Wy/ca/Sri Lanka

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | ca
Wy > ca > Sri Lanka

Sri Lanka és un país de l'Àsia.

Context[edit | edit source]

Bandera de Sri Lanka)

Sri Lanka-oficialment coneguda com la República Socialista Democràtica de Sri Lanka (en singalès: ශ්රී ලංකා ප්රජාතාන්ත්රික සමාජවාදී ජනරජය,Sri Lankā Prajathanthrika Samajavadi Janarajaya; en tàmil: இலங்கை சனநாயக சோஷலிசக் குடியரசு, Ilaṅkai caṉanāyaka cōṣalisak Kuṭiyarasu)- és un país insular situat al Golf de Bengala a l’oceà Índic. La seva particular forma i la seva proximitat a l’Índia han fet que se l’anomeni la “Llàgrima de l’Índia”. La seva forma de govern és una república semipresidencialista. El territori està organitzat en nou províncies i vint-i-cinc districtes.

L’illa va ser denominada popularment com l’illa dels mil noms ja que al llarg dels anys va ser batejada diverses vegades. A l’antiguitat es coneixia com Lanka, Lankadvīpa, i Simnoundou. Els àrabs la van batejar amb el nom de Serendib que volia dir “descobrir per casualitat alguna cosa molt bonica i inesperada”. Per la seva banda, els romans l’anomenaren Trepobana, i, segles més tard, els primers colonitzadors portuguesos la van anomenar Ceilan.

Actualment és un país multireligiós i multiètnic. La comunitat singalesa és la majoritària. Els tàmils, concentrats al nord i est de l’illa, constitueixen la minoria ètnica més important. Altres comunitats inclouen musulmans àrabs, malais i burghers.

Degut a la seva ubicació geogràfica, és un vincle naval estratègic entre l’Àsia occidental i el sud-est asiàtic. Famosa per la producció i exportació de te, cafè, cautxú i coco, Sri Lanka compta amb una economia industrial progressiva i moderna, i amb l’ingrés per càpita més alt de l’Àsia meridional.

Coneguda per la seva bellesa paisatgística, Sri Lanka conté platges impressionants a tot el llarg de la costa, una gran biodiversitat i vida salvatge, i una cultura rica en un llegat que data de milers d’anys d’antiguitat característiques que l’estan convertint en una destinació turística de fama mundial.

Història[edit | edit source]

Sri Lanka compta amb més de 2.500 anys d’història escrita contínua, essent mencionada en diversos textos indis antics. Un dels més famosos és el Ramayana[1], en el qual es diu que l’illa va ser la fortalesa del rei Ravana, qui va capturar Sita, l’esposa de Rama, una encarnació del déu hindú Vishnu. La llegenda explica que el mico Hanuman va volar cap a Lanka i va destruir la capital calant-hi foc, mentre Branca i les seves tropes van creuar des del continent mitjançant la construcció d’un pont de terra a través del mar.

Llegendes a part, sembla ser que els primers habitants de l’illa van ser els Vedes que s’hi van establir aproximadament 16.000 anys abans de Crist. Els singalesos van arribar a Sri Lanka a la fi del segle VI AC, probablement des del nord d’Índia. El budisme va ser introduït des de mitjans del segle III AC, i es va desenvolupar una gran civilització en ciutats com Anuradhapura i Polonnaruwa. Alguns regnes notables, tot i que més tardans, són els de Dambadeniya, Yapahuwa, Gampola, Kandy i els Reialmes de Jaffna.

Ocupada pels portuguesos al segle XVI i pels holandesos al segle XVII, l’illa va ser cedida als britànics l’any 1815 gràcies a la intervenció de la Companyia Britànica de les Índies Orientals. Durant la Segona Guerra Mundial, Sri Lanka va servir de base important per les forces aliades en la pugna contra l’imperi Japonès. A principis del segle XX va sorgir a l’illa un moviment polític nacionalista, que els va portar a aconseguir la independència l’any 1948. Ceilan va canviar el seu nom pel de Sri Lanka l’any 1972. Sri Lanka es va veure embolicada en una cruenta Guerra Civil entre el govern i els Tigres Tàmils que va durar més trenta anys. Aquests últims lluitaven per un estat independent. La guerra va acabar oficialment el maig del 2009, quan els Tigres Tàmils van ser derrotats.

