Jump to content

Wy/da/Circus Maximus

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > Circus Maximus
Rester efter Circus Maximus.

Circus Maximus er en hippodrom fra antikken beliggende mellem Palatinerhøjen og Aventinerhøjen i Rom. Den skulle være blevet anlagt allerede i begyndelsen af 500-tallet f.Kr. af etruskerkongen Lucius Tarquinius Priscus. Det var det første og største circus i Rom.

I løbet af de efterfølgende århundreder blev Circus Maximus forbedret og udbygget. Kejsertidens arena var 620 meter lang, og tilskuertribunerne var op til 30 meter høje. Man regner med, at der har været plads til over 200.000 tilskuere, hvilket er flere gange Colosseums kapacitet. Der blev afholdt væddeløb med hest og vogn.

Circus Maximus blev også anvendt til andre formål som gladiatorkampe, parader og offentlige henrettelser. De fleste kristne, som led martyrdøden ved de forskellige forfølgelser døde her og ikke på Colosseum.

De sidste kapløb blev arrangeret i 549 e.Kr. I dag er der knapt mere end en græsplæne tilbage af Circus Maximus. Som en kuriositet kan det nævnes, at branden som hærgede Rom i år 64 e.Kr. begyndte i den østvendte kurve.Wikimedia Commons har medier relateret til: