Wy/hbs/Berlin

52.5179413.38873Full screen dynamic map
From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Berlin

Template:Wy/hbs/Other uses

Wy/hbs/Berlin

UNESCO World Heritage SitePrevious destination of the month

The Reichstag building; inscription translates to "For/To the German People".

Template:Wy/hbs/PrintDistricts

Panorama Berlina sa Siegessäule stupa, 2013: Reichstag s kupolom (lijevo), TV toranj (srednje lijevo), Brandenburška vrata (sredina)

Berlin je glavni i najveći grad Njemačke. Berlin je 2022. godine, unutar granica grada, imao 3,7 milijuna stanovnika.

Berlin od 90tih postaje mjesto kozmopolitski glavni grad jedne od najbogatijih europskih nacija. "Arm aber sexy" (skromno, ali seksi), kako bi rekao bivši gradonačelnik, Berlin privlači mlade ljude, studente i kreativne boheme kao malo koji drugi grad na svijetu. S arhitektonskim nasljeđem iz pruskog monarhizma, nacizma, istočnonjemačkog komunizma i Potsdamer Platza, ispunjenim staklenim palačama u stilu 1990-ih i 2000-ih nakon što praznine zbog zida, arhitektura Berlina je jedinstveno raznolika kao i njegove četvrti i ljudi. A zbog svoje duge povijesti kao kozmopolitske prijestolnice, već više od 300 godina privlači imigrante iz cijelog svijeta, koji nastavljaju ostavljati vlastite tragove u gradu.

Berlin je dom svjetski poznatih sveučilišta, orkestara, muzeja i mnogih mjesta za zabavu te je domaćin mnogim sportskim događajima. Njegov Zoološki vrt je najposjećeniji zoološki vrt u Europi i jedan od najpopularnijih u svijetu. Grad je poznat po svojim festivalima, noćnom životu, suvremenoj umjetnosti i vrlo visokoj kvaliteti života, koja je donedavno bila iznimno visoka.

Za govornike HBS spektra jezika je relativno lako prepoznati veliki broj imigranata iz regije.

Okruzi Berlina[edit | edit source]

Berlin se može promatrati kao skup centara. Berlin ima mnogo općina (Bezirke), a svaka se općina sastoji od nekoliko naselja (Kiez ili Viertel) — svaka od tih općina i naselja ima jedinstveni stil. Neke su četvrti Berlina vrijednije pažnje posjetitelja od drugih. Berlin je nekoć bio podijeljen na 23 gradske četvrti, a te se četvrti koriste u Wikivoyageu jer su i dalje na prvom mjestu u popularnim predodžbama o gradu i posjetiteljima ih je korisno znati. Godine 2001. broj općina smanjen je s 23 na 12 u administrativne svrhe—uglavnom spajanjem starih općina—ponekad preko onoga što je bila unutarnja granica Berlina. Opštine se mogu grubo grupirati u osam okruga:

Mitte (Mitte, Tiergarten) "Srce" Berlina ima mnoge povijesno važne znamenitosti, obilje kafića, restorana, muzeja, galerija i klubova.

City West (Charlottenburg-Wilmersdorf, Schöneberg, Friedenau, Moabit, Hansaviertel) Ovo je nekada bilo urbano srce Zapadnog Berlina s Kurfürstendammom (Ku'damm) i Tauentzienstraßom još uvijek kao glavnim trgovačkim područjima. Iako je zabava od tada prešla na istok, ovdje se nalaze odlični restorani i hoteli, kao i Olimpijski stadion i Schloss Charlottenburg.

East Central (Friedrichshain, Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Wedding) Sastoji se od povijesno raznolikih susjedstava, Kreuzberg je bio na Zapadu, ali gotovo opkoljen zidom. Privlačio je ljevičare, škrtice i nezadovoljnike, uključujući i veliku scenu okupiranja koja se često sukobljavala s policijom. Friedrichshain je također imao okupirane prostore nakon ujedinjenja, dok je "Prenzlberg" bio mnogo mirnije stambeno susjedstvo. Danas se sva ta područja gentrificiraju, ili već su gentrificirana, ali još uvijek postoje brojni kafići, klubovi i barovi.

Reinickendorf i Spandau (Spandau, Reinickendorf) Spandau i Reinickendorf su prekrasna stara gradića koja djeluju puno prostranije od unutarnjeg grada. Ponekad se mogu osjećati kao potpuno drugačiji svijet u odnosu na Berlin. Ako pitate prosječnog Berlincanina, a čak i mnoge Spandauere, reći će vam da Spandau zapravo nije "pravi Berlin".

East (Lichtenberg, Hohenschönhausen, Marzahn, Hellersdorf, Weißensee, Pankow) Muzej na mjestu predaje sovjetskoj vojsci 1945. godine i bivši zatvor Stasija nezaobilazna su destinacija za sve zainteresirane za povijest Istočne Njemačke. Reputacija Marzahn-Hellersdorfa kao velike kolekcije dosadnih stambenih blokova nije zaslužena jer je dom "Vrtova svijeta", velikog parka gdje možete istražiti različite etničke stilove dizajna vrtova.

Steglitz-Zehlendorf (Steglitz, Zehlendorf) Jugozapadni kutak Berlina, prilično buržoasko i relativno rijetko naseljeno područje s lakim pristupom Potsdamu.

Tempelhof i Neukölln (Tempelhof, Neukölln) Brzo segentrificirajući sjeverni dijelovi Neuköllna sada se besprijekorno spajaju s Istokom Središnjeg, a Tempelhof je još uvijek poznat kao mjesto "majke svih zračnih luka" (sada park).

Treptow-Köpenick (Treptow, Köpenick) Jugoistočni kutak, poznat po Hauptmannu von Köpenicku.

Understand[edit | edit source]

Grad Berlin se prostire zajedno s federalnom jedinicom Berlinom, jednom od 16 saveznih država koje čine Saveznu Republiku Njemačku. Ima populaciju od 3,8 milijuna (2019.) (i još milijun u predgrađima poput Potsdama preko granice u Brandenburga).

Berlin je daleko manje dominantan kao glavni grad Njemačke od Londona, Pariza ili Madrida u svojim zemljama, zbog federalne prirode Njemačke i zbog pustošenja rata i podjela koji su bile u gradu.

Zabačeni grad u ranom 18. stoljeću, Berlin je do 1920-ih izrastao u jedan od najvažnijih i najvećih gradova na svijetu. Srce stare Pruske i žarišna točka Hladnog rata, izgubilo je velik dio svoje važnosti i povijesne arhitekture kao rezultat Drugi svjetski rat i podjela.

Berlin je svjetski grad kulture, politike, medija i znanosti. Njegovo gospodarstvo temelji se na visokotehnološkim tvrtkama i uslužnom sektoru, raznolikom rasponu kreativnih industrija, istraživačkim ustanovama i medijskim korporacijama. Značajni sektori također uključuju IT, biotehnologiju, građevinarstvo i elektroniku.

Uz najstariji veliki kompleks filmskih studija na svijetu u obližnjem Babelsbergu, Berlin je popularno mjesto za međunarodne filmske produkcije.

Povijest[edit | edit source]

Početci[edit | edit source]

Područje je vjerojatno prvo naseljavano Slavenima prije dolaska njemačkog govornog stanovništva u 11. i 12. stoljeću. Najstariji dokazi naselja na području današnjeg Berlina su drvena kliješta koja datiraju iz približno 1192. godine i ostaci drvenih kuća datiranih u 1174. godini, koji su pronađeni u arheološkom iskopavanju 2012. godine u Berlinu Mitte. Prvi pisani zapisi o gradovima na području današnjeg Berlina potječu iz kasnog 12. stoljeća. Spandau se prvi put spominje 1197. godine, a Köpenick 1209. godine, iako ova područja nisu postala dio Berlina sve do 1920. godine (vidi dolje). Jezgra Berlina bila su dva grada: Berlin (sada poznat kao Nikolaiviertel blizu Alexanderplatza), koji je započeo kao slavenski grad, i Cölln, koji je bio germanskog podrijetla, a uključivao je ono što je danas postalo Museum Island. Iako etimologija "Berlina" nije potpuno jasna (medvjed u grbu nastao je zbog razumljive pogrešne pretpostavke koju su srednjovjekovni govornici njemačkog jezika napravili), vjerojatno je povezana s riječi slavenskog podrijetla za močvaru. Dakle, da, glavni grad Njemačke doslovno je izgrađen u močvari. Godina 1237. (prvo spominjanje Cöllna u službenim zapisima) korištena je kao osnova za proslave 750. godišnjice 1987. godine, i vjerojatno će se koristiti kao referentna točka za buduće obljetnice.

Područje postaje poznato kao Berlin-Cölln i bilo je boravište za izbornike Brandenburga, ali je ostalo relativno mala trgovačka postaja. Oko polovice stanovnika Berlina stradalo je kao rezultat Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.). Rat je doveo do karakteristične hohenzolernske politike koja je dopuštala i čak poticala religijske izbjeglice da imigriraju u područje. Politika je bila proglašena od strane "velikog izbornika" Friedricha Wilhelma (Friedrich Wilhelm, vladao 1640.-1688.), koji je također utemeljio trend da vladajući Prusi budu nazvani Friedrich, Wilhelm ili oboje, što je trajalo sve do posljednjeg njemačkog cara Wilhelma II. Brandenburška vrata (Brandenburger Tor), izgrađena 1793.

Berlin postaje glavni grad Pruske 1701. godine, ali je Potsdam ostao simbol za hohenzollernsku vladavinu sve do vremena Weimarske Republike. 1710. godine nekoliko neovisnih gradova spojeno je u Berlin, što mu je pomoglo da zadrži polisentrični raspored kakav još uvijek ima. Pruski vođe 18. stoljeća bili su poznati po svom "prosvijećenom despotizmu" i stupnju religijske tolerancije daleko iznad onoga što se nalazilo u drugim dijelovima Europe u to vrijeme. Te politike koristile su cijeloj Brandenburgu/Pruskoj, ali su imale najjači utjecaj na Berlin.

Brandenburška vrata (Brandenburger Tor), izgrađena 1793.

Carstvo i Vajmarska Republika[edit | edit source]

Njemačko Carstvo (Deutsches Reich) osnovano je 1871. pod pruskim dominacijom, a Berlin je postao glavni grad ove novo-ujedinjene Njemačke. Brzo je rastao kao politička prijestolnica i kao centar industrije. Između 1877. i 1900. godine, broj stanovnika povećao se s 1 milijuna na 1,9 milijuna. 1884. do 1885. godine, Berlin je bio mjesto održavanja Berlinske konferencije, na kojoj su se velike sile, kao što su Austro-Ugarska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Osmansko Carstvo, Portugal, Rusija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, sastale kako bi podijelile Afriku među sobom.

U 1918. godini, upravo je u Berlinu došlo do mnogih od najodlučnijih događaja Njemačke studenog revolucije kojom se svrgavao car. Philipp Scheidemann, socijaldemokrat, proglasio je republiku s prozora Reichstaga 9. studenog 1918. Samo nekoliko sati kasnije, komunist Karl Liebknecht proglasio je "slobodnu socijalističku republiku", što je dovelo do raskola između socijaldemokrata i komunista, koji su već bili u sukobu 1914. godine oko pitanja podrške Prvom svjetskom ratu. Berlin je postao jedan od centara borbi i kaosa. Raskol se nastavio tijekom perioda Vajmarske Republike.

Hufeisensiedlung, Berlin-Britz, poznara rezidencijalna gradnja Weimar-skog perioda

Godine 1920., posljednje pripojenje gradova oko Berlina oblikovalo je administrativne granice kakve ima danas, tada poznate kao "Groß-Berlin", ili Veliki Berlin. Vajmarsko razdoblje vjerojatno je bilo vrhunac u važnosti Berlina i njegovom ugledu u svijetu. Stanovništvo grada naraslo je na 4 milijuna ljudi. Bio je jedan od najnaseljenijih i najutjecajnijih gradova na svijetu, nadmašen samo po broju stanovnika od New Yorka i Londona. Po površini, Groß-Berlin bio je drugi najveći grad na svijetu, odmah iza Los Angelesa. Skoro svi političari, intelektualci, umjetnici, znanstvenici i drugi javni likovi poznati tijekom Vajmarske Republike živjeli su i radili u Berlinu. Upravo je ovdje kazališta, kabareti i kina donijela njemačku kulturu u frenetično cvjetanje koje je naglo i nasilno prekinuto nacističkim preuzimanjem vlasti.

Potsdamer Platz (mjesto jednog od prvih semafora u svijetu) smatralo se jednim od mjesta u Europi s najgušćim prometom. Brzo se razvijajući S-Bahn (elektrificiran u tom razdoblju) i U-Bahn masovni tranzitni sustavi smatrani su modelima za cijeli svijet s malo jednakih. Zračna luka Tempelhof (tada bez svoje ikonične terminalne zgrade koju su izgradili nacisti) smatrana je jednom od najboljih zračnih luka u Europi, a njeno povezivanje s U-Bahnom pokazalo je put za sve glavne zračne luke koje će doći.

Berlin je također bio živahno multikulturalno mjesto s ljudima iz cijelog svijeta koji su doprinosili njegovom kulturnom i ekonomskom napretku. Međutim, velika nejednakost značila je da nisu svi sudjelovali u prosperitetu. Gospodarska kriza 1929. godine i naknadne mjere štednje najteže su pogodile najsiromašnije. Stanovanje je bilo rijetko u gradu, pa su izgrađeni stambeni blokovi kako bi se to riješilo. Šest skupina tih zgrada proglašene su UNESCO-ovim svjetskim kulturnim naslijeđem pod nazivom "Berlinska modernistička stambena naselja".

Nazi era and World War II[edit | edit source]

Dolazak nacista na vlast u Njemačkoj 1933. godine označio je prekid u kulturnom životu Berlina. Mnogi intelektualci i umjetnici koji su bili privučeni liberalnom i progresivnom metropolom morali su pobjeći, bili su zatvoreni od strane nacista ili su na drugi način ušutkani. Živahna gay scena koja je postojala više ili manje otvoreno unatoč zakonima koji zabranjuju mušku homoseksualnost brutalno je suzbijena od strane nacista. Do 1933. godine Berlin se osjećao kao svijet izdvojen od rastuće nacističke prijetnje koja je dolazila iz ruralnih područja. Gotovo je izgledalo kao strana invazija kada su nacisti preuzeli vlast i nametnuli svoj brutalni režim u Berlinu i ostatku Njemačke. Nacisti su željeli preurediti Berlin u "Svjetsku prijestolnicu Germaniju", ali je rat stavio kraj tim planovima. Nacistički građevinski objekti koji su ostali izgrađeni su prije rata i ne uvijek se povezuju s njima, poput Olimpijskog stadiona (izgrađenog za igre 1936.) i terminalne zgrade zračne luke Tempelhof.

Berlin je teško i više puta pogođen nizom zračnih bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata koja su uništila velik dio grada. U posljednjim mjesecima rata, Berlin je bio u središtu jedne od najkrvavijih bitaka rata jer su se nekoliko sovjetskih generala utrkivali tko će prvi stići do Berlina, jer je Staljin vjerovao da Amerikanci i Britanci također namjeravaju osvojiti Berlin. "Šapnuta šala" koja je kružila tada među Nijemcima govorila je da će rat završiti kada Volkssturm (stariji muškarci i tinejdžeri - Hitlerovi posljednji "vojnici" bilo koje vrste) uzmu S-Bahn na front. Ikonična fotografija sovjetskog vojnika koji podiže crvenu zastavu na Reichstagu datira iz tog razdoblja, a grafiti koje su napravili sovjetski vojnici 1945. još uvijek se mogu pronaći u zgradi Reichstaga.

Neki strani turisti vole pitati gdje je Führerbunker, ali poput drugih potencijalnih "svetišta nacizma", on je poravnat od strane Saveznika i sada je mjesto parkirališta. Topographie des Terrors ("Topografija terora") u središtu Berlina otvorena je izložba koja pruža pozadinu o lokacijama različitih nacističkih ureda u Berlinu i koje su grozote bile upravljane odakle.

Hladni rat i podjela[edit | edit source]

Berlin je bio podijeljen na četiri sektora u skladu s dogovorima iz Jalte i Potsdama. Iako su sile planirale zajedno upravljati Berlinom i Njemačkom, to se raspalo s sovjetskom blokadom zapadnih sektora, a zatim s Berlinom airliftom. Zapadni Berlin morao je biti opskrbljen od strane zapadnih saveznika zračnim putem.