L’any 2004, es va originar un terratrèmol, conegut com a Sumatra-Andaman, a la costa occidental de Sumatra del nord a l’oceà Índic. El tsunami que en va resultar va devastar les costes d’Indonèsia, Sri Lanka, India, Tailàndia i altres països.

Religió[edit | edit source]

El 70 % de la població, la gran majoria singalesa, són budistes del corrent Mahayana. Aquesta doctrina ha estat intrínsecament lligada al llarg dels segles als governs i a les decisions polítiques, així que ha exercit una enorme influencia en la cultura i en la major part dels aspectes de la societat de Sri Lanka. El 15% de la població, sobretot els tàmils, són hinduistes, mentre que hi ha gairebé un 9% d’aquesta que és musulmana i un 6% que és cristiana. Tot i que el govern tolera les altres religions, s’oposa al proselitisme de les que no són budistes.

Gal Viharaya
  • BUDISME: es basa en una renúncia al desig, a qui culpa de totes les nostres frustracions. No reconeix cap déu, sinó que planteja l’existència d’una energia divina en la que ens hem de fondre desprès d’una vida pura. Així doncs, el budisme no és tant una religió sinó una filosofia i un codi moral de vida. L’home haurà de reencarnar-se tantes vegades com faci falta fins que comprengui que gairebé tots els desitjos només són il·lusions sense importància, i no serà fins llavors que l’home s’haurà convertit en un Buda i assolirà el Nirvana.
  • HINDUISME: tot i que es pugui pensar que l’hinduisme professa el politeisme, el cert és que només creu en un únic principi diví que té tres manifestacions principals (Brahma, Shiva i Vishnú) i moltes encarnacions d’aquesta trimurti. Els principis essencials de l’hinduisme són el dharma, l’equilibri diví del Cosmos al que tots els nostres actes afecten, ja siguin bons o dolents; i el karma, que és el destí que carregem, fruit de les nostres males accions en vides anteriors. Els hinduistes contemplen la vida com una il·lusió distorsionada de la realitat, al que anomenen maya, però també com una càrrega pesada de la que ens hem d’alliberar per assolir el Nirvana, el paradís a on s’arriba un cop trencat el cicle de les reencarnacions.
  • ISLAM: la doctrina d’Alà va arribar a Sri Lanka al segle VII de la mà dels comerciants àrabs i indis. La religió musulmana es recolza en cinc pilars: la Shahada o professió de la fe, que imposa acceptar que Alà és l’únic déu i Mahoma el seu profeta; el Salah o la crida a l’oració que s’ha de fer cinc vegades al dia sobre una estora encarats a la Meca; el Zakat, el deure de destinar un 5% dels ingressos per als més pobres; el Ramadà que és el més de dejuni i abstinència sexual fins l’arribada de la nit; i el Hajj que és l’acte de peregrinació dels Llocs Sagrats de la Meca, que tot musulmà ha de fer com a mínim una vegada en la seva vida,.
  • CRISTIANISME: se suposa que el cristianisme va arribar a Sri Lanka amb la presència a l’índia de l’apòstol Tomàs al segle I, però el seu impuls més gran el va determinar l’arribada dels portuguesos al segle XVI. És una religió monoteista basada en la vida i els ensenyaments de Jesús de Nazaret. Aquesta doctrina profetitza que Jesús va sofrir, va morir crucificat, va ser enterrat i va ressuscitar per obrir el cel a tots els que creuen i confien en ell per a la remissió dels seus pecats. Segons la fe cristiana, Jesús és considerat com salvador i Déu encarnat. L’Evangeli (“bon missatge”) és l’obra que recull el missatge de la vida i la labor de Jesús.

Geografia i clima[edit | edit source]

Amb una superfície de 65.610 km2, Sri Lanka es troba situada al sud-oest de la Badia de Bengala i al sud-est del Mar d’Oman i de l’estat indi de Tamil Nadu. L’illa, amb forma de llàgrima, mesura 433 quilòmetres de nord a sud i té una amplada màxima de 245 quilòmetres. És un territori bastant planer en gairebé la seva totalitat, tot i que al centre d’aquesta hi ha un massís muntanyós. El pic més alt és el Pidurutalagala (2.524m.) seguit del Kirigalpotta (2.387m.) i el Thotupola Kanda (2.357m.).

