Wy/da/Jersey city

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > Jersey city

Jersey City er den næststørste by i New Jersey. Den ligger i Hudson County i den nordøstlige del af staten, på den anden side af Hudson-floden fra sin ældre og større fætter, New York City, og syd for Hoboken. Det bliver ofte kaldt New Yorks "sjette bydel".

Jersey Citys høje bygninger, når du ser dem fra New York-havnen. Den store tårn i midten er Goldman Sachs-tårnet, den højeste bygning i New Jersey.

Indtil starten af 1600'erne blev området beboet af Lenape-indianere. Derefter bosatte hollænderne sig her som en del af kolonien New Amsterdam. Det udviklede sig til en industrielle magtfaktor med jernbaner, der snoede sig op og ned gennem byen (nogle af disse linjer bruges stadig i dag). Selvom Jersey City mistede sin status som magtfaktor og oplevede tilbagegang i 1960'erne, begyndte tilbagegangen at blive vendt i 1980'erne, og byen ville blive forvandlet til, hvad den er i dag. De fleste turister kommer måske kun for billig overnatning og dens nærhed til New York City, men Jersey City har masser at tilbyde den gennemsnitlige besøgende, herunder miles af rekreative områder med panoramaudsigt over Manhattan-skylinen, forskellige kvarterer og spisemuligheder, der kan måle sig med dem, man finder på den anden side af floden.

Planlægning inden afrejse[edit | edit source]


At medbringe til Jersey city[edit | edit source]


At tage med hjem fra Jersey city[edit | edit source]


Fakta om Jersey city[edit | edit source]


Historie[edit | edit source]

Jersey City har meget til fælles med New York City, mere end andre dele af New Jersey. Både Jersey City og New York City blev grundlagt af hollændere i 1600-tallet, og det kan stadig ses i de mange hollandske stednavne og de lignende flag. Ligesom i Brooklyn begyndte man at bygge rækkehuse og brune sten-huse i Jersey City i 1820'erne, da dampfærgen kom, og det fortsatte i det 19. århundrede.

Ellis Island var en vigtig indvandringskilde fra Syd- og Østeuropa og Irland, og det påvirkede kulturen i både Jersey City og New York City fra 1880'erne til 1920'erne.

I 1908 åbnede Hudson & Manhattan Railroad-tunnelerne til Manhattan, hvilket førte til en befolkningseksplosion. Der blev bygget lejligheder og højhuse i områder som Journal Square og langs Kennedy Boulevard i 1910'erne og 1920'erne.

Jersey City var engang et vigtigt industricenter med fabrikker som Colgate og Dixon-Ticonderoga. Det var også et jernbaneknudepunkt, hvor de transkontinentale jernbanelinjer fra hele landet mødtes. Alle tog til New York City endte faktisk på den jersey side af vandkanten, hvor passagerer skiftede til færger for at komme til Manhattan. I dag er Jersey City ikke længere sådan. Årtier med nedgang i industrien, jernbanekonkurser, dårlig ledelse og andre skuffelser har haft en stor indvirkning på denne engang blomstrende by. Biler og bekymringer om byområder førte til, at mange hvide flyttede til forstæderne i midten af det 20. århundrede. Tidligere velstående områder blev centre for fattigdom og kriminalitet. Byen mistede 87.000 mennesker, næsten en tredjedel af sin befolkning, og lejlighedsbygninger og rækkehuse blev til tomme grunde og parkeringspladser. Jersey City afspejlede, hvad der skete i New York City, måske endda i en mere markant og deprimerende grad.

I løbet af 1970'erne begyndte indvandrere at flytte til Jersey City i stort antal, tiltrukket af billige boliger og muligheden for at opleve den amerikanske drøm. I dag har disse indvandrere bidraget til at forme byen til en smeltedigel af verdens kulturer og etniciteter. Ingen andre steder i staten er der en by så mangfoldig og interessant som Jersey City på dette område.

Senere i 1990'erne fik New York City's stigende popularitet også stor indflydelse på Jersey City. Gamle jernbaneområder langs kysten blev til glimrende nye kontorbygninger og højhuse. De brune stenhuse inde i byen blev renoveret af folk, der flyttede tilbage. Jersey City's genopblussen begyndte hurtigt.