Spomenik posvećen zračnoj vezi na aerodromu Tempelhof

Zračna opskrba, uključujući isporuku malih paketa slatkiša na improviziranim padobranima, pridobila je ljude u Zapadnom Berlinu za saveznike Zapada i na kraju prisilila Sovjete da okončaju blokadu. Unatoč nazivu "sušni bombarder", najčešće prevožena roba po tonama bila je ugljen. Budući da su se sektori bili odvojili od električnih linija koje su bile pod sovjetskom okupacijom, avioni su također donijeli cijelu elektranu i kasnije gorivo za nju, ali većina ugljena koristila se za grijanje privatnih domova. Zapadni Berlin kasnije je postao dio Zapadne Njemačke, zapravo ako ne i formalno: slao je nepotvrđene delegate u Bundestag koji su bili nominirani od berlinskog parlamenta umjesto izabranih od strane naroda; slično tome, svi savezni zakoni morali su biti odobreni od strane berlinske skupštine, što se obično događalo bez stvarnog glasovanja ili rasprave. Berlin je ostao posljednji otvoreni prijelaz na sve više vojno ojačanoj i hermetički zatvorenoj "unutarnjemačkoj" granici. 13. kolovoza 1961. godine, vodstvo Istočne Njemačke (DDR) zatvorilo je granicu samo nekoliko tjedana nakon što je istočnonjemački lider Walter Ulbricht rekao na konferenciji za novinare "Niemand hat die Absicht eine Mauer zu errichten" (nitko nema namjeru izgraditi zid). Granica je postajala sve više ojačana u narednim godinama s nekoliko zidova. Betonski zid brzo je bio prekriven grafitima na njegovoj zapadnoj strani. Strana je bila u Istočnom Berlinu, ali ni istočnonjemačke ni zapadnonjemačke vlasti nisu bile voljne ili sposobne nadzirati je.

Dok je na zapadu postojao napor da se sačuvaju povijesne zgrade koje su preživjele saveznička bombardiranja, DDR je srušio zgrade koje bi mogle biti obnovljive. Stadtschloss je viđen kao ostatak feudalizma i zamijenjen je Palast der Republikom koji je bio sjedište parlamenta DDR-a. Srušen je nakon 1990. godine zbog političkih asocijacija i sadržaja azbesta. Novi Stadtschloss na istom mjestu, koji sadrži Humboldt Forum, otvoren je 2020. godine. Ponovna izgradnja feudalnog spomenika na mjestu najistaknutije zgrade istočne Njemačke smatrana je sumnjivom političkom izjavom i bila je kontroverzna zbog upitnog načina na koji su mnoge od izložaka nabavljene tijekom kolonijalne ere.

Podjela je također dovela do jedinstvenog razvoja, posebno u zapadnom dijelu. Zapadni Berlin nikada nije pravno pripadao Saveznoj Republici Njemačkoj, iako je "dobrovoljno" primjenjivao većinu zapadnonjemačkih zakona. Zabrana pridruživanja vojsci učinila ga je mjestom na koje su mnogi studenti, radikali ili ljudi koji su željeli izbjeći vojni rok otišli. Studentski buntovi 1967/68 uglavnom su se odvijali ovdje. Ovdje je mladi Benno Ohnesorg bio ustrijeljen tijekom prosvjeda protiv šaha Irana 1967. To je ojačalo pokret protiv kontinuirane prisutnosti nacističkih elita, Vijetnamskog rata i nekoliko - percipiranih ili stvarnih - nedostataka mlade Savezne Republike Njemačke. Taj pokret, retroaktivno nazvan die 68er (68-eri), bio je najistaknutiji u Berlinu. Njegov vođa, Rudi Dutschke, bio je emigrant iz DDR-a iz Brandenburga. U ovom razdoblju, Kreuzberg, dio kojeg je bio okružen zidom sa tri strane, postao je žarište lijevog aktivizma. Bilo je čestih sukoba s policijom, koji su se povremeno ponavljali od ujedinjenja. Tijekom podjele, umjetnici poput Davida Bowieja dolazili su u Berlin u potrazi za inspiracijom. Posjeta znamenitostima simboličnim podjelom postala je standardna praksa stranih državnih posjeta gradu. Ronald Reagan je poznato stajao ispred Brandenburških vrata, koja je bila nedostupna zbog Zida, kada je rekao "Gospodine Gorbačov, otvorite ova vrata; Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid."

Ljudi koji su bili nezadovoljni situacijom u Istočnoj Njemačkoj - i potaknuti Gorbachovljevom politikom glasnosti i perestrojke - sve su se češće okupljali na ulicama 1989. godine. Veliki prosvjed održan je na Alexanderplatzu u listopadu 1989. godine. 9. studenog 1989. godine, glasnogovornik DDR-a Günter Schabowski pročitao je naglas novi dekret o otvaranju granice tijekom prve uživo press konferencije DDR-a. Na pitanje kada će stupiti na snagu, odgovorio je "sofort, unverzüglich" (tj. odmah). Iako ljudi koji su sastavili novi dekret nisu namjeravali njegovo trenutno stupanje na snagu, Schabowski nije bio upoznat s tom ključnom pojedinosti. Ova pogreška dovela je do toga da su ljudi navalili na granični prijelaz u uvjerenju da je Zid pao. Preplavljeni čuvari nisu imali drugog izbora nego otvoriti granicu, a taj dan postao je poznat kao "pad Berlinskog zida". Zid je srušen u narednim danima i tjednima. Događaji su se počeli odvijati brzo, i nakon izbora koji su rezultirali jasnom većinom za ujedinjenje, Istočna Njemačka se pridružila Zapadnoj Njemačkoj 3. listopada 1990., samo nekoliko dana prije što bi bilo 41. obljetnica DDR-a. Berlin je postao glavni grad ujedinjene Njemačke, a većina vladinih institucija preselila se tamo 1998. godine.

Stari i novi Berlin - Marienkirche i TV toranj

Povijest od ponovnog ujedinjenja[edit | edit source]

Unatoč gotovo potpunom nedostatku industrije (ono što je preživjelo rat ili je napustilo Zapadni Berlin ili je nacionalizirano u Istočnom Berlinu i uglavnom bankrotiralo tijekom 1989./90.), Berlin je glavni privlačni centar za imigrante, posebno mlade i dobro obrazovane. Za razliku od praktički svih većih prijestolnica, Berlin je nešto manje imućan od nacionalnog prosjeka, pa je stoga imao relativno pristupačne stanarine i troškove života tijekom poslijeratnog razdoblja, iako sa strmim uzlaznim trendom sustizanja svojih kolega do 2020-ih. To je u kombinaciji učinilo Berlin jednim od središta fenomena startupa. "Pitanje stanarine" počelo je dominirati berlinskom politikom 2020-ih s berlinskim zakonom o kontroli stanarine koji je oborio Ustavni sud na temelju toga da državna vlada nije imala tu ovlast (samo savezna vlada ima) i plebiscit u radovima koji bi izvlastili velike privatne tvrtke za nekretnine koje su jeftino kupile velik dio stambenog fonda u Berlinu u neoliberalnim 2000-ima.

Iako je Zid sada srušen dulje nego što je ikada stajao, a nekim ožiljcima od podjele trebalo je samo nekoliko tjedana ili mjeseci da se poprave, još uvijek postoje vidljivi znakovi gdje je nekad bila granica. Neki su naizgled bezazleni poput nedostatka tramvaja na starom Zapadu ili boje ulične rasvjete, ali neki su namjerno zadržani kako bi podsjećali lokalno stanovništvo i posjetitelje na tu fazu povijesti. Nakon ponovnog ujedinjenja, došlo je do ikonoklazma svega vezanog za DDR. Dok su mnoge stvari (osobito spomenici sovjetskim vojnicima) bile zadržane, najistaknutija žrtva pokušaja rušenja svih ostataka komunističke vlasti bila je Palast der Republik. Srušen je djelomično zbog kontaminacije azbestom, ali i kako bi se obnovio nekadašnji pruski Stadtschloss, koji je bio srušen kako bi se napravilo mjesta za reorganizaciju grada DDR-a.

Climate[edit | edit source]

Template:Climate

Berlin je na prijelazu između umjerene oceanske i kontinentalne klime, što znači topla ljeta i hladne zime. Noćne temperature obično padaju ispod nule zimi, a snježne padaline su redovite pojave, iako se snijeg rijetko nakuplja dulje od nekoliko dana. Ljeta su obično ugodna, s dnevnim temperaturama obično ispod 20 stupnjeva, a noćnim temperaturama iznad 10 °C. Berlin je prilično vjetrovit grad, iako nipošto tako vjetrovit kao obalni gradovi poput Hamburga ili Lübecka. Jakna koja zaustavlja vjetar toplo se preporučuje, posebno tijekom jeseni i proljeća.

Ljudi[edit | edit source]

Kao grad koji je iz niza manjih gradića u zabiti Europe izrastao u treći najveći grad na svijetu u jedva nešto više od dva stoljeća, Berlin je oduvijek bio mjesto gdje je biti "s druge strane" bilo pravilo, a ne iznimka. . Tijekom vremena DDR-a, Istočni Berlin je privlačio mnoge ljude sa sela i drugih gradova jer su se ondje novi stanovi gradili bržim tempom kako bi se ublažio nedostatak stanova. Nadalje, Berlinci su često uživali u malo punijim policama i kraćim redovima u supermarketima od ostalih istočnih Nijemaca. Na Zapadu je dio ljudi napustio Berlin zbog njegove izolacije, a drugi su došli zbog izuzeća od mobilizacije. Od ponovnog ujedinjenja, berlinska židovska zajednica raste zbog imigracije iz bivšeg Sovjetskog Saveza i zato što neki mladi Izraelci smatraju Berlin boljim mjestom za život (i zabavu) od Tel Aviva, Haife ili Jeruzalema. Danas Berlin privlači ljude iz Njemačke i iz cijele Europe, posebno s juga kontinenta. U Berlinu ćete pronaći dijasporu vrlo blisku svakoj etničkoj pripadnosti, vjeri i nacionalnom podrijetlu. To znači da je Berlin u stanju stalno se iznova izmišljati, ali Berlinac rođen i odrastao rijedak je prizor izvan nekih udaljenih četvrti.

Danas se sukobi između istočnjaka i zapadnjaka često zamjenjuju šalama o Švabama, koji su na glasu po štedljivosti, ukočenosti i čujnom dijalektu. Mnogi su Švabi pohrlili u četvrti poput Prenzlauer Berga, a dobrodošlica nije uvijek bila topla. Ne zabunjujte se, međutim, oni koji se najglasnije žale na "Švabe" ili gentrifikaciju često su i sami relativno novi došljaci.

Berlinci su poznati po određenoj vrsti "humora" koji onima koji na to nisu navikli može djelovati kao obična nepristojnost. Stereotipni Berlinac ima reputaciju nepristojne izravnosti čak i među Nijemcima koji općenito ne vide mnogo koristi od ljubaznosti i razgovora. Berlinci će se također često žaliti na navodnu ili stvarnu nesposobnost vlade koja se očituje u svemu, od smeća na ulicama ili kašnjenja autobusa do nevolja tijekom izgradnje nove zračne luke ili nedostatka osoblja u javnoj službi. Međutim, općenito se ne gleda povoljno kada se pritužbama počnu pridruživati ​​i izvan grada.

Berlin je također izuzetno nereligiozan grad sa samo oko četvrtine stanovništva koje pripada protestantskoj ili katoličkoj crkvi kako se prati iz poreznih razloga. Mediji – posebno oni konzervativnog usmjerenja ili sa sjedištem u većinom katoličkoj južnoj Njemačkoj – posljedično su Berlin nazvali "prijestolnicom ateista". Ipak, Berlin također ima veliku muslimansku populaciju, au Berlinu možete sresti ljude svih religija.

Ekonomija[edit | edit source]

thumb|Potsdamer Platz, sjedište Deutsche Bahna i Daimlera

Od 1871. do 1940. Berlin je bio središte velikih njemačkih industrijskih poduzeća i administrativno sjedište mnogih poduzeća u svim područjima. Međutim, ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, mnoge od tih tvrtki preselile su se na jug ili zapad, bankrotirale ili su nacionalizirane u DDR-u.

Berlin je tako postao središte istraživanja, a ne proizvodnje. Zapadni Berlin imao je posebne subvencije za industrijske proizvode "proizvedene u Berlinu" tijekom podjele, ali to su obično bili proizvodi koji su imali minimalnu proizvodnju u Berlinu da bi imali koristi od subvencije i gotovo sve te sheme su prestale čim je subvencija prekinuta nakon ponovnog ujedinjenja.

Dok su se sjedišta nekih kompanija preselila u Berlin od ponovnog ujedinjenja 1990., dominacija glavnog grada mnogo je manje izražena u njemačkom gospodarstvu nego u većini drugih europskih zemalja. Unatoč gospodarskom jačanju koje je proizašlo iz povratka glavnog grada zemlje u grad, stopa nezaposlenosti u Berlinu porasla je preko 10% od 2000. do 2010. Berlin je danas poznat u Njemačkoj kao središte kreativnih grana kao što su dizajn i umjetnost svih vrsta; vidjet ćete puno ljudi koji rade s prijenosnim računalima u nekim kafićima.

Od ponovnog ujedinjenja neke su tvrtke uspostavile sjedišta u Berlinu, ali u mnogim slučajevima ona postoje prvenstveno kako bi imala "predstavničku" adresu na memorandumu i puno administracije, a kamoli razvoja ili proizvodnje, još uvijek se obavlja izvan Berlina. U onome za što se mnogi Berlinci nadaju da je znak promjene trenda, industrijski konglomerat Siemens osnovan u Berlinu ponovno se seli u svoj "Siemensstadt" iz 1920-ih u 2020-ima kako bi imao glavno mjesto za istraživanje, administraciju i proizvodnju.

Orientation[edit | edit source]

Kako je Berlin narastao iz nekoliko različitih gradova i sela, nema jednog centra kao takvog, već nekoliko centara što može otežati orijentaciju.

Apokrifni izrek o tome kako je raspored ulica Washingtona DC-a dizajniran kako bi zbunio invazivne vojske mogao bi se primijeniti i na Berlin, da ga je itko uopće osmislio s takvim ciljem. Berlinske ulice su zbunjujuće i ne slijede nikakvu logiku, zbog razvoja grada i desetljeća podijeljenosti. Kardinalne smjerove je teško koristiti: gotovo ništa nije usmjereno ravno istok-zapad, niti sjever-jug, čak ni nekadašnja granica. Zbog toga ulični znakovi obično nose imena općina i ponekad lokalnih znamenitosti.

Mogu postojati različite ulice s istim imenom raspršene po gradu. Na primjer, postoji barem tri ulice s imenom "Potsdamer Straße": jedna u Lichtenradeu, jedna u Zehlendorfu i još jedna u Giesendorfu. To nije neuobičajeno u Berlinu djelomično zbog toga što je nekad bio skup različitih gradova i sela. Neka od češćih imena su od tada promijenjena, ali daleko od svih. Dobro je uvijek imati na umu u koji se okrug putuje. Njemački poštanski brojevi su prilično detaljni i obično se isto ime ulice ne bi trebalo pojaviti dvaput u istom broju, pa pokušajte koristiti punu adresu s poštanskim brojem i/ili okrugom. Vozači taksija na neki način moraju (i obično znaju) većinu tih čudnih i ponavljajućih imena ulica. Kako je Istanbulom rođeni komičar Serdar Somuncu primijetio u vezi s mnogim turskog porijekla vozačima taksija, "Nijemac ne bi išao u Istanbul da postane vozač taksija, ali bez greške, svakoga dana brojni turski vozači taksija dovode ljude do jedne od tri desetine Goethe Straßen u Berlinu".

Street name with the range of house numbers; notice also the East Berlin green man

Brojevi kuća ne nužno se uvijek povećavaju ili smanjuju u istom smjeru (prema gore ili prema dolje) svugdje. Na mnogim ulicama, brojevi se penju na jednoj strani i opadaju na drugoj. Stoga, kako biste izbjegli da se izgubite, trebali biste prvo provjeriti shemu numeracije: ime ulice možete pronaći gotovo na svakom uglu ulice. Isti znak obično će navesti raspon kućnih brojeva u tom segmentu.

Berlinska U-Bahn i S-Bahn nose ožiljke desetljeća podjele i nedostatka financiranja nakon ujedinjenja. Nastali su kao mješavina linija s različitim gabaritima izgrađenih od strane privatnih tvrtki i nekada neovisnih gradova. Rute su označene brojem i imenom njihovog krajnjeg odredišta, pa ih zapamtite kako ne biste završili kilometrima daleko u krivom smjeru. Dobra karta javnog prijevoza dolazi u korist, a nekoliko institucija dijeli karte grada na kojima su označene stanice gradskog željeznica. U-Bahn, S-Bahn i, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, Straßenbahn (tramvaj) i dalje su dobar način kretanja po gradu. Autobusi su također čisti, pouzdani i relativno brzi.

