjecajem poput chilli rakova'. Puno ih je zabavnije posjetiti u grupi, ali pazite što naručujete: gurmanski artikli poput golemog raka iz Šri Lanke mogu vam lako povećati račun na stotine dolara. Na jelovnicima obično stoji "tržišna cijena", a ako pitate, navest će vam cijenu za 100 g, ali veliki rak može lako premašiti 2 kg. Najpoznatija mjesta s plodovima moraju biti okupirana na istočnoj obali, ali za ugođaj, restorani uz rijeku na [[Wy/hbs/Singapore/Riverside|Boat Quay i Clarke Quay] ] ne može se pobijediti. Opet, uvijek se raspitajte o cijenama kada nisu navedene u cijelosti i budite oprezni s reklamirateljima.

Singapur također ima svoj udio dobrih zapadnjačkih restorana, a hrana s britanskim i američkim utjecajem jasno je omiljena među lokalnim stanovništvom. Većina cjenovno pristupačnijih lanaca može se pronaći u raznim trgovačkim centrima diljem otoka, a cijene glavnih jela kreću se od 14 do 22 USD. Jedinstvena singapurska varijanta je Hainanese Western food', koja svoje podrijetlo vuče iz Hainanesea migranata koji su radili kao kuhari za europske poslodavce tijekom kolonijalnog razdoblja, a većina centara za prodaju sokolara ima zapadnjački štand ili dva na kojima se prodaje jela poput "pilećeg kotleta" (pržena pohana piletina) s pečenim grahom, salatom od kupusa i čipsom, obično ispod 10 dolara . Francuska, talijanska, japanska i korejska hrana također je lako dostupna, iako su cijene uglavnom skuplje, dok su tajlandski i indonezijski restorani dostupniji.

Jedan britanski uvoz koji Singapurci jako vole je high tea. U klasičnom obliku, kakav poslužuju finiji hoteli diljem otoka, ovo je lagani popodnevni obrok koji se sastoji od čaja i široke lepeze slanih grickalica u britanskom stilu i slatkih peciva poput sendviča i peciva. Međutim, izraz se sve više koristi za poslijepodnevne buffete bilo koje vrste, a česti su dodaci kineski dim sum i razna singapurska jela. Cijene variraju, ali obično ćete tražiti 35-80 USD po osobi, ne uključujući alkohol.

Stanovnici Singapura obožavaju švedski stol, posebno međunarodne švedske stolove koji nude veliki izbor jela uključujući zapadnjačku, kinesku i japansku, kao i neka lokalna jela po fiksnoj cijeni. Popularni lanci uključuju Sakura i Beč.

Većina hotela nudi i švedski stol za ručak i večeru. Užina uz šampanjca nedjeljom je posebno popularna, ali možete očekivati da ćete platiti više od 150 USD po osobi, a popularna mjesta, poput Mezza9 u Hyattu na Orchard, zahtijevat će rezervacije.

Neki restorani stavljaju male priloge (obično pirjani kikiriki ili krekere od kozice) i mokre papirnate ručnike na stol bez pitanja. Bit će vam naplaćeno dolar ili dva za njih osim ako ne tražite da ih odnesete.

Fina kuhinja[edit | edit source]

Singapur ima ne manje od 44 Michelin restorana sa zvjezdicama, od francuskih degustacija u Odette s 3 zvjezdice u Nacionalnoj galeriji do istoimene zvjezdice od 5 USD u Tai Hwa Pork Noodle . Otvaranje dvije kockarnice u Marina Bay i Sentosa dovelo je do toga da nekoliko vrhunskih svjetskih kuhara otvori lokalne podružnice svojih restorana, uključujući Santi , Waku Ghin i Guy Savoy. Cijene su uglavnom one kakve biste očekivali za jelo u otmjeni restorana na Zapadu, s 400+ dolara po osobi što nije nečuveno za degustacijski meni s pićem.

Ograničenja u ishrani[edit | edit source]

[[Datoteka:Vegan tali Annalakshmi.JPG|thumb|Veganska "thali" plata u Maloj Indiji]]

Singapur je mjesto gdje se lako jede za gotovo sve. Mnogi Indijci i muške skupine kineskih budista su vegetarijanci, tako da indijski štandovi obično imaju veliki broj opcija s povrćem, a neki će prodajni centri imati kineski vegetarijanski štand ili dva, na kojima se često poslužuju nevjerojatne imitacije mesa napravljene od glutena. Kineska vegetarijanska hrana tradicionalno ne koristi jaja ili mliječne proizvode i stoga je gotovo uvijek veganska; Indijska vegetarijanska hrana, međutim, često koristi sir i druge mliječne proizvode. Ipak, budite oprezni u običnim kineskim restoranima, jer čak i jela koja se na jelovniku pojavljuju kao vegetarijanska mogu sadržavati plodove mora poput umaka od kamenice ili slane ribe — provjerite s konobarom ako ste u nedoumici. Mogu se naći neki restorani koji koriste "bez češnjaka, bez luka".

Muslimani bi trebali pripaziti na halal' certifikate koje izdaje MUIS, Islamsko vjersko vijeće Singapura. Ovo se nalazi na praktički svakom malajskom štandu iu mnogim indijskim muslimanskim poslovima, ali rjeđe na prodajnim mjestima koja vode Kinezi, od kojih su samo neki muslimani. Međutim, postoji nekoliko halal food courtova u blizini, koji su izvrstan izbor za sigurno kušanje halal kineske hrane. Mnogi zapadnjački lanci brze hrane u Singapuru koriste halal meso: potražite certifikat oko mjesta za naručivanje ili pitajte upravitelja ako ste u nedoumici. Nekoliko restorana štedi na formalnoj potvrdi i jednostavno stavlja natpise "zabranjeno svinjsko meso, nema svinjska mast"; na tebi je da odlučiš ako je ovo dovoljno dobro za tebe.

Židovima koji drže košer bit će, s druge strane, teže jer je košer hrana gotovo nepoznata u Singapuru, iako postoji jedna košer trgovina i restoran u Maghain Aboth Synagogue ' na ulici Waterloo, kao i košer podružnica Coffee Beana u blizini; Provjerite s Jewish Welfare Board za detalje.

Svijest o alergijama općenito je ograničena. Teška alergija na školjke posebno je problematična za lokalnu hranu, budući da se tjestenina od račića (belacan/hae bi) vrlo često koristi u lokalnoj kineskoj i malajskoj kuhinji, a mnoge jušne temeljce začinjene su kozicama . Ako ste u nedoumici, pitajte. Alergija na soju je također ozbiljno ograničavajuća, budući da su tofu, soja umak itd. tako česti. Za oboje, indijsku kuhinju vrijedi istražiti, budući da južnoindijski stil u Singapuru rijetko koristi bilo koji sastojak.

'Celijakija je relativno nepoznata pojava u Singapuru, stoga nemojte očekivati da ćete na jelovnicima pronaći informacije je li gluten ili ne. Svijest o glutenu širi se iu Singapuru, a mnogi otmjeni restorani imaju međunarodno obučene kuhare koje mogu zadovoljiti vaše potrebe. Proizvodi bez glutena dostupni su u većini supermarketa Cold Storage i Marketplace. Također se možete počastiti mnogim prirodno bezglutenskim regionalnim specijalitetima, poput pileće riže na Hainanese (svakako zatražite piletinu bez umaka) i indijskih palačinki od riže/leće "masala dosa".Restorani[edit | edit source]

Kee-ping up with the Lims

Jeste li se ikad zapitali zašto svaki drugi kineski štand sa sokolima i restoran u Singapuru ima naziv koji završava na "Kee"? Odgovor je jednostavan: znak kee (记) je kineski za "marku" ili "marku", i koristi se slično kao simbol zaštitnog znaka na Zapadu. Ime kao što je "Yan Kee" stoga znači "koje vodi obitelj Yan" i ne treba ga shvatiti kao političku izjavu.

Singapur također nudi veliki izbor restorana s punom uslugom za svačiji ukus i budžet.

Budući da većinu stanovništva Singapura čine etnički Kinezi, u Singapuru postoji obilje kineskih restorana, koji uglavnom poslužuju južnokinesku (uglavnom hokkiensku, teochewsku ili kantonsku) kuhinju, iako s velikim brojem iseljenika i stranih radnika iz Kine ovih dana, kuhinju koja potječe iz Šangaja i sjevernije također nije teško pronaći. Pravi lokalni kineski restorani općenito poslužuju jela koja se rijetko viđaju u kineskim restoranima diljem svijeta i u kontinentalnoj Kini, zbog kombinacije njihovih južnokineskih korijena i lokalnih utjecaja.

Ovisno o tome gdje idete i što naručujete, cijene mogu jako varirati. U običnim restoranima cijene se obično kreću od 15 do 35 dolara po osobi, dok u vrhunskim restoranima u luksuznim hotelima obroci mogu stajati i 300 dolara po osobi kada se radi o delicijama poput morskog uha, odojka i jastoga. Kao iu bilo kojem kineskom restoranu, hrana se jede štapićima i poslužuje uz kineski čaj.

