Wy/da/Thailand

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > Thailand
LAND: Thailand
{{{Billede}}}
Flag
Placering
Fakta
HovedstadBangkok
RegeringKonstitutionelt monarki
ValutaBaht (THB)
Arealtotal: 514 000km2 km2
vand: 2,230 km2
Befolkning65,905,410(juli 2009) indb.
SprogThai
ReligionBuddhisme
Landenummer+66
Internetdomæne.th
TidszoneUTC +7

Thailand er et land i Sydøstasien. Landet grænser op til Myanmar i vest, Laos i nordøst, Cambodja i sydøst og Malaysia i syd. Landet har kyst mod Andamanerhavet og Thailandbugten.

Thailand er et meget populært mål for turister fra hele verden, da det har meget at tilbyde i form af strande, smukke omgivelser, shopping, kultur og mad.


Fakta om Thailand[edit | edit source]

Historie[edit | edit source]

Thaierne er stolte over deres historie, ikke mindst over at deres land aldrig er blevet koloniseret. Thaierne er oprindeligt indvandret fra det sydslige Kina. I midten af 1200-tallet lagdes grunden til det thailandske tige, da to lokale høvdinger blev enige om at gøre Sukothai til hovedstad. 1368 skabtes Ayutthaya som, efter at være vokset sammen med Sukothai, blev midtpunkt i det nye rige. I de følgende århundreder var Burma arvefjenden, og i 1767 erobrede og plyndrede burmesiske styrker Ayutthaya. Thaierne rejste sig og uddrev indtrængerne, og i de efterfølgende år blev også det hidtil selvstændige Nordthailand gjort til en del af riget.

Man regner som regel Thailands moderne tid fra år 1782, hvor Bangkok blev ny hovedstad efter ordre fra den nye konge Chakri, hvis efterkommere stadig regerer. I 1932 gennemførtes en ublodig revolution som indførte konstitutionelt monarki og i 1949 ændrede landet navn fra Siam til Thailand.

Ved et militærkup i 2006 blev forfatningen ophævet og en junta overtog magten. Kong Bhumibol Adulyadej er stadig statsleder. Kuppet var ublodigt, men det er fortsat usikkert, hvordan det thailandske demokrati vil udvikle sig.

Lokalbefolkningen[edit | edit source]

Cirka 80 procent av Thailands befolkning är etniska thailändare. Den största minoritetsgruppen är kineser, och det finns också grupper av bland annat malajer, khmerer, burmeser och indier. Dessutom finns det stamfolk i landets norra delar. De största stammarna är Karen, Hmong, Yao, Akha, Lisu och Lahu.

Det finns goda skäl till att Thailand kallas "leendenas land". Thailändare är ett fantastiskt vänligt folk och detta bidrar starkt till Thailands popularitet bland turister. Uttrycket mai pen rai, "det spelar ingen roll", används flitigt.

Klimat[edit | edit source]

Thailands klimat är tropiskt, med höga temperaturer och hög luftfuktighet året om. Bangkok är världens varmaste huvudstad. Landets nordliga delar har något svalare temperatur, främst uppe i bergen.

Norra Thailand, t.ex. Wy/da/Chiang Mai, har tre årstider:

 • värmeperioden mellan mars och juni. Medeltemperatur 21-34 grader, genomsnittlig nederbörd 69 mm.
 • regnperioden mellan juli och september. Medeltemperatur 23-31 grader, genomsnittlig nederbörd 218 mm.
 • svala perioden mellan oktober och februari. Medeltemperatur 21-34 grader, genomsnittlig nederbörd 30 mm.

Bästa tid för besök: oktober-februari, då temperaturerna är lägre och det inte regnar mycket. Varma kläder kan behövas på kvällarna.