Lokalbefolkning[edit | edit source]


Klima[edit | edit source]


Højtider[edit | edit source]


At foretage sig i Jersey city[edit | edit source]


Transport til Jersey city[edit | edit source]

Med fly[edit | edit source]

Jersey City er cirka 10 minutter væk fra Newark Liberty International Airport (EWR), som er et vigtigt knudepunkt for United Airlines og en af de tre lufthavne, der betjener det store New York-område. En taxa fra EWR til Jersey City koster cirka 40 dollars.

Hvis du ikke har mange tasker med, kan du overveje at tage toget fra lufthavnen. Tag AirTrain fra din terminal til Newark Airport togstation. Tag en New York-bundet New Jersey Transit tog én station til Newark Penn Station, og skift derefter til PATH-toget til Jersey City. På hverdage kan du tage North Jersey Coast Line til Hoboken, hvor du kan skifte til PATH-toget. Prisen for AirTrain/NJ Transit toget er 8,25 dollars, og PATH toget koster 2,75 dollars. Turen tager cirka 45 minutter.

De to andre lufthavne i området er LaGuardia Airport (LGA) og John F. Kennedy International Airport (JFK), begge beliggende i Queens-området i New York City. En taxa fra LGA eller JFK til Jersey City vil koste cirka 100 dollars. Fra JFK lufthavn er det også muligt at tage enten A eller E subway-tog fra Howard Beach eller Jamaica og skifte ved World Trade Center til PATH.

Med bus[edit | edit source]


En karta over PATH-systemet

Med tog[edit | edit source]

PATH metrotjenesten har flere stoppesteder i Jersey City med forbindelser til Newark, Lower Manhattan, Midtown Manhattan og Hoboken. Det koster $2,75 én vej. Du kan købe en enkeltbillets MetroCard fra automaterne ved tælleapparaterne; de tager imod kontanter eller kredit-/betalingskort. Pay-Per-Ride MetroCards kan bruges på PATH, men de Ubegrænsede MetroCards (f.eks. 7-dages og 30-dages ubegrænsede rejsekort til undergrunden) kan ikke. Selvom MetroCards kan bruges i PATH og New York City undergrunden, er PATH ikke integreret med OMNY kontaktløse billetbetalingsystem, pr. dec 2022.

Hudson-Bergen Light Rail, som opereres af NJ Transit, forbinder Jersey City-vandfronten med Hoboken, Weehawken, Union City, North Bergen og Bayonne.

Fra Pavonia/Newport PATH-stationen er Lower Manhattan ca. syv minutter væk, Midtown Manhattan (33rd Street) er ca. 15 minutter væk, og Newark Penn Station er ca. 25 minutter væk. Fra Newark Penn Station kan du forbinde til regionale New Jersey Transit og interstatlige Amtrak-tog.

De nærmeste steder, hvor New Jersey Transit-tog standser, er i Newark-Penn Station og Hoboken -- du bliver nødt til at skifte til enten PATH eller Light Rail for at komme til Jersey City derfra.

Med båd[edit | edit source]

I bil[edit | edit source]

Kørsel ind i Jersey City er ikke en god idé. Det er især svært at køre ind i Jersey City i myldretiden, og det er altid besværligt at finde en plads til din bil på gaden. Mange gader, især i downtown Jersey City og Journal Square, kræver parkeringstilladelser for at parkere i mere end et par timer. Hvis du parkerer i en zonet område, kan din bil få en støvle af parkeringsmyndigheden, især hvis din bil har nummerplader fra en anden delstat.

Da Jersey City ligger ved den vestlige ende af Holland Tunnel, er din bedste mulighed at tage en motorvej, der fører direkte til den. På New Jersey-siden inkluderer dette Interstate 78 (led efter skilte til afkørsler 14-14c), US 1-9 og Interstate 280. På New York-siden skal du tage West Side Highway og Canal Street fra Manhattan.

Transport i Jersey city[edit | edit source]

Den bedste måde at bevæge sig rundt i Jersey City som turist er til fods og med offentlig transport. I Jersey City, der er en tæt urban område, er der gode muligheder for turister og handelssteder takket være PATH, letbanen og busserne.

Med bus[edit | edit source]


Med tog[edit | edit source]

Metroen PATH kører til forskellige steder i Jersey City og har forbindelse til Newark, Lower Manhattan, Midtown Manhattan og Hoboken. Det koster $2,75 for én tur. Du kan købe en billet fra maskinerne nær bommene, og de accepterer kontanter eller kort. De særlige MetroCards til ubegrænsede ture i New Yorks subway virker ikke på PATH, men almindelige Pay-Per-Ride MetroCards gør. Dog bruger PATH ikke det kontaktløse betalingssystem OMNY pr. december 2022.

