Jump to content

Wy/hbs/Šangaj

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Šangaj

Šangaj (kineski: 上海) je veliki kineski grad na estuariju reke Jangce u Istočno kinesko more. Grad sa okolicom je ekonomski centar zemlje dok je urbana celina sa svojih 24,89 miliona stanovnika 2021. godina činila najveću urbanu regiju Kine. 39,30 miliona stanovnika živi u metropolitanskom području grada. Šangaj je u prošlosti bio najveći i najprosperitetniji grad Dalekog istoka čija je slava dosegla svoj prvi vrhunac u 1930-im godinama. Od početka XXI veka grad je ponovo postao atraktivan turistima iz celoga sveta.

Dolazak u grad

[edit | edit source]

Avionski transport

[edit | edit source]
Aerodrom Hongqiao
Voz na prilazu aerodromu Pudong.

Šangaj ima dva glavna aerodroma od kojih je Pudong glavni aerodrom za međunarodne letove, a Hongqiao za domaće što putnici trebaju da imaju na umu prilikom organizovanja putovanja. Transfer između dva aerodroma taksijem traje oko sat vremena, a na liniji voze direktni autobusi.

Između dva aerodroma možete da putujete i podzemnom železnicom za oko dva sata. Oba aerodroma su na liniji 2 koja je i glavna linija na ruti istok-zapad i koja prolazi kroz centar Šangaja. Putnici sa manje prtljage i nekoliko sati u tranzitu između letova tako mogu posetiti centralni deo grada čak i ako u Šangaju ne ostaju duže vreme.

Oba aerodroma pružaju i direktne autobusne linije do većih obližnjih gradova kao što su Hangzhou, Suzhou i Nanjing, iako bi novi brzi vozovi mogli da budu ugodniji izbor putovanja, posebno sa aerodroma Hongqiao blizu kojega se nalazi istoimena železnička stanica Hongqiao (udaljena jednu stanicu podzemne železnice).

Avionske karte za domaće letove u Kini najbolje je rezervisati unapred u jednoj od brojnih turističkih agencija ili online, ali mogu da se kupe i na aerodromu na sami dan polaska. Cene karata su jeftine nego u zapadnim zemljama, ali variraju ovisno o godišnjem dobu i u proseku mogu da budu od ¥400-1200 za letove između Pekinga i Šangaja. Niskotarifna aviokompanija Spring Airlines sa bazom van Šangaja nudi rute do većine glavnih kineskih turističkih odredišta i često nudi velike popuste za karte rezervisane putem svoje službene web stranice.

Prevoz u gradu

[edit | edit source]

Ako nameravate u Šangaju da ostanete više od nekoliko dana tada svakako trebate u obzir da uzmete kupovinu Shanghai Jiaotong Card-a (上海公共交通卡). Na karticu možete da pohranite novčani iznos i da ga koristite u autobusima, metrou, Maglevu, pa čak i taksijima, štedeći vreme i izbegavajući potrebu za usitnjavanjem novca. Kartica može da se kupi na bilo kojoj stanici podzemne železnice kao i u nekim prodavnicama.

Galerija

[edit | edit source]

Kupovina

[edit | edit source]

Kuda dalje

[edit | edit source]