Wy/da/London

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > London
London

London er Storbritanniens hovedstad og et af verdens mest populære rejsemål.

Planlægning inden afrejse[edit | edit source]


At medbringe til London[edit | edit source]

  • Husk at medbringe en rejseadapter, da stikkontakterne har en anden udformning end i Danmark.

At tage med hjem fra London[edit | edit source]

Efterhånden er det svært at finde ting, det vil være særligt interessant at tage med hjem fra London. Dog er de som regel længere fremme modemæssigt og ofte er priserne også lavere end i Danmark.

Fakta om London[edit | edit source]

Historie[edit | edit source]

Londons historie går cirka to tusinde år tilbage, selvom keltiske bosættelser på stedet ikke kan påvises. Derfor menes byen at være anlagt af romerne som Londinium efter deres erobring af Britannien, anført af kejser Claudius i år 43 e.Kr. Efter romernes tilbagetog fra øen blev London overtaget af angelsaksere, der jævnede byen med jorden i slutningen af 9. århundrede.

Efter normanernes erobring i 1.066 blev London den nye hovedstad i Kongeriget England, i stedet for Winchester, en status den har beholdt lige siden. I middelalderen blev byen gentagne gange angrebet af både inden- og udenlandske fjender. Med Reformationen og kongemagtens efterfølgende overtagelse af det kirkelige gods, indledtes en æra i byens historie med økonomisk vækst.

Byen oplevede to på hinanden følgende katastrofer, først pestudbruddet i 1665 og den store brand året efter. Byen formåede dog relativt hurtigt at komme sig efter disse katastrofer, og voksende i betydning parallelt med England. I løbet af det 18. og 19. århundrede var London verdens største by samt hovedstad i Det Britiske Imperium, og befolkningstallet blev flerdoblet. Udvidelsen af transportforbindelser til byen i begyndelsen af det 20. århundrede medførte, at den voksede ud over sine historiske grænser.

Under 2. verdenskrig blev store dele af byen ødelagt af de tyske luftbombardementer. Efter krigen faldt befolkningstallet som følge af befolkningens udflytning til satellitbyerne rundt om London. I 1965 blev det administrative område Greater London, som omfattede London og omkringliggende områder, oprettet. I havneområdet London Docklands begyndte i 1980'erne et omfattende byudviklingsprogram med mange nye højhuse.

Lokalbefolkning[edit | edit source]

Ifølge tal fra Office for National Statistics inkluderede befolkningen 2.288.000 udenlandsfødte i 2006, det vil sige 31 %. Dette tal var steget fra 1.630.000 i 1997.

London er en af de mest multikulturelle byer i den industrialiserede verden, idet der tales mere end 300 sprog blandt mere end 50 etniske grupper med over 10.000 personer. Mange af grupperne har samlet sig i hver sin bydel, hvor deres tilstedeværelse er synlig i blandt andet udvalget af butikker og spisesteder.

I folketællingen i 2001 blev der spurgt om etnicitet:

71,15 % klassificerede sig som hvide
59,79 % hvide briter
3,07 % hvide irere
8,29 % "andre hvide" (særligt polakker, græsk-cyprioter, italienere og franskmænd)
12,09 % klassificerede sig som indere, pakistanere, bangladeshere eller "andre asiatere" (særligt lankesere, arabere og personer fra andre steder i sydøstasien)
10,91 % klassificerede sig som sorte
7 % sorte afrikanere
4,79 % sorte caribiere
0,84 % som "andre sorte"
3,15 % som af blandet race
1,12 % som kinesere
1,58 % som "andet" (særligt filippinere, japanere og vietnamesere)

Denne fordeling er baseret på befolkningens egne svar under folketællingen, noget som åbner for uklare definitioner, men da antallet af svar er meget højt, må det antages at det giver et statistisk set rigtig billede af befolkningssammensætningen.

Klima[edit | edit source]

London har et tempereret klima med regelmæssig, let regn gennem hele året. Juli er den varmeste måned, med gennemsnitstemperatur ved Greenwich på 13,6 °C til 22,8 °C. Den koldeste måned er januar, med gennemsnitlig 2,4 °C til 7,9 °C. Gennemsnitlig årlig nedbør er 583,6 mm, og februar er normalt den tørreste måned. Sne er unormalt i selve London, selv om der regelmæssigt er sne omkring byen; det skyldes at den ekstra varme, storbyen genererer, gør byen omkring 5 °C varmere end omkringliggende områder om vinteren.

Måned Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec År
Gennemsnitligt maksimum/°C 7,9 8,2 10,9 13,3 17,2 20,2 22,8 22,6 19,3 15,2 10,9 8,8 14,8
Gennemsnitligt minimum/°C 2,4 2,2 3,8 5,2 8,0 11,1 13,6 13,3 10,9 8,0 4,8 3,3 7,2
Nedbør (mm) 51,9 34,0 42,0 45,2 47,2 53,0 38,3 47,3 56,9 61,5 52,3 54,0 583,6
kilde = Met Office[1]

Højtider[edit | edit source]


At foretage sig i London[edit | edit source]


Transport til London[edit | edit source]

Med fly[edit | edit source]

Byen har otte lufthavne, hvoraf de fem største er London City Airport, Stansted, Luton, Gatwick og den største, London Heathrow Airport, som er en af verdens travleste lufthavne. De tre mindre flypladser, Ashford, Biggin Hill, Northolt, har langt mindre trafik. Ashford og Northolt har kun indenrigstrafik, mens de andre seks er internationale flypladser.