En la zona muntanyosa hi ha dos altiplans, el de Nuwara Eliya i el d’Horton, on es pot gaudir d’un clima és fresc que el de la resta de l’illa i on hi trobem les principals plantacions del Te de Ceilan. Les muntanyes estan envoltades per una plana àrida, caracteritzada per la humitat que li atorga el bosc tropical. Gran part de la costa està formada per platges de sorra blanca i fina.

El riu Mahaweli, amb 335 quilòmetres des del seu naixement als vessants d’Adams Peak fins la seva desembocadura a la Badia de Koddiyary, és el més llarg del país.

Sri Lanka gaudeix d’un clima tropical i passa, fonamentalment, per tres estacions:

  1. Una estació seca i amb temperatures moderades que s’estén de novembre o desembre fins a març en la costa sud; i de maig a setembre en la costa oriental. Aquesta és l’època ideal per a viatjar-hi.
  2. Una estació plujosa de juny a octubre, en què les pluges esdevenen, en la major part de l’illa, monsòniques.
  3. Una estació càlida els mesos d’abril i maig.

L’ambient és força calorós i humit en general, exceptuant en les altituds del massís central del país. Tot i això no hi ha una temperatura uniforme sinó que les oscil•lacions entre temperatures són importants entre el centre i la costa. L’època més calorosa de l’any és la que precedeix les pluges monsòniques de l’estiu, és a dir, entre finals de març i juny. Les pluges també són desiguals. La zona nord rep poca pluja mentre que la resta del país, sobretot la part sud-oest, registra un major nombre de ruixats.

Podem dir que la temperatura mitjana a l’illa és de 28ºC amb una humitat del 70%.

Flora i fauna[edit | edit source]

El 15% del territori del país està dedicat a la protecció de la naturalesa i la vida salvatge. Destaquen els Parcs Nacionals de Bundala, d’Udawalawe, de Yala, de les Planures d’Horton, i la Reserva Forestal de Sinharaja, declarada per la UNESCO Reserva de la Biosfera l’any 1978 i Patrimoni de la Humanitat[2] el 1988.


  • FLORA: degut a la diversitat climàtica, trobem una gran varietat de flora, des d’espècies tropicals fins a plantes alpines.
De les gairebé 8.00 espècies d’arbres i flors que podem trobar a l’illa, aproximadament unes 1.000 són endèmiques. A Sri Lanka s’hi troben dues de les espècies arbòries més estranyes del món: el Picus Benjamina i el Ficus Religiosa. A més, hi ha extenses plantacions d’arbres de fusta noble, com el banús o la caoba. A la costa està flanquejada per cocoters, palmeres i manglars.


Elephas maximus maximus
  • FAUNA: Sri Lanka alberga una de les faunes més diverses del planeta, amb 92 espècies de mamífers, 98 espècies de serps, 81 espècies de rèptils, 435 d’aus, 242 classes de papallones i 107 d’éssers marins, a més de la gran varietat d’insectes.
De les 435 espècies d’aus, només 26 són endèmiques del país i del sud de l’Índia.
El mono és l’espècie més abundant. Els podem veure tant a les ciutats com dins dels temples, ja que és l’identifiquen amb el déu hindú Hanuman.
Sri Lanka és un dels països amb més facilitat per poder veure l’elefant asiàtic, ja que el trobem en carreteres i cultius com a animal agrari de càrrega; però, per contra, és molt difícil veure lleopards, xacals daurats o pangolins.
De les varietats de serps, vuit d’elles són extremadament venenoses.
En les costes podem veure exemplars de tortugues, que estan protegides per la seva fragilitat i pel seu valor biològic, balenes, dofins, etc. En les llacunes hi trobem cocodrils, serps, gripaus, etc.