Budući da je riječ o pomorskom gradu, jedan od zajedničkih specijaliteta su restorani s plodovima mora koji nude singapurske klasike s kineskim utjecajem poput chilli rakova'. Puno ih je zabavnije posjetiti u grupi, ali pazite što naručujete: gurmanski artikli poput golemog raka iz Šri Lanke mogu vam lako povećati račun na stotine dolara. Na jelovnicima obično stoji "tržišna cijena", a ako pitate, navest će vam cijenu za 100 g, ali veliki rak može lako premašiti 2 kg. Najpoznatija mjesta s plodovima mora okupljena su na istočnoj obali, ali za ugođaj, restorani uz rijeku na [[Wy/hbs/Singapore/Riverside|Boat Quay i Clarke Quay] ] ne može se pobijediti. Opet, uvijek se raspitajte o cijenama kada nisu navedene u cijelosti i budite oprezni s reklamirateljima.

Singapur također ima svoj udio dobrih zapadnjačkih restorana, a hrana s britanskim i američkim utjecajem jasno je omiljena među lokalnim stanovništvom. Većina cjenovno pristupačnijih lanaca može se pronaći u raznim trgovačkim centrima diljem otoka, a cijene glavnih jela kreću se od 14 do 22 USD. Jedinstvena singapurska varijanta je Hainanese Western food, koja svoje podrijetlo vuče iz Hainanesea migranti koji su radili kao kuhari za europske poslodavce tijekom kolonijalnog razdoblja, a većina centara za prodaju sokolara imat će zapadnjački štand ili dva na kojima se prodaju jela poput "pilećeg kotleta" (pržena pohana piletina) s pečenim grahom, salatom od kupusa i čipsom, obično ispod 10 dolara . Francuska, talijanska, japanska i korejska hrana također je lako dostupna, iako su cijene uglavnom skupe, dok su tajlandski i indonezijski restorani pristupačniji.

Jedan britanski uvoz koji Singapurci jako vole je high tea. U klasičnom obliku, kakav poslužuju finiji hoteli diljem otoka, ovo je lagani popodnevni obrok koji se sastoji od čaja i široke lepeze slanih grickalica u britanskom stilu i slatkih peciva poput sendviča i peciva. Međutim, izraz se sve više koristi za poslijepodnevne buffete bilo koje vrste, a česti su dodaci kineski dim sum i razna singapurska jela. Cijene variraju, ali obično ćete tražiti 35-80 USD po osobi, ne uključujući alkohol.

Stanovnici Singapura obožavaju švedski stol, posebno međunarodne švedske stolove koji nude veliki izbor jela uključujući zapadnjačka, kineska i japanska, kao i neka lokalna jela po fiksnoj cijeni. Popularni lanci uključuju Sakura i Vienna.

Većina hotela nudi i švedski stol za ručak i večeru. Užina uz šampanjac nedjeljom je posebno popularna, ali možete očekivati da ćete platiti više od 150 USD po osobi, a popularna mjesta, poput Mezza9 u Hyattu na Orchard, zahtijevat će rezervacije.

Neki restorani stavljaju male priloge (obično pirjani kikiriki ili krekere od kozica) i mokre papirnate ručnike na stol bez pitanja. Bit će vam naplaćeno dolar ili dva za njih osim ako ne tražite da ih odnesete.

Fina kuhinja[edit | edit source]

Singapur ima ne manje od 44 Michelin restorana s zvjezdicama, od francuskih degustacija u Odette s 3 zvjezdice u Nacionalnoj galeriji do istoimene zdjelice od 5 USD u Tai Hwa Pork Noodle . Otvaranje dvaju kockarnica u Marina Bay i Sentosa dovelo je do toga da nekoliko vrhunskih svjetskih kuhara otvori lokalne podružnice svojih restorani, uključujući Santi, Waku Ghin i Guy Savoy. Cijene su uglavnom onakve kakve biste očekivali za jelo u otmjenom restoranu na Zapadu, s 400+ dolara po osobi što nije nečuveno za degustacijski meni s pićem.

Ograničenja u ishrani[edit | edit source]

Veganska "thali" plata u Maloj Indiji

Singapur je mjesto gdje se lako jede za gotovo sve. Mnogi Indijci i male skupine kineskih budista su vegetarijanci, tako da indijski štandovi obično imaju veliki broj opcija s povrćem, a neki će prodajni centri imati kineski vegetarijanski štand ili dva, na kojima se često poslužuju nevjerojatne imitacije mesa napravljene od glutena. Kineska vegetarijanska hrana tradicionalno ne koristi jaja ili mliječne proizvode i stoga je gotovo uvijek veganska; Indijska vegetarijanska hrana, međutim, često koristi sir i druge mliječne proizvode. Ipak, budite oprezni u običnim kineskim restoranima, jer čak i jela koja se na jelovniku pojavljuju kao vegetarijanska mogu sadržavati plodove mora poput umaka od kamenica ili slane ribe — provjerite s konobarom ako ste u nedoumici. Mogu se naći neki restorani koji koriste "bez češnjaka, bez luka".

Muslimani bi trebali pripaziti na halal' certifikate koje izdaje MUIS, Islamsko vjersko vijeće Singapura. Ovo se nalazi na praktički svakom malajskom štandu iu mnogim indijskim muslimanskim poslovima, ali rjeđe na prodajnim mjestima koja vode Kinezi, od kojih su samo neki muslimani. Međutim, postoji nekoliko halal food courtova u blizini, koji su izvrstan izbor za sigurno kušanje halal kineske hrane. Mnogi zapadnjački lanci brze hrane u Singapuru koriste halal meso: potražite certifikat oko mjesta za naručivanje ili pitajte upravitelja ako ste u nedoumici. Nekoliko restorana štedi na formalnoj potvrdi i jednostavno stavlja natpise "zabranjeno svinjsko meso, nema svinjska mast"; na tebi je da odlučiš ako je ovo dovoljno dobro za tebe.

Židovima koji drže košer bit će, s druge strane, teže jer je košer hrana gotovo nepoznata u Singapuru, iako postoji jedna košer trgovina i restoran u Maghain Aboth Synagogue ' na ulici Waterloo, kao i košer podružnica Coffee Beana u blizini; provjerite s Jewish Welfare Board za detalje.

Svijest o alergijama općenito je ograničena. Teška alergija na školjke posebno je problematična za lokalnu hranu, budući da se pasta od račića (belacan/hae bi) vrlo često koristi u lokalnoj kineskoj i malajskoj kuhinji, a mnoge jušne temeljce začinjene su kozicama. Ako ste u nedoumici, pitajte. Alergija na soju je također ozbiljno ograničavajuća, budući da su tofu, soja umak itd. tako česti. Za oboje, indijsku kuhinju vrijedi istražiti, budući da južnoindijski stil u Singapuru rijetko koristi bilo koji sastojak.

'Celijakija je relativno nepoznata pojava u Singapuru, stoga nemojte očekivati da ćete na jelovnicima pronaći informacije sadrže li jela gluten ili ne. Svijest o glutenu širi se iu Singapuru, a mnogi otmjeni restorani imat će međunarodno obučene kuhare koji mogu zadovoljiti vaše potrebe. Proizvodi bez glutena dostupni su u većini supermarketa Cold Storage i Marketplace. Također se možete počastiti mnogim prirodno bezglutenskim regionalnim specijalitetima, poput pileće riže na Hainanese (svakako zatražite piletinu bez umaka) i indijskih palačinki od riže/leće "masala dosa".

Pića[edit | edit source]

Clarke Quay noću

Noćni život u Singapuru nije dorastao Patpong, ali nije ni mršav: neki klubovi imaju licence za rad 24 sata i malo se mjesta zatvara prije 3 ujutro. Noćni život Singapura uglavnom je koncentriran duž tri keja — Boat, Clarke i Robertson — Riverside, s klubovima Sentosa koji daju zabavama još više razloga da plešu cijelu noć, a kockarnica na Marina Bay također ulazi u borbu. Svi umjetnici koji putuju po Aziji sigurno će se zaustaviti u Singapuru, a posebno superklub Zouk (Clarke Quay) redovito zauzima visoko mjesto na popisima najboljih svjetskih noćnih klubova i Marquee u Marina Bay Sands crtanje velikih imena.

Otmjeni koktel barovi okupljeni u blizini prikladno nazvanog Club St u blizini CBD i Keong Saik u Chinatown, gdje ćete također pronaći singapurske gay barove. Zakonska dob za konzumaciju je 18 godina, a iako se to iznenađujuće slabo provodi, neki klubovi imaju više dobne granice. Ako se od vas traži identifikacija, jedini prihvatljivi oblici identifikacije su osobna iskaznica ili putovnica izdana u Singapuru.

Petak je općenito najveća noć u tjednu za izlaske, a subota je na drugom mjestu. Nedjelja je gay večer u mnogim barovima i klubovima, dok je srijeda ili četvrtak večer za žene, što često znači ne samo besplatan ulaz, već i besplatno piće za žene. Većina klubova je zatvorena ponedjeljkom i utorkom, dok barovi uglavnom ostaju otvoreni, ali su vrlo tihi.

Za noćni izlazak u singapurskom stilu, okupite grupu prijatelja i uputite se do najbližeg karaoke boxa. Glavni lanci uključuju Party World i obiteljski "bez alkohola, bez iznenađenja, bez ukrasa" com.sg/ Teo Heng'. Najam sobe kreće se od 30 USD/sat i više, uz nadoplatu za piće i grickalice.