Mellersta Thailand, t.ex. Wy/da/Bangkok, har tre årstider:

 • värmeperioden mellan mars och juni. Medeltemperatur 25-34 grader, genomsnittlig nederbörd 97 mm.
 • regnperioden mellan juli och september. Medeltemperatur 24-32 grader, genomsnittlig nederbörd 101 mm.
 • svala perioden mellan oktober och februari. Medeltemperatur 21-32 grader, genomsnittlig nederbörd 25 mm.

Bästa tid för besök: november-maj, då temperaturerna är måttliga och luftfuktigheten relativt låg.

Södra Thailands västkust, t.ex. Wy/da/Phuket, har två årstider:

 • värmeperioden mellan november och maj. Medeltemperatur 25-31 grader, genomsnittlig nederbörd 125 mm.
 • regnperioden mellan juni och oktober. Medeltemperatur 26-30 grader, genomsnittlig nederbörd 315 mm.

Bästa tid för besök: november-maj, då vindarna skänker lite svalka. November till januari brukar medföra relativt mycket regn för perioden, medan april och maj har höga temperaturer.

Södra Thailands ostkust, t.ex. Wy/da/Ko Samui, har två årstider:

 • värmeperioden mellan januari och april. Medeltemperatur 21-32 grader, genomsnittlig nederbörd 40 mm.
 • regnperioden mellan maj och december. Medeltemperatur 24-31 grader, genomsnittlig nederbörd 200 mm.

Bästa tid för besök: januari-april, då regnet håller sig borta. Oktober-november brukar medföra långvariga regnväder.

Högtider[edit | edit source]

 • Songkran, firandet av det buddhistiska nyåret, är mycket roligt om man inte har något emot att bli blöt. Det överlägset mest kända inslaget i firandet är nämligen det enorma vattenkrig som bryter ut över hela landet! Såväl thailändare som turister deltar med liv och lust i galenskaperna, och "det är iskallt" är det främsta försäljningsargumentet från försäljare som vill att man ska köpa just deras vatten. Festivalen pågår under tre dagar i april, officiellt mellan den 13:e och den 15:e, men det skadar inte att dubbelkolla eftersom datumen kan variera på olika platser. Kriget är som mest intensivt i Wy/da/Chiang Mai, runt Wy/da/Khao San Road i Wy/da/Bangkok och på turistorter. Passa på att räkna ut vilket år det är enligt buddhistisk tideräkning genom att lägga 543 till det "vanliga" årtalet. Egentligen symboliserar vattnet en reningsprocess där gamla synder tvättas bort inför det nya året. En stillsam och vacker ceremoni pågår exempelvis tidigt på morgonen den 13:e april på Sanam Luang, det stora ovala gräsfältet framför kungliga palatset i Bangkok. Tusentals finklädda thailändare samlas och öser vatten på en stor Buddhastaty och skänker mat till munkarna. Ta med en matpåse att ge bort och gå dit för en upplevelse som de allra flesta turister missar.
 • Andra högtider och festivaler, det finns många högtider och festivaler i Thailand. Många av dessa firas över hela landet, andra bara lokalt i vissa provinser. En del infaller också på olika datum från år till år. De som infaller på samma datum samma år är bland annat Songkran, kinesiska nyåret, konungens födelsedag, drottningens födelsedag, kronprinsessans födelsedag och vissa buddhistiska helgdagar med flera.

Planering innan resan[edit | edit source]

Att ta med sig till Thailand[edit | edit source]

Det räcker med en minimal packning kläder, inte bara för att Thailands klimat är tropiskt utan också för att man sannolikt kommer att köpa en hel del kläder på plats. I turistområdena finns det mesta att köpa men det är skönt att ha med sig en del grundutrustning hemifrån för att slippa ägna tid åt att leta efter småsaker. En enkel utrustningslista kan innefatta:

 • mediciner som värktabletter, medel mot åksjuka och mot turistdiarré
 • pappersnäsdukar att använda som toalettpapper i nödfall
 • uppblåsbar nackkudde, öronproppar och ögonbindel som sovhjälp
 • solskyddskräm
 • myggmedel
 • ficklampa
 • kopior på passet
 • ett reselakan i siden eller ett vanligt påslakan om man tänker bo på billiga hotell. Sovsäck är för varmt.
 • ryggsäck
 • Visakort
 • kamera