Čitajte i gledajte[edit | edit source]

Berlin je vjerojatno dosegao svoj kulturni vrhunac 1920-ih, iako su od tada mnogi umjetnici crpili mnogo inspiracije iz podijeljenih godina. Evo samo nekoliko knjiga i filmova koji će vam predstaviti Berlin:

 • 'Berlin Alexanderplatz' (Alfred Döblin, 1929.) bilježi Berlin svog vremena. Najpoznatiji od njegove tri filmske verzije je 15½-satni Fassbinderov film. Remake labavo temeljen na romanu objavljen je 2020.
 • 'Emil i detektivi' (Erich Kästner, 1929.) najpoznatija je knjiga smještena u Berlin. Emila, naivnog seoskog dječaka, opljačka kriminalac. Dječaku pomaže skupina uličarske berlinske djece koja sama riješe slučaj. Postoji nekoliko filmskih verzija priče, snimljenih od 1931. do 2001. godine.
 • Cabaret možda djelo koje je definiralo pogled na Weimarsku Republiku u anglofonom svijetu. Film je temeljen na knjizi iz 1939., Zbogom Berlinu, Christophera Isherwooda, homoseksualca o noćnom životu predratnog Berlina, hedonističkom svijetu koji ignorira nadolazeću katastrofu
 • 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, autobiografija iz 1978. koju je napisala "Christiane F." o dječjoj prostitutki ovisnici o drogama u Zapadnom Berlinu. David Bowie snimio je soundtrack za film iz 1981. godine.
 • 'Run Lola Run' (njemački: Lola rennt), film iz 1998. o malom kriminalcu i njegovoj djevojci Loli. Njegov frenetičan narativ govori tri različite verzije iste priče ovisno o Lolinim odlukama. Bio je to jedan od najvećih uspjeha njemačke kinematografije nakon ponovnog ujedinjenja.
 • 'Zbogom, Lenjine!', film iz 2003. smješten u Istočni Berlin tijekom tranzicije 1989/90. Premisa je da protagonist pokušava osigurati da njegova majka, koja je pala u komu nedugo prije pada Zida i probudila se nedugo nakon toga, ne shvati da DDR-a više nema.
 • 'Kronike klokana' (Marc-Uwe Kling, 2009–14). “Manji umjetnik” pripovijeda o svom životu s komunističkim klokanom cimerom; njih dvoje se upuštaju u neslaganja, često političke orijentacije, filozofirajući o nepravdi kapitalizma i kako moderno društvo potiče lijenost. Njegova promatračka komedija je izvrsna. Film temeljen na knjigama objavljen je 2020.
 • 'Victoria', film iz 2015. o jednoj noći u Berlinu, snimljen u jednom kadru od 140 minuta bez rezova. Španjolski student u Berlinu nailazi na bandu koja je puno manje sofisticirana, ali pokazuje neobičan šarm. Nenamjerno se upliću u kriminalne aktivnosti, dajući filmu elemente trilera i filma ceste kroz različite dijelove grada.
 • 'Babylon Berlin' (2017.–danas), hit TV serija o kriminalu, noćnom životu, polusvijetu, drogama i političkim sukobima u Berlinu 1920-ih, djelomično temeljena na seriji kriminalističkih romana.

Glazba[edit | edit source]

Postoje bezbrojne glazbene posvete Berlinu, od kojih mnoge hvale nesavršenosti koje su karakteristične za grad. Ovo je samo mali izbor:

 • Operetna pjesma Paula Linckea Berliner Luft (1904.)
 • Hildegard Knef Berlin, dein Gesicht hat Sommersprossen (1966.)
 • Rauch-Haus-Song (1972.) ljevičarskog rock benda Ton Steine Scherben, koja je postala himna skvoterske scene i obradilo ju je nekoliko punk bendova
 • David Bowie i Iggy Pop živjeli su u Zapadnom Berlinu tijekom kasnih 1970-ih. Bowiejevi albumi "Low", "Heroes" i "Lodger" stoga su poznati kao "Berlinska trilogija". Pjesme koje jasno govore o Berlinu uključuju Iggyjevu The Passenger (1977.) i Bowiejevu nostalgičnu Where are we now? (2013.)
 • Wir stehn auf Berlin (1980) grupe Neue Deutsche Welle Ideal
 • Sidov rap Mein Block (2004.) o životu u Märkisches Viertel, zapuštenom imanju plattenbau
 • Dickes B (2001.) reggae/dancehall kombinacije Seeeda i Schwarz zu blau (2009.) člana Seeeda Petera Foxa

Berlin je središte elektronske glazbe svih vrsta, a njegova legendarna klupska scena privlači ljude iz cijelog svijeta. Film Berlin Calling, s glazbom Paula i Fritza Kalkbrennera (prvi također igra glavnu ulogu), je proslava ovog dijela berlinske kulture.

Razgovarajte[edit | edit source]

Oznake i automatske najave često su dostupne na engleskom, a možda i na drugim jezicima osim njemačkog. Većina natpisa koji se odnose na doba podjele dostupni su na sva tri jezika bivših okupatora (francuski, ruski i engleski). Međutim, postoji iznenađujuće mnogo ljudi koji govore malo ili uopće ne govore engleski, posebno među starijima i ljudima koji su odrasli na Istoku, gdje se ruski učio u školama. To ih ne mora nužno spriječiti da pokušaju razgovarati s vama engleski ako primijete naglasak ili zastoj njemački.

Mnoga imena mjesta mogu biti nezgodna čak i za one koji tečno govore njemački jer su slavenskog podrijetla. Rašireni završetak -ow treba se izgovarati /o:/ kao dugo njemačko "o". Izgovaranje "Pankoff" ili "Rudoff" označit će vas kao stranca i moglo bi izazvati šale na vaš račun.

Od ljudi koji rade u javnom prijevozu i turističkom sektoru sada se očekuje da govore barem nešto engleskog, ali možda nemaju nužno mnogo strpljenja objašnjavati istu stvar iznova i iznova turistima svaki dan, čak i kada je to njihov posao, i gore spomenuta berlinska nepristojnost/"humor" mogla bi doći do izražaja kada se radi o turistima.

Imigracija i program Erasmus znače da postoji nekoliko drugih jezika koji se široko govore. Konkretno, u Berlinu živi oko 200.000 ljudi turskog podrijetla, uglavnom u zapadnim četvrtima. Ali nemojte pretpostavljati da netko dobro (ili uopće) govori turski samo zato što ima tursko prezime. Strani studenti potječu iz cijele Europe, ali posebno su brojni govornici španjolskog, grčkog i talijanskog jezika. Kako su mnogi studenti u Berlinu ili Erasmus studenti ili su bili negdje drugdje u inozemstvu, možete razumno očekivati da će studenti barem dobro govoriti engleski, a često i neki drugi europski jezik.

Berlinski dijalekt (Berlinerisch) još uvijek govore mnogi ljudi, osobito u rubnim okruzima i susjednom Brandenburgu. Dijalekt je obično izraženiji na istoku, a neke su riječi gotovo potpuno nepoznate čak iu zapadnom Berlinu. Neke riječi koje se koriste u berlinskom dijalektu:

 • Schrippe: pecivo
 • Stulle: sendvič
 • Brojler: piletina na žaru (ljudi iz zapadne Njemačke i bivšeg Zapadnog Berlina ovo vjerojatno neće razumjeti; umjesto toga kažu Grillhähnchen)

Get in[edit | edit source]

By plane[edit | edit source]

You may also want to consider flying in to the airports of Hamburg, Frankfurt or Hanover. From there you can take a (high-speed) train or intercity bus to Berlin. The nearby airports of Leipzig and Dresden have fewer scheduled flights.

Dolazak iz zračne luke do centra Berlina[edit | edit source]

Your options in getting to and from the airport in pictogram form

Zračna luka se nalazi u Tarifnoj zoni C berlinskog javnog prijevoznog sustava, pa ćete morati koristiti kartu koja vrijedi za BC (nije važeća za ulazak u centralnu "A" zonu) ili ABC za 4,00 € (kolovoz 2023). Karte koje vrijede samo u AB ili DB "Gradskoj karti" nisu važeće za putovanje do zračne luke, a ako vas uhvate kako koristite pogrešnu kartu ili uopće nemate kartu, možete dobiti kaznu od 60 € (siječanj 2023). Također postoje karte za 24 sata i karte za 7 dana.


From Terminal 1: The building that houses Terminal 1 also houses the annex Terminal 2 used by some low-cost carriers and will house Terminals 3 and 4. It is served by Template:Wy/hbs/Listing. As Terminal 1 is served by more airlines and by higher prestige full service carriers, there is a bigger assortment of transportation options. There is a "Flughafen-Express" (FEX) or Airport Express to Berlin Main Station (Hbf) via Ostkreuz and Gesundbrunnen which is the fastest option to the main station from the airport. There are also several long-distance IC lines going to destinations like Dresden or Rostock - they also stop at the main station but cannot be used with an ABC ticket. After having served the Terminal 5 station, Template:Wy/hbs/Rint and Template:Wy/hbs/Rint also stop at the terminal 1 station (though they serve one intermediate station in between). Bus X7 also serves Terminal 1.

From the airport by car: Should you wish to drive from the airport, use A113 and follow signposting. Berlin's traffic is becoming a major issue, so think twice before using your car.

By train[edit | edit source]

Hauptbahnhof, novi glavni željeznički kolodvor
Hauptbahnhof s regionalnim i lokalnim vlakovima
Wikivoyage has a guide to Rail travel in Germany

The central station Script error: No such module "Marker". together with Script error: No such module "Marker". (Southern Cross, formerly Papestraße) and Script error: No such module "Marker". (Eastern Station) — plus minor Script error: No such module "Marker". in the north and Script error: No such module "Marker". in the west — forms the backbone of all connections. All are connected to S- or U-Bahn. All trains stop at Hauptbahnhof and a second major hub (depending on your itinerary). Regional trains stop at several stations within Berlin, almost all of them also at Hauptbahnhof and all stop at least at one major long-distance hub. The Hauptbahnhof is situated between the S-Bahn stations Friedrichstraße and Bellevue. It is an impressive feat of architecture with many shops, most of them open on Sundays. Given its size, the distances between train platforms are surprisingly short. However, try to avoid tight connections, as the multilevel layout can be confusing at first and Berlin Hauptbahnhof is a good place to kill half an hour at any rate. The new 'Hauptbahnhof' may appear as 'Lehrter Bahnhof' on older maps.

Template:Wy/hbs/Rint connects the Hauptbahnhof to Alexanderplatz and destinations further east (older guides might state U55 instead which has been merged into the lengthened U5 in 2020). Four S-Bahn lines (Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint) serve the station as do three tram lines (M5, M8, M10). The tram lines serve the Main Station coming from the East and the M10 also runs west to Moabit (U Turmstraße). M10 is particularly known as a "party tram" due to its route serving several nightlife hotspots and has been the subject of many a newspaper article. In addition to these transport options mostly oriented East-West a new S-Bahn line, tentatively called "S21" is under construction serving as another north–south spine through Hauptbahnhof.

During partition Berlin had two main train stations: Zoologischer Garten (practically universally referred to in speech as Bahnhof Zoo or just Zoo) in the West, and Ostbahnhof in the East. The latter was named "Hauptbahnhof" from 1987 to 1998. Since the opening of the Hauptbahnhof, most ICE and international lines no longer stop at Zoologischer Garten, although regional DB services and S+U-Bahn services still stop there.

Berlin is served by all the train types Deutsche Bahn (DB) has on offer, including high speed ICE, somewhat slower IC, and EuroCity (EC) operated by DB and other European railway companies. Connections to the rest of Germany are excellent and most of Europe is reachable with one or two changes. While train routes to Berlin suffered during partition, they were a high federal priority following reunification and today Berlin has fast train connections to the west and south. Trains due north and east are still a bit slower. For example, the line to Dresden is slower today than it was in the 1930s when streamlined steam trains plied the route.

Domestic trains to Berlin include ICE services from Hamburg, Munich via Leipzig/Halle, Erfurt and Nuremberg with the fastest trains arriving in Berlin less than four hours after departure from Munich, IC/EC services from Dresden, and several "regional" trains, which have more intermediate stops and longer travel time than ICE. Among these the IRE from Hamburg might be of interest due to its cheap fixed price (€19.90 one way, €29.90 round trip). Berlin is also a stop for several "ICE Sprinter" services - ICE trains with fewer or no intermediate stops intended to lure business travellers from planes onto trains with faster travel times.

Berlin is also served by a private competitor of DB: Flixtrain, a subsidiary of Flixbus. They run trains from Stuttgart via Wolfsburg, Frankfurt and other stops, from Cologne via Bielefeld, Hanover, and Wolfsburg, from Basel, via Frankfurt, as well as shorter distances from Dresden, and Leipzig with a stop in Wittenberg. In addition to Hauptbahnhof, some Flixtrain trains stop in some of Berlin's other major train stations; Gesundbrunen, Ostbahnhof, Südkreuz, and Spandau. Flixtrain doesn't accept any DB tickets, and the same is true vice-versa.

The Austrian railway company ÖBB (under the name Nightjet) runs sleeper trains to Berlin from Vienna (11 hr) and Zürich (12 hr).

There are also long-haul sleeper trains from Moscow via Minsk and Brest, run by RZDTemplate:Wy/hbs/Dead link at least once a week, with greatly increased departures during spring and summer. From the other direction, this train originates in Paris the night before, making it a handy overnight connection between the two cities - and the only sleeper train between Germany and France. Apart from a summer-only service from Kaliningrad, there are as of 2017, no other overnight trains from Eastern European and Russian cities.

Autobusom[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Listing

Automobilom[edit | edit source]

Berlinska "glavna obilaznica", A10 Berliner Ring, proteže se do Template:Wy/hbs/Km izvan granica grada i zapravo dotiče samo Berlin na sjeveroistoku. Izgrađena je u doba DDR-a kao najduža kružna autocesta na svijetu za usmjeravanje prometa oko zapadnog Berlina, ali ju je od tada nadmašila šesta obilaznica u Pekingu, a također i sedma obilaznica u Pekingu kada se otvori. Na Template:Wy/hbs/Km duža je Template:Wy/hbs/Km od M25 oko Londona, druge najduže europske orbitalne autoceste. Ove autoceste (nabrojane u smjeru kazaljke na satu) povezuju se s prstenom:

Od prstena, ovo su autoceste koje vode prema gradu:

 • A111 sa sjeverozapada kod Kreuz Oranienburg
 • A114 sa sjevera kod Dreieck Pankow
 • A113 s jugoistoka kod Schönefelder Kreuz
 • A115 s jugozapada kod Dreieck Nuthetal.

Postoje i dvokolničke ceste:

 • B96 sa sjevera i juga
 • B2 sa sjeveroistoka
 • B5 s istoka i zapada
 • B101 s juga.

Unutar Berlina postoji jako zakrčena autocesta unutarnjeg prstena (A100), koja okružuje sjever, zapad i jug, a sjeveroistočni dio nedostaje. Berlinska vožnja nije za one sa slabim srcem, ali se može upravljati jer ima širokih ulica i relativno dobrih uvjeta za parkiranje - barem u većem dijelu grada. Samo postojanje A100 kontroverzno je u Berlinu, a njegovo produljenje još više. Postoje povremene demonstracije na A100 (obično s nekim ciljem povezanim s prometnom politikom) koje zatvaraju A100 za motorizirani promet.

Berlin ima zonu niske emisije (Umweltzone), koja sadrži sva područja unutar prstena S-Bahna. Sva vozila koja se kreću unutar ove zone (uključujući strana vozila) moraju nositi zelenu naljepnicu o emisijama (Feinstaubplakette). Postoje iznimke, npr. za povijesne automobile, ali ne i za strane registarske pločice. Naljepnica se može naručiti on-line.

Brodom[edit | edit source]

Budući da je udaljen nekih Template:Wy/hbs/Km u unutrašnjosti, Berlin nema morsku luku. Najbliža morska luka je Rostock-Warnemünde, koja je udaljena 2½-3 sata vožnje vlakom, iako je mnogi operateri krstarenja još uvijek prodaju kao "Berlin", stoga nemojte iznenađeni. Slične su udaljenosti do morskih luka Hamburg i Szczecin. Potonji je bio "berlinska luka" do 1945., ali hladnoratovsko zanemarivanje i novoucrtana njemačko-poljska granica gotovo su prekinuli tu vezu. Bilo je samo sporih pokušaja u 2010-ima i 2020-ima da se veza ponovno uspostavi.

Neka riječna krstarenja počinju ili završavaju u Berlinu, koristeći Havel, Spree i neke kanale za krstarenja do Praga ili Baltičkog mora. Dok riječna krstarenja u ovom području nisu ni blizu tako popularna kao ona duž Rajne ili Dunava, postoji neka šarmantna priroda (uključujući Spreewald) prilično blizu Berlina. Većina krstarenja uključuje obilazak Berlina jer rijeka Spree teče u blizini mnogih znamenitosti.

Biciklom[edit | edit source]

Biciklističke rute Berlin-Kopenhagen od 700 km i biciklističke rute Berlin-Usedom od 340 km završavaju u Berlinu.