Na drugom kraju spektra karaoka su razni KTV saloni' koji nisu u lancu, blistavog (ili sumnjivog) izgleda, neonom prekriveni, koji mogu naplaćivati puno više cijene. Možda je jedinstvena za Singapur tajlandska diskoteka (siam diu), gdje se posjetitelji natječu za naklonost zabavljača — koji, unatoč imenu, može biti iz bilo kojeg mjesta u regiji kao i iz samog Singapura — kupnjom skupih pića i "cvijeća" (vijenci ili pojasevi) od 50 do 10 000 dolara ili više. Za razliku od nekih susjednih zemalja, golotinja ili seks nisu uključeni: vaš novac kupuje priliku da razgovarate s njima, ništa više, a uključeno je i dovoljno neočiglednih društvenih pravila da je ova mjesta najbolje posjetiti s vodičem iz Singapura ili nikako.

Alkohol[edit | edit source]

thumb|upright=0.6|Originalni Singapore Sling u hotelu Raffles Alkohol je široko dostupan, ali je skup zbog visokih poreza na grijeh u Singapuru. Možete unijeti do jedne litre alkoholnih pića i dvije litre vina i piva ako dolazite iz drugih zemalja osim Malezije. Pažljiva kupnja u velikim supermarketima također će vam izbaciti uobičajene osnovne australske vinske etikete za oko 20 dolara.

Javno pijanstvo u Singapuru se društveno osuđuje, a neprimjerenim ponašanjem pod utjecajem alkohola sigurno nećete pridobiti poštovanje singapurskih prijatelja. Nemojte dopustiti da sukobi eskaliraju u tučnjave, jer će policija biti pozvana i možete se suočiti sa zatvorom ili možda batinom. Mnogi Singapurci, uključujući, ali ne i sve muslimane, potpuno se suzdržavaju od alkohola.

Javno pijenje strogo je ograničeno između 22:30 i 7 ujutro, dok dodatna ograničenja postoje u Maloj Indiji i Geylangu koja zabranjuju javno pijenje tijekom vikenda i praznika. Iako su većina barova, noćnih klubova i restorana izvan ovog pravila, supermarketi i prodavaonice pića ne mogu prodavati alkohol noću.

Cijene kada se pije vani variraju. Možete uživati u velikoj boci piva po izboru u kafiću ili prodajnom centru za oko 7 USD (lokalna boja dolazi besplatno). S druge strane, pića u bilo kojem baru, klubu ili otmjenom restoranu ostaju skupa, s osnovnim pićem od 10 do 15 USD, dok bi otmjeni kokteli obično bili u rasponu od 15 do 25 USD. S druge strane, veseli sati i promocije dva za jedan uobičajeni su, a ulazna cijena za klubove obično uključuje nekoliko ulaznica za piće. Gotovo svi restorani u Singapuru dopuštaju donošenje vlastitog' (BYO) vina, a jeftiniji restorani bez vinske karte obično niti ne naplaćuju pluteni čep, iako ćete na tim mjestima morati ponijeti vlastiti otvarač za boce i čaše. Otmjenija mjesta naplaćuju 20-50 USD, iako mnoga nude besplatne dane za plutanje ponedjeljkom ili utorkom.

Turisti hrle u Long Baru u Raffles Hotel kako bi kušali originalni Singapore Sling, bolesno slatku ružičastu mješavinu soka od ananasa, gina i još mnogo toga, ali lokalci (skoro) nikad ne diraju te stvari. Najbolji napitak u Singapuru je lokalno pivo Tiger, osvježavajuće iako neuzbudljivo lager, ali procvat mikropivovara doveo je do prodajnih mjesta kao što su Brewerkz' (Riverside Point), Paulaner Brauhaus ' (Millenia Walk) i Pump Room (Clarke Quay) koji nude zanimljive alternative.Duhan[edit | edit source]

Pušenje je dopušteno samo u određenim područjima

Duhan je visoko oporezovan i ne postoji bez carine, iako se u praksi jedno otvoreno pakiranje (ne karton!) često zanemaruje. Vaping je protuzakonit i bit ćete novčano kažnjeni i sve e-cigarete ili tekućine oduzete ako vas uhvate. Oba se pravila posebno strogo provode na kopnenim granicama s Malezijom, gdje se sva prtljaga redovito pregledava rendgenom.

Zakonska dob za pušenje je 21 godina, a trgovine koje prodaju cigarete mogu tražiti identifikaciju prije nego što vam prodaju cigarete. Većina javnih mjesta, uključujući hawker centre ulične hrane, imaju ograničenja pušenja, a zabranjeno je i u javnom prijevozu. Postoji potpuna zabrana pušenja u svim klimatiziranim mjestima (uključujući pubove i diskoteke), te stroga ograničenja u pogledu mjesta na kojima možete pušiti i vani (npr. unutar 5 metara od autobusnih stanica i ulaza u zgrade, parkova, natkrivenih šetnica i skloništa , igrališta su zabranjena). Označena zona treba biti označena žutim opcrtom, a može imati zelenu kantu za smeće s pepeljarom i/ili natpis "zona za pušenje". Popis mjesta na kojima je pušenje zabranjeno i (puno kraći) popis mjesta na kojima je pušenje dopušteno objavljeni su na web stranici vlade. Shisha (nargila) je ilegalna, stoga ne očekujte da ćete pronaći barove koji je nude.

Prostitucija[edit | edit source]

Prostitucija se tolerira u šest određenih okruga, ponajviše Geylang, koji — ne slučajno — također nudi jedan od najjeftinijih smještaja i najbolju hranu u gradu. Dok je dob za pristanak u Singapuru 16 godina, viša minimalna dob od 18 odnosi se na prostitutke. Industrija se drži niskog profila (ovdje nema go-go barova) i uopće nije turistička atrakcija. Zakonski zaposlenici komercijalnog seksa moraju se registrirati kod vlasti i pohađati posebne klinike radi redovitog pregleda spolno prenosivih bolesti. Međutim, budite razboriti i prakticirajte siguran seks—iako će većina legalnih seksualnih radnika/ca ionako na tome inzistirati.

Orchard Towers, na Orchard Road, i dalje opravdava svoju reputaciju "četiri kata kurvi", unatoč povremenim oštrim mjerama vlasti. Imajte na umu da prostitutke koje ovdje rade obično nisu "registrirane", a rizik od krađe i spolno prenosivih bolesti znatno je veći.

Spavanje[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/SeeDistricts

Template:Wy/hbs/Cautionbox

Template:Wy/hbs/Sleeppricerange

Smještaj u Singapuru je skup prema standardima jugoistočne Azije. Osobito u višim cjenovnim razredima, potražnja premašuje ponudu i tijekom velikih događaja poput utrke F1 ili nekih većih konvencija nije neuobičajeno da se gotovo sve rasproda. Niži hoteli i hosteli, međutim, ostaju pristupačni i dostupni tijekom cijele godine.

Osim ako niste ljubitelj šopinga s namjerom da maksimalno iskoristite vrijeme u Orchard Road trgovačkim centrima, Riverside je vjerojatno najbolje mjesto za boravak u Singapuru.

GST i naknada za uslugu općenito nisu uključeni u oglašene cijene. Stoga, kada razmišljate o tome koliko ćete izdvojiti za smještaj, ne zaboravite dodati 17,7% (10% za naknadu za uslugu, zatim dodajte 7% PDV-a na iznos koji uključuje naknadu za uslugu).

Nisko budžetni smještaj[edit | edit source]

Hosteli za turiste mogu se naći prvenstveno u Mala Indija, Bugis, Clarke Quay i istočna obala. Hosteli za turiste koštaju od 12 do 40 USD za krevet u spavaonici. Čini se da među mnogim najjeftinijim hostelima vlada epidemija stjenica - pažljivo pročitajte recenzije prije rezerviranja.

Jeftini hoteli okupljeni su u Geylang, Balestier i Mala Indija okruzima, gdje uglavnom pružaju uslugu klijentima koji iznajmljuju sobe na sat. Sobe su uglavnom male i nisu otmjene, ali su ipak čiste i pružaju osnovne sadržaje kao što su kupaonica i televizija. Cijene počinju već od 30 USD za "dnevno korištenje" od nekoliko sati i 60 USD za cijelu noć. Tri glavna lanca s hotelima diljem otoka su:

Srednje klase[edit | edit source]

Velik dio smještaja srednje klase u Singapuru nalazi se u prilično beznačajnim, ali funkcionalnim starijim hotelima, s primjetnim grupiranjem blizu zapadnog kraja Singapore River. Međutim, ovdje i u Chinatown došlo je do porasta "boutique" hotela u renoviranim trgovinama, koji mogu biti prilično povoljni, sa cijenama koje počinju od 100 USD po noćenju.

Razmetanje[edit | edit source]

Hotel Raffles

Singapur ima velik izbor luksuznog smještaja, uključujući slavni Raffles Hotel i sve uobičajene multinacionalne marke. Općenito ćete tražiti više od 400 USD po noćenju za sobu u hotelu s pet zvjezdica. Hotelske cijene prilično variraju: velika konferencija može udvostručiti cijene, dok su vikendom izvan sezone često dostupni veliki popusti. Najveće skupine hotela mogu se pronaći u Marina Bay (dobri za razgledavanje) i oko Orchard Road (dobri za kupovinu), ali ako tražite ugođaj tropskog odmarališta, pogledajte Sentosa.