Hudson-Bergen Light Rail, der drives af NJ Transit, går fra Jersey City-vandfronten til Hoboken, Weehawken, Union City, North Bergen og Bayonne.

Fra Pavonia/Newport PATH-stationen tager det cirka syv minutter at komme til Lower Manhattan, cirka 15 minutter til Midtown Manhattan (33rd Street) og cirka 25 minutter til Newark Penn Station. Fra Newark Penn Station kan du tage regionale New Jersey Transit- og Amtrak-tog.

De nærmeste steder, hvor New Jersey Transit-tog stopper, er Newark-Penn Station og Hoboken. Du skal skifte til enten PATH eller Light Rail for at komme til Jersey City derfra.

Med båd[edit | edit source]


I bil[edit | edit source]

På cykel[edit | edit source]


Med taxi[edit | edit source]

I Jersey City er det ikke så nemt at finde en taxa som i Manhattan. Du skal måske ringe for at få en, men du kan også finde dem ved Exchange Place, Grove Street og Journal Square PATH-stationer. Taxier her kan opkræve betaling på to måder: enten efter taxameteret eller en fast pris, og prisen er normalt cirka den samme uanset hvilken måde du vælger. Hvis du vælger den faste pris, skal du sørge for at spørge om prisen, inden du stiger ind i taxaen eller når du ringer på forhånd. Taxier kan være lidt dyre; en tur fra Grove Street til Journal Square koster cirka $10.

Du kan også bruge apps som Lyft og Uber til at få ture i Jersey City. En anden mulighed er Via, som samarbejder med byen og tilbyder ture på bestilling kun inden for Jersey City. Via bruger minivans og SUV'er, der kan rumme flere passagerer, og de har også kørestolsvenlige ture. Via er en billigere mulighed, med priser der starter ved $2 per tur, men du skal måske vente 15-20 minutter ved deres virtuelle busstoppesteder.

Blafning[edit | edit source]


Penge[edit | edit source]

Kreditkort[edit | edit source]


Overnatning[edit | edit source]


Mad og drikke[edit | edit source]

En af de fantastiske ting ved Jersey City er mangfoldigheden af restauranter. Der er alt fra billige indiske og cubanske restauranter til super trendy steder og elegante spisemuligheder med fantastisk udsigt over Manhattan til middag. Jersey City har noget for alle. Byen udvikler også sin egen gade madkultur, der minder lidt om New Yorks. Du kan finde madboder omkring Exchange Place og i nærheden af andre steder, hvor folk slapper af i byen.

Budget[edit | edit source]

 • Wonder Bagels - Friskbagte rundstykker om morgenen med et stort udvalg af flødeoste og sandwich. Der er også flere slags vegansk flødeost for dem, der ikke spiser mejeriprodukter. Lørdag og søndag om morgenen kan køen være meget lang.
 • Iron Monkey - En bar med craft-øl tæt ved Exchange Place.
 • El Sason de Las Americas - Behøver ikke at forsøge at tale engelsk, for de fleste her taler kun spansk. Du kan bare pege på det, du vil have, og det eneste ord, du virkelig behøver at kende, er 'pernil', som betyder svin. Det er superbilligt og super lækkert. De ligger i centrum ved krydset mellem Grove og Wayne Sts (en blok fra Grove St PATH-station).
 • Ahri's Kitchen - Koreansk mad
 • Dosa Hut - Selvom Little India er fyldt med sydindiske restauranter, der serverer dosas (en slags pandekage lavet af ris og gule ærter, normalt rullet omkring en fyld af kartofler og cashewnødder), har Dosa Hut sandsynligvis det største udvalg med hele 30 dosas at vælge imellem. Dosa Hut (ligesom mange sydindiske restauranter) er vegetarisk.
 • White Mana - Den har eksisteret siden 1940'erne og serverede prisvindende hamburgere på verdensudstillingen i New York i 1939
 • Taqueria Downtown - En enkel taqueria med simpel, men tilfredsstillende mexicansk mad. Dette er ikke en typisk 'Tex-Mex' restaurant. Menuen har regler som 'ingen kæmpestore burritos,' 'ingen guacamole' og 'ingen fajitas.' Men med tacos til priser fra $2 til $3 kan du nemt få et billigt måltid. Der er også andre enkle og billige mexicanske retter.
 • Miss America Diner - En af de få overlevende familierestauranter fra det 20. århundrede, der betragtes som en af de bedste restauranter i New Jersey, ikke kun på grund af maden, men også på grund af det retro-interiør og eksteriør. Den har været med i reklamer for 7-up og Tums i 1980'erne og i en episode af ABC's 'What Would You Do?' i 2020.
 • Little Quiapo/Philippine Bread House - Meget billig filippinsk 'turo-turo' (bogstaveligt talt, peg-peg - altså, du peger på den mad, du vil bestille) restauranter. Little Quiapo ligger gemt væk i bagenden af et indkøbscenter. Foran det samme indkøbscenter ligger 'Philippine Bread House', et årtier gammelt bageri, der laver filippinske kager som ensaymada, halaya og pan de sal
 • Between Friends Food Truck - Serverer halal-mad, herunder marokkansk mergues-pølse og falafel. Hver ret serveres med hakket grøntsager og krydret ris, og hver måltid koster mindre end 20 dollars.
 • Cherry's Lounge
 • Lee Sim's Chocolates
 • Second Street Bakery