Get around[edit | edit source]

Brod prolazi ispod Sandkrugbrücke, Moabit

Gradski prijevoz[edit | edit source]

Budući da je Berlin velika metropola s prilično pristojnim javnim prijevozom, trebali biste ići autobusima, vlakovima i tramvajima kad god je to moguće jer oni pokrivaju veći dio grada i često su najbrži način da dođete do određenog mjesta. Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) navodi sve svoje cijene karata na svojoj web stranici. Posavjetujte se s njihovim Berlin route planner (na engleskom) kako biste dobili izvrsne karte i rasporede za U-Bahn, autobuse, S-Bahn lokalne vlakove ( RB i RE) i tramvaja, ili za ispis svog osobnog planera putovanja. Planer rute također može izračunati najbržu rutu od vrata do vrata za vaše odredište za bilo koji dan i sat. Međutim, planer rute pretpostavlja prilično sporu brzinu hoda. Moglo bi predložiti da se autobusom ili tramvajem zaustavite na jednoj stanici gdje bi zdrave odrasle osobe brže hodale. Planer će vam omogućiti da odaberete između tri brzine hodanja, ali čak ni najbrža brzina hodanja nije pretjerano brza ako nemate prtljage. Iako BVG ne vozi S-Bahn ili lokalne vlakove, oni su pokriveni web-stranicom i mogu se koristiti s istim kartama.

Ulaznice[edit | edit source]

thumb|Berlin Welcome Card Sustav javnog prijevoza u Berlinu (U-, S-Bahn, autobus, tramvaj, regionalna željeznica) koristi sustav zajedničkih karata' koji se temelji na zonama (zona A, B i C). Malo je vjerojatno da ćete ići dalje od zone A i B, osim na putovanjima u Potsdam ili u zračnu luku (BER). Granica između zona A i B je S-Bahn Ring (vidi dolje). Zona C uključuje izlete u i unutar Potsdama.

Za pojedinačna putovanja mogu se koristiti sljedeće karte:

thumb|Jedna karta za Berlin (ABC zona) Dostupno je nekoliko opcija za neograničeno putovanje:

 • 24-satna karta (24 Stunden Karte) - vrijedi 24 sata od validacije za neograničeno putovanje unutar određenih zona (9,50 € za AB, 9,90 € za BC i 10,70 € za ABC od kolovoza 2023.)
 • Dnevna ulaznica za male grupe AB (Kleingruppen-Tageskarte). Dnevna karta vrijedi za do pet osoba. Za grupe od tri ili više osoba ova karta je jeftinija od pojedinačnih dnevnih karata. Cijena: Berlin AB 29,00 €, Berlin ABC 31,00 € (kolovoz 2023.).
 • 7-Day-Ticket AB (7-Tagekarte). Karta vrijedi sedam dana. Cijena: Berlin AB 39 €, Berlin ABC 46 € (kolovoz 2023.).

thumb|Berlinska 7-dnevna karta (AB zona)

 • Berlin CityTourCard. Karta koja vrijedi za sve usluge javnog prijevoza u Berlinu, Potsdamu i okolici (ovisno o pokrivenim zonama) i kartica za popust za mnoge turističke atrakcije; dostupno u nekoliko različitih verzija: 48 sati AB 20,00 €; 72 sata AB 30 €; 5 dana AB 43 €. Dodajte 5 € ako želite ići u Potsdam (zona karte ABC). Uključen je presavijeni letak s kartom grada i pregledom S-Bahn i U-Bahn željezničke mreže u Berlinu. Može se kupiti na automatima za prodaju karata i raznim prodajnim mjestima (berlinske zračne luke, veći kolodvori, hoteli ili online).
 • Berlin WelcomeCard. Neograničeno putovanje svim vidovima javnog prijevoza za vrijeme valjanosti karte; uštedite do 50% na više od 200 turističkih i kulturnih znamenitosti; praktičan vodič u formatu džepne knjige s insajderskim savjetima i prijedlozima obilaska; plan grada Berlina i Potsdama i plan mreže javnog prijevoza. Može se kupiti na raznim prodajnim mjestima (berlinske zračne luke, veći kolodvori, hoteli ili online).

Dostupne su i karte koje vrijede samo za B i C, a koje bi vam mogle trebati za jedno putovanje do zračne luke iz malo zabačenog smještaja. Postoji samo jedan način da dobijete kartu samo koja vrijedi u A: Deutsche Bahn nudi "City Tickets" kao dodatak za njihove karte za dugolinijski vlak, au Berlinu one vrijede samo za jedno putovanje unutar A zona.

Snižene cijene vrijede za djecu od 6 do 14 godina. Djeca do 6 godina voze se besplatno.

Kupnja ulaznica[edit | edit source]

Ulaznice se mogu kupiti na više načina. Po dolasku u različite berlinske zračne luke, neke se karte mogu kupiti na turističkom pultu. Sve karte su dostupne na automatima'' u zračnim lukama, U- i S-Bahn peronima, a putnici mogu koristiti i automate kojima upravlja DB na međugradskim i regionalnim željezničkim kolodvorima za kupnju istih. Dostupni su engleski i drugi europski jezici. Plaćanje je uglavnom lokalnim bankovnim karticama, kovanicama i novčanicama. Ako trebate pomoć, većina većih kolodvora ima šaltere za prodaju karata na kojima možete postaviti pitanja i kupiti karte. Autobusi će primati gotovinu i mijenjati karte. Hoteli također mogu prodavati ulaznice. Također je moguće kupiti karte inozemnom debitnom ili kreditnom karticom (tj. Visa i Mastercard) putem BVG mobilna aplikacija' i DB Navigator aplikacija (na izborniku dodirnite Prijevozna udruženja zatim VBB - Berlin & Brandenburg i odaberite odgovarajuću kartu) ali provjerite je li uređaj vaš karta je učitana u ima dovoljno trajanje baterije da traje cijelo vrijeme putovanja.

Na nekim mjestima ljudi će vam pokušati prodati rabljene karte. S kartom za jedno putovanje možete ići samo u jednom smjeru (provjerite pečat i budite oprezni jer to također može biti džeparski trik). Ne plaćajte više od pola cijene.

Provjera ulaznica[edit | edit source]

Morate potvrditi svoju kartu koristeći automate na U- i S-bahn peronima ili u autobusu. Strojevi su žuto/bijeli u U-Bahnu i autobusu, a crveni na S-Bahnu. Validacija jednostavno znači da stroj ispisuje vremenski žig na kartu kako bi označio početak razdoblja valjanosti karte. Alternativno, ako putujete regionalnim vlakovima (pogledajte sljedeći odjeljak), kondukter vam može potvrditi kartu dok ste u vozilu bušenjem vremenskog žiga. Jednom validirana karta koja je još važeća ne mora se ponovno validirati prije svakog pojedinačnog putovanja. Prilikom kupnje karata putem aplikacije DB Navigator, putnici mogu odlučiti potvrditi svoju kartu odmah nakon kupnje, tako da nema potrebe poduzimati nikakve dodatne radnje kako bi je potvrdili.

Iako bi moglo biti primamljivo pokušati izbjeći kupnju karte s obzirom na nepostojanje fizičkih prepreka, inspektori u civilu ipak patroliraju vlakovima. Postoji kazna od 60€ ako ste uhvaćeni bez validirane karte ili ako se uređaj u koji je vaša karta stavila isprazni baterija neposredno prije ili tijekom pregleda. Kontrole karata nedvojbeno su češće nego u drugim gradovima, a inspektori su stroži nego u drugim gradovima. Nemojte ni "pokušavati" pobjeći od jednog. Uhvatit će te i biti još više ljuti na tebe. U nekim slučajevima inspektori nisu bježali od upotrebe fizičke sile kako bi obuzdali neplatiše. Slučajevi izbjegavanja plaćanja karte rijetko idu na sud osim ako se radi o ponovljenim prijestupnicima.

By train [edit | edit source]

A geographic representation of the S-Bahn lines; the ring looks somewhat like a dog's head if you squint

If you need to get around the city quickly, take the S-Bahn.

S- and Regionalbahn station Alexanderplatz

The Ringbahn that goes all around Berlin in a circle (or as local politicians would have it "a dog's head") lets you get to other parts of the city really fast.

The S-Bahn originates from a circular railway ("Ringbahn") and an east–west trunk ("Stadtbahn") built in 19th century to provide better connectivity between the terminus stations which were the endpoints of virtually all long distance train services to Berlin those days (similar to the way train stations are laid out in Paris or London today) which were later quadruple tracked with two tracks electrified for S-Bahn service (and later two tracks electrified with the mainline system) and in the 1930s a North-South Tunnel was added exclusively for the S-Bahn. The four stops where those intersect are named (x-)kreuz (x being the cardinal direction) with the exception of the Northern one which is officially Bahnhof Gesundbrunnen but sometimes referred to as "Nordkreuz". So there is Ostkreuz, Westkreuz, Südkreuz and Gesundbrunnen. The S-Bahn was neglected in the West during most of Berlin partition (see infobox for the reasons why) and some routes that were abandoned in this era are still not rebuilt and maybe never will. The S-Bahn is being expanded, however, and the network is now seamless: the former border is hardly ever notable to the casual observer. In the centre, most S-Bahn lines Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint run on an east–west route between Ostkreuz and Westkreuz via the stops Warschauer Straße, Ostbahnhof, Jannowitzbrücke, Alexanderplatz, Hackescher Markt, Friedrichstraße, Hauptbahnhof, Bellevue, Tiergarten, Zoologischer Garten, Savignyplatz and Charlottenburg. Other lines run along a circle track around the city, most notably the Template:Wy/hbs/Rint and the Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint lines, and there's also a north–south connection Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint, Template:Wy/hbs/Rint from Gesundbrunnen through Friedrichstraße and Potsdamer Platz to Südkreuz or Schöneberg.

S-Bahn woes

All of Berlin's public transit systems have been affected by the city's turbulent history in one way or another but probably none more than the S-Bahn. Based upon tracks mostly built during the Kaiserreich, the S-Bahn started to become distinct from other trains during the Weimar Republic and was expanded by the Nazis ahead of the 1936 Olympics - based on plans already existing before their power grab. It got damaged in the war (not least by some Nazis blowing up the North-South tunnel flooding the S-Bahn and much of the U-Bahn in the process) but much less than through later politics. Upon partition, "Deutsche Reichsbahn" was granted the rights to operate the S-Bahn in all sectors of the city. Deutsche Reichsbahn would thus remain the name of the GDR state railway until reunification. In 1949 the workers on the S-Bahn in the West went on strike and while the issue was resolved, it showed problems to come. The wall went up in 1961 and on that day several connections were severed and some lines have not returned to service since. The construction of the wall also showed people in West Berlin just what the East was capable of and just how powerless they were. The S-Bahn however was an easy way to hit the East: it had been a fairly steady source of hard currency until that point but now a broad consensus from right wing press to social democratic politicians were in agreement to boycott the S-Bahn. Slogans like "we won't pay for Ulbricht's barbed wire" discouraged people from riding and bus or subway lines were intentionally run parallel to the S-Bahn. The GDR did not raise fares for propaganda reasons and to keep the last few riders riding, but the increasing decay and shoddy safety of stations and trains contributed to only tourists and malcontents riding the S-Bahn in the West. The East Berlin S-Bahn however was expanded and frequently used - becoming one of a few things better on the other side of the wall. All this might've gone on for ever, but in 1980 the West Berlin S-Bahn workers went on strike again. The GDR authorities tried everything from cutting service to all the carrots and sticks in their arsenal, but ended up having to admit defeat. Several lines closed in 1980 have similarly not yet seen a return of service. By 1984 the East German authorities had finally convinced West Berlin to take the S-Bahn as a gift and the BVG would run the S-Bahn for a few years until it became part of Deutsche Bahn AG upon reunification. In the 2000s sloppy repair schedules and attempts to cut costs led to yet another round of chaos but the issue was resolved and these days the S-Bahn mostly does what it is supposed to do.

Regional trains (RB, RE) run along the same central east–west connection, but stopping only at Lichtenberg or Karlshorst, Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstraße, Hauptbahnhof, Zoologischer Garten, Charlottenburg and Spandau or Wannsee, as well as other lines connecting north–south from Jungfernheide or Gesundbrunnen through Hauptbahnhof, Potsdamer Platz and Südkreuz to Lichterfelde-Ost. Between the stations in the city centre, RB and RE trains run only two to three times an hour per direction so whilst you may be arriving at your destinations faster than with the S-bahn, you may have to wait longer to catch an RB/RE train. Long distance trains mostly run to Hauptbahnhof, often with one or two extra stops at other stations and local tickets are normally not valid for trips on these stretches.

By U-Bahn [edit | edit source]

Subway U3 station: Heidelberger Platz

The Berlin U-Bahn (commonly understood to be short for Untergrundbahn - "underground railway") is a network of ten lines across the city. They are numbered from 1 to 9 with the prefix "U" (Template:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/RintTemplate:Wy/hbs/Rint). You may find the U-Bahn network slightly less logical and convenient to use than in other European capitals, as Berlin's troubled history made its mark on it and many key locations remain unconnected, which is why using buses, trams and S-Bahn to complement the U-Bahn is probably necessary for efficient travel throughout Berlin. However, as those systems are fully integrated (see above), you can do so with only one ticket or type of ticket. Generally speaking in the east trams are more widespread while the west relies more heavily on U-Bahn, but that has been slowly changing since 1990.

Despite the name "underground", some 20% of the network is actually made up of overground stretches running over characteristic viaducts throughout the city, adding a certain flavour to Berlin's cityscape. This arrangement is similar to many older subway systems which include elevated or even at-grade sections like the Hamburg system or the M2 / M6 lines in Paris. Unlike light rail systems or the Berlin tram however, all parts of the network have their own right of way and subways don't have level crossings.

Detailed maps can be found in every U-Bahn station and on the trains. U-Bahn stations can be seen from far by their big, friendly blue U signs. Together with the S-Bahn (which is administered by Deutsche Bahn and mostly runs aboveground), the U-Bahn provides a transportation network throughout greater Berlin that is extremely efficient and fast. On weekends (Friday to Sunday), and during the Christmas and New Year holidays, all U-Bahn and S-Bahn lines (except line U4) run all night, so returning from late night outings is easy, especially given the average start time of most 'parties' in Berlin (23:00 to 01:00). During the week there is no U-Bahn or S-Bahn service from c. 01:00-04:30, but metro trams/buses and special Night Buses (parallel to the U-Bahn lines) run every half an hour 12:30-04:30. The night buses which replace U-Bahn lines are conveniently named N-1 thru N-9 after their respective U-Bahn line.

There are no turnstiles to limit access to U-Bahn station platforms; it is thus physically possible to ride (but illegal) without a ticket. If one is caught by a ticket checker you will be fined €60 (see "Validating tickets" above) so it is not worth the risk to ride without carrying a valid ticket. However, it is generally not a problem to pass through the U-bahn platforms to merely get to the other side of the street.

During the day, U-Bahn trains don't run to a schedule (or rather, their schedule is used internally by the BVG only but can be gleaned by searching departures via the app) as the headways are short enough to make the distinction whether a train is the 8:45 three minutes or the 8:50 two minutes early academic. Nearly all U- and S-Bahn stations now have electronic signs that display the expected arrival of the next train (and its direction), based on sensors along the lines.

Design-wise, U-Bahn stations are about as diverse as you'd expect for a system that started operations when the Kaiser reigned and has been expanded in phases of overflowing as well as empty municipal coffers. Quite a handful of stations built before World War II were designed by the Swedish architect Alfred Grenander (died 1931) whose designs are much lauded and who included some useful features like having each station dominated by a certain color which - where it is still visible to the untrained eye - helps in quickly recognizing a station. From the mid 1960s to mid 1990s most stations built in West Berlin were designed by Rainer G. Rümmler (1929-2004) who gave each station a much more individual look compared to Grenander who preferred to vary only small details like the color of the tiles. East Berlin relied more on trams and S-Bahn and the U5 which was mostly built above ground is the only line extended by east Berlin. The only underground U-Bahn station built by east Germany is "Tierpark" along U5. There are of course other stations, designed by other architects; for the most recent U5 extension, "Museumsinsel" station was built to impress with a rather grandiose design inspired by Prussian "star architect" Karl Friedrich Schinkel, who designed many buildings in the vicinity but was unavailable for the design of U-Bahn stations as he died more than half a century before the first U-Bahn station opened in Berlin.

By tram (streetcar)[edit | edit source]

the tram network as of 2015

The trams (Straßenbahn) are mostly found in East Berlin, as the West Berlin tram network was shut down in the 1960s in an effort to make the city more car friendly. If you don't already have a ticket, you can buy one inside the tram. Since reunification there has been a gradual "reconquista" of areas once served by trams in West-Berlin and in some parts of Mitte it is hard to tell from trams alone where the wall used to be. In outlying districts of West Berlin, however, trams are still nowhere to be found - in stark contrast to the East, where they provide much needed access to planned bedroom communities from East German times. Tram extension in the West is frequently talked about and generally enjoys the support of the left part of the political spectrum, but unfortunately various issues, including an underfunded and overworked civil service as well as nimbyism have made turning talk into action difficult.