Dugoročno[edit | edit source]

Stanovanje u Singapuru je skupo, budući da velika gustoća naseljenosti i čista oskudica zemlje podižu cijene nekretnina do visokih cijena. Kao rezultat toga, općenito biste tražili iznajmljivanje na istom nivou kao što su New York i London.

Apartmanski hoteli u Singapuru uključuju Ascott', koji također posluje pod markom Somerset i Citadines, i mnoge pipce Far East Hospitality, koji ima i obične hotele i apartmane s uslugom. Cijene su konkurentne hotelima, ali se prilično skupe u usporedbi s apartmanima.

Za iznajmljivanje stana u Singapuru općenito je potrebna radna viza. Dok više od 80% Singapuraca živi u stanovima koje subvencionira Vlada, 'Housing Development Board (HDB) stanovima, njihova je dostupnost strancima ograničena, iako JTC-ov SHiFT program stavlja neke na raspolaganje uz mjesečne najamnine u rasponu od 1700 do 2800 USD.

Većina useljenika, međutim, okreće se privatnim stambenim blokovima poznatim kao condos, gdje će vaš prosječni stan s tri spavaće sobe koštati od 3200 dolara mjesečno za stariji stan u predgrađu do 20 000 dolara za vrhunski stan. the-line deluxe one na Orchard Roadu. Većina stanova ima sadržaje kao što su bazeni, teretane, teniski tereni, parkiralište i 24-satno osiguranje. Budući da je ponuda garsonijera i jednosobnih stanova vrlo ograničena, većina ljudi s ograničenim budžetom dijeli stan s prijateljima ili kolegama ili samo iznajmljuje jednokrevetnu sobu. Kuće na zemljištu, poznate kao bungalovi, nevjerojatno su skupe u blizini centra grada (najamnine su obično desetak tisuća), ali mogu pasti ako ste voljni nastati izvan centra grada — zapamtite da se možete voziti preko cijele zemlje 30 minuta.

Jednomjesečni ili dvomjesečni sigurnosni polozi standardna su praksa, a za mjesečne najamnine ispod 3000 USD morate agentu platiti proviziju od 2 tjedna po godini najma. Ugovori o najmu obično su na dvije godine, s "diplomatskom klauzulom" koja vam omogućuje raskid nakon 1 godine. Singapore Expats najveća je agencija za nekretnine usmjerena na iseljenike, a njihovi besplatni oglasi popularan su izbor za traženje soba ili sustanara.

Nauči[edit | edit source]

Singapurska sveučilišta općenito su cijenjena i privlače studente na razmjenu iz bliže i dalje okoline.

Niz stranih sveučilišta, poslovnih škola i specijaliziranih instituta također su postavili svoje azijske kampuse u Singapuru.

Kuhanje[edit | edit source]

Posao[edit | edit source]

Kao jedno od najživljih gospodarstava u jugoistočnoj Aziji, podržano visokoobrazovanom populacijom lokalnog stanovništva i iseljenika iz svih krajeva svijeta i nekim od najnižih stopa poreza na osobni i korporativni dohodak u svijetu, Singapur je prirodan izbor za multinacionalne tvrtke koje žele biti prisutne u regiji i ima mnogo mogućnosti zapošljavanja za kvalificirane radnike. Međutim, morate imati radnu dozvolu (WP - work permit) ili zaposlenu propusnicu (EP - employment pass) da biste radili u Singapuru. U praksi, primanje bilo koje od njih zahtijeva da imate čvrstu ponudu za posao i da se sponzorska tvrtka prijavljuje u vaše ime. Postoji i Working Holiday Programme za nedavne diplomante koji žele dugo živjeti u Singapuru do 6 mjeseci.

Radne dozvole uglavnom su namijenjene za obične, niskokvalificirane radnike. Da biste bili kvalificirani za zaposlenu propusnicu, općenito ćete morati imati minimalnu plaću od najmanje 4.500 USD mjesečno i imati barem diplomu prvostupnika s relativno renomiranog sveučilišta. Postoji i srednji stupanj poznat kao S propusnica, koji se obično dodjeljuje srednjokvalificiranim radnicima koji su unaprijeđeni na položaje nižeg rukovodstva, kao što je nadzornik na gradilištu, i zahtijeva da imate minimalno plaća od najmanje 2500 $ mjesečno kao i preporuku vašeg poslodavca. Nositelji Employment Pass i S Pass' s mjesečnom plaćom od najmanje 6000 dolara mogu dovesti članove svoje obitelji na uzdržavanu propusnicu.

Ako se vaš radni odnos prekine, dobit ćete propusnicu za društvene posjete (viza za posjetitelje bez prava na zapošljavanje) koja vam omogućuje boravak 30 dana. Za to vrijeme možete tražiti drugi posao, ali nemojte produžiti svoju vizu i nemojte razmišljati o radu bez odgovarajućih dokumenata; to će rezultirati kratkim boravkom u lokalnom zatvoru, s dodatnim novčanim kaznama, mogućim batinama, određenom deportacijom i zabranom ponovnog ulaska. Osim toga, vaš će se poslodavac također suočiti s velikim novčanim kaznama i zatvorom. Za više informacija kontaktirajte Ministarstvo ljudskih resursa.

Nakon što ste nekoliko godina legalno radili u Singapuru s EP/S-Pass propusnicom, podnošenje zahtjeva za stalni boravak (PR - permamnent residence) prilično je jednostavno, iako se više ne dijele kao slatkiši. Ako se odobri — a pravilo je da što je veća vaša plaća, veća je vjerojatnost da ćete je dobiti — možete ostati u Singapuru na neodređeno vrijeme (sve dok možete pokazati neki prihod svakih 5 godina) i možete slobodno mijenjati posao. Nositelji radne dozvole općenito nemaju pravo podnijeti zahtjev za stalni boravak.

Oni koji steknu stalni boravak kroz program za stručno/tehničko osoblje i kvalificirane radnike ili program za ulagače nisu obavezni prijaviti se u nacionalnu službu (vojni rok), ali muški PR-i druge generacije moraju se prijaviti i prijaviti u novačenje nakon što navrše određenu dob.

Vlada također snažno podupire poduzetništvo u zemlji, nudeći trogodišnje izuzeće od poreza na dobit za nove tvrtke (za prvih 100.000 S$) i ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u svijetu od 17% godišnje. Čak se i proces osnivanja tvrtke ovih dana obavlja u potpunosti online i može se dovršiti u roku od jednog dana. Osim toga, postoje razni vladini programi koji strancima omogućuju dobivanje poduzetničkih viza ili čak stalnog boravka ulaganjem velikih svota novca u lokalne tvrtke.

Na sigurnom[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Warningbox

thumb|upright|Zabranjeni predmeti u MRT vlakovima i stanicama Singapur je jedan od najsigurnijih velikih gradova na svijetu po gotovo svim mjerama. Većina ljudi, uključujući i neudate putnice, neće se suočiti s problemima hodajući sama ulicama noću. Ali kako kaže lokalna policija, "malo kriminala ne znači da ga nema" — čuvajte se džeparoša u prepunim područjima i nemojte potpuno zaboraviti svoj zdrav razum.

Singapurske policijske snage odgovorne su za provođenje zakona u cijeloj zemlji, a policajce možete prepoznati po njihovim prepoznatljivim tamnoplavim uniformama. Većina će posjetitelja smatrati da je većina singapurskih policajaca profesionalna i uslužna te im trebate prijaviti svaki zločin na koji naiđete što je prije moguće. Singapurska policija ima šire ovlasti od onih na koje ste možda navikli u zapadnim zemljama. Konkretno, iako imate pravo da vas odvjetnik zastupa na suđenju, policija ima pravo ograničiti vam pristup odvjetniku tijekom vašeg ispitivanja ako smatra da bi to moglo ometati njihovu istragu. Osim toga, iako imate pravo izbjeći samo-optuživanje, nemate pravo na šutnju i dužni ste odgovarati na policijska pitanja istinito osim ako to nije u suprotnosti s prvim. Tijekom ispitivanja uvijek biste trebali dati sve izjave u svoju obranu, jer ako to ne učinite, sudac vam može nepovjerovati ako ih spomenete prvi put na suđenju.

Singapurska savršena čistoća djelomično je postignuta strogim pravilima protiv aktivnosti koje su tolerirane u drugim zemljama. Na primjer, zabranjeno je šetati cestom, pljuvati, bacati smeće te piti i jesti u javnom prijevozu. Mještani se šale o Singapuru kao finom gradu jer se naplaćuju visoke kazne ako vas uhvate u prekršaju. Potražite ploče s natpisima s pojedinostima "Ne treba" i novčanim kaznama povezanim s tim prekršajima i obratite pažnju na njih. Izbjegavajte bacanje smeća, jer prijestupnici ne podliježu samo novčanim kaznama, već i "Popravnom nalogu", u kojem se prijestupnicima nalaže da nose jarko žutu jaknu i skupljaju smeće na javnim mjestima. Provedba je, međutim, u najboljem slučaju sporadična i nije neuobičajeno vidjeti ljude kako otvoreno bacaju smeće, pljuju, puše u nepušačkim zonama, itd. Žvakaće gume, poznate kao dugo zabranjene, sada su dostupne u ljekarnama u medicinske svrhe (npr. nikotinska žvakaća guma) ako to izravno tražite, pokažite svoju osobnu iskaznicu i potpišite se u registar. Iako je uvoz žvakaćih guma još uvijek službeno prekršaj, obično možete bez problema unijeti nekoliko pakiranja za osobnu potrošnju.

thumb|Policajci iz Singapurske policije Za neka kaznena djela, ponajprije ilegalni ulazak i prekoračenje vize na više od 30 ili 90 dana, Singapur nameće batinanje štapom kao kaznu za muške prijestupnike. Ostala kaznena djela za koja se kažnjava batinom uključuju vandalizam, pljačku, zlostavljanje i silovanje. Seks s djevojkom mlađom od 16 godina smatra se silovanjem prema singapurskom zakonu čak i ako djevojka na to pristane. Udarci od debele trske od ratana su nesnosno bolni, trebaju tjedni da zacijele i ostavljaju ožiljak za cijeli život. Zločini poput ubojstva, otmice, neovlaštenog posjedovanja vatrenog oružja i trgovine drogom kažnjavaju se smrću.

