Wy/hbs/Pomoć:FAQ

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Pomoć:FAQ

Stranica je namjenjena informiranju o test wikiju Wikivoyage HBS u jezičnom spektru standardnog bosanskog, crnogorskog, hrvatskog i srpskog, koji na temelju štokavskog narječja zajednički čine jedan pluricentrični ili makro jezik, uobičajeno poznat pod imenima: srpsko-hrvatski (sh), hrvatsko-bosansko-srpski (hbs), bosansko-crnogorsko-hrvatsko-srpski (bchs), te kolokvijalno naški ili dobardanski. Stranica nije namjenjena diskusijama o samome jeziku ili jezičnoj politici u regiji.

FAQ (od EN:Frequently Asked Questions) ili često postavljana pitanja.

Šta je HBS?[edit | edit source]

HBS je ISO 639-3 jezički kod koji se koristi za nekadašnji ISO 639-1 srpsko-hrvatski, a naziva se još i srpsko-hrvatsko-bosanski (SCB), bosansko-hrvatsko-srpski (BCS) i bosansko-hrvatsko-crnogorsko-srpski (BCMS). To je južnoslavenski jezik koji se primarno koristi u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. To je pluricentrični jezik sa četiri međusobno razumljiva standarda - srpskim, hrvatskim, bosanskim i crnogorskim. Više informacija na https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpskohrvatski_jezik

Šta je Wikivodič?[edit | edit source]

Wikivodič je slobodni na webu bazirani turistički vodič za turistička odredišta i turističke teme koji je napisan od strane autora koji su volonteri. To je sestrinski projekat Wikipedije i podržan je od strane neprofitne Wikimedia fondacije (WMF), te je smješten na njenim serverima. Wikivodič se također naziva i Wikipedija turističkih vodiča.

Više informacija na engleskom jeziku:

Zašto HBS Wikivodič?[edit | edit source]

Zato što ne postoji ni jedan potpuno funkcionalni Wikivodič na bilo kojem pojedinačnom jeziku jugoistočne Evrope. On na više načina može podržati različite već postojeće jezičke zajednice, SH, HR, BS, SR, ali i one koje su u fazi uspostavljanja, poput crnogorske koja se trenutno nalazi kao Wiki projekt u fazi inkubacije. Wikivodič je također i odlična prilika da se Wikimedia projekti i rad na otvorenom sadržaju približe i ljudima koji imaju strast za putovanja i gostoprimstvo.

Zašto je testni HBS Wikivodič u Inkubatoru?[edit | edit source]

Zato što ne postoji opcija da se započne nezavisni Wikimedia projekt bez sadržaja i minimalnog broja članova uređivačke zajednice, tako da je inkubacija prvi veći korak. Poslije uspostavljanja najmanje 50 stranica i uključenosti 3 aktivna urednika, moguće ga je unaprijediti iz testne u nezavisnu instancu na Wikimedijinoj infrastrukturi.

Po čemu se testni wiki razlikuje?[edit | edit source]

Testni wikiji smatraju se fleksibilnijima u smislu radne prakse i prikaza sadržaja. Ekstra su eksperimentalni u smislu jezičkih praksi (ne obvezuju zajednicu da radi na jednom jeziku) i u tom smislu jezička regulacija će biti raznovrsnija, pravednija i inkluzivnija.

Ko i kako može doprinositi?[edit | edit source]

Dobrodošao je svako dobronamjeran, informiran o uređivanju, administraciji ili programiranju Mediawikija, te na konstruktivan način doprinosi Wikimedijinim projektima. Ako nemate iskustva u uređivanju, pokušajte ga steći prvo na Wikipediji, Wikivoyageu ili drugim etabliranim projektima, jer je podrška za učenje na njima veća.

Kako prevoditi sa drugih Wikivoyage jezika na HBS?[edit | edit source]

Za razliku od većih i službeno priznatih samostalnih Wikimedia projekata, testne instance kao što je ovaj HBS Wikivodič, nemaju mogućnost direktne pomoći automatskim prevođenjem Google Translate servisa ili sličnih. Možda je najjednostavnije u tom slučaju doslovno iskopirati kod originalne stranice (recimo sa EN) i staviti ga na novu stranicu ovdje, te prevoditi dio po dio, tako da se sačuva preglednost strukture, fotografije i bar neke reference na template-šablone-predloške koji ona koristi (ako se kopira samo sadržaj onda se sve to izgubi). Naravno i dalje možete koristiti Google Translate unutar tih manjih segmenata ručno, ali nastojte paziti da prevod ima smisla, te ga pojednostaviti ili izbaciti ako nije relevantan za ljude HBS iz regije (recimo poređenja sa Američkim, Britanskim ili drugim standardima, mjernim jedinicama i slično).

Mogu li doprinositi ako ne razumijem HBS jezike?[edit | edit source]

DA! U ovoj fazi veliki dio tehničkog rada ne zavisi o jeziku i njegovom poznavanju. Naprimjer, to uklljučuje pravljenje kopija osnovnih stranica (sa fotografijama), predložaka i kategorija s engleske verzije Wikivoyage. Imajte u vidu da bi svi linkovi i kategorije koje ste vjerovatno koristili u EN instanci također trebali raditi i ovdje, samo što se preusmjeravaju na HBS verziju.

Mogu li s drugima komunicirati brže, u stvarnom vremenu?[edit | edit source]

Molimo koristite Wikimedia Chat na Wikivoyage kanalu https://web.archive.org/web/20230519064312/https://chat.wmcloud.org/wikimedia/channels/wikivoyage *(ne koristimo IRC ili Discord kanale van WMF infrastrukture)

Gdje mogu pratiti šta je status i plan?[edit | edit source]

Tek smo počeli praviti srednjoročne planove i nacrte akcija čiji status se može vidjeti na stranici Wy/hbs/Wikivodič:Projekt samo-razvoj wikija.