There are two types of tram. Metrotrams usually have a 24/7 schedule as well as higher frequencies during daytimes, although stops are more spread out. Metrotrams are marked by an "M" in front of their line number (e.g., M10). "Regular" trams stop more frequently and even incorporate picturesque single-track rides through forested areas far east of the Mitte district.

Despite being called "tram" the network has almost all characteristics of light rail and new lines are almost always built with their own right of way, making travel times faster than by bus. Even compared to some other trams in other German cities, the newest generation of Berlin trams have impressive acceleration, so take care when boarding and try to get a seat or hold onto something, especially if you're not sure on your feet.

By bus[edit | edit source]

Berlin's buses are a very important form of public transportation, as they complement the light rail systems wherever they were removed (trams in the West) or remain incomplete. Due to the heavy loads and demands of narrow streets, Berlin is one of the few cities in Europe to use double-decker buses extensively - over 400 of the 1400 buses in operation in Berlin are double-deckers. A ride in a Berlin double-decker should be on the to-do list of every first-time visitor to Berlin. However, there are a couple of important things to be aware of. The double-decker buses have two staircases - by custom you go up the front staircase and down the rear one, not the other way around. Most drivers will not wait for you to descend the stairs while the bus is at the stop - unless there is a queue of people descending the stairs you should make sure you are at the exit door when the bus pulls up. Unlike other world cities, you should not flag down buses at stops in Berlin, even if there are multiple routes serving the stop. Some drivers may consider it an insult to their professionalism. A frequent problem with buses, particularly busy lines during rush hour and especially in the West (where they have to cope with levels of patronage more common for light rail lines) is bunching. As many buses come every five minutes during busy times, the first bus will get most of the passengers, meaning the bus behind catches up, which means the second bus gets even less passengers catching up even more, until finally two or three buses come a minute apart or even at the same time and then no bus comes for 15 minutes despite a nominal 5 minute headway. BVG are rather self-deprecating about the issue but aside from building new tram lines there is very little that can be done about it. Boarding fast and getting away from the door area is the best you can do to mitigate the issue.

There are various types of buses in Berlin, each indicated separately on public transit maps:

 • Metro buses are meant to replace the dismantled tram lines mostly within the western part of the city (although many run into East Berlin as well to replace the severed tram connections). They are designated using the letter "M" and two digits, and are considered a separate means of transportation from the other buses, being marked orange on signage and maps just like the trams are (the orange "M" logo means "MetroBus" or MetroTram). The MetroBuses tend to run along the main transportation corridors and are generally operated using the double-decker buses, which makes using them very attractive for tourists. MetroBuses generally run every 10 minutes from every stop they serve. Among the lines especially attractive for tourists are M19 and M29, which run along the Kurfürstendamm and the M41, which connects the districts of Kreuzberg and Neukölln to the main station via Potsdamer Platz.
 • Express bus lines connect important locations, such as airports and train stations, in a very fast fashion by skipping many stops along the way. They run every 5 minutes in the city centre using double-decker buses or articulated buses. The express lines are designated with the letter "X" and one or two digits. An express bus of particular interest to tourists is X7 from the Airport (serving both terminal 5 and terminal 1/2) to the endpoint of U-Bahn U7 at Rudow.
 • Regular bus lines have three-digit numbers and their digits each have a meaning that committed public transit buffs can decipher to find out the exact route the bus does. For the most part, those buses will be of use to travellers only if they want to get to a particular location not served by other means of transportation, including metro or express buses.
  • Two exceptions are special sightseeing lines 100 and 200, which run from along some of the most important tourist attractions in the city centre and are operated using double-decker buses exclusively. The 100 runs from Zoologischer Garten to Alexanderplatz through the Tiergarten park, Regierungsviertel and Unter den Linden street. The 200 diverts from that route to visit the Kulturforum, Potsdamer Platz and extend further east from Alexanderplatz to Prenzlauer Berg. Either ride is a must for any visitor to Berlin. The Berlin Start-Up "City Pirates"Template:Dead link offers a free audio guide for the bus 100 that automatically plays audio information about the sights along the route via GPS localization (German and English, Android und iOS). In the summer bus 218 takes you along the scenic ride through the Grunewald forest in West Berlin, starting at the subway station Theodor-Heuss-Platz (U2) and ending near the famous Pfaueninsel in South West Berlin, where you can take a small ferry to said island and visit the park and the small castle there.
 • Night buses operate in the night when the other means of transportation do not.
  • The single-digit lines replace the metro lines in the night when the latter do not operate, stopping at the stops right atop/beside the U-Bahn stations. The numbering follows the numbering of U-Bahn lines, but uses "N" instead of "U", so that N7 is a bus line replacing the U7 U-Bahn line.
  • Other double-digit night lines (N10 through N97) cover other routes, but without straightforward reference to daytime route numbers

There is no difference in fares between different types of buses - even the MetroBuses, the 100 and 200 demand the same fares as regular buses. Therefore, riding the city buses is a very cost-effective way of exploring the city compared to the many privately operated "hop-on/hop-off sightseeing bus tours". There are two exceptions to this rule, but they don't actually serve any point inside Berlin's city boundaries, namely "BER1" and "BER2", airport express buses to Berlin Brandenburg Airport which charge a surcharge on top of the regular BVG fare. Check the airport article for more information on them.

Biciklom[edit | edit source]

Template:See also

Berlin nema strmih brda i nudi mnogo biciklističkih staza (Radwege) po cijelom gradu (iako nisu sve baš glatke). To uključuje 860 km potpuno odvojenih biciklističkih staza, 60 km biciklističkih staza na ulicama, 50 km biciklističkih staza na kolnicima ili nogostupima, 100 km pješačko-biciklističkih staza mješovite namjene i 70 km kombiniranih autobusnih staza -biciklističke staze na ulicama. Bicikli su vrlo popularna metoda prijevoza među stanovnicima Berlina i gotovo uvijek postoji određena razina biciklističkog prometa. Politička rasprava 2010-ih odlučno je krenula u korist biciklizma, s plebiscitom u cijelom gradu koji je natjerao vladajuću centarsko/lijevu crveno-crveno-zelenu koaliciju da potpiše opsežan zakon u korist više i bolje biciklističke infrastrukture, koja inicijatori plebiscita izjavili su da pomno prate kako bi osigurali provedbu. Tijekom pandemije Covid 19 postavljeno je mnogo "pop-up biciklističkih staza" po cijelom gradu, a posebno u "Bezirkama" gdje dominiraju zeleni i ljevičari. Medijska pokrivenost i javne izjave političara pokazuju da će većina "pop-up biciklističkih staza" ostati i nakon završetka pandemije.

Razgledavanje Berlina biciklom nedvojbeno je izvrstan način da se upoznate s velikim turističkim mjestima, kao i malim mjestima i sporednim ulicama. Vjerojatno najpoznatija biciklistička staza je Mauerradweg, biciklistička staza uz nekadašnji Berlinski zid. Iako je dobro nositi vlastitu kartu, također uvijek možete provjeriti svoju lokaciju na bilo kojoj stanici U-Bahna i mnogim autobusnim stanicama. Možete izraditi vlastite biciklističke karte na mreži, optimizirane prema manje prometnim rutama ili manje semafora ili vašem omiljenom asfaltu.

Izleti i iznajmljivanje[edit | edit source]

Tradicionalna mjesta za iznajmljivanje su raširena, posebno u područjima koja posjećuju turisti. Razgledajte ili pitajte u svom smještaju. Većina mjesta ima najam između 8 i 12 € po danu – izvrsna su vrijednost i daju vam slobodu da istražite veliki grad.

Ako niste upoznati s vlastitim pretraživanjem grada ili želite više objašnjenja o znamenitostima koje posjećujete, možete dobiti vođene biciklističke ture (s uključenim biciklom) na -tours-berlin Baja Bikes ili Berlin Bike.

Berlin također ima program dijeljenja bicikala, LIDL-BIKETemplate:Dead link (prije Call a Bike) čineći bicikle dostupnima u cijelom gradu da ih pokupite i ostavite gdje god želite. Bicikli su sivo/zeleni i mogu se pronaći u središnjim četvrtima Berlina. Slijedite upute na dodirnom zaslonu bicikla ili upotrijebite mobilnu aplikaciju. Cijena najma, osnovna godišnja naknada od 3 €, zatim 1 € za svakih 30 minuta do najviše 15 € dnevno. Međutim, možete radije platiti mjesečnu naknadu od 9 € ili godišnju naknadu od 49 € i dobiti prvih 30 minuta svakog najma besplatno, čak i odmah nakon što vratite svoj prethodni bicikl.

Bicikli u javnom prijevozu[edit | edit source]

Svojim biciklom možete se voziti bilo kojim S- i U-Bahnom, vlakovima i tramvajima koristeći za to predviđena područja. Trajekti obično imaju mjesta za bicikle, ali mogu biti prepuni tijekom špica i lijepog vremena. Autobusi ne prevoze bicikle osim noćnih autobusa N1-N9 u noći između nedjelje i ponedjeljka te četvrtka i petka (tada nema noćne usluge U-Bahna). Ovi autobusi imaju mjesta za jedan bicikl. Prostor za bicikle u bilo kojem obliku javnog prijevoza je ograničen i može vam biti odbijen ulazak. Invalidska kolica i kolica imaju prednost pred biciklima.

Morate kupiti i kartu za svoj bicikl. Cijene su sljedeće:

 • Jedno putovanje. Berlin AB 1,90 €, Berlin ABC 2,50 €.
 • Dnevna karta. Berlin AB 4,80 €, Berlin ABC 5,40 €.
 • Kratki izlet (Kurzstrecke). Cijena: 1,20 €.

Taksijem[edit | edit source]

Taksi usluge jednostavne su za korištenje i nešto jeftinije nego u mnogim drugim velikim srednjoeuropskim gradovima. Možete pozvati taksi (žuto svjetlo na vrhu pokazuje da je taksi slobodan) ili pronaći taksi stajalište (Taxistand). Taksisti općenito govore engleski. Kao iu drugim velikim gradovima, mnogi taksisti su imigranti ili djeca imigranata pa bi neki mogli govoriti i stari jezik uz njemački i engleski. Ako zatražite kratku vožnju (Kurzstrecke), ako je kraća od 2 km i prije nego što vozač taksija pokrene brojilo, vožnja je obično jeftinija, 4 €. Ovo vrijedi samo ako taksi označite zastavicom na ulici, a ne ako uđete na taksi stajalište. Ovdje se nalazi kalkulator cijena taksija za Berlin.

Automobilom[edit | edit source]

Vožnja po Berlinu može biti skupa i dugotrajna u usporedbi s kombinacijom hodanja i javnog prijevoza, ali u usporedbi s drugim europskim gradovima s gustim starim jezgrama i uskim ulicama, mnogi vozači ne smatraju da su ulice Berlina previše stresne. Ako ste posvećeni vožnji unutar grada, zapamtite da su samo vozila s niskim emisijama koja imaju naljepnicu sa zelenim certifikatom dopuštena unutar emission-zone/low emission zone (Umweltzone), što otprilike odgovara području unutar Ringbahna. Automobili za iznajmljivanje od agencija u Njemačkoj već bi trebali imati naljepnicu.

Parkiranje na ulici razlikuje se ovisno o četvrti. Većina područja unutar Ringbahna naplaćuje parkiranje na ulici tijekom dana ili radnog vremena, od ponedjeljka do subote. Neka područja naplaćuju cijeli tjedan; obratite pozornost na oznake ili provjerite online kartu (dostupno samo na njemačkom) . Satnice se kreću od 2-4 € (2023), a možete platiti na elektroničkom brojilu (Parkscheinautomat) ili na aplikaciji. Izvan uređenih područja možete parkirati besplatno (gdje ima mjesta). Većina dijelova grada udaljena je razumnom šetnjom ili kratkom vožnjom javnim prijevozom od nekog besplatnog parkirališta.

Parkirne garaže (Parkhaus ili podzemne Tiefgarage) uobičajene su u prometnim područjima. Satnice su usporedive s cijenama okolnih ulica, ali 24-satne cijene mogu biti znatno jeftinije. Deutsche Bahn nudi kartu s pojedinostima o parkiralištima u blizini željezničkih stanica i diljem grada. Imajte na umu da nemaju svi hoteli parking, ali bi trebali moći uputiti goste na obližnji Parkplatz. Ulaze u parkirne strukture može biti teško pronaći; potražite standardni znak (bijelo "P" na plavom kvadratu). Alternativno je moguće parkirati svoj automobil na jednom od besplatnih parkirališta "Park and Ride" (P+R) pored stanica S-Bahna izvan "Ringbahna".

Trajektom[edit | edit source]

thumb|Trajektne linije u Berlinu Unatoč tome što nije pomorski grad poput Hamburga ili Venecije, Berlin ima upotrebljive plovne putove, a BVG vozi nekoliko trajekata, kojima se može pristupiti s redovnim BVG kartama. Većina trajekata samo je od lokalnog interesa, ali trajektna linija F10 pokriva Template:Km preko Wannsee i spaja se na S-Bahn na jednom kraju. Više turistička atrakcija nego stvarni praktični prijevoz je trajekt F24, koji je jedini trajekt kojim upravlja čamac na vesla u Berlinu i jedini trajekt za čamce na vesla koji je dio bilo kojeg sustava karata za javni prijevoz u Njemačkoj. U nastojanju da postanu "zeleniji" grad neki od trajekata koriste električnu energiju koju dobivaju solarni paneli na svojim krovovima ili kopnene stanice za punjenje.

Uz te trajekte javnog prijevoza, postoje brodovi za izlete koji obilaze znamenitosti uglavnom duž rijeke Spree i uglavnom kao kružne ture. Puno su skuplje od BVG ulaznica.

Gondolom[edit | edit source]

Tijekom međunarodne vrtlarske izložbe 2017. u Berlin/East, Berlin je dobio svoju prvu gondolsku žičaruTemplate:Dead link, koja je nakon zatvaranja izložbe ostala u funkciji. Povezuje se sa stanicom podzemne željeznice Kienberg (Gärten der Welt) duž Template:Rint na jednom kraju i ima sve tri stanice duž linije duljine Template:M što je usporedivo s U55. To nije dio BVG karata i sa 6,50 € po povratnom putovanju, karte su relativno skupe.

Template:Wy/hbs/Mapframe Template:Wy/hbs/SeeDistricts Berlin has numerous attractions dating from its turbulent history and in part owing to the fact that it was a "double capital" for 40 years. While the upkeep of some is an ongoing headache for the treasurer, they are a delight to visitors and many locals alike.

Museums[edit | edit source]

Bode Museum is part of the Museum Island, a UNESCO World Heritage site

Berlin has a vast array of museums. By far most of them are covered in the Mitte district guide, which, among others, covers the Script error: No such module "Marker". (an island on the Spree covered with historic museums) and the Script error: No such module "Marker". (a collection of contemporary cultural institutions). You will also find a good deal of museums in the old heart of West Berlin and Steglitz-Zehlendorf area of the city, but there are larger or smaller museums in almost every district. There are museums covering everything, from art through Berlin's and Germany's history to various branches of technology and science.

Most museums charge admission for people 18 years of age or older - usually €6 to €14. Discounts (usually 50%) are available for students and disabled people with identification. Children and young people can often come in free, but do check the age restrictions in particular museums. A nice offer for museum addicts is the three-day Museums Pass for €29 (concessions: €14.50) (January 2023), which grants entrance to all the regular exhibitions of the approximately 30 state-run museums and public foundations.

Most museums are closed on Mondays - notable exceptions include the Pergamon Museum, the Neues Museum and the Deutsches Historisches Museum, which are open daily. Museumsportal Berlin, a collective web initiative, offers easy access to information on all museums, memorials, castles and collections and on current and upcoming exhibitions. Some museums offer free or steeply discounted entry once a week, once a month or during certain hours of the day. This website has daily updates on free offers in Berlin.

Every first Sunday of the month, many museums in Berlin are free of charge. Sometimes a reservation is necessary in advance. For more information, see Museums Sonntag Booking.

Remains of the Berlin Wall[edit | edit source]

A remaining section of the Berlin Wall
Berlin Wall Memorial in the Bernauer Straße

While the Berlin Wall has long been dismantled and much of the grounds it occupied completely redeveloped, you can still find parts of the wall preserved around Berlin. This does not refer to very small pieces of the Wall sold by the East German government immediately after its dismantling, which can be found in various cafes, restaurants and hotels not only in Berlin, but to actual preserved fragments of the Wall still standing in their original locations. For large parts of the distance the wall ran in central Berlin, pavement markers show its former location.