Oralni i analni seks, dugo zabranjen prema statutima o sodomiji iz kolonijalnog doba, legaliziran je za heteroseksualce u listopadu 2007. Muški homoseksualni kontakt, do 2022. je bio nezakonit, s teoretskom kaznom od dvije godine zatvora i/ili batinjanjem . Ovaj se zakon uglavnom nije provodio.

Muški homoseksualni kontakt bio je nezakonit do Novembra 2022., kada je parlament ukinuo zakon iz kolonijalnog doba koji ga je kriminalizirao, dok je ženska homoseksualnost oduvijek bila legalna. Međutim, stavovi lokalnog stanovništva prema homoseksualcima i lezbijkama nisu optimalni, osobito među muslimanskim i kršćanskim zajednicama. Unatoč tome, neprovocirano nasilje nad homoseksualcima gotovo je nečuveno i malo je vjerojatno da ćete dobiti nešto osim privlačenja pogleda i šaputanja. Transrodne osobe također mogu biti izložene određenom stupnju ismijavanja od strane lokalnog stanovništva, iako su neizazvani nasilni incidenti gotovo nečuveni. Prema singapurskom zakonu, transrodne osobe mogu promijeniti svoj pravni spol i koristiti javne zahode po vlastitom izboru samo nakon operacije promjene spola.

Prosjačenje je ilegalno u Singapuru, ali ćete povremeno vidjeti prosjake na ulicama. Većina njih nisu Singapurci — čak i "redovnici" odjeveni u halje, koji povremeno gnjave turiste tražeći donacije, obično su lažni.

Iako je tzv. jaywalking ili prelaz cesti mimo zebri za pje[ake nezakonit, još uvijek je uobičajena stvar i događa se prilično često u gradu. Ipak, pazite da biste, ako vas policajac uhvati, mogli dobiti malu kaznu. Pojednostavljeno rečeno, ceste su namijenjene za automobile, a pješačke staze za ljude.

Singapurski ustav jamči "slobodu izražavanja", ali u praksi je to pravo ozbiljno ograničeno, kao što će pokazati pogled na kastrirani domaći tisak. Policija vas neće uhititi zbog izražavanja protuvladinih mišljenja u neobaveznom razgovoru s prijateljima, ali strancima u Singapuru nije dopušteno sudjelovati u bilo kakvoj političkoj aktivnosti, uključujući prisustvovanje skupovima ili prosvjedima, bez obzira na temu. Krivi;nono djelo skandaliziranja suda (nepoštovanje suda) je široko definirano, pri čemu je svaki čin ili izjava koja bi mogla dovesti sud ili sucu loš ugled podložna kaznenom gonjenju. Bilo je slučajeva u kojima su osuđeni strani novinari i pravnici, pa izbjegavajte komentare o pravosuđu.

Singapur je praktički imun na prirodne katastrofe: u blizini nema rasjeda, iako se s gornjih katova zgrada ponekad mogu osjetiti slaba podrhtavanja od potresa u Indoneziji. Druge kopnene mase štite ga od tsunamija, a lokalni uvjeti ne pogoduju nastanku tajfuna i tornada (u povijesti Singapura zabilježen je samo jedan tornado). Poplave u sezoni monsuna od studenog do siječnja povremena su opasnost, osobito u nižim dijelovima istočne obale, ali sva voda obično otječe u roku od jednog dana i život se nastavlja normalno.

Podmićivanje[edit | edit source]

Singapur se općenito smatra relativno slobodnim od korupcije u javnom i privatnom životu. Podmićivanje je vrlo ozbiljno kazneno djelo koje se kažnjava dugim zatvorskim kaznama zajedno s novčanim kaznama i batinama za muškarce. Nemojte', ni pod nikakvim okolnostima, nuditi mito policajcu ili bilo kojem drugom državnom službeniku jer će to najvjerojatnije rezultirati trenutnim uhićenjem.

Racial and religious discrimination[edit | edit source]

Singapore has made great efforts to ensure a peaceful integrated society; making disparaging remarks against any ethnicity or religion is a crime that carries a prison term. Bloggers have been arrested and sentenced to imprisonment for making racist remarks on their blogs, and religious leaders have also gotten into trouble with the law for insulting other religions in their sermons.

The Jehovah's Witnesses is banned for locals in Singapore (due to their avoidance of military service) but this does not affect tourists in any way.

Vatreno oružje[edit | edit source]

Singapur ima vrlo stroge zakone o vatrenom oružju, a neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja u najboljem je slučaju kažnjivo dugim zatvorskim kaznama, a u najgorem slučaju čak može rezultirati smrtnom kaznom za pretpostavljenu trgovinu oružjem. Air-soft puške također su zabranjene, a za njihovo posjedovanje bez dozvole čeka vas zatvor do 3 godine.

Dozvole za kupnju i posjedovanje vatrenog oružja općenito se dodjeljuju samo u sportske svrhe (tj. za gađanje u mete) i općenito zahtijevaju da budete član registriranog streljačkog kluba. Vatreno oružje mora biti sigurno pohranjeno u streljani, a iznošenje izvan streljane općenito je protuzakonito osim ako niste prethodno dobili posebno dopuštenje.

Posjetitelji koji žele unijeti vatreno oružje moraju unaprijed podnijeti zahtjev za dozvolu, iako se u praksi te dozvole izdaju samo za službena streljačka natjecanja. Također ćete morati putovati pod policijskom pratnjom od ulazne luke do streljane, gdje ćete morati sigurno pohraniti svoje vatreno oružje dok ne napustite zemlju.

Hitni telefonski brojevi[edit | edit source]

Ostanite zdravi[edit | edit source]

Voda iz slavine je sigurna za piće uz vrlo visoke sanitarne standarde. Topla i vlažna klima znači da je preporučljivo piti puno vode.

Malarija nije problem, ali denga groznica je endemična za regiju, a Singapur je iskusio izbijanje Zika virusa. Singapur održava strogu kontrolu komaraca (ako ostavite stajaću vodu u blizini, bit ćete kažnjeni), ali doseg vlade ne proteže se u prirodne rezervate otoka, pa ako planirate planinariti, ponesite sa sobom sredstvo protiv komaraca.


Medicinska njega[edit | edit source]

Standard medicinske njega u Singapuru je ujednačeno odlična i Singapur je popularno odredište za medicinski turizam i medicinske evakuacije u regiji. Unatoč nižim cijenama, standardi su obično podjednako dobri kao i oni na Zapadu u javnim i privatnim klinikama i bolnicama, što ovo čini dobrim mjestom za dobivanje injekcija i tableta ako negdje drugdje krenete u džunglu. Ipak ćete htjeti provjeriti je li vaše osiguranje u redu prije dulje hospitalizacije i/ili velike operacije.

Za manje bolesti, uputite se do najbližeg trgovačkog centra u predgrađu ili HDB trgovačke četvrti i potražite liječnika opće prakse (GP 'general practice') ili pretražite SingHealth's sveobuhvatan sg/rhs/Pages/Find-a-GP.aspx Find-a-GP imenik. Obično primaju pacijente bez najave i mogu vam na licu mjesta prepisati lijekove ili vas uputiti specijalistima, a ukupna cijena konzultacija, uključujući lijekove, rijetko prelazi 30 dolara. Javne poliklinike, iako su jeftinije za lokalno stanovništvo, obično su skuplje po nesubvencioniranim cijenama ($50+) i općenito se duže čeka. Sve klinike, privatne ili javne, uglavnom su otvorene samo tijekom radnog vremena od ponedjeljka do petka i subotom ujutro.

Za hitne probleme, uputite se na hitni odjel bolnice ili nazovite 995 za hitnu pomoć. Ambulantno vozilo je besplatno u slučaju istinske hitne medicinske pomoći, ali će vam biti naplaćena naknada za poziv i odbijen prijevoz u suprotnom. Vlada znatno subvencionira javne bolnice za građane i stalne stanovnike Singapura, ali posjetiteljima će naplaćivati punu cijenu. Oni su zakonski obvezni pružiti hitnu medicinsku pomoć bez obzira na vašu sposobnost plaćanja, ali će vam se naplatiti kasnije.


