Wy/hbs/Pomoć:Sadržaj

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Pomoć:Sadržaj

Stranica je u konstrukciji, što znači da je nepotpuna i netko je u procesu njene izgradnje i sređivanja.
Upotpunjavanje u toku (pravila, šabloni, stil).

Wikivodič (wikivoyage) je višejezičan, slobodan internetski putni vodič otvorenog karaktera, što znači da ga i vi možete uređivati, bilo dodavanjem novog sadržaja ili izmjenom postojećeg. Ovdje su izlistane stranice koje bi vam pri tome mogle biti od pomoći. Ako vam nešto ne pođe za rukom, nemojte odustajati, jer uvijek možete postaviti pitanje na našim wiki forumima, tzv. Pijaci ili Wikimedia Chat kanalu #Wikivoyage, gdje se okupljamo!

Kako se prijaviti?[edit | edit source]

Ako želite surađivati i pomoći Wikivodiču u pisanju novih članaka preporučujemo da otvorite račun. Ako imate račun na ijednom od drugih Wikimedia projekata ali niste automatski prijavljeni, to učinite ovdje. Moguće je doprinositi projektu i bez korisničkog računa, ali se to ne preporučuje jer iza sebe ostavljate svoju IP adresu, koja se također tokom vremena mjenja pa se zapisi prošlih doprinosa nekonzistentno bilježe, a komunikacija s vama postaje bitno teža. No prije svega toga, pročitajte članak o politici zaštite privatnosti.

Postoji nekoliko važnih pravila i preporuka kod biranja korisničkog imena, a sva pravila o njima koja se nalaze na SH Wikipediji važe i ovdje.

Kako započeti članak?[edit | edit source]

Ako ste stručni u vezi nekog mjesta ili imate zbirku korisnih fraza ili stranih riječi koje bi turistu mogle biti od pomoći, a navedeni još nemaju članak na Wikivodiču, to možete učiniti klikom dugma ispod. Prvo što trebate je da izvršite pretragu da vidite postoji li već isti ili veoma sličan članak. Tako se izbjegaju dvojni članci koji govore o istoj stvari.

Pretražite da li članak već postoji:
Unesite naziv članka kojeg želite napraviti:

Čarobnjak za stvaranje članaka:

Napravi članak

Kako bi članci trebali izgledati[edit | edit source]

Trenutno nemamo puno članaka za davanje dobrog primjera, ali nam zato možete pomoći! Pokušajte prevesti neki članak s bolje razvijenih Wikivoyage projekata, kao što je onaj na engleskom jeziku. Na primjerima drugih članaka se najbolje uči. Pri stvaranju novih članaka je važno sagledati više izvora podataka te prema njima napisati jednu kohezivnu i koherentnu stranicu. Tekst može da sadrži nešto proze, ali se ne smije pretjeravati na račun korisnosti i objektivnosti.

Osnovne napomene[edit | edit source]

  • Kod pisanja članaka obavezno je korištenje dijakritika u srpskohrvatskom jeziku: čćđšž, te je dozvoljeno koristiti crnogorske ź i ś.
  • Sam sadržaj članka ne smije biti potpisan od autora, jer je Wikivodič baziran na GNU Slobodnoj dozvoli i sav sadržaj je slobodan. Zapis o tome ko je napisao članak postoji, jer se svaka promjena, pa čak i ona najmanja, zapisuje.
  • Sadržaj koji se postavlja ne smije kršiti autorska prava. Ovo vrijedi i za medijske datoteke i za tekst koji se u dijelu ili cijelosti prenosi s neke druge internetske stranice. Kod korištenja navedenih, obavezno provjerite licencije pod kojima se njihov sadržaj nudi široj publici. Direktan proces izreži-zalijepi nije prihvatljiv, jer je velika šansa da se tako krše autorska prava nego ako se sadržaj preoblikuje vlastitim riječima.
  • Osim dodavanja informacija, članke je lijepo povezati sa drugim člancima. Za tu svrhu koristimo interne linkove koji se stvaraju selekcijom teksta i korištenjem komande ili obuhvaćanjem linka s četiri uglate zagrade (npr. [[Brisel]] daje link Brisel). Linkova ne treba biti premalo, ali niti previše. Vanjski linkovi na stranice koje nisu u sklopu Wikivodiča se dodaju na dnu članka u posebnom odjeljku, korištenjem dve uglate zagrade (npr. [https://www.neum.ba/ Službena web stranica općine Neum] daje link Službena web stranica općine Neum).
  • Ako je članak malo duži trebao bi se raspodijeliti na više naslova i podnaslova. Oni se u meniju vizualnog editora dodaju klikom na »Advanced« pa »Heading«, gdje se može izabrati razina podnaslova. Veći podnaslovi uvijek moraju sadržavati manje. U kodu se ručno dodaju simetričnim brojem znakova jednakosti oko podnaslova kao: === Primjer podnaslova H2 === .
  • Članak bi trebao početi sa ključnom riječi ili terminom o kojem se govori, i to bi trebalo biti podebljano. To se može učiniti klikom na (prvo dugme u uređivaču) ili obuhvaćanjem teksta s tri apostrofa (npr. '''London''' daje London).
  • Uvijek je lijepo ubaciti i neku sliku u članak. Prvo što morate je postaviti sliku na našu ostavu, ili pretražiti Commons skladište da li postoji ista ili slična slika. Kada ste našli ili postavili sliku, morate ju pravilno linkovati korištenjem komande . Slika ne smije kršiti autorska prava!
  • Wikivodič je opći turistički vodič, pa nijedan članak ne bi smio biti samo vrsta reklame. Kritički osvrti na destinaciju su mogući, ali odmjereni i fer. Wikivodič treba što više činjenica, podataka, slika i medijskih zapisa.

Za više općenitih informacija o tehnikalijama wiki uređivanja, možete posjetiti stranice pomoći na srpskohrvatskoj Wikipediji.

Kako mogu pomoći?[edit | edit source]

Kako je sam projekt Wikivodiča na srpskohrvatskom tek u začetku, možete pomoći dopunjavanjem postojećih, prevodom ili stvaranjem novih članaka. Wikivodič nema posebni fokus na neku specifičnu regiju, ali članci o (jugoistočnim) evropskim mjestima imaju veću vjerojatnost biti od pomoći čitaocima ovog izdanja Wikivodiča.