The iconic Script error: No such module "Marker". is right at the main street, Unter den Linden. One of the most often visited is the Script error: No such module "Marker". at the southern border of Mitte and Kreuzberg, which is a recreated legendary border crossing within the Friedrichstraße. You cannot see the actual wall there, but this iconic (and extremely touristy) point is on almost every visitor's list. West from there, you can find a piece of the wall lining up the Niederkirchnerstraße next to the Topography of Terror museum in Kreuzberg. Another popular site is the East Side Gallery along the Spree in Friedrichshain, a very long stretch of preserved Wall with colorful graffiti. All of the aforementioned fragments were altered and are now tourist attractions rather than actual historic monuments - if you want a truly preserved section of the Wall, head over to the northern border of Mitte and Gesundbrunnen in the street Bernauer Straße and visit the Script error: No such module "Marker"., with a complete section of the wall in all its gloom. A smaller section of the original wall can be seen from the S-Bahn when travelling between Nordbahnhof and Humbolthain stations.

A Template:Wy/hbs/Km biking and walking trail along the former Berlin Wall, the Berliner Mauerweg (Berlin Wall Trail), is well sign-posted and provides alternating sections of historic importance and natural beauty.

Privatne umjetničke galerije[edit | edit source]

Kako je Berlin grad umjetnosti, prilično je lako pronaći putujući umjetničke galerije. Pružaju dobru priliku da besplatno pogledate radove modernih umjetnika bez gužvi. Neke galerijske ulice s više od desetak galerija su: Auguststraße, Linienstraße, Torstraße, Brunnenstraße (sve Mitte, sjeverno od stanice S-Bahn Oranienburger Straße), Zimmerstraße (Kreuzberg , stanica U-Bahna Kochstraße) i Fasanenstraße (Charlottenburg). Možete pronaći popis izložbi i otvorenja galerija na Berlin.de Exhibitions.

Tall buildings with observation decks[edit | edit source]

The Victory Column

Berlin has its fair share of tall buildings and, as the city is quite expansive and does not have one single centre where all tall buildings are located, you can enjoy a nice view from most of them, even ones that are not tall by global standards.

Most of the viewing points are spread out within the Berlin/Mitte district. Germany's tallest construction, the Script error: No such module "Marker". (TV Tower), located on Alexanderplatz, is 368 m tall and the observation deck with bar and restaurant is at around 205 m. Nearby, you can find the Park Inn Hotel with a small terrace on the 40th floor. From there you have great views of the Fernsehturm. Another viewing point in a modern building at 101 m is the Kollhoff Tower at Potsdamer Platz, which also features the fastest elevator in Europe.

One of the three most important historic buildings with viewing points is the Reichstagsgebäude, the building that is home to the German Parliament in Spreebogen / Regierungsviertel), with a spectacular glass dome, that offers a great view of Berlin. The entry to the dome is free, but you need to book your place in advance. When booking a place online, please note that you will receive up to three emails in the process: the first contains a link to creating a list of members for your group (you must click on this link to continue the process); the second contains a notice that your request has been received but not yet confirmed; the third email is the confirmation itself which you should bring (either as a printout or on your phone) on the day of your visit along with government-issued photo ID (i.e. passports for foreigners).

The famous 67 m tall monument Script error: No such module "Marker". (Victory Column), once directly in front of the Reichstagsgebäude, but now located in the middle of the Straße des 17. Juni in Tiergarten, has a viewing platform. You can also climb on top of the Berliner Dom (Berlin Cathedral) in Berlin/Mitte on the Museumsinsel for a view of the city.

The viewing point that is located in a different district is the Funkturm (Radio Tower) in Westend. It is a 150 m tall lattice tower with open-air observation deck 124 m above ground.

The only free viewing point is the one on the Reichstagsgebäude, the others range between €3-13.

Zoo[edit | edit source]

Berlin has two zoos and an aquarium. The Script error: No such module "Marker". in the west (Berlin/Mitte) is the historic zoo. It's an oasis in the city and very popular with families and schools. It has the largest range of species in the world and is famous for its pandas. The Aquarium Berlin is the largest aquarium in Germany and part of the Berlin Zoo (can be visited separately). It is near the Elephant Gate (Budapester Straße), one of the entrances to the zoo, and a traditional photo stop for most visitors because of the architecture. The Tierpark Berlin in Friedrichsfelde (Berlin/East) is more spacious than the historic Berlin Zoo and has been open for some 50 years, dating to the era of partition when authorities in the East wanted to offer their people their own zoo. The compound also includes a small château with its adjacent park.

Cijevi[edit | edit source]

File:Elvis u Berlinu.jpg
Plave cijevi za uklanjanje podzemnih voda, autor Brechtel

Uočljive ružičaste i plave cijevi koje vidite oko Berlina trebaju odvesti podzemnu vodu s gradilišta u rijeku Spree (ili kanale), a koriste se jer je podzemna voda u Berlinu blizu površine (izgrađen je na pjeskovitom, močvarnom tlu ). Ružičaste su firme Pollems, dok su plave Brechtel ili BL Wasserbau.

Template:Wy/hbs/SeeDistricts

Pick up a copy of Exberliner, the English-language paper targeting expats and guests of Berlin to find out what's on, when and where. It provides good quality journalism and up-to-date listings. If you understand German, the activity planners for the city, zitty and tip, are available at every kiosk. LGBT+/Queer themed magazine and guide Siegessäule is also one of the most prominent of its kind internationally. Be prepared to choose among a huge number of options.

Explore[edit | edit source]

Public bus line 100 with double decker bus
"Molecule Men" statue at Berlin Osthafen

Go on a tour of Berlin. The Mitte and surrounding districts are sufficiently compact to allow a number of excellent walking tours through its history-filled streets. You'll see amazing things you would otherwise miss. Details are usually available from the reception desks of hostels and hotels.

Outdoor recreation[edit | edit source]

Berlin has many great parks which are very popular in the summer. Green Berlin operates some of them.

Berlin's largest park is Großer Tiergarten (in Berlin/Mitte). In the summer and on weekends you will see loads of families with their barbecues.

There are a few notable parks in Berlin/East Central. Superb panoramic views across south Berlin can be had in Viktoriapark in Kreuzberg. You'll also find a national monument by Schinkel on top of it. Mauerpark is famous for the Bearpit Karaoke taking place every second Sunday in summer, and for the large flea market. It's also a popular barbecuing spot. Görlitzer Park has barbecue area, a football ground and a minigolf company.

Adjacent to Charlottenburg Palace in Berlin/City West is Schlossgarten Charlottenburg. The green areas of the park are free, so you can go there to have a walk even if you are not interested in the palace.

A bit further afield with subway access in Berlin/East are the Gärten der Welt (World's Garden). Inside you can find a large, well-established Chinese garden, a Korean garden, a small Bali's Garden/Glasshouse, an Oriental Garden with nice fountains and a cloister and a Japanese garden which is a project by the city partnership of Berlin and Tokyo. Best time for a visit is in spring or summer. A bit further afield in the opposite direction, in Berlin/Steglitz-Zehlendorf, is the Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem (Botanical Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem).

The large Treptower Park in Berlin/Treptow-Köpenick next to the Spree is nice and clean. It's famous for the Insel der Jugend (Isle of Youth) and its numerous boat rentals and boat trips.

Berlin also has quite a few lakes and beaches suitable for swimming. They quite often have one paid area with facilities, and frequent unmanaged places with free access. Some have designated areas for nude bathing (FKK). Wannsee in Berlin/Steglitz-Zehlendorf is called Berlin's "bath tub". The Strandbad Wannsee is the most famous bathing area for locals. Take the S-Bahn lines S1 or S7 to the station Nikolassee and follow the crowd! In the southeast of Berlin in Berlin/Treptow-Köpenick, you'll find the Müggelsee which is a popular swimming spot.

Festivals and annual events[edit | edit source]

French Dome at the festival of lights

Parades[edit | edit source]

Cultural venues[edit | edit source]

Konzerthaus Berlin na Gendarmenmarktu

Berlin is arguably the live cultural centre of Germany. As it had the cultural infrastructure of two major capitals during partition, there are theatres, operas and universities galore. These are a drag on the empty municipal coffers and lead to complaints by people from other parts of Germany about subsidies, but they help keep one of the most vibrant cultural scenes in Europe alive.

A comprehensive platform that lists cultural events is offered by Berlin Bühnen on behalf of about 80 venues. Berlin's notable cultural institutions for performed arts, both classical and modern, can mostly be found in Mitte and City West. Even if you aren't going to see a play or concert, many the venues are architectonically impressive and as such attractions in themselves.

On the theatre side, the "grand old" title might go to Deutsches Theater, a classical theatre with an impressive line up of actors and directors. Overall, however, famous theatres in Berlin tend to have a more modern character. The reputation of Berlin theaters that they go further in challenging the norms of the art form and are bolder in experimentation than those in smaller cities dates back at least to the 1920s when names like Bert Brecht created an entirely new theater-going experience. While this approach was cut tragically short by the Nazis, it is now vibrant again as it was a century ago. Theaters with a modern approach include the Berliner Ensemble, the Maxim Gorki Theater, the sometimes controversial Volksbühne am Rosa Luxemburg PlatzTemplate:Wy/hbs/Dead link, the Schaubühne am Lehniner Platz as well as the Theater am Kurfürstendamm with TV celebrities in modern plays. The city also has an English theatre in East Central Berlin, if you prefer performances in English. Some theatre venues are known for their musicals: the historical Theater des Westens, the Theater am Potsdamer Platz, and the Friedrichstadt-Palast, which focuses on revue type shows and offers Berlin's biggest show with over 100 artists on the biggest theatre stage in the world.

Fans of opera have several places to choose from. The main classical opera houses are Deutsche Oper, and Staatsoper Unter den Linden whose impressive building and royal history make the building alone worth a visit. For more modern operas, head to Komische Oper Berlin, Schiller Theater or Neuköllner Oper, voted several times best off-opera house and known for its modern and contemporary pieces. Mostly in German as usually relating to developments in Germany, and very creative and innovative.

Berliner Philharmoniker is a large concert hall designed by Hans Scharoun and home of the Berlin Philharmonic Orchestra. Famous building and outstanding musicians. Reservations are recommended, but cheaper tickets are usually available 2–4 hr before the concert if not sold out. Every Tuesday (September to June) 13:00-14:00 free lunch concert; come early. In the winter, late-night concerts (22:30 or 23:00) are a bargain and often have more avant-garde or unconventional formats. The adjacent Kammermusiksaal (Chamber Music Hall) was added later and hosts smaller concerts. Other places to enjoy classical music include Konzerthaus Berlin and Hochschule für Musik Hanns Eisler (HfM). The HfM (Berlin Academy of Music) offers many concerts by their students and other professional musicians, most of them are free.

Kino[edit | edit source]

U Berlinu postoji stotinjak kina, no većina njih prikazuje samo filmove sinkronizirane na njemački, bez titlova. Dolje su navedena neka od važnijih kina koja također prikazuju filmove na izvornom jeziku (potražite OmU - "izvornik s titlovima" - zapis). Većina filmova koji su sinkronizirani na njemački izlazi nešto kasnije u Njemačkoj. Ulaznice su inače 5-7€. Od ponedjeljka do srijede posebni su kino dani sa jeftinijim ulaznicama.

Postoje tri značajna kina u Kreuzbergu u Berlin/East Central u neposrednoj blizini. Babylon Kreuzberg, malo kino izgrađeno 1950-ih, koje prikazuje ne-mainstream filmove. Kino Moviemento koje je najstarije kino u Njemačkoj (1907.). U Berlin/Mitte u blizini Hackesche Höfe nalazi se Kino Central, repertoarno kino smješteno u bivšem skvotu, i Filmtheater Hackesche Höfe koji prikazuje vrlo širok izbor filmova. Kant Kino u Berlin/City West jedno je od rijetkih starih kina (osnovano 1912.) preostalih u zapadnom gradu Berlina. Prikazuje uglavnom ne-mainstream europske filmove.

Sport[edit | edit source]

In Berlin, nearly all sports are on offer; some speculate that the lukewarm support Hertha enjoys even in times of success is due to the huge offer of other sports (similar to how Los Angeles failed to maintain an NFL team due to the diverse cultural offerings):

 • Football: Berlin has two professional soccer teams.
Hertha BSC is the best known: they play at Olympia stadium in Charlottenburg west of the centre. The stadium itself is worth seeing - it hosted the 2006 Fifa world cup final and the infamous 1936 Olympics. The gargantuan stadium with the racetrack between the field and the stands is rarely ever filled to capacity which may explain Hertha's reputation for having lukewarm fan support.
Union Berlin: their home stadium is in Köpenick southeast of the centre. They were the team of malcontents and opposition figures during the GDR days (while Stasi boss Erich Mielke ensured "his" Dynamo Berlin won most of the time) and remain the team most favored in East Berlin even during times when Hertha plays better soccer. The fierce loyalty of Union fans has led to the nickname "eisern Union" ("iron union")
There are several semi-pro or amateur teams at lower levels: the Berlin FA lists them all.
 • Berlin Handball has had a hard time competing with the north German powerhouses but these days the Füchse Berlin from Reinickendorf who play their home games in Max Schmeling Halle are a force to be reckoned with.
 • Template:Wy/hbs/Do
 • Template:Wy/hbs/Do
 • Sailing, on one of the many lakes is also popular. You can find sailing clubs and most universities have ships as well.
 • Golf. You can find golf clubs all around Berlin, although for non-members Motzen has one of the best.
 • Template:Wy/hbs/Do
 • Floorball, is booming faster than ever before in the German capital. A sum of teams defines the cascade of the local floorball scene, whereas the decorated Bundesliga site of BAT Berlin probably embodies the most prominent one.
 • American Football. The Berlin Adler (Eagles) have historically been Berlin's No. 1 team but are now playing in the German Football League 2 after being relegated in 2017. They are one of the oldest and most storied teams in Germany being a founding member of the first American Football season in 1979. Having fallen to the second division means they don't get to play either their crosstown rivals or their fiercest other rival, the Dresden Monarchs. The Berlin Rebels have since taken the mantle of "best GFL team in Berlin" and usually land in the middle of the pack of the GFL1 north but haven't penetrated deep into the playoffs thus far. Finally there is Berlin Thunder, a new addition created in 2021 for the new "European League of Football" who are named after the old NFL Europe team of bygone days. Whether they can sustain fan enthusiasm with their lackluster on-field performance remains to be seen. American Football in Germany is a very relaxed and family friendly affair and you can definitely show up in any NFL, German or no Football gear at all and have a chat with fans of either side.
 • Template:Wy/hbs/Do

Learn[edit | edit source]

Universities in Berlin

Berlin has three major universities, and one art university. Freie Universität was founded after World War II in West Berlin and today the city's largest university by number of students. Its name (literally "Free University") refers to the ideological conflict during the Cold War. Humboldt Universität is the oldest university in Berlin with an impressive record of alumni and professors – Albert Einstein, G.W.F. Hegel, Karl Marx and Friedrich Engels, to name but a few. During the Cold War it was the main university in East Berlin and after reunification there have been efforts to reinstate its former glory. The Technische Universität was founded in 1879 as Technische Hochschule Berlin with a good reputation for its research. The Universität der Künste Berlin is one of the largest institutions of music and arts in the world. This institution was for the most time of its existence called Hochschule der Künste, and you can still find the abbreviation HDK in the logo on some buildings.

The German capital naturally has some good options for learning the language:

The current economic climate is stable but to find work in Berlin is not easy. A sound level of German improves your chance as only a few multinational companies are present in Berlin. Any kind of skills (especially language) that separates you from the masses will definitely improve your chances for a job. Berlin has a lower GDP per capita than the German average, but slowly but surely new startups founded in Berlin are becoming bigger and bigger players and some companies have decided to open representative headquarters in Berlin following reunification - most notably Siemens, a company founded and intimately linked with Berlin that had most of its production and even de facto headquarters in Erlangen and Munich during partition but is to reoccupy "Siemensstadt" (a part of Berlin/Spandau) with a railway line built in the 1920s to serve Siemens to be reactivated.

If you have an academic background then teaching English (Spanish, French and Latin are good, too) or private tutoring (e.g. math) for pupils is always a possibility as Berlin is a young city and education is in strong demand. Otherwise working in a bar might be an option but it'll be tough, because wages are low and big tips are uncommon. Chances are much better when big trade fairs (e.g. "Grüne Woche", bread & butter or ITB) or conventions take place so apply at temp and trade fair agencies. The hospitality industry and call centres are constantly hiring but wages are very low unless you can offer special skills (such as exotic languages) or background.

Berlin has a growing media, modelling and TV/movie industry. For daily soaps, telenovelas and movies most companies look for people with something specific. Apply at the bigger casting and acting agencies.

For English-language jobs, if might be worth checking out the classified ads of this monthly magazine for English-speakers, Exberliner.

