Wy/da/Bratislava

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | daWy > da > Bratislava
Jump to navigation Jump to search

Bratislava er Wy/da/Slovakiets hovedstad og største by med cirka 427.000 indbyggere (2007). Byen ligger i den sydvestlige del af Slovakiet på begge bredder af Donau. Byen grænser op til både Wy/da/Østrig og Wy/da/Ungarn og er dermed den eneste hovedstad, der grænser op til to andre lande.

Bratislava er det politiske, kulturelle og økonomiske centrum i Slovakiet. Den er sæde for den slovakiske præsident, parlamentet og regeringen. Byen er ligeledes hjemsted for flere universiteter, museer, teatre, gallerier og andre vigtige økonomiske, kulturelle og uddannelsesmæssige institutioner. Hovedkvartererne for mange af Slovakiets store virksomheder og finansielle institutioner ligger ligeledes i Bratislava.

Planlægning inden afrejse[edit]


At medbringe til Bratislava[edit]


At tage med hjem fra Bratislava[edit]


Fakta om Bratislava[edit]


Historie[edit]

Byens historie, i lang tid kendt under det tyske navn Pressburg, er blevet kraftigt påvirket af forskellige folkeslag, inklusiv østrigere, tjekker, tyskere, ungarere, jøder og slovakker. Byen var hovedstad i Kongeriget Ungarn under det Habsburgske monarki fra 1536 til 1783. Bratislava var hjemsted for den slovakiske nationale bevægelse i det 19. århundrede og mange vigtige historiske personer af slovakisk, ungarsk og tysk afstamning.

Lokalbefolkning[edit]


Klima[edit]

Bratislava ligger i den nordlige tempererede zone og har kontinentalklima med fire adskilte årstider. Der blæser ofte med markant forskel mellem varme somre og kolde våde vintre. Byen ligger i et af de varmeste og tørreste områder af Slovakiet. På det seneste har skiftet mellem sommer og vinter været hurtigere end tidligere med korte efterårs- og forårsperioder. Sne forekommer ligeledes sjældnere end tidligere. Nogle dele af Bratislava, især Devín og Devínska Nová Ves, er i risikozonen for oversvømmelser fra floderne Donau og Morava.

Højtider[edit]


At foretage sig i Bratislava[edit]


Transport til Bratislava[edit]

Med fly[edit]


Med bus[edit]


Med tog[edit]


Med båd[edit]


I bil[edit]


På cykel[edit]


Transport i Bratislava[edit]


Med bus[edit]


Med tog[edit]


Med båd[edit]


I bil[edit]


På cykel[edit]


Med taxi[edit]


Blafning[edit]


Penge[edit]

Se også afsnittet under Wy/da/Slovakiet

Kreditkort[edit]


Overnatning[edit]


Mad og drikke[edit]


At se[edit]


At gøre[edit]


Arbejde[edit]


Kommunikation[edit]


Sikkerhed[edit]


Respekter[edit]


Nyttige adresser[edit]


Øvrigt[edit]