Regions[edit | edit source]

Províncies de Sri Lanka

Sri Lanka està oficialment dividida en nou províncies i vint-i-cinc districtes[3]:

  • Província central (Madhyama Palata): és coneguda com a país de turons, degut al terreny muntanyós que la caracteritza. Està dividia en tres districtes: Kandy, Matale i Nuwara Eliya.
  • Província del nord: és la zona on s’hi estableix la població Tamil. Va ser reconstruïda desprès de les destrosses causades per la Guerra civil. Aquesta província es divideix en cinc districtes, Jaffna, Kilinochchi, Mullaitivu, Vavuniya i Mannar.
  • Província central del nord (Ulturumeda Palata): s’hi localitzaven els antics reialmes de Sri Lanka de fa 2.500 anys. Rica en història i patrimoni, la zona es coneix com el triangle cultural. Està dividida en dos districtes, Anarudhapura, Polonnaruwa.
  • Província de l’est: localització del port natural de Tricomalee, d’estranya naturalesa i platges de sorra blanca. És una de les província menys habitades de l’illa. És el paradís pels surfistes. Està dividida en tres districtes, Trincomalee, Batticaloa, Ampara.
  • Provincia del nord-oest (Wayamba Palata): rica en producció de salt, s’hi poden veure grups de dofins i la major concentració de plantacions de cocoters. Està dividida en dos districtes, Kurungala, Puttalam.
  • Sabaragamuwa (Sabaragamuwa Palata): capital de les pedres precioses de Sri Lanka. Hi trobem els districtes de Ratnapura i Kegelle.
  • Província del sud (Dakunu Palata): engloba la major part de les platges turístiques. La seva economia basada en l’agricultura i la pesca està enrederida comparada amb la de les altres províncies. Està dividida en tres districtes: Galle, Hambantota i Matara.
  • Uva (Uva Palata) : és on es troben els altiplans i, per tant, les plantacions de te del país. És la segona província menys poblada. Els districtes que la conformen són Badulla i Moneragala
  • Província de l’oest (Basnahira Palata): hi trobem la capital del país i el cinturó suburbà. Els districtes són Colombo, Gampaha i Kalutara.

Ciutats[edit | edit source]

Algunes de les ciutats[4] més conegudes de l'illa són:

  • Colombo: és la capital de Sri Lanka. Hi podem trobar una barreja d’antiguitat i modernitat. Les ruïnes colonials i els edificis històrics contrasten amb els elevats hotels i els bancs. La ciutat acull la vida administrativa i financera del país. Colombo preserva alguna de les estructures més significatives del seu passat colonial, com és el seu port que data del segle XVIII. La seva població és representativa de la barreja ètnica i religiosa del país. Les oficines governamentals es van establir en l’antiga fortalesa on portuguesos i holandesos defensaven els seus bastions als segles XVI i XVII. La zona de fora la fortalesa és la més animada i sorollosa de la ciutat. La centricitat dels hotels ofereix al visitant comoditat i plaer.
  • Anuradhapura: la ciutat va ser fundada pel rei Pandukabhaya i va servir de capital del país i assentament del govern durant molts segles. És el símbol de l’època daurada de Sri Lanka. L’art religiós i seglar, l’arquitectura, l’escultura, la pintura i les talles han sobreviscut durant més de quinze segles, permetent al visitant contemplar la glòria passada d’Anuradhapura.
  • Dambulla: és una reminiscència del passat. Durant molts anys el seu voltant va servir d’alberg als monjos que vivien als boscos, la principal dedicació dels quals era la meditació. Gràcies a les investigacions arqueològiques, s’ha pogut confirmar que els temples construïts en les roques van ser llocs de veneració. Els temples es coneixen com a ”temples dels infinits Budes”. El principal temple de la ciutat és conegut com “Rangiri Dambulu Viharaya” (temple daurat de Dambulla), conté cinc temples cadascun dels quals alberga varies escultures de Buda en diferents posicions.
  • Mihintale: va ser el lloc des del qual, l’any 247 AC, es va introduir el budisme al país. Des de llavors s’ha convertit en un indret de gran significat històric i religiós que atrau milers de peregrins que commemoren la introducció d’aquesta doctrina al país. La llegenda diu que la muntanya Sagrada de Mihintale va ser santificada per Buda. És considerada com un dels setze llocs sagrats de Sri Lanka. La zona compta amb un complex monàstic, estupes, dagobes i un hospital. Malgrat que alguns edificis es trobin en gairebé perfecte estat de conservació, altres estan en ruïnes. L’edifici més espectacular és el Kantaka Chaitiya, d’arquitectura primerenca.
  • Ratnapura: és coneguda com la “ciutat de les gemmes” perquè és en aquesta zona on es concentra el major nombre d’aquestes. Sri Lanka és coneguda com la terra de les pedres precioses i es diu que en conté la major concentració de tot el món.
Plantacions de te en la regió de Nuwara Eliya
  • Kandy: és la capital cultural de Sri Lanka i és considerada una de les ciutats més boniques del món. Va ser seu del govern durant l’ocupació portuguesa i holandesa de les províncies marítimes. La vall de Kandy va ser l’últim bastió de Sinhalese, l’últim monarca de Sri Lanka. Tot i ser una ciutat relativament nova, hi ha evidències que va ser habitada, com a mínim, fa vuit-cents anys. Hi podem trobar una bona col•lecció de temples, cases senyorials, artesania tradicional i rituals.
  • Nuwara Eliya: és coneguda com la ciutat jardí d’Àsia degut als seus turons, les valls i les cascades. Està ubicada a la falda del Pidurutalagala, la muntanya més alta de Sri Lanka. Va ser descoberta l’any 1819 per l’explorador Sir Samuel Baker, el mateix que va descobrir el naixement del riu Nil. El govern colonial es trasllada a la ciutat durant els mesos de març, abril i maig, ja que coincideix amb les temperatures més caloroses i humides a Colombo. En aquesta zona es pot gaudir de camps de golf, parcs, plantacions de te, etc.
  • Galle: durant el segle XV va servir de port per les flotes d’embarcacions estrangeres (xinesos, holandesos i britànics), que van deixar empremta tant al port com als seus voltants. En l’antic port dels submarinistes s’hi poden trobar restes d’objectes relacionats amb les embarcacions. Els monuments arquitectònics més significatius són una església holandesa, un gran far i una mesquita.
  • Kalutara: és coneguda per les seves embarcacions tradicionals de pesca, com també pels seu mètodes enginyosos per pescar. L’estepa de Kalutara es troba dins d’una altra estepa exterior. Ha estat disenyada com la versió moderna de l’antiga Vatadage (el temple circular de la reliquia). A l’estepa interior hi ha imatges de Buda dirigides als quatre punts cardinals.
  • Weligama: ciutat costera situada a uns 130km de Colombo. La major atracció de Weligama són els pescadors sobre xanques , asseguts sobre llargs pals de fusta dins la platja realitzen la pesca diària. També són coneguts i admirats els seus penya-segats.