Kupovina[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/SeeDistricts

Breitscheidplatz zimi (između Ku'damma i Tauentzienstraße)
Slavni Ku'Damm
Galerije Lafayette, Friedrichstraße

Trgovačka područja[edit | edit source]

Glavna trgovačka područja su:

 • Ku'Damm i njegov produžetak Tauentzienstraße u Berlin/City West ostaju glavne trgovačke ulice. KaDeWe (Kaufhaus des Westens) na Wittenbergplatzu morate posjetiti samo zbog ogromnog odjela hrane na 6. katu. To je navodno najveća robna kuća u kontinentalnoj Europi i još uvijek ima šarm starog svijeta, s vrlo uslužnim i ljubaznim osobljem.
 • Schloßstraße u Steglitzu (Berlin/Steglitz-Zehlendorf) s trgovačkim centrom Schloss-Straßen-Center, Forum Steglitz, Karstadt, Boulevard Berlin, Naturkaufhaus i Das Schloss, između stanica podzemne željeznice U9 Walther-Schreiber-Platz i U9+S1 Rathaus Steglitz.
 • Friedrichstraße u Berlin/Mitte je luksuzna trgovačka ulica u bivšem Istočnom Berlinu s Galeries Lafayette i drugim Quartiers (204 do 207) kao glavna područja za impresioniranje bogatih kupaca.
 • Alexanderplatz u Berlin/Mitte. Vrijedno je posjetiti obnovljenu robnu kuću Galeria Kaufhof. Za alternativne suvenire idite u ausberlin.

Glavno trgovačko područje za alternativnu, ali još uvijek bogatu publiku nalazi se sjeverno od Hackescher Markt u Berlin/Mitte, posebno oko Hackesche Höfe.

Za pristupačniju, ali još uvijek vrlo modernu kupovinu, tu su Prenzlauer Berg, Kreuzberg i Friedrichshain u Berlin/East Central s puno mladih dizajnera koji otvaraju trgovine, ali i puno trgovina ploča i dizajnerske trgovine. Stalne promjene otežavaju preporuku mjesta, ali područje oko stanice Eberswalder Straße u Prenzlauer Bergu, oko Bergmannstraße i Oranienstraße u Kreuzbergu i oko Boxhagener Platza u Friedrichshainu uvijek je odlično za kupovinu.

Za suvenire, pogledajte ispred Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche (Berlin/City West); ove trgovine prodaju gotovo iste stvari kao i druge, ali su jeftinije. Međutim, ne govore svi članovi osoblja engleski. Tamo također možete dobiti jeftinije razglednice.

Tržnice/pijace[edit | edit source]

Postoje četiri tržnice u kojima se prodaju svježi proizvodi i gotova hrana. Marheinecke Markthalle i Markthalle Neun nalaze se u Kreuzbergu (Berlin/East Central), Arminiusmarkthalle je u Moabitu (Berlin/City West), a Markthalle Tegel je u Tegelu (Berlin/Reinickendorf i Spandau).

U Berlinu možete pronaći desetke buvljaka s različitim temama (uglavnom vikendom), ali vrijedi odjava je velika na Straße des 17. Juni (između Ernst-Reuter-Hausa i S-Bahna: Tiergarten). Druga dva buvljaka nalaze se u Mauerparku u Prenzlauer Bergu (Berlin/East Central) i na Arkonaplatz (Berlin/Mitte), koji je blizu Mauerparka. Oba su nedjeljom, pa ih možete kombinirati.

Radno vrijeme[edit | edit source]

Radno vrijeme za kupnju je teoretski neograničeno radnim danima. Ipak, mnoge manje trgovine i dalje se zatvaraju u 20:00. Većina većih trgovina i gotovo svi trgovački centri otvoreni su do 21:00 ili 22:00 sata od četvrtka do subote.

Otvaranje nedjeljom i dalje je ograničeno na desetak vikenda godišnje, iako su neki supermarketi na željezničkim postajama (Hauptbahnhof, Bahnhof Zoologischer Garten (ispod mosta S-Bahn), Friedrichstraße, Innsbrucker Platz (U4 u podzemnoj željeznici) i Ostbahnhof) otvoreni nedjeljama.

Mnoge pekare i male trgovine hranom (zvane "Spätkauf" ili kolokvijalno "Späti") otvorene su kasno navečer/noću i nedjeljom u gentrificiranijim četvrtima (osobito Prenzlauer Berg, Kreuzberg i Friedrichshain). Trgovine unutar Hauptbahnhofa (glavnog kolodvora) imaju dugo radno vrijeme (obično do oko 22:00-23:00), također i nedjeljom.

Kreditne kartice[edit | edit source]

Iako prihvaćanje kreditnih kartica i debitnih kartica VISA/Mastercard postaje sve češće, mnoge trgovine još uvijek primaju samo gotovinu. Većina mjesta u turističkim zonama prihvaća kreditne kartice, no ipak je dobro unaprijed se raspitati namjeravate li nekome plaćati. Mnogi restorani zahtijevaju minimalni iznos čeka, ponekad veći od 30 €.

Njemačka koristi sustav chip-and-pin, tako da možete imati problema na mjestima kao što su nenadzirane benzinske postaje i automati za prodaju karata. Često će blagajnik moći provući magnetnu traku, ali nemojte se iznenaditi ako netko odbije vašu kreditnu karticu jer nema čip. Ako je moguće, obratite se izdavatelju kartice prije odlaska od kuće kako biste vidjeli može li zamijeniti vašu postojeću karticu onom koja ima čip.

Template:Wy/hbs/SeeDistricts

Ich bin ein Berliner

in some parts of Germany - but not Berlin, jelly doughnuts are known as Berliner, but in Berlin, they're called Pfannkuchen. This in turn means "pancake" almost everywhere else, so if you want a pancake in Berlin, you have to ask for Eierkuchen. Confused yet?

Lovers of street food rejoice! Berlin has an incredibly wide variety of different styles and tastes at very affordable prices (for European wallets, that is). You can find superb food in small stalls tucked away under the tracks of elevated U-Bahn stretches for well under five euros.

Berlin Currywurst

A staple in Berlin is currywurst for around €3 (April 2022). It's a bratwurst covered in ketchup and curry powder. You can find them all over Berlin by street vendors. It's a must try when in Berlin. Two renowned currywurst stands are "Konnopke's Imbiss" below Eberswalder Straße U-Bahn station on line 2 and "Curry 36" opposite the Mehringdamm U-Bahn station in Kreuzberg (only two stops south of Checkpoint Charlie). Both of these offer far friendlier service than many of Berlin's more upmarket eateries.

Another famous thing to eat in Berlin is döner for around €6 (April 2023), a flat bread filled with lamb or chicken meat and vegetables, available at many Turkish stands.

Berlin may seem like carnivore heaven, but vegetarians and vegans can eat quite well. Berliners are generally environmentally conscious, and that extends to their food; most of the inner neighbourhoods have a handful of good healthy vegetarian or vegan restaurants using local ingredients, though they tend to be more expensive than the ubiquitous kebab and sausage stands. If you're a vegetarian on a limited budget, many kebab restaurants have a good selection of roasted vegetables and salads, and you can usually get falafels (fried chickpea balls, suitable for vegans) and halloumi (a type of dense cheese) in place of meat.

Eating out in Berlin is incredibly inexpensive compared to any other Western European capital or other German cities. The city is multicultural and many cultures' cuisines are represented here somewhere, although they are often modified to suit German tastes.

All prices must include VAT by law. Only upmarket restaurants may ask for a further service surcharge. It is best to ask if credit cards are accepted before you sit down—it's not that common to accept credit cards and cash is preferred. Most likely to be accepted are Visa and MasterCard; all other cards will only be accepted in some upmarket restaurants. European debit cards are not always accepted because due to debit card fraud, some processing companies stopped intra-European cards from specific countries. This does not apply to debit cards that are from German banks. Better have cash or ask the restaurant staff.

Orientation[edit | edit source]

Restorani izmedju Nollendorf i Winterfeld trga u Schönebergu

One of the main tourist areas for eating out is Hackescher Markt/Oranienburger Straße. This area has dramatically changed during the years: once full of squats and not-entirely-legal bars and restaurants, it had some real character. It is rapidly being developed and corporatised, and even the most famous squat - the former Jewish-owned proto-shopping mall "Tacheles" - has had a bit of a facelift. There are still some gems in the side streets, though, The "Assel" (Woodlouse) on Oranienburger Straße, furnished with DDR-era furniture, is still relatively authentic and worth a visit, especially on a warm summer night. Oranienburger Straße is also an area where prostitutes line up at night, but don't be put off by this. The area is actually very safe since several administrative and religious buildings are located here.

For cheap and good food (especially from Turkey and the Middle East) you should try Kreuzberg and Neukölln with their abundance of Indian, pizza and Döner Kebap restaurants. Prices start from €2 for a kebab or Turkish pizza (different from the original Italian recipe and ingredients). If you are looking for a quick meal you could try getting off at Görlitzer Bahnhof or Schlesisches Tor on the U1 line - the area is filled with inexpensive, quality restaurants.

Kastanienallee is a good choice too - but again not what it used to be since the developers moved in (much less exploited than Hackescher Markt, though). It's a popular area with artists and students and has a certain Bohemian charm. Try Imbiss W, at the corner of Zionskirchstraße and Kastanienallee, where they serve superb Indian fusion food, mostly vegetarian, at the hands of artist-chef Gordon W. Further. Up the street is the Prater Garten, Berlin's oldest beer garden and an excellent place in the summer.

All restaurant information is in the corresponding borough articles of

 • Kreuzberg & Friedrichshain – Young and independent student area with a big Turkish community in Kreuzberg, slowly but surely gentrifying.
 • City West – Heart of West Berlin with good quality restaurants.
 • Mitte – Political and new centre of East Berlin with upmarket restaurants.
 • Schöneberg – City slickers and street cafe atmosphere.
 • Prenzlauer Berg – Buzzing Prenzlberg and its lively student scene.

Waiters and tipping[edit | edit source]

Except at very high-end restaurants, nobody will seat you. If you see an open table, just sit down. You may need to go get a menu yourself from another table or a pile near the cash register. If you sit outside, expect slightly slower service.

As in most European countries, you need to tell the waiter when you want to pay and leave. The waiter will come to you usually with a money purse, and the custom in Germany is to tell the waiter how much you're paying (including the tip) when you receive the bill — don't leave the money on the table. If there is confusion with the tip, remember to ask for your change, Wechselgeld (money back).

Add a 5-10% tip (or round up to the next Euro) to the bill if you are satisfied with the service. If you received shoddy service or are otherwise unsatisfied it is perfectly acceptable to not tip at all - waiters and waitresses have the same hourly minimum wage any other job has, so they don't depend on tips as the biggest part of their salary like in the US.

Breakfast[edit | edit source]

It is very common to go out for breakfast or brunch (long breakfast and lunch, all you can eat buffet, usually from 10:00-16:00, for €4-12 - sometimes including coffee, tea or juice). See the district pages of Berlin/City West#Breakfast and Berlin/East Central#Eat.

Pijte[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/SeeDistricts

Riječ upozorenja: čuveni berlinski laissez-faire stav možda je najočitiji u njegovom pristupu pušenju u zatvorenom prostoru. Iako je pušenje zabranjeno u svim barovima osim u najmanjim, trebali biste pretpostaviti da će svugdje gdje izađete, ako se ne poslužuje hrana, biti prilično zadimljeno. To je također slučaj u klubovima i velikim koncertnim prostorima. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, trebali biste biti spremni i ili promijeniti svoje planove ili ponijeti masku koja dobro pristaje. Ako niste sigurni, nazovite mjesto i pitajte.

Klubovi[edit | edit source]

Klupska scena u Berlinu jedna je od najvećih i najnaprednijih u Europi. Iako u gradu postoji oko 200 klubova, ponekad je teško pronaći pravi klub za vas jer su oni najbolji malo izvan utabanih staza, a većina izbacivača spriječit će veće turističke grupe. Ako želite ići u clubbing, gotovo uvijek ćete morati platiti ulaznicu. Dok se ulaz u klubove smatrao jeftinim dugi niz godina nakon pada Berlinskog zida u usporedbi s drugim njemačkim i europskim gradovima, naknada za pokriće iznosila je 20 eura i više u 2020-ima (obično nije uključeno piće).

Glavne klupske četvrti su na istoku: Mitte (oko Alexanderplatza i Köpenicker Straße), Friedrichshain ("techno strip" uz rijeku Spree) i Kreuzberg (oko Schlesisches Tor). U nekad legendarnom Prenzlauer Bergu gotovo svi klubovi nestali su zbog gentrifikacije od 2000-ih, dok još uvijek ima mnogo trendi barova i kafića. Nekoliko mainstream klubova također se nalazi u Charlottenburgu i na Potsdamer Platzu. Techno je još uvijek najveći zvuk u Berlinu, s puno progresivnih DJ-a i nastupa uživo. Ali ima i mnogo klubova koji sviraju ritam 60-ih, alternativni rock i naravno mainstream glazbu. Dani za klubove su četvrtak, petak i posebno subota, ali neki klubovi otvoreni su svaki dan u tjednu. Vikendom zabava u Berlinu počinje između 22:00 i ponoći i doseže vrhunac oko 02:00 ili 03:00 u mnogim klubovima. Berlin je poznat po dugim zabavama, neke traju do nedjelje navečer, a neke i do ponedjeljka navečer. Što se tiče elektroničke glazbe, najbolje zabave prije izlaska možete provjeriti kod Resident Advisora.

Bars[edit | edit source]

Berlinci - posebno mladi Berlinci - vole koktele. Ljudi se vole naći s prijateljima u koktel baru prije odlaska u klub. Prenzlauer Berg (oko U-Bahnhof Eberswalder Str., Helmholtzplatz, Oderberger Straße i Kastanienallee), Kreuzberg (Bergmannstraße, Oranienstraße i područje oko parka Görlitzer i U-Bahnhof Schlesisches Tor), Schöneberg (Goltzstraße, Nollendorfplatz, Motzstraße za homoseksualce) i Friedrichshain (Simon-Dach-Straße i oko Boxhagener Platza) glavna su područja.

Neki barovi naplaćuju mali povratni depozit za čaše - uz piće dobivate žeton da ga vratite (sa čašom) u bar.

U Warschauer Straße' (do koje možete doći putem S-Bahn i U-Bahn stanice Warschauer Straße) i točnije Simon-Dach-Straße i oko Boxhagener Platz možete pronaći veliki izbor barova. Uobičajeno je da se mještani sastaju u "Warschaueru" kako bi tamo otišli u bar. Također Ostkreuz ("Eastcross") i Frankfurter Allee dobro su poznate točke susreta. Osobito za posjet alternativnim ("underground-/left-szene") lokacijama u projektima kuća (takozvanim skvotovima), poput Supamolly u Jessnerstreet (Traveplatz), Scharni38 (Scharnweberstreet) i tako dalje, ili klubovi na R.A.W. kompleks u Revaler Straße.

Po cijelom gradu ima puno irskih barova', kao iu svim europskim gradovima. Ako volite gotove irske barove ili gledate nogomet na engleskom, nećete biti razočarani, ali u gradu s novim cool barovima koji se otvaraju gotovo svakodnevno i s velikim izborom među kojima možete birati, otkrit ćete da su ovi uglavnom služe irskim građevinskim radnicima i Nijemcima koje privlači irska glazba koja se u njima često pušta. Irski pub u Europa Centru na Tauentzienstraße je poznat. Smješten u podrumu nebodera, naići ćete na veliki irski pub i buntovnu publiku vikendom. Također tvrdi da ima najduži bar u cijelom Berlinu!

Nema baš ilegalnih barova kao što je bilo 1990-ih, ali barovi se otvaraju i zatvaraju brže nego što ih možete pratiti - pogledajte vodiče za barove i koktele u dvotjednim časopisima "Tip" ili "Zitty". Za preporučene barove, pogledajte stranice okruga.

Koncerti[edit | edit source]

U Berlinu se godišnje održi preko 1000 rock koncerata. Koncerte možete pronaći na velikim poznatim lokacijama, ali postoje i mnoga zanimljiva mala mjesta. Dobar pregled aktualnih koncerata možete pronaći na Koncertnoj stranici Ma BakerTemplate:Wy/ hbs/Mrtav link. Svaki dan se tamo ažuriraju i prikazuju koncerti.

Brauhäuser[edit | edit source]

Brauhaus (pivovara) kuha i prodaje vlastito pivo u sklopu objekta. Obično postoji prostor za javno promatranje na pivovari. Pokušajte Gaffel HausTemplate:Wy/hbs/Dead link, Brauhaus GeorgbraeuTemplate:Wy/hbs/Mrtva veza, Brauhaus MitteTemplate:Wy/hbs/Mrtva veza, Brauhaus Spandau i php?area=3 Brauhaus LemkeTemplate:Wy/hbs/Mrtva veza.