Att ta med sig från Thailand[edit | edit source]

Priserna i Thailand är mycket låga jämfört med Danmark och de flesta Thailandsresenärer kommer hem med massor av fynd från varuhus och försäljare. Bland annat kläder, väskor och skor är populära att köpa hem. Fejkade märkesvaror är storsäljare, liksom piratkopierade datorprogram och filmer som kostar cirka 20 kronor per styck. Notera dock att piratfynd kan fastna i tullen, åtminstone om man försöker ta hem större mängder. Det är lämpligt att förlägga shoppingdagar i Bangkok till sist på Thailandsresan, så att man slipper släpa på inköpen under hela resan. Bangkok har det överlägset största utbudet. Inte minst utmärker sig köpcentra som Pantip Plaza, med teknikprylar som inriktning, och MBK, där det mesta finns att köpa. Något man bör tänka på är att man måste ha utförelsetillstånd för att ta med sig Buddha-figurer ut ur landet.

Regioner[edit | edit source]

Karta över Thailand

Thailand brukar liknas vid ett elefanthuvud med stora öron och lång snabel. Landet är indelat i 76 provinser, dessutom finns det ett antal mer eller mindre officiella indelningar i större regioner. En överskådlig modell är att dela in landet enligt följande:

Städer[edit | edit source]

Öar och stränder[edit | edit source]

Att ta sig till Thailand[edit | edit source]


Med flyg

Wy/da/Bangkok är en av Asiens största knutpunkter för flygtrafik. Bangkoks nya flygplats Suvarnabhumi (Det gyllene landet) är planerad för 45 miljoner passagerare per år i första skedet. Direktflyg, både reguljärt och charter, går bland annat från Wy/da/Stockholm, Wy/da/Umeå och Wy/da/Köpenhamn.

Internationellt flyg går också till Wy/da/Phuket, Wy/da/Krabi, Wy/da/Chiang Mai, Wy/da/Hat Yai och Wy/da/Ko Samui.


Med bussMed tågMed båtMed bilMed cykel


Förflyttning i Thailand[edit | edit source]Med flyg

Det finns ett fåtal lågprisflygbolag som flyger inrikes i Thailand för en relativt billig slant och är ett utmärkt alternativ till att spendera mellan 6-10 timmar på en buss. Dessa är Nokair [1], 12Go [2], Thai Air Asia [3].

Prisexempel Nokair: Bangkok - Chiang Mai TOR 1 juni - 1 augusti 2009 för 684 Baht, exklusive skatter och avgifter. Detta motsvarar 154 SEK (200090531).


Med buss

Buss är ett rekommenderat och uppskattat transportmedel, främst bland dem som reser med mindre budget. Bussarna utgår från Bangkok till i princip överallt och tillbaka. Både turistbussar och lokaltrafik finns tillgängligt. En bussbiljett kostar i normala fall mellan 250 och 600 baht (ca 55-130 SEK) beroende på destination och de går dessutom ofta.


Med tåg

Länk till Thailands motsvarighet till vårt svenska SJ är State Railway of Thailand [4]. Det är mycket prisvärt att åka tåg, men det finns inte tåg till alla destinationer och ofta får man komplettera med buss. Det gäller också att ha beställt plats i mycket god tid för att vara säker på att få biljetter, åtminstone på de mer trafikerade sträckorna. Fyra stora huvudlinjer finns, Northern Line, Northeastern Line, Eastern Line och Southern Line.


Med bil

Hyrbilar finns att få för billig peng i Thailand men rekommenderas inte. Dels på grund av att trafiken är helt annorlunda än i Danmark, men framförallt då bil med tillhörande chaufför är ett relativt billigt alternativ. Det sistnämnda är även ett bra sätt att slippa de juridiska påföljder en eventuell olycka skulle kunna medföra. Som turist är det nämligen du som är upphovet till olyckan i majoriteten av fallen. Även om du blir påkörd bakifrån. Detta på grund av att thailändsk policy ungefär motsvarar "olyckan skulle inte skett om du inte var där".