Altres destinacions[edit | edit source]

  • Ella: és un petit poblet situat d’alt de les muntanyes. És ideal per sortir de les ciutats, ja que n’hi ha prou amb dos dies per a veure-ho tot. El clima és agradable durant tot el dia. Hi ha moltes coses per veure i activitats per fer, com escalar els pics del voltant. El poble viu del turisme així que la gent local procura que els turistes passin una estada tranquil•la i relaxada.
  • Tricomalee: és considerat com el centre comercial de Sri Lanka. Es troba a 257km de Colombo i té un dels millors ports naturals d’aigües profundes del món. Recentment s’ha popularitzat com a destí per a l’observació de balenes. Ofereix la oportunitat de poder gaudir d’unes vacances centrades en el busseig, l’snorkeling i la natació. En el districte de Gokanna s’hi troben les ruïnes d’antics temples budistes, essent considerat un indret cultural i arqueològic important de Sri Lanka. Les set aigües termals de Kanniya es troben a només vuit quilòmetres de Tricomalee i atreuen multituds regulars de turistes al llarg de l’any gràcies a les seves propietats terapèutiques.
  • Jaffna: ciutat que alberga un bastió ressorgit de la tradició hindú, art i cultura creativa. És un indret fascinant amb molt poca presència turística on s’hi pot descobrir la cultura tàmil de Sri Lanka.