Transporten fra lufthavnene er forskellige:

  • Fra Heathrow kan man fra den nærliggende (busforbundne) station Feltham få forbindelse med regionaltogsnetværket, med direkte forbindelse til London Waterloo og dermed til undegrundsbanen Tuben.
  • London City Airport ligger midt i byen på Isle of Dogs og er forbundet trafikalt med resten af byen gennem DLR og bybusserne.
  • Fra Stansted kan man tage Stanstead Express, der har fobindelse til Liverpool Street Station i City of London.
  • Luton
  • Gatwick er forbundet med regionaltogsnetværket med sin egen station.

Med tog[edit | edit source]

London har direkte international togforbindelse, gennem Eurotunnel, som blandt andet giver adgang til højhastighedsforbindelser til Paris og Bruxelles.

Med båd[edit | edit source]

Der er i mange tilfælde direkte adgang til London fra flere af de store færgehavne på sydkysten.

I bil[edit | edit source]

Se afsnittet om både ovenfor.

På cykel[edit | edit source]

Se afsnittet om både ovenfor.

Transport i London[edit | edit source]

Med tog[edit | edit source]

London har et stort undergrundsbanenet, London Underground. Det er det ældste undergrundsbanenet i verden, grundlagt i 1863. Det har tolv linjer og bliver stadig udvidet. Der er dagligt mere end tre millioner rejsende i netværket, hvilket giver næsten en milliard passagerer årligt. Undergrundsbanen er specielt godt udbygget i centrum og i de nordlige bydele, mens man sydover er mere afhængig af jernbanenettet.

Docklands Light Railway er et metrosystem med små, lette, førerløse togsæt som særligt betjener det østlige London.

Jernbanetrafikken er fordelt på fjorten terminalstationer som er spredt omkring centrum. Det har siden begyndelsen af 1990'erne blevet arbejdet med en jernbaneforbindelse som skal krydse byen fra øst til vest, så passagererne slipper for at bruge andre transportmidler mellem stationer.

Med bus[edit | edit source]

Busnettet er meget omfattende med mere end 700 ruter. Der er på en hverdag over seks millioner passagerer, og i regnskabsåret som endte i marts 2005 var der blevet fragtet 1,79 milliarder buspassagerer i Londonbusserne.

I bil[edit | edit source]

Trafikafgiften Congestion Charge skal mindske personbiltrafikken i det centrale London.

Mens de fleste vælger kollektive tilbud i det centrale London, er det i de ydre bydele biler som dominerer. Byen har flere ringveje: en indre ring som går omkring centrum, North og South Circular Road i forstæderne og M25 omkring Greater London. Der var i 1960'erne planer om at forlænge flere motorveje ind i centrale områder, men man gik bort fra det meste af dette i 1970'erne. I 2003 blev der indført en trafikafgift, Congestion Charge, som skal mindske personbiltrafikken i centrum.

Med båd[edit | edit source]

Der er forskellige måder man kan komme rundt med båd i London. En mulighed er at benytte London River Services, der besejler Themsen med et antal hurtiggående katamaran-færger, der har faste stop og sejlplaner og betjener centrale seværdigheder langs floden. Derudover er det muligt at sejle med narrowboat på Regents Canal, hvor flere firmaer tilbyder sightseeing ture fra Little Venice til Camden Lock.

På cykel[edit | edit source]

London har i de senere år fået et ganske vel udbygget net af 570 bycykelstationer (tidligere kaldet Boris bikes opkaldt efter byens karismatiske borgmester Boris Johnson, nu hedder de Barclays Cycle Hire efter hovedsponsoren.

Desværre er antallet af cykelstier og -baner ikke fulgt med, så det tilrådes at køre på mindre gader eller på stierne langs floden og kanalerne.

Med taxi[edit | edit source]

Byen har en gudsjammerlig masse taxi'er og det er ikke allesammen de emblematiske London Cabs, også mange andre mærker ses. Derudover er der en del pirattaxier, som det ikke kan anbefales at benytte sig af, da disse, som i så mange andre steder i verden, kan blive et mere end almindeligt ulykkeligt bekendtskab, med overfald og afpresning.

Blafning[edit | edit source]


Penge[edit | edit source]

Se også afsnittet under Wy/da/Storbritannien.

Kreditkort[edit | edit source]


Overnatning[edit | edit source]


Mad og drikke[edit | edit source]

Eel and Pie shop i Peckham

På grund af Londons kosmopolitiske karakter er det muligt at få mad fra stort set hele verden. Men ellers er traditionel mad i London det samme som mange andre steder i Storbritannien: Fish and chips, Bangers and mash og Sunday Roast. Men derudover er London også kendt for sin Jellied eels, som er ål i gele og som serveres i de traditionelle Eel and Pie houses.

At se[edit | edit source]

På grund af byens størrelse og historie er der naturligvis rigtig mange seværdigheder i byen.

Museeer[edit | edit source]

Af museer kan nævnes

Gallerier[edit | edit source]


Bygninger og monumenter[edit | edit source]


Bydele[edit | edit source]

At gøre[edit | edit source]

Fra London er der mange muligheder for at lave udflugter ud i de omliggende landskaber, hvor der også er mange seværdigheder. Blandt andet kan nævnes:

Arbejde[edit | edit source]


Kommunikation[edit | edit source]


Sikkerhed[edit | edit source]


Respekter[edit | edit source]


Nyttige adresser[edit | edit source]


Øvrigt[edit | edit source]


  1. Script error: No such module "Wy/da/Citation/CS1".