Wy/da/Athen

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > Athen
Athen

Athen er Grækenlands hovedstad.

Historie[edit | edit source]

Athens historie kan føres længere tilbage end de fleste byer i Europa og i verden da den har været beboet i mindst 3.000 år. Athen blev den ledende by i oldtidens grækenland i det første årtusind f.Kr.

Dets kulturelle opnåelser i det 5. århundrede f.Kr. lagde grunden til den vestlige civilisation. I løbet af middelalderen oplevede byen en nedgangstid og en efterfølgende opgangstid under det Østromerske Kejserdømme, og byen var ligeledes relativ fremgangsrig under korstogene, da byen profitterede af den italienske handel. Efter en lang periode med nedgang under det Osmanniske Rige, genopstod Athen som hovedstad for den selvstændige græske stat i 1821 og i 1896 var byen vært for de første moderne olympiske lege. I 1920'erne ankom et stort antal flygtninge der var blevet udvist fra Anatolien efter den græsk-tyrkiske krig (1919—1922). Det var dog især efter 2. verdenskrig at byens befolkning for alvor voksede. I 1980'erne blev det klart at at smog fra fabrikker og et stigende antal biler havde ført til byens største udfordring. Et serie af anti-forureningstiltag taget af byens autoriteter i 1990'erne kombineret med en væsentlig forbedring af byens infrastruktur i forbindelse med værtsskabet under de olympiske lege i 2004 (inklusiv Attiki Odos ringvejen, en dramatisk udvidelse af Athens Metro, og den helt nye Athen Internationale lufthavn), førte til en væsentlig lettelse i forureningen og ændrede.

Athen til en mere funktionel by.

Klima[edit | edit source]

Klimaet er tørt, med store temperaturforskelle. Sommeren er ofte brændende hed, og temperaturer på op til 38 grader eller mere forekommer jævnligt, specielt i juli og august.Frost og sne indtræffer næsten hver vinter, dog i ret få dage, og ca hvert 5. år falder der ret store mængder sne på kort tid. Nedbøren falder ret stabilt i månederne oktober til april, men ret sjældent om sommeren, mest i form af tordenbyger. Årets middeltemperatur er 17,28°, men i årets koldeste måned, januar, 8,04°, i den varmeste, juli, 26,99°; inden for samme døgn er iagttaget en forskel på 20,7°; Skiftet er stærkest i maj-juni.

Nedbøren er beregnet til i gennemsnit 408 mm per år, altså meget ringe (på Sicilien c. 590), skønt 98 dage er »regndage«; mest regn falder i perioden oktober—januar, derimod i sommertiden næsten ingen. 103 dage om året regnes som skyfri, kun to opleves som helt overskyede. Da også dugdannelsen næsten ganske mangler i de varmeste måneder, hvor den stærkeste fordampning foregår, hentørres om sommeren næsten al naturlig vegetation. Vinde fra nordlige og sydlige retninger er fremherskende, fra vestlige retninger sjælden.