Arribar[edit | edit source]

En avió[edit | edit source]

  • Des d’Espanya i Europa:

En general Sri Lanka Airlines enllaça diverses capitals europees -cap d'espanyola- com Londres, Frankfurt, Paris o Roma amb Colombo. La duració dels vols oscil·la entre dotze i quinze hores. Les companyies que volen des de l’estat espanyol són:

-Qatar Airways: des de Madrid, el vol fa escala a Doha. És un dels vols més econòmics.­
-Thai Airways International: surten 3 vols de Madrid els quals enllacen amb Bangkok.
-Emirates: el vol des de Madrid fa una curta escala a Dubai. Segons la temporada en què es viatgi, es poden trobar les millors ofertes al seu web.
British Airways: les línies aèries britàniques ofereixen diverses connexions amb Sri Lanka Airlines fent escala a Londres.
-Lufthansa: la companyia alemanya vola des de diverses capitals espanyoles fins a Frankfurt, on enllaça amb un altre vol de Sri Lanka Airlines.
-Air France: la companyia aèria enllaça amb Paris per dirigir-se seguidament a Colombo.


  • Des d’altres països d’Àsia:

Existeixen moltes possibilitats per viatjar des de països propers. Sri Lanka Airlines té vols a la Índia, Malàisia, Abu Dhabi, Bahrein, Dubai, Hong Kong, Bejing, Singapur, etc. ­

-Des de Malàisia: Air Asia és la companyia que ofereix els vols més econòmics. Malaysia Airlines enllaça Kuala Lumpur amb Colombo.
-Des de la Índia: línies aèries com Jet Airways, Indian Airlines o Kingfisher, entre d’altres, volen des de les principals ciutats indies. Sri Lanka Airlines també hi vola.
-Des de les Illes Maldives: Srilankan Airelines, Emirates i Malaysia AIrlines enllacen Malé i Colombo en un vol de curta durada. És freqüent que els viatgers combinin viatges entre les Maldives i Sri Lanka.
-Des de Singapur: A més a més de Srilankan Airlines, Singapore Airlines o Cathay Pacific connecten amb Sri Lanka.
-­Des de Tailàndia: són diverses les que volen des de Bangkok: Cathay Pacific, Thai Airways, etc.

En vaixell[edit | edit source]

A causa dels més de trenta anys de Guerra Civil del país, es van interrompre els serveis de ferris que connectaven la costa del sud de la Índia amb la península de Jaffna o l’illa de Mannar. Malgrat que hi hagi la possibilitat que en un futur es reprengui la línia marítima, l’aparició de les companyies aèries de baix cost no afavoreix a que finalment es produeixi.

En cotxe[edit | edit source]

En autocar[edit | edit source]

En tren[edit | edit source]

En viatge organitzat[edit | edit source]

Són diversos majoristes, tour operadors i agències de viatges i aventures amb seu a Espanya els que organitzen recorreguts de diverses setmanes per Sri Lanka, molts d’aquests combinats amb les Illes Maldives. Com que la programació dels circuits varia constantment, la millor opció es consultar les pàgines web dels majoristes, que informen del viatge organitzat pels mesos següents. Malgrat els avantatges de contractar un viatge organitzat pel que fa a l’allotjament, bitllets, etc. l’inconvenient més important és la pèrdua de l’aventura en sotmetre’s, en grup, a un itinerari marcat. Algunes de les agències de viatges d’Espanya que inclouen aquest paquet són:

-Años luz
-Viajes Orixa
-Ambar viajes
Bidón 5
-Catai Tours
-Club Marco Polo

Passaport i visat[edit | edit source]

Per poder entrar a Sri Lanka és necessari portar el passaport amb una data de caducitat mínima de sis mesos en el moment en que s’abandoni el país. Els espanyols necessiten un visat previ per entrar al país. Es pot obtenir amb facilitat al web www.eta.gov.lk, costa 20$ i és vàlid per sis mesos. Es pot obtenir una extensió del visat al Departament d’Immigració a Colombo. La duana permet l’entrada de qualsevol objecte personal del viatger. Es prohibeix la importació d’antiguitats, marfil, llibres antics, animals, cautxú o plantes de cocoter. La possessió i el tràfic de drogues estan penalitzat amb penes de presó. Per a més detalls es pot consultar el web www.customs.gov.lk.

Desplaçar-se[edit | edit source]

Malgrat ser un país petit, viatjar dins de l’illa consumeix molt de temps. Les carreteres són estretes i estan congestionades per vianants, ciclistes i trishaws, cosa que dificulta la circulació fluida. Malgrat tot, una vegada fora del bullici de Colombo, es pot gaudir de moltes rutes[5] a la línia de la costa o en les muntanyes.