Alternativno, praktičari tradicionalne kineske medicine (TCM) su rašireni u Singapuru. Eu Yan Sang vodi lanac od više od 20 klinika, dok Singapore Chinese Physicians' Udruga nudi imenik TCM liječnika.

Toaleti[edit | edit source]

Gotovo svi trgovački centri, hoteli, stanice MRT-a, autobusne stanice i prodavaonice brze hrane (hawker) vjerojatno će imati čiste javne toalete. Neki javni zahodi mogu naplaćivati 10 ili 20 centi po ulasku. Ako u kabini nema toaletnog papira, pogledajte okolo, jer se ponekad nalazi na zajedničkoj ogromnoj roli vani. Većina WC-a ima školjke, ali obično postoji jedna kabina za čučanje u svakom javnom WC-u. Budući da su McDonald's toaleti besplatni, popularni su i osoblje se ne buni.

Poštovanje[edit | edit source]

Što je s imenima?

Kinezi prvo stavljaju svoje prezime, tako da je Phua Chu Kang gospodin Phua za posao, a Chu Kang (ili samo CK) za njegovi prijatelji. Mnogi imaju zapadnjačka imena, pa bi on mogao biti poznat i kao Terry Phua.
'Malajska imena daju se ime + bin ili binti (sin/kći) + ime oca. Mohammed bin Abdullah bi se obično zvao g. Mohammed. Ponekad se ime osobe pojavljuje nakon Muhammeda ili Abdula (primjer: Mohammed Faizal bin Abdul Nasser) pa bi se u tom slučaju obično oslovljavao s g. Faizal.
Indijska imena su složena, ali južnoindijska (tamilska) imena koja se obično nalaze u Singapuru imaju dva uzorka: ili ime + s/o ili d/o (sin od/ kći) + ime oca, ili inicijal oca + osobno ime. Imena su često duga i mogu biti skraćena, tako da Ramanathan s/o Sellapan može koristiti ime S.R. Nathan i oslovljavali bi ga s g. Nathan. Sigurna metoda je pitati kako osoba želi da joj se obraćaju.

Stanovnici Singapura malo mare za formalnu pristojnost. Ono što bi bilo pristojno ponašanje kod kuće, gdje god dom bio, vjerojatno neće uvrijediti nikoga u Singapuru. U Singapuru, za razliku od većeg dijela jugoistočne Azije, žene koje nose otvorenu odjeću ili muškarci koji nose kratke hlače i papuče savršeno su prihvatljivi i samo najotmjeniji barovi i restorani te neki privatni klubovi pokušavaju nametnuti pravila odijevanja.

Ipak, Singapurci su društveno konzervativniji od Zapadnjaka, što znači da se javno iskazivanje ljubavi i dalje mršti: držanje za ruke je u redu, ali maženje u javnosti smatra se nepristojnim. Toples za žene nije prihvatljiv nigdje, pa čak ni na plaži. Većina budističkih i hinduističkih hramova, kao i džamija, zahtijevaju da žene budu konzervativno odjevene - bez golih ramena i bez suknji iznad koljena. Glavni turistički hramovi imat će šalove i saronge kako bi se posjetitelji mogli pokriti prije ulaska. Mnoga bogomolja također zahtijevaju da skinete cipele prije ulaska.

Lokalni dijalekt sa svojim jakim kineskim utjecajima može izgledati grubo ili čak nepristojno, ali reći "Želiš li pivo ili ne?" je zapravo pristojnije na kineskom nego pitati želiš li pivo; naposljetku, osoba koja vam postavlja pitanje nudi vam izbor, a ne zahtijeva.

Uzmite u obzir restrikcije u ishrani kada pozivate prijatelje iz Singapura na obrok. Mnogi Indijci i neki Kinezi su vegetarijanci. Većina Malajaca, budući da su muslimani, jede samo halal hranu, dok se većina Hindusa (i nekih Kineza) suzdržava od govedine. Ako niste sigurni, pitajte unaprijed.

Svastike se često mogu vidjeti u budističkim i hinduističkim hramovima i oltarima. Ovo je drevni vjerski simbol koji nema nikakve veze s nacizmom.

Osjetljive teme[edit | edit source]

Osjetljiva pitanja u Singapuru uključuju imigraciju, politiku, rasu, vjeru i LGBT prava. U zemlji u kojoj je samo 60% stanovništva državljani, imigracija je posebno osjetljiva, a dok je malo Singapuraca eksplicitno ksenofobično, mnogi negoduju zbog priljeva "stranih talenata" (nekoć vladinog mandata, sada jako opterećen sa sarkazmom) natječući se za poslove dok se ne integriraju u društvo ili moraju ispunjavati obveze poput vojne službe.

Singapur nije Kina, i unatoč tome što je većina stanovništva, većina etničkih Kineza identificira se kao Singapurci umjesto Kineza, koji se obično nazivaju "PRC" ili "Ah Tiong". Ipak, antikineski osjećaji općenito su manje prisutni u Singapuru nego u Hong Kongu ili Tajvanu. Postoji slična napetost između Singapuraca indijskog podrijetla i nedavnih indijskih imigranata, nazvanih "CECA" nakon nepopularnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kao iu mnogim drugim azijskim zemljama, "spasavanje obraza" vrlo je važno u singapurskoj kulturi. Općenito ne biste trebali isticati tuđe pogreške kako ne biste izazvali veću neugodnost, a neukusom se smatrati i razmetati se svojim bogatstvom ispred manje imunim. Hvalisanje svojim postignućima također općenito neće biti dobro primljeno.

Stanovnici Singapura imaju napet odnos sa svojim kulturnim identitetom. S jedne strane, prvi singapurski premijer Lee Kuan Yew navodno je bio ponosan što su ga zvali "najboljim prokletim Englezom istočno od Sueze"; s druge strane, postoji razumljiva želja da se pokaže ponos za istinski singapurske kulturne aspekte, uključujući hranu. Jedno područje u kojem se očituje ova napetost je korištenje singliša, koji vlada službeno obeshrabruje kroz svoju kampanju "Govorite dobro engleski", ali ga često namjerno koriste svi slojevi društva kao sredstvo za prikazivanje "singapurskog". Postupajte lagano u ovim poljima i budite puni poštovanja.

Posjećivanje domova[edit | edit source]

Ako ste pozvani u nečiju kuću, uvijek izujte cipele prije ulaska jer većina Singapuraca ne nosi cipele kod kuće. No čarape su savršeno prihvatljive. Neka kućanstva mogu imati papuče u kupaonici, ali one općenito nisu namijenjene za nošenje bilo gdje drugo.

Čuvajte se tabua ako donosite darove. Svi proizvodi (hrana il

i drugi) koji uključuju životinje mogu izazvati uvredu i najbolje ih je izbjegavati, kao i bijelo cvijeće (obično rezervirano za pogrebe). Noževi i satovi također su simboli rezanja veza odnosno smrti, a neki su Kinezi praznovjerni u vezi s brojem četiri. Mnogi singapurski muslimani i neki hindusi suzdržavaju se od alkohola. Lijepo zapakirani kolačići ili torte sigurni su izbor, kao i buket iz lokalne cvjećarnice.

U Singapuru se smatra nepristojnim otvoriti dar pred osobom koja vam ga je dala. Umjesto toga, pričekajte dok osoba ne ode i otvorite ga nasamo.

Posao[edit | edit source]

thumb|Singapurski horizont Stanovnici Singapura su točni, stoga se pojavljuju na vrijeme. Standardni pozdrav je čvrst stisak ruke. Međutim, konzervativni muslimani izbjegavaju dodirivanje suprotnog spola, tako da bi muškarac koji se susreo s Malajkom trebao dopustiti da on ponudi prvu ruku, a žena koja je upoznala Malajca trebala bi čekati da on ponudi ruku. Ako odlučite staviti ruku na srce i umjesto toga se lagano nakloniti, samo slijedite to. Stanovnici Singapura uglavnom se ne grle, pogotovo ako se radi o nekome koga su tek upoznali, a vaš bi se domaćin vjerojatno osjećao neugodno ako to učinite, iako će druga osoba vjerojatno biti previše pristojna da išta kaže jer je očuvanje obraza glavna azijska vrijednost.

Za muškarce, standardna poslovna odjeća je košulja dugih rukava i kravata, iako se kravata često izostavlja, umjesto da se otvara dugme na ovratniku košulje. Jakne se rijetko nose zbog vrućeg vremena tijekom cijele godine. Žene obično nose zapadnjačku poslovnu odjeću, ali nekolicina preferira malajski stil kebaya i sarong, kineski stil cheongsam ili indijski stil sari.

Posjetnice se često razmjenjuju kada se ljudi prvi put poslovno sastaju: držite svoju s "obje ruke" za gornje kutove, tako da je tekst okrenut prema primatelju, dok istovremeno primate njihove. (Ovo zvuči kompliciranije nego što jest.) Nikada nemojte davati ili primati posjetnicu samo jednom rukom, jer se to smatra vrlo nepoštivanjem. Proučite kartice koje dobijete i slobodno postavljajte pitanja; kada završite, stavite ih na stol ispred sebe, ne u džep košulje ili novčanik, i nemojte pisati po njima (nekima bi to moglo biti nepoštovanje).

Na poslovne darove općenito se ne gleda dobro jer se mogu izjednačiti s podmićivanjem. Ćaskanje i neizravno pokretanje teme nisu ni potrebni ni očekivani. Većina sastanaka odmah prijeđe na posao.