Kafei[edit | edit source]

Cafe Einstein jedan je poseban primjer domaćeg lanca kafea koji ima ljubazno osoblje, odličnu kavu i poštenu cijenu. Konkretno, Einstein na Unter den Lindenu je suprotan "junk coffee" opcijama koliko je to moguće.

Ako želite dobiti vodu iz slavine, tražite "Leitungswasser" (ako kažete samo "voda" (Wasser), dobit ćete mineralnu vodu.) To je uobičajeno ako pijete kavu. Ne bi vam trebali to naplatiti, ali trebali biste naručiti i drugo piće.

Pijenje na ulici[edit | edit source]

Kiosci (bez dozvole) mogu se naći po cijelom gradu i prodaju pivo u boci i druga pića. Kiosk će općenito imati otvarač za boce na pultu i dopušteno je piti alkohol na ulici. Na plastične i staklene boce naplaćuje se povratni depozit od 8 do 25 centi po kontejneru (Pfand).

Spavaj[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/SeeDistricts

Berlin još uvijek svjedoči procvatu izgradnje hotela i ureda od kraja Hladnog rata. Procvat dovodi do značajnog viška ponude hotela što rezultira relativno niskim cijenama čak i u kategoriji s 5 zvjezdica (izvansezonske cijene od 110 € po noćenju nisu neuobičajene). Osobito za kratki posjet, možda je najbolje ostati u mjestu Berlin-Mitte (oko Friedrichstraße), jer se tamo nalazi većina glavnih znamenitosti. Zbog svoje povijesti većina hotela u Berlinu još uvijek se nalazi u zapadnom dijelu grada (tj. Charlottenburg-Wilmersdorf), posebno blizu stanice Zoo. Alexanderplatz i Anhalter Bahnhof imaju skupove povoljnih hotela s 2-3 zvjezdice (tj. Ibis, Motel One). Naći ćete samo jeftine hotele (Motel One i Meininger) koji se nalaze izravno na novom glavnom željezničkom kolodvoru, ali neke velike građevine su u tijeku. Lanac jeftinih hotela (čudnog imena) 'Motel-One' upravlja raznim hotelima s 2 zvjezdice u središtu grada. Tu su i mnogi 'NH hoteli' s 3-4 zvjezdice koji nude dobru vrijednost. U Berlinu su prisutni svi veći hotelski lanci. Dobro je provjeriti je li hotel blizu javnog prijevoza (U-Bahn ili S-Bahn) kako biste izbjegli preduge šetnje.

Najjeftiniji su omladinski hosteli (nazivaju se Jugendherbergen, samo za članove) i hosteli (slični omladinskim hostelima, ali za sve, uglavnom ovdje odsjedaju backpackeri, obično u sobama od jednog do 32 kreveta). Također ćete pronaći ponude noćenja s doručkom (često privatne) i pansione (pansion, poznatiji i manji od hotela). Većina privatnih stanova na platformama poput AirBnB nudi se ilegalno u Berlinu i doprinosi tekućoj stambenoj krizi . Pokušajte odgovorno odabrati svoj smještaj!

Provjerite stranice okruga za pojedinačne popise smještaja. Popularne hotelske četvrti uključuju:

 • Mitte - uglavnom luksuzni hoteli u glavnim turističkim područjima i neki jeftini hoteli i hosteli na periferiji
 • Charlottenburg-Wilmersdorf - ovdje se može pronaći najveći broj hotela srednje i više klase, uglavnom grupiranih oko željezničke stanice Zoologischer Garten i Ku'damm
 • Prenzlauer Berg - ovdje ćete pronaći mnoge neovisne male hotele, hostele i pansione u opuštenoj atmosferi ove četvrti
 • Friedrichshain-Kreuzberg - središte alternativnog života u Berlinu nudi mnoge prigodne tematske mogućnosti smještaja, uglavnom hostele i pansione

Možete pronaći smještaj po razumnim cijenama u gotovo svim četvrtima Berlina, ali imajte na umu vrijeme koje može biti potrebno da stignete od tog mjesta do mjesta koje želite posjetiti, budući da je Berlin vrlo velik grad.

Povežite se[edit | edit source]

Po Berlinu možete pronaći internet kafiće. Malo istražite trgovine s telefonskim uslugama jer se većina fokusira na određenu regiju u svijetu. Mnogi barovi, restorani i kafići svojim gostima nude besplatan wi-fi. Metro (U-Bahn) stanice uglavnom imaju besplatan wi-fi: BVG Wi-Fi.

Mobilna mreža (4G/3G/GPRS/GSM) pokriva cijeli grad, iako ne rijetko slabijeg signala i propusnosti nego bi željeli.

Ako dolazite iz zemlje koja ne podržava GSM (npr. Sjedinjene Američke Države), provjerite je li vaš mobilni telefon kompatibilan s GSM-om. Američki operater Verizon, na primjer, oglašavat će telefone koji rade na GSM mrežama kao "svjetske uređaje". Općenito, međutim, svaki model iPhonea od iPhonea 6s nadalje podržavat će i CDMA i GSM i savršeno će raditi u Berlinu.

Besplatna bežična mreža pokriva dijelove Berlina, ali zahtijeva poseban softver na vašem računalu. Više informacija, uključujući karte Berlina s pokrivenošću, dostupno je http://berlin.freifunk.net/ .

Ostanite sigurni[edit | edit source]

Berlin bi mogao biti sigurno mjesto, ali je ogroman grad i kao takav ima neka ne baš dobro održavana područja. Ne vrijede nikakva posebna pravila osim za javni prijevoz i turistička područja gdje 'džepari predstavljaju problem. Pripazite na svoje torbe tijekom špica, na većim željezničkim postajama (pri čemu su središnje stanice, postaje Warschauer i Revaler noću notorno zatvorene).

Policija u Berlinu je kompetentna, nije korumpirana; stoga, ako ih pokušate podmititi, vjerojatno ćete provesti barem jednu noć iza rešetaka kako biste provjerili svoju prošlost. Općenito su od pomoći turistima. Većina policajaca govori engleski, pa im se nemojte ustručavati prići ako ste uplašeni ili izgubljeni. Policija je općenito opuštenija nego na konzervativnijim mjestima kao što je München i ne pridržava se nužno politike "nulte tolerancije" (ali čak i tada će vas otvoreno pušenje jointa pred policijom dovesti u nevolju čak i u Berlinu). Općenito, policija će se usredotočiti na kriminal i sigurnost u prometu, a ne na sitne prekršaje ili pijane turiste osim ako stvari ne izmaknu kontroli.

Nacionalni brojevi za hitne slučajeve su

Od 1980-ih na Praznik rada (1. svibnja) održavaju se lokalizirani neredi. Općenito se odvijaju u Kreuzbergu oko Oranienstraße/Mariannenplatz. Danas obično počinju noć prije 1. svibnja, posebno u Mauerparku (Prenzlauer Berg), na Boxhagener Platzu i u Rigaer Str. (Friedrichshain) i ponovno krenuti u večernjim satima 1. svibnja u Kreuzbergu i na spomenutim područjima. Nasilni neredi postali su prilično mali od 2005. godine zahvaljujući angažmanu građana koji Praznik rada slave lijepim "myfestom" u Kreuzbergu i dobro planiranim policijskim naporima. I dalje je bolje izostati iz ovih područja od 20:00 do izlaska sunca. Vozila ne bi trebala biti parkirana na tom području jer to često poluči štetu!

Rasno motivirano nasilje je rijetko, ali rizik je veći na periferiji istočnog Berlina. Preporuča se nebijelim turistima da budu pažljivi u područjima kao što su Lichtenberg, Hellersdorf, Marzahn, Treptow i Köpenick navečer/noću, osobito ako su sami.

U susjedstvu s rubnim četvrtima Neukölln i Kreuzberg (između Hermannplatza, Schönleinstraße do Kottbusser Tor) i Wedding (Moabit i Gesundbrunnen) rizik da postanete žrtva pljački i napada je veći. Turisti bi trebali posjećivati ova područja s određenim oprezom tijekom noći jer bi mješavina pijanih partijanera i siromašnih četvrti mogla dovesti do problema.

Nacionalni mediji i konzervativni političari vole napraviti veliku priču od određenih dobro poznatih žarišta trgovine drogom. Područja kao što je Görlitzer Park dobro su poznata po raznim nedopuštenim supstancama koje se nude, ali ako ne prodajete ili kupujete, to vas ne bi trebalo zaokupljati. Unatoč medijskim prikazima koji govore suprotno, policija često "radi" racije na tim mjestima i pokušava uhvatiti dilere droge, ali samo mali broj ih se obično uhvati jer su razvili određene mjere za izbjegavanje hvatanja. Organizirani kriminal postoji, ali općenito se pokušava usredotočiti na manje nasilne aktivnosti u Njemačkoj i rijetko cilja na strance.

Iako bezopasni, prosjaci su počeli prositi na lokalnim turističkim mjestima kao što su Pariser Platz pokraj Brandenburških vrata, Alexanderplatz i Museuminsel. Obično su to žene u pratnji svojih kćeri koje vas pitaju govorite li engleski i kažu da su iz novih zemalja EU-a i pokušavaju skupiti novac za let kući. Priča je lažna, stoga im nemojte davati novac, koji bi potaknuo daljnju eksploataciju žena i njihove djece. Imaju i novu taktiku gdje vam daju karticu na kojoj pričaju svoju "priču" i traže novac; pazite da vam djeca koju nose u naručju pretražuju po torbama dok čitate karticu. Najbolji način da to izbjegnete jest jednostavno ih ignorirati i ne odgovarati kada vas pitaju "Speak English?" Ako se bojite, nemojte se ustručavati kontaktirati policiju jer će vam pomoći.


Prostitucija[edit | edit source]

Prostitucija je legalan posao u Njemačka. Berlin nema veliku četvrt crvenih svjetiljki iako su izgrađeni neki veliki bordeli. Berlin nema zabranjenih područja za prostitutke (koje se na njemačkom nazivaju "Sperrbezirk") pa su "stanovi" ili bordeli rašireni po cijelom gradu. Oranienburger Straße u Mitteu je zloglasna po noćnim prostitutkama. Ove žene su turistička atrakcija, a dame se fokusiraju samo na turiste koji traže pretjerane cijene.

Blizina istočne Europe, olakšana vizna pravila i zajednica ilegalnih migranata povećavaju broj prostitutki. Oglasi su u tabloidima i na internetu. Trgovina ljudima i ilegalna imigracija su problem; stoga se provode policijske racije i zatvaraju ilegalne radnje. Bordeli i prostitutke moraju se registrirati kao i sve druge tvrtke ili će biti procesuirani za utaju poreza. Općenito, policajce ne zanimaju klijenti (pogotovo ako ostanete mirni i ne pokušavate se svađati), ali morate imati osobnu iskaznicu sa slikom (dobro je i fotokopiju putovnice). Inače biste mogli provesti noć u policijskoj postaji dok vam provjeravaju prošlost.

Ostanite zdravi[edit | edit source]

U Berlinu se nalazi Charité, možda jedna od najpoznatijih svjetskih bolnica, nekadašnje radno mjesto legendi medicine kao što su Robert Koch, Rudolf Virchow, Emil von Behring ili Emil Fischer i trenutno mjesto zaposlenja Christiana Drostena, svjetski poznatog stručnjaka za koronaviruse.

Biblioteka[edit | edit source]

Berlin ima velik broj javnih biblioteka po cijelom gradu. Jedna od najvećih je Amerika-Gedenkbibliothek (Američka memorijalna knjižnica) na trgu Blücherplatz 1.

Embassies[edit | edit source]

Za ići dalje[edit | edit source]

Neki ljudi iz Berlina bi vas možda pitali zašto biste ikada željeli otići, ali postoji nekoliko lijepih mjesta u neposrednoj blizini — neka su čak nadomak berlinske S-Bahn mreže. Izvan uskog kruga predgrađa (u usporedbi s većinom drugih europskih metropola), Brandenburg je većinom ruralni, tako da će vas kratka vožnja dovesti ravno u slikovitu prirodu. Berlinci ovo područje zovu "JWD" (izgovara se "yott vay day"), skraćeno od "janz weit draußen", što znači "u pozadini onoga". Brandenburg i Berlin surađuju u mnogim aspektima regionalnog planiranja, a granicu između njih nije uvijek lako uočiti. Dio te suradnje je plan da se (u teoriji) usmjeri razvoj uz "zvjezdastu" mrežu željezničkih linija koje idu prema Berlinu.

Autocesta Raststätte Grunewald na stanici gradske željeznice Nikolassee dobro je mjesto za stopiranje ako idete prema jugu ili zapadu.

 • Potsdam (35 km) — glavni grad okolne savezne države Brandenburg, nedaleko jugozapadno od Berlina, i predstavlja savršen jednodnevni izlet. Posebice vrijedi posjetiti park Sanssouci, mjesto svjetske baštine sa svojim velikim slavnim palačama. Do tamo možete doći S-Bahnom S7 ili Regional-Expressom RE1 do stanice Potsdam Hauptbahnhof ili Park Sanssouci (cijena karte C). Od Berlin Hauptbahnhofa ili Friedrichstraße potrebno je oko pola sata.
 • Oranienburg (35 km) — mirno predgrađe u kojem se nalaze ostaci KZ Sachsenhausen, jednog od rijetkih sačuvanih nacističkih koncentracijskih logora na njemačkom tlu. Tu je i mala palača u središtu Oranienburga. Pola sata RE vlakom.
 • Spreewald (c. 85 km) — zaštićeni rezervat biosfere UNESCO-a. Uključuje niska područja u kojima rijeka Spree vijuga u tisućama malih vodenih tokova kroz livade i šume. To je prekrasan, jedinstven krajolik oko jedan sat južno od Berlina i vrijedan jednodnevnog izleta ili vikend izleta kako biste se opustili od užurbanog gradskog života.
 • Frankfurt an der Oder (100 km) — nadomak je na poljskoj granici, s mnogo međunarodnih studenata. Nešto više od sat vremena vožnje RE vlakom (na pola sata).
 • Lutherstadt Wittenberg (110 km) — oko 40 minuta jugoistočno od Berlina ICE-om. Schlosskirche je bila crkva u kojoj je Martin Luther pribio svoje teze na crkvena vrata, čime je započela Protestantska reformacija. Preko puta je centar za posjetitelje s izvrsnim informacijama. Sjajan grad za razgledavanje koji se lako može istražiti pješice.
 • Područje jezera Müritz (Mecklenburgische Seenplatte; c. 145 km) — nacionalni park na sjeveru s nekoliko stotina jezera. Savršeno za kampiranje i vožnju kanuom u blizini prirode.
 • Leipzig (190 km) — Najživlji i najbrže rastući grad Istočne Njemačke, poznat po svojoj kreativnoj kulturnoj sceni, koji se ponekad pretenciozno naziva "Novi Berlin", ali još uvijek puno manji i opušteniji od glavnog grada; 1:15 sati vlakom prema jugu.
 • Dresden (190 km) — bivša kraljevska prijestolnica Saske sa svojim baroknim palačama, crkvama i dragocjenim umjetničkim blagom; dva sata vlakom ili automobilom prema jugu. Velika konkurencija na liniji Dresden-Berlin znači da autobusnu kartu (2,5 do 3 sata) možete nekad kupiti za samo pet eura.
 • Prekrasna 'Baltička obala (npr. Usedom, Stralsund i Rügen ) dovoljno je blizu za jednodnevni ili vikend izlet automobilom (2,5 do 3 sata) ili vlakom (skoro tri sata do Stralsunda; 3–3:45 h do Usedoma).
 • Hamburg (290 km) — drugi po veličini grad u Njemačkoj, udaljen je manje od 2 sata vožnje ICE-om; IRE traje malo duže (3 sata), ali posebnu ponudu od 19,90 € u jednom smjeru (dostupnu u svakom trenutku) teško je nadmašiti i još uvijek je brža od autobusa.
 • 'Lužičko jezero' i Srednjenjemačko jezero' otprilike onoliko daleko na jugu koliko je Baltik na sjeveru - nekadašnje jame lignita pretvorene su u umjetna jezera

poljska granica je samo nekih 90 km istočno od Berlina, stoga bi moglo biti zanimljivo otići na izlet:

 • Szczecin (Stettin; 150 km) — oko dva i pol sata vožnje vlakom.
 • Poznań (Posen; 270 km) — tri sata vlakom.

Zrakom[edit | edit source]

Berlin ima ultra jeftine letove u mnogim europskim zemljama, u Maroko, Gruzija i Izrael. (ažurirano travanj 2022.) Sezonski RyanAir leti i za Podgoricu, Zadar, Dubrovnik, Banja Luku (?). (2023)

Template:Wy/hbs/Routebox

Template:Wy/hbs/Related

Template:Wy/hbs/IsPartOf Template:Wy/hbs/Guidecity