Med taxi

Taxipriserna varierar. Priset kan också vara olika om man åker långa sträckor, 100 km eller mer. Överlag skall man välja en taxi med taxameter, dessa finns på flygplatserna och i stort antal inne i Bangkok. De är oftast två- eller enfärgade. De tvåfärgade tillhör en beställningscentral och enfärgade är "friåkare".

I Bangkok kostar de första två km 35 bath (2008). Sedan kostar varje km ca 10 bath. En tur mellan nya flygplatsen och city kostar mellan 180 - 225 bath beroende på var i city och om det är mycket trafik. Lägg dock märke till att man måste betala extra flygplatsavgift på 50 bath och motorvägsavgift på ca 100 bath. Om man åker långt, kostar en resa om 10 mil cirka 1200 bath, men man måste förhandla. En resa mellan Pattaya och Bangkok kostar endast 800 bath då många taxi måste gå tomma hem efter en körning från flygplatsen eller Bangkok city.


Med cykelMed liftning


Betalning[edit | edit source]

Thailands valuta heter Baht (THB). En baht är ungefär 20 öre. Att pruta hör till kutymen i Thailand, speciellt gäller det på marknader.


Gångbara valutorResecheckarBetalkort

I Bangkok används och accepteras Visa/Mastercard/Diners/Maestro/Visa Electron/Amex relativt utspritt.

Ska man ut och luffa eller resa utanför Bangkok bör man ha med sig gott med kontanter (dock rekommenderas inte summor över 30 000 Baht, om man inte måste). Det finns ofta bankomater, speciellt i de stora turistparadisen. Resecheckar kan även vara ett alternativ för den som vill ha med sig nödkontanter eller som vill lämna betalkortet hemma.


Bankomater

Det finns gott om uttagsautomater i Thailand, och på många ställen går det också att betala direkt med kreditkort. Var dock medveten om risken för skimning, alltså att magnetremsan och koderna på kortet kopieras. Håll kortet under uppsikt och använd det helst bara i uttagsautomater för att undvika obehagliga överraskningar.

Boende[edit | edit source]

Mat och dryck[edit | edit source]

Att se[edit | edit source]

Wat Pra Sing, Chiang Mai
 • Tempel i Thailand är praktfulla byggnadsverk som är ett absolut måste för varje besökare. Att översätta det thailändska ordet wat med "tempel" är egentligen inte helt korrekt eftersom det antyder att det rör sig om en enda byggnad. Ett wat består av flera byggnader. Viktigast är bot som är den mest heliga delen, ofta bara öppen för munkar. Vidare finns viharn, en ceremonihall som liknar bot, men som vanligtvis är öppen för alla. Båda dessa byggnader innehåller flera Buddhabilder. Tempelområdet domineras av en chedi (även kallad stupa eller pagod), byggd kring reliker från Buddha eller någon religiös ledare. Den påminner om ett spetsigt torn med kupolformad bas. Se Respektera för information om hur man bör bete sig när man besöker ett wat.

Att göra[edit | edit source]

 • Dykning är stort i Thailand, inte oväntat i ett land där både vattnen och landskapen under ytan håller absolut världsklass. För nybörjare finns möjligheten att ta certifikat. Det går att ta certifikat i båda de största organisationerna PADI och NAUI. Räkna med ungefär 2000-2500 kronor för en nybörjarkurs.
 • Snorkling är ett enklare och billigare alternativ som kan ge lika fascinerande upplevelser som att dyka. Snorkel och simfenor finns att hyra på de flesta stränder, och det finns även organiserade snorkelturer med båt, exempelvis från Wy/da/Khao Lak till nationalparken Similanöarna.
 • <do name="Kon-Tiki Krabi Diving & Snorkeling Center" address="161/1 Moo 2 Tambon Ao Nang, Amphur, Muang Krabi 81000" phone="+66 (0)75 637 826" email="info@kontiki-krabi.com" skype="kontikikrabi" long="></do>Kon-Tiki Diving & Snorkeling Center
 • <do name="Geo Expedition Similan Dive Center" address="13/61 Moo 7 Khao Lak, Khuk Kak, Takuapa, Phang Nga" phone="+66 76 485 792" email="info@geo-expedition.com" long="></do>similandivecenter