Telefonom[edit | edit source]

Međunarodni telefonski pozivni broj za Singapur je 65. Telefonski brojevi u Singapuru imaju format +65 XXXX XXXX gdje je "65" pozivni broj zemlje za Singapur. Zbog malog područja Singapura nema pozivnih brojeva. Svaki broj koji počinje s 8 ili 9 je mobilni telefon, dok su brojevi koji počinju s 3 ili 6 fiksne linije (poslovno i stambeno). Besplatni brojevi počinju s 800 ili 1800, nakon čega slijedi 7 znamenki i obično se ne mogu birati izvan zemlje. S pojavom i sveprisutnošću mobilnih telefona, prisutnost javnih telefonskih govornica je smanjena, ali se unatoč tome još uvijek mogu naći na željezničkim kolodvorima, autobusnim čvorištima, trgovačkim centrima i stambenim područjima.

Singapur ima četiri pružatelja mobilnih telekomunikacija s vlastitim mrežama: Singtel, Simba, StarHub i MobileOne (M1). Općenito imaju izvrsnu pokrivenost tijekom cijele pokrivenosti. Ove su mreže mješavina 3G, 4G, 5G mreža, pri čemu je 4G uobičajeni pojas. Postoji mnogo manjih virtualnih operatera koji rade izvan ovih mreža, ali su općenito nedostupni putnicima koji putuju kratkoročno. Putnici mogu dobiti prepaid SIM kartice u trgovinama 7-Eleven, telekomunikacijskim trgovinama, šalterima mjenjačnica i u međunarodnoj zračnoj luci Changi. Za registraciju za SIM karticu potrebna je međunarodna putovnica ili singapurska osobna iskaznica. Osnovni planovi koji uključuju 1 GB podataka počinju od samo 4 USD za 30 dana. Ako planirate nastaviti put u obližnje zemlje, svaki operater ima vlastite mogućnosti međunarodnog roaminga, neke pristupačnije od drugih. Singtel ima hi!DataRoam po relativno visokim $5/100MB za Maleziju i Australiju, i ili $10 ili 20 USD po GB u odabranim drugim zemljama. M1 cijena počinje od 5 USD za 1 GB za 3 dana u Maleziji. Starhub je najpogodniji za roaming; njihova Happy Roam politika znači da se domaći podatkovni planovi mogu koristiti na bilo kojem od njihovih Happy Roam odredišta bez dodatnih troškova. Osim toga, svi ovi operateri sada imaju početne pakete koji uključuju malu količinu podataka u roamingu u Maleziji i Indoneziji, kao i u nekim zemljama izvan njih (provjerite kod operatera od kojeg kupujete).

U sjevernim dijelovima Singapura u blizini Malezije (npr. Woodlands, Sungei Buloh, Pulau Ubin), vaš telefon se može automatski prebaciti na malezijsku mrežu, stvarajući troškove međunarodnog roaminga iako niste fizički napustili Singapur. Provjerite radnu mrežu (ili prebacite na ručni odabir mreže) prije nego što nazovete ili pregledate, onemogućite roaming na svom uređaju ili platite malo više na početku za SIM koji uključuje neke naknade za roaming.

Preko mreže[edit | edit source]

Besplatan Wi-Fi standard je u smještajima koji se plaćaju, a javni Wi-Fi je uobičajen, ali ne svugdje. Mnoge, ali ne sve, besplatne javne Wi-Fi mreže zahtijevaju da registrirate svoj telefonski broj i primite tekstualnu poruku (SMS) za potvrdu - ne zahtijevaju singapurski broj, pa ako vaš telefon ima uslugu roaminga iz druge zemlje, to bi moglo i dalje raditi. Neke mreže traže vaš telefonski broj ili e-poštu, ali ne zahtijevaju da ih potvrdite. Za besplatni javni Wi-Fi bez komplicirane prijave pokušajte s lokalnim trgovačkim centrima (iako ga nemaju svi) i Gardens by Bay.

Singapur ima nacionalni besplatni Wireless@SG' sustav, s pristupnim točkama na mnogim javnim lokacijama poput MRT postaja. Mreža se može koristiti čak i bez SIM kartice, ali zahtijeva prijavu i preuzimanje službenog aplikacija za potrošače Wireless@SGx.

Internet kafići koji naplaćuju oko 2 USD/h rijetki su i polako izumiru budući da gotovo svi stanovnici imaju širokopojasni pristup internetu kod kuće, na poslu i/ili u školi. Idite u Chinatown ili Malu Indiju ako se trebate povezati s internetom ili provjerite najviše katove mnogih trgovačkih centara u predgrađu , u kojima se internetski kafići ujedno pretvaraju u internetske igraonice. Alternativno, sve javne knjižnice nude jeftin pristup Internetu (0,03 USD/min ili 1,80 USD/h), ali morate preskočiti niz obruča registracije da biste dobili pristup.

Internet cenzura općenito je ograničena na pornografiju, kockanje i web stranice koje krše autorska prava. Osim toga, Singapur ima zakone koji zabranjuju online sadržaje koji se smatraju lažnim vijestima i strano uplitanje od strane vlasti. S vremena na vrijeme možete vidjeti obvezne ispravne obavijesti postavljene na objave na društvenim mrežama ili članke za koje vlasti smatraju da sadrže neistine ako im se pristupi iz Singapura. Operateri koji više puta odbiju postaviti ispravne obavijesti mogu biti blokirani unutar Singapura.

Poštom[edit | edit source]

SingPost ima urede po cijelom otoku, općenito otvorene P-P 8:30-17,00 08:30-13;00 Sub 8:30-17:00, zatvorene nedjeljom. Poštanski ured zračne luke Changi T2 (tranzitna strana) otvoren je svaki dan od 6 ujutro do ponoći, dok je poslovnica 1 Killeney Rd otvorena od pon-pet do 21:00, a u nedjelju od 9:00 do 16:00. Usluga je brza i pouzdana. Razglednica za bilo koje mjesto u svijetu košta 50 centi, a poštanske naljepnice također se mogu kupiti na samoposlužnim SAM uređajima koji se nalaze na mnogim MRT stanicama.

Mali paketi do 2 kg koštaju 3,50 USD/100 g za zračnu poštu ili 1 USD/100 g za površinsku poštu. Za veće pakete DHL može ponuditi konkurentne cijene.

Snađi se[edit | edit source]

Struja[edit | edit source]

Singapur koristi britansku tropolnu pravokutnu utičnicu BS 1363 (230 V/50 Hz). Adapteri za utikače dostupni su u svakoj trgovini hardvera.

Veleposlanstva i visoka povjerenstva[edit | edit source]

Singapur je dobro mjesto za dobivanje regionalnih viza. Ministarstvo vanjskih poslova održava potpunu pretraživu bazu podataka diplomatskih institucija.

Šišanje[edit | edit source]

Stanovnici Singapura posebno paze na svoju kosu i ne manjka otmjenih frizerskih salona koji naplaćuju od 20 dolara naviše za najnoviji izgled kineske pop zvijezde. Ako ste voljni razbacivati ​​se, tu je frizerski salon Passion u Palais Renaissance sa slavnim frizerom Davidom Ganom (frizer Zhang Ziyija i drugih slavnih osoba) koji će vam napraviti frizuru. Le Salon u Ngee Ann Cityju nudi frizure do 2000 USD. Frizerski saloni srednjeg ranga u gradu ili u srcu nude šišanje s pranjem kose kao i druge dodatke. Lanci uključuju Reds Hairdressing, Supercuts, Toni & Guy salone koji se nalaze po cijelom Singapuru. Za cijenu pristupačniju putnicima, gotovo svaki trgovački centar u Singapuru ima podružnicu EC House ili jednog od njegovih brojnih imitatora koji nude jednostavno šišanje od 10 minuta za 15 dolara, iako frizeri uglavnom rado potroše koliko god je potrebno na vašu kosu, u razumnim granicama. Većina HDB imanja ima brijačnice koje naplaćuju 5 do 10 USD za odrasle i manje za studente i djecu.

Praonica rublja[edit | edit source]

Hoteli mogu pružiti jednodnevnu uslugu pranja rublja (po cijeni), dok hosteli često imaju zajedničke samoposlužne perilice rublja. Praonice i kemijske čistionice s potpunom uslugom mogu se pronaći u svakom trgovačkom centru; nažalost, vrijeme obrade je obično više od tri dana osim ako se ne odlučite za brzu uslugu. Samoposlužne praonice su rijetke u Singapuru, no postoje lanci i franšize s raznim prodajnim mjestima unutar poslovnog okruga i diljem zemlje:

Obrada fotografija[edit | edit source]

Praktički svaki trgovački centar ima foto radnju koja će printati digitalne fotografije i fotografirati za pasoš/putovnicu. Mnoge ljekarne i supermarketi također imaju samoposlužne kioske koji ispisuju digitalne fotografije s CD-a, SD kartice, USB pogona itd.