La major part de les carreteres estan asfaltades. El límit de velocitat en les zones edificades és de 56kph (35 mph), mentre que el dels afores de les ciutats és de 75kph (45 mph). L’edat mínima per a conduir és 18 anys.

Amb el fi d’evitar tràmits burocràtics, és indispensable obtenir un permís de conduir internacional abans de deixar la destinació de residència. Si no, es pot aconseguir una lliciència temporal presentant un carnet de conduir vigent. www.motortraffic.gov.lk

En avió[edit | edit source]

Els vols charters es poden aconseguir a través de Deccan Aviación Lanka, un operador d’helicòpters i avions charters. L’empresa està autoritzada a operar indistintivament a tot el país. Avui dia, Deccan és l’aerolínia escollida pels viatgers de negocis o d’oci que busquen qualitats en el servei, la comoditat i la seguretat.

En vaixell[edit | edit source]

En cotxe[edit | edit source]

Es condueix per l’esquerra. Els llums intermitents signifiquen que el conductor està fent valer el seu dret a pas. És recomanable evitar les àrees remotes i viatjar de nit.

En autocar[edit | edit source]

Sri Lanka disposa d’una extensa Xarxa de serveis a la major part de l’illa. També podem trobar autocars privats, que es paguen en relació al nombre de passatgers, i sovint poden conduir més perillosament. Els autocars de les ciutats costaneres surten cada 30 minuts, mentre que els que surten de Kandy ho fan cada 15. Els serveis de llarga distància es realitzen des de Colombo fins la central d’autocars Pettah Depot.

En tren[edit | edit source]

Els trens connecten Colombo amb totes les ciutats turístiques, però vagons de primera classe, amb aire condicionat i vagons-menjador, només estan disponibles en quantitats reduïdes. Els trajectes acostumen a ser pausats. Actualment, però, en les principals rutes també hi podem trobar serveis exprés. El Virrey Express és l’únic tren de vapor de passatgers que encara està operatiu a Sri Lanka. Es pot obtenir informació contactant amb JF Tours & Travels (Ceilan) Ltd

En taxi[edit | edit source]

Els taxis tenen la part superior de la carrosseria de color groc amb plaques blanques i vermelles. A Colombo, els taxis disposen de taxímetre, però és recomanable acordar una tarifa abans de sortir. Els taxistes esperen una propina del 10%.

Trishaws (Tuk-Tuk)[edit | edit source]

Són ideals per als viatges curts en pobles i ciutats, així també per excursions curtes. Els vehicles són principalment rickshaws Bajaja fabricats a l’Ímdia. Cal establir la tarifa abans de posar-se en marxa.

Lloguer de vehicles[edit | edit source]

És un servei disponible a diverses agències internacionals. També hi trobem oferta de minibusos i rickshaws motoritzats. El més recomanable són els automòbils amb conductor, ja que són menys costosos.

Parlar[edit | edit source]

El singalès i el tàmil són els dos idiomes nacionals de Sri Lanka. El singalès és la llengua utilitzada pel 75% de la població, mentre que el tàmil és l’idioma de la minoria hinduista. Tot i això, gran part de la població situada en els itineraris turístics principals entén i parla l’anglès.

Aprendre[edit | edit source]

Treballar[edit | edit source]

Veure[edit | edit source]

Polonnaruwa

Alguns llocs d’interès popular a Sri Lanka són:

-­Els jardins Sri Dhalada, Maligawa i Peradeniya a Kandy.
-­Els antics temples a Anarudhapura i Polonnaruwa.
-­Les plantacions de te i els jardins de Hakgala a Nuwara Eliya.
-­Les platges d’Unawatuna, Galle i les zones del nord.
-­Les balenes a Mirissa i Kalpitiya.
-­El Parc Nacional de Yala per gaudir de la vida silvestre, el Parc Nacional de Wilpattu per gaudir de la millor experiència de safari.
-­La zona inexplorada de Jaffna i les illes de la província del nord.
-­Temples budistes i hinduistes
-­Parcs Nacionals i reserves

Amb una historia de més de 2500 anys, Sri Lanka compta amb un ric patrimoni cultural i natural, i els seus paratges designats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO converteixen Sri Lanka en el segon país de l’Àsia meridional amb major nombre d’indrets patrimoni mundial.