I södra Thailand finns bra snorkling och runt nationalparken Koh Nang Yuan, utanför ön Koh Tao, är vattnet kristallklart och fiskarna många.

 • Klättring är störst vid Rai Leh i Wy/da/Krabi där kalkstensklipporna är perfekta för ändamålet. Det finns över 550 klätterleder på ett 40-tal klippor, och väggarnas höjder varierar mellan 8 och 120 meter. Det finns många klätterbutiker i området, och en tredagarskurs inklusive utrustning kostar cirka 1000 kronor.

Arbete[edit | edit source]

Det är svårt att få jobb i Thailand om man inte är thailändare. Huvudregeln är att ett jobb inte ska gå till en utlänning om det finns en thailändare som kan sköta det. Många arbeten, till exempel guidejobb, är helt vikta för thailändska medborgare. Dykinstruktör är ett av få arbeten som står till buds, men lönerna är låga. Att jobba som engelsklärare är vanligt bland utlänningar, men som svensk har man tuff konkurrens från alla nationaliteter som har engelska som modersmål.

För att få arbetstillstånd i Thailand krävs ett speciellt visum, och det måste sökas på en ambassad utanför Thailand. Har man bara turistvisum är det förbjudet att arbeta i Thailand och svartjobb är inte en god idé. Polisen gör regelmässigt razzior mot utlänningar som jobbar svart, och åker man fast riskerar man att bli deporterad.

Ett av de mest intressanta sätten att uppleva ett land och som blivit mycket populärt under de senaste åren, är att resa som volontär. En volontärresa innebär att man kommer i kontakt med landet och kulturen, samtidigt som man bidrar till utvecklingen av det land man besöker. Det finns ett stort utbud av organisationer som arrangerar volontärresor, och man bör vara noggrann vid val av organisation.

Kommunikation[edit | edit source]


Säkerhet[edit | edit source]

Brottslighet[edit | edit source]

Thailand är ett relativt säkert land för turister, vilket bidrar till dess popularitet som turistmål. Rån är sällsynta men man skall se upp för ficktjuvar.

Turistpolisen nås på telefonnummer 1155. Det är en fristående polisenhet där alla talar engelska, och den anses ha mindre problem med korruption än den vanliga thailändska polisen. Bl.a. Danmark har frivilliga turistpoliser i Chiang Mai

Lurendrejare[edit | edit source]

Det finns många turister att lura i Thailand, och många som vill lura dem. Det kan röra sig om simpla saker som överpriser på varor och taxiresor, eller om avancerade bluffar som kan kosta tusentals kronor om man inte är försiktig.

 • Ädelstenar bör man undvika att köpa i Thailand om man inte är expert på ämnet. Alldeles för många har kommit hem och fått veta att den skimrande stenen inte alls var särskilt ädel.
 • Extremt billiga tuk-tukresor är sällan de fynd de först framstod som. Villkoret för att man ska få åka till kungapalatset för en spottstyver är nämligen att man först ska besöka en rad skräddare och juvelförsäljare som betalar provision till tuk-tukföraren. Om reskassan är extremt skral kan man dock utnyttja läget; det går att få en heldags gratis tuk-tuksightseeing i Bangkok om man bara orkar att artigt tacka nej till alla försäljare på vägen.
 • Se upp för unga män som apropå ingenting kommer fram och är överdrivet trevliga och intresserade av att pratas vid. Tids nog kryper orsaken till trevligheten fram - det kan vara att han vill locka med ett bordellbesök, eller att han vill "bjuda hem till sig", där kortleken snart plockas fram i syfte att skinna den lättlurade turisten på pengar.
 • Var mycket skeptisk mot turistenkäter, i synnerhet i Bangkok. Timeshareförsäljare använder falska enkäter som medel för att få reda på turisters kontaktuppgifter, och sedan övertala dem att köpa dyra medlemskap i "semesterklubbar".