Sport[edit | edit source]

Singapore Sports Council vodi lanac pristupačnih sportskih objekata, koji često imaju fantastične vanjske bazene od 50 m (pogledajte Plivanje za popis). Sadržaji su malo oskudni, ali cijene su nenadmašne, s npr. bazeni koji ulaz naplaćuju 1 USD, a pristup teretanama ClubFITT samo 2,50 USD. Glavna mana je nezgodna lokacija većine objekata u predgrađima, iako je većina blizu MRT stanice i do njih se može doći za 10-20 minuta od centra grada. Teretane također imaju potpunu zabranu unošenja bilo kakvog materijala za čitanje (namijenjeno studentima, ali se slijepo provodi), iako su MP3 playeri OK.

Veliki privatni lanci teretana uključuju Anytime Fitness, Fitness First, ' Gold's Gym i True Fitness. Objekti su bolji, a lokacije središnje, ali cijene su također mnogo više jer nečlanovi moraju izdvojiti visoke naknade za dnevnu propusnicu (oko 40 USD). Ako ste član Anytime Fitnessa u svojoj domovini, možda ćete moći pristupiti bilo kojoj od teretana franšize u Singapuru.

Neki od parkova nude najam bicikala i rola (3–6 USD/h, otvoreno do 20 sati). Možete iznajmiti klizaljke, pohađati tečaj klizanja ili poslati djecu u skejt kamp u velikim parkovima kao što su West Coast i East Coast Park. Osobita nagrada za klizače i bicikliste je 10 km duga dionica duž East Coast Park s asfaltiranom stazom i mnoštvom iznajmljivača, barova i kafića oko McDonaldsa. Uz stazu se nalaze toaleti i tuševi. Nadalje, svaki park ima nekoliko fitness stanica.

Televizija[edit | edit source]

Besplatne digitalne zemaljske televizije (DTT) dostupne su na svim stranama Singapura, iako većina kuća i hotela ima kabelsku ili internetsku televiziju koja im omogućuje da dobiju više kanala. Svaki od četiri službena jezika u Singapuru ima barem jednu TV postaju, a glavne vijesti noću za svaki jezik uvijek su titlovane na odgovarajuće jezike. Svi besplatni TV kanali u vlasništvu su državnog Mediacorpa, jer se takvi informativni sadržaji, posebno iz Singapura, uglavnom ne razlikuju mnogo među kanalima. Satelitska televizija je ilegalna u Singapuru.

Zbog blizine Indonezije i Malezije, antene također mogu primati kanale iz obje zemlje. Strani informativni kanali kao što su BBC, CNN i CNBC dostupni su uz pretplatu na TV koja se plaća. Glavni operateri pay TV-a u Singapuru su Starhub TV i %20za%20gledanje%20TV2 Singtel TV.

DTT kanali uključuju:

 • CNA' (bivši Channel NewsAsia), 24-satni kanal vijesti na engleskom jeziku fokusiran na priče iz Singapura i Azije.
 • Kanal 5, opća zabava na engleskom jeziku, s kombinacijom domaćeg programa i američkih serija. Vijesti dnevno u 21 sat. Zabava za djecu u bloku od 6 ujutro do podne i od 15 do 18 sati.
 • 'Channel 8', mandarinski kanal za opću zabavu koji emitira drame i dokumentarce lokalne produkcije i vijesti u 13:00 radnim danom, u 18:30 i 22:00 dnevno.
 • ''Channel U, mandarinski kanal s poznatijim azijskim dramama.
 • Vasantham, tamilski opći zabavni kanal, lokalne producirane drame i bollywoodski ili kolivudski filmovi. Vijesti svakodnevno u 20:30.
 • Suria, malajski opći zabavni kanal iz lokalne produkcije, Malezije i Indonezije. Emisije vijesti su svakodnevno u 20 sati.

Novine[edit | edit source]

Singapur se redovito nalazi na dnu ljestvice slobode tiska, a sve lokalne novine u Singapuru izdaje Singapore Press Holdings u državnom vlasništvu. S tim u vezi, oni općenito pružaju razumno uravnoteženu pokrivenost teškim vijestima. Glavne novine na engleskom jeziku su The Straits Times, koje izlaze svakog ponedjeljka do subote, a The Sunday Times' izlazi nedjeljom . Business Times fokusiran je na poslovne i financijske vijesti. Novine su također dostupne na tri druga službena jezika u Singapuru, pri čemu su Lianhe Zaobao (联合早报) glavne kineske novine, [http:/ /www.beritaharian.sg Berita Harian] (ili Berita Minggu nedjeljom) su glavne malajske novine, a tamilski Murasu (தமிழ் முரசு) su glavne tamilske novine.

Vrijeme[edit | edit source]

Ako putujete u Singapur, obavezno ponesite sljedeće:

 • Sunčane naočale - Singapur je obično svijetao i sunčan.
 • Kišobran - Obavezno ponesite kišobran u svojoj prtljazi jer nešto oborina ima tijekom cijele godine. Međutim, kiša obično ne traje dugo.
 • Krema za sunčanje/zaštitu od sunca - Ako planirate izlaziti tijekom dana, savjetuje se nanošenje kreme za sunčanje jer je tijekom cijele godine pretežno sunčano. Ultraljubičasti indeks (UVI) obično je vrlo visok poslijepodne kada je sunčano. Više informacija potražite na web stranici NEA o ultraljubičastom indeksu.
 • Kratke hlače/poluhlače - Singapur može postati stvarno topao. Iako je klima uređaj dostupan u svim javnim prijevozima i gotovo svim internim prostorima, preporučljivo je ponijeti laganu odjeću. Neki religijski prostori mogu od posjetitelja zahtijevati konzervativnu odjeću.
 • Pamučne ili dri-fit majice - Nosite udobne košulje koje propuštaju zrak.
 • Papuče - Stanovnici Singapura vole nositi papuče (tzv. "japanke"). Obavezno ponesite par, samo da se uklopite. Probajte sandale ako niste navikli na japanke, ali imajte na umu da u nekim formalnim ustanovama (npr. kazalište, koncertna dvorana i recitalni studio u Esplanade) japanke, sandale ili kratke hlače nisu dopuštene.
 • Džemper - klima uređaji u kinima, trgovačkim centrima i muzejima mogu biti relativno hladniji od očekivanog, iako je to obično dobrodošlo olakšanje od vrućine.

Za ići dalje[edit | edit source]

Singapur je dobra baza za istraživanje Jugoistočne Azije, s gotovo svim zemljama u regiji i njihovim glavnim turističkim destinacijama — uključujući Bangkok, Phuket, Angkor Wat, Ho Chi Minh City i Bali — su na manje od 2 sata vožnje avionom. Zahvaljujući jeftinim prijevoznicima, Singapur je izvrsno mjesto za jeftine letove do Kine i Indije. Singapur također ima izravne letove do mnogih manjih gradova u Maleziji, Indoneziji i Tajland, koji mogu biti prikladna ulazna točka ako želite preskočiti stalno prisutne redove i hvalisanje u njihovim glavnim zračnim lukama.

Za dnevna ili vikend putovanja iz Singapura popularna su sljedeća:

 • Batam — Singapuru najbliži indonezijski otok, udaljen samo kratko putovanje trajektom. Uglavnom industrijsko i zloglasno po svojoj trgovini porocima, ali ima nekoliko odmarališta.
 • Bintan — Indonezijski otok udaljen samo 55 min vožnje trajektom, nudi i vrhunska odmarališta i iskustvo "prave Indonezije".
 • Johor Bahru — Malezijski grad s druge strane Causewaya. Samo 20 minuta autobusom 950 od autobusnog čvorišta Woodlands. Nema puno za pogledati, ali je popularno mjesto za jeftinu hranu, kupovinu i Legoland Malaysia.
 • Kuala Lumpur — Živahni glavni grad Malezije. 45 minuta avionom, 4–5 sati autobusom ili preko noći vlakom.
 • Malacca — Nekoć jedno od tri Straits Settlementa, sada uspavani kolonijalni grad. 3–4 sata autobusom, iako može potrajati malo duže zbog granične sigurnosti.
 • Tioman — Najbliži malezijski istočno obalni rajski otoci, do kojih se može doći autobusom i trajektom ili avionom.

Za one koji si mogu priuštiti više vremena za putovanje, evo nekoliko odredišta popularnih među Singapurcima:

 • Bali — Jedna od najvećih turističkih atrakcija Indonezije sa svojim lijepim plažama i dobrom hranom. Oko 2,5 h vožnje avionom.
 • Bangkok — Glavni grad Tajlanda koji mnogi Singapurci smatraju rajem za hranu, kupovinu i klubove. Udaljen je manje od 2 sata leta ili 2 noći vožnje vlakom, pod pretpostavkom da ne stanete u Kuala Lumpuru ili Butterworth (za Penang).
 • Phuket — Jedan od najvećih otoka u Tajlandu još je jedno popularno odredište Singapuraca. Nudi izvrstan odmor za vikend i udaljen je manje od 2 sata leta. Relativno jeftinije od Singapura, odlično je odredište za boravak.
 • Ipoh — Glavni grad malezijske države Perak, poznat je među Singapurcima po svojoj hrani. 7–8 sati vožnje autobusom ili 1 sat turboelisnog leta.
 • Langkawi — Otok u malezijskoj državi Kedah, južno od tajlandske granice, poznat po beskrajnim plažama. Nešto više od sat vremena avionom.
 • Penang — Jedno od naselja Straits, s bogatom poviješću i fantastičnom hranom. Otprilike 12 h vožnje autobusom ili 1 h ako se odlučite letjeti. Također popularan zbog medicinskog turizma.