Wy/da/Rügen

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > Rügen
Mecklenburg-Vorpommern, med Rügen markeret
Satellitbillede af Rügen

Rügen eller Rygen er Tysklands største ø og ligger i Wy/da/Østersøen ud for Wy/da/Stralsund. Den hører under delstaten Wy/da/Mecklenburg-Vorpommern.

Den 926 km² store ø er forbundet med fastlandet med Strelasundforbindelsen. I august 2004 indledtes bygning af en ny højbro som skulle sikre bedre forhold for den kørende trafik til og fra øen. Broen blev officielt indviet den 20. oktober 2007 af forbundskansleren. Broen er sammenlagt over 4 kilometer lang og var ved sin indvielse Tysklands længste. Broens pylon er ligeledes det højeste bygningsværk i Stralsund.

Havet deler øen i en mængde bugte og vige. Mod nord findes store kridtklinter, som i høj grad minder om Wy/da/Møn. Mod vest ligger et lavtvandområde som skaber forbindelse til den mindre ø Wy/da/Hiddensee.

Rügen var i middelalderen et af hjemstederne for venderne, som ofte plyndrede de danske kyster, indtil danskerne med Valdemar 1. den Store og biskop Absalon i spidsen i 1169 erobrede borgen Wy/da/Arkona og styrtede deres gud Svantevit.

Øen har tidligere været både under dansk og svensk styre.

Øen har i sommerperioderne de senere år haft færgeforbindelse med Wy/da/Bornholmstrafikken til Wy/da/Bornholm.

Wy/da/Prora – kolossen på Rügen – var et gigantisk feriekompleks der i 1938 af nazisterne blev påbegyndt på nordsiden af øen.

Eksterne henvisninger[edit | edit source]