Prostitution[edit | edit source]

Det är formellt sett olagligt med prostitution i Thailand, men det står snart klart för alla besökare att det är en lag som få eller ingen bryr sig om. Trots att en stor majoritet av de prostituerade i Thailand vänder sig till thailändska män, omsätter sexindustrin för utlänningar mångmiljardbelopp.

 • HIV är betydligt vanligare i Sydostasien än i Danmark, och även om inte Thailand är värst i regionen så är uppskattningsvis 580.000 thailändare, ca 1 procent av befolkningen, HIV-smittade [5]. En massiv kampanj för säkert sex har bidragit till att göra thailändska prostituerade och kunder medvetna om riskerna med oskyddat sex och ökat kondomanvändandet kraftigt.
 • Minderåriga prostituerade förekommer, men det är strängt förbjudet att köpa sex av någon under 18 år. Straffen är hårda.

Se även[edit | edit source]

Droger[edit | edit source]

Det thailändska rättsväsendet ser mycket strängt på drogrelaterad brottslighet. Polisen slår ofta till mot platser där droger brukar förekomma, som nattklubbar i Bangkok och under Full Moon Party på Wy/da/Ko Pha-Ngan. Utländska medborgare ska inte förvänta sig några silkesvantar. En utlänning som grips med en mindre mängd cannabis kan möjligen klara sig undan med dryga böter, men grövre brott resulterar så gott som alltid i fängelsestraff, ofta långa sådana. Ett femtontal svenskar sitter i Thailands mycket hårda fängelser, de flesta av dem för narkotikabrott.

Respekt[edit | edit source]

 • Kongen af Thailand, Bhumibol Adulyadej, har en særdeles stærk stilling i befolkningen og mange thailændere vil direkta adspurgt erklære at de er villige til at dø for kongen. Vær forsigtig med respektløse udtalelser om kongehuset, selv hvis det bare er for sjov. Også kongens billede skal håndteres med respekt - det gælder også pengesedler, da de har kongens portræt.
 • Buddhismen er den dominerende religion i Thailand og tages meget alvorligt. Det er tradition at unge thailandske mænd er buddhistmunke i en periode. Munkene, som let kendes på deres orange klædedragter, vises stor respekt og har blandt andet reserverede siddepladser i en del af den kollektive trafik. Munkene har afgivet løfte om absolut cølibat, så ingen kvinder, end ikke deres egne mødre, må berøre dem. Når man besøger et buddhisttempel bør man bære lange benklæder, tage skoene af og undgå at træde på dørtærskelen, da det kan vække ånderne. Der er ingen regel mod at fotografere Buddhastatuer, men det betragtes som uhøfligt at posere ved siden af (eller klatre på) en statue - respektfuld adfærd kræver at alle er vendt mod Buddhaen.
 • Fødderne betragtes som den mest snavsede legemsdel. Man bør ikke sidde, så ens fodsåler peger mod en thailænder, og man bør indgå at træde hen over en person, der sidder med strakte ben. Man skal heller ikke klappe en thailænder på hovedet, da det betragtes som meget uhøfligt.

Problemløsere[edit | edit source]


I Danmark
 • Thailands ambassade i København [6]
 • Thailands generalkonsulat i Hvide Sande [7]


I Thailand
 • Danmarks ambassade i Bangkok [8]
 • Danmarks konsulat i Pattaya [9]
 • Danmarks konsulat i Phuket [10]

Øvrigt[edit | edit source]


Gå ikke glip af


Commons:Category:Thailand Wikipedia:da:Thailand