Mellemniveau[edit | edit source]

 • Razza Pizza - Denne restaurant er kun åben i 5 timer om dagen, og der er ingen mulighed for at bestille bord eller få maden leveret. Men det er hele ventetiden og alt andet besvær værd, for når du først sidder ned, får du mulighed for at smage nogle af de bedste pizzaer i New York City-området. Selv forretter som brød og smør samt kødboller er pengene værd. Nogle har endda kontroversielt udtalt, at det er den bedste pizza i New York, herunder madkritikeren Pete Wells, der skriver for "New York Times."
 • Laico's - En restaurant væk fra alfarvej, der serverer nogle af de bedste italienske retter i NYC-området. Forvent ikke at finde noget andet bemærkelsesværdigt i området, men du vil ikke fortryde at besøge Laico's: den gratis brød og husets salat er nok til at gøre det til en værdifuld tur!
 • Hard Grove Cafe - Dette sted betyder meget for folk, der har boet her i lang tid, fordi det har været her i mange år. For noget tid siden, når man ville spise i centrum, var der ikke mange gode valgmuligheder, men dette sted var en af de bedre. Det er som en restaurant, der serverer mad fra Cuba og USA og har sjove dekorationer som plastikpalmetræer. Maden er ret god, drinksene er gode, og servicen er okay, men nogle gange er den ikke så god. Tidligere blev det ejet af en fyr ved navn Dominic Santana, som var kendt for at prøve at gøre sjove ting, selvom byen havde regler imod det. Han ejede også et andet sted kaldet Stone Pony i Asbury Park. Men nu har det nye ejere, der har gjort dekorationerne mere farverige og tilføjet nogle finere retter til menuen, samtidig med at de bevarer de gamle favoritter. De har også et godt udvalg af drinks med cubansk rom.
 • Mamak House - Restaurant med mad, der blander malaysisk og kinesisk mad.
 • Honshu Lounge - Vurderet som det bedste sted for sushi i Jersey City af Foursquare og som en af de 50 bedste i USA af Daily Meal.
 • Hamilton Inn -
 • Ed & Mary's -
 • Madame Claude Cafe - En lille fransk bistro på et uventet sted i udkanten af centrum, denne restaurant er som en lille smule af Paris i det rå Jersey City.
 • Cafe La Rustique -

Fantastisk tyndbundet pizza, blandt de bedste i byen (prøv mozzarella!), samt lækre salater og pasta

 • Rasoi Cafe Bar Restaurant - Deres frokostbuffet er fantastisk. Servicen er lidt tilfældig, men maden er det værd. De er blevet vist i The Star-Ledger (en lokal avis) og CNN. De har også restauranter i Edison og East Brunswick.
 • Korai Kitchen - Et af de få steder i Metro New York, der serverer mad fra Bangladesh. Du skal lave en reservation, hvis I er 4 personer eller flere.
 • Pinwheel Garden - Familieejet restaurant med mad fra Sydøstasien, der blander forskellige smage
 • La Primicia Restaurant -

Luksus[edit | edit source]

Jersey City's Radhus

At se[edit | edit source]

 • Hudson and Manhattan Railroad Powerhouse - Powerhouse er et imponerende industrielt byggeri i romansk genoplivningsstil, som blev bygget mellem 1906 og 1908. Bygningen blev designet af arkitekten John Oakman, der havde lært på Ecole des Beaux Arts i Paris. Powerhouse gjorde det muligt for den første metro, der kørte på tværs af Hudson-floden, forløberen for dagens PATH-metro, at fungere. Den holdt op med at producere elektricitet i 1929. Efter mange år med forsømmelse blev den i 2001 føjet til National Register of Historic Places efter en nominering fra Jersey City Landmarks Conservancy, en frivillig, non-profit organisation. Byen har udpeget Cordish-firmaet som udvikler, og de har renoveret en lignende kraftværksbygning i Baltimore's havneområde.
 • Jersey Citys Radhus (Jersey City City Hall) - Bygget i 1896, dette imponerende kommunale bygningsværk af granit og marmor blev designet af Lewis Broome, der også designede Trenton Statsbygningen. Foran Rådhusets indgang står en bronzemindesmærke af Philip Martiny på en lille plads. Mindesmærket har indskriften: "Opført af Folkene i Hudson County for at Mindes Værdigheden af Soldater, Søfolk og Marinesoldater fra Borgerkrigen." Statuen er af Sejrens Gudinde i en siddende stilling. Selvom hun har lagt sit skjold til side, hviler hendes hånd klar på hendes sværd, men hun tilbyder også olivenkvisten som tegn på fred.
 • Justice William Brennan Courthouse - Denne flotte bygning i Beaux-Arts stil giver et indblik i amtets rige og spændende historie. Husk at se dens farvede glasloft og detaljerede vægmalerier. Der er guidede ture på hverdage.
 • Colgate Clock - Siden 1924 har Colgate-uret mindet om de mange virksomheder, der engang dominerede byen. Folk fra Manhattan kigger stadig over Hudson-floden for at se, hvad klokken er på dette ikoniske ur.
 • Liberty State Park - Liberty State Park er lige så stor som Central Park i New York, men den er ikke så udviklet. Alligevel kommer cirka 4 millioner besøgende hertil hvert år. De kommer for at se fantastiske udsigter over Manhattan, Ellis Island og Frihedsgudinden ved vandet. Gå ikke glip af fyrværkeri den fjerde juli! De fleste turister ser Frihedsgudinden fra Manhattan, men hvis du kommer i bil, er det nemmere at gøre det fra parken. Lav din reservation online på forhånd. Adgang til Frihedsgudinden og Ellis Island er gratis, men du skal købe en færgebillet for at komme til begge steder. Færgen er først til mølle, men din forhåndsreservation vil sikre dig en bestemt tid til at besøge statuen. Billetter sælges i den historiske Central Railroad of New Jersey (CRRNJ) terminal. Mens du venter på færgen, så sørg for at beundre dens jernværk og arkitektur fra starten af 1900-tallet. For immigranter, der skulle vestpå til steder som Chicago og Pittsburgh efter at være blevet behandlet på Ellis Island, begyndte deres togrejse herfra.

At gøre[edit | edit source]


Arbejde[edit | edit source]


Kommunikation[edit | edit source]


Sikkerhed[edit | edit source]

Jersey City er meget sikker for en stor by, og dens kriminalitetsrate ligner den i New York City. Men det er godt at være forsigtig. Uden for Journal Square, Historic Downtown og Newark Avenue fodgængerpladsen er mange gader næsten øde efter midnat, og det gør det lettere for dem, der går alene, at blive udsat for problemer. Hvis du er nødt til at gå alene, så hold dig til godt oplyste hovedgader, og lad være med at vise din pung, mobil, kamera eller iPod.

Prøv at undgå den sydlige del af byen, der grænser op til Bayonne, især kvarteret Greenville. Især Martin Luther King Drive og Ocean Avenue bør undgås. Dette er den mest kriminalitetsramte del af byen, og det er et primært lavindkomstområde, der er tæt på Liberty Science Center, Liberty State Park og andre områder, der kan være interessante for turister. At tage en forkert drejning i nærheden af ​​disse destinationer kan føre bilrejsende ind i mindre sikre områder. Letbanestationerne syd for Jersey Avenue ligger i de sydlige områder af byen, og det anbefales kraftigt at udvise forsigtighed efter mørkets frembrud.

Lad ikke værdigenstande ligge i din bil.

Respekter[edit | edit source]


Nyttige adresser[edit | edit source]


Øvrigt[edit | edit source]