El turista ha de tenir present que per a entrar en molts dels llocs turístics de Sri Lanka, se li cobrarà un preu fins a deu vegades més alt que el que paguen les persones locals.

­

  • Submarinisme i Snorkeling: Sri Lanka disposa de diferents vaixells enfonsats i coberts de corall al llarg de les costes del sud i la costa oriental, especialment a les proximitats d’Unawatuna. En la capital i en els resorts turístics de les ciutats costaneres s’hi poden trobar botigues on poder llogar l’equip i, fins i tot, treure’s el curs PADI. La millor època per a realitzar aquestes activitats és entre novembre i l’abril a la costa oest i sud; i d’abril a setembre en l’oriental. A Sri Lanka hi ha dos santuaris marins protegits: Bar Reef, situat a la costa occidental, i el Parc Nacional Hikkaduwa, situat al sud.
  • ­Surf: es pot realitzar durant tot l’any. Arugam Bay, a la costa oriental, té la màxima importància pels surfistes, sobretot entre els mesos d’abril i octubre. En la costa sud i occidental, per contra, les millors onades per practicar el surf es donen entre novembre i abril. En gairebé totes les localitats turístiques costaneres es pot llogar la taula i els altres components necessaris per equipar-se be.
  • ­Windsurf: Bentota està considerat com el millor indret per a practicar o aprendre el windsurf. Només es pot llogar les taules en els resorts de la costa oest.
  • ­Golf: Sri Lanka disposa de tres grans camps de golf, tot i que es preveu que se’n construiran més en un futur immediat. Estan situats a Colombo, a Nuwara Eliya i a Kandy.
  • ­Ciclisme: el país ofereix bones oportunitats per a recórrer l’illa en bicicleta. Tot i que és una activitat que està guanyant popularitat, els equips de lloguer disponibles són de baixa qualitat.
  • ­Trekking: les zones preferides per a realitzar aquesta activitat són Kuckles Rangers i Adam’s Peak. En les principals localitats properes a aquests indrets hi trobem agencies especialitzades en organitzar sortides.
  • ­Observació de balenes: entre gener i abril, diverses agències de la costa sud organitzen sortides en llanxa per intentar veure les balenes.
  • ­Safaris: és possible recórrer diverses reserves naturals o parcs nacionals en vehicles d’agències especialitzades.

Comprar[edit | edit source]

Menjar[edit | edit source]

Buriyani de pollastre

La gastronomia singalesa[6] té molt en comú amb la gastronomia Índia, ja que ambdues utilitzen l’arròs i els curris com a base d’aquesta, però presenten característiques pròpies derivades de la manera en què es preparen els aliments. Sovint van acompanyats amb racions de verdura, carn o peix. També hi trobem plats indis vegetarians dels quals podem ressaltar el Thali o el Buriyani.

Hem de destacar l’abundància de plats a base de verdura, carn i peix, assaonats amb diverses espècies típiques de l’illa com el cardamom, el clau, el gingebre o el pebre. A la costa val la pensa provar el marisc i el peix, ja que són aliments gairebé absents en la dieta dels singalesos de l’interior del país. Un altre plat important són les tolvas que se serveixen amb ou o amb mel i iogurt.

Alguns dels plats típics del país són:

- Lemprais: plat a base de pasta, verdures, carn, arròs i curri cuinat embolicat dins una fulla de banana.
- Rotis: semblant a una crêpe, acostuma a estar farcit de carn, verdures o peix.
- Indiappa: espècie de fideus fets amb farina d’arròs. Es poden menjar sols o com a acompanyament d’altres plats.

A Sri Lanka hi abunden les fruites, moltes d’elles exòtiques com la papaia, la guaiaba, el mango, la fruita de la passió, etc. però també hi trobem plàtans, alvocats, etc. Els postres són molt ensucrats. El més típic és el wattalappam, un pudin de coco, ou i cardamom.

Pel que fa al beure, la beguda típica és el te, essent Sri Lanka el productor mundial d’aquesta beguda que gaudeix d’un ampli reconeixement arreu del planeta. Malgrat que les primeres plantacions a Ceilan fossin de cafè, un fong les va fer desaparèixer al segle XIX, i va ser l’escocès James Taylor qui va plantar el te per primera vegada. És per això que el consum de cafè no és gaire estès per l’illa, tot i que també és de bona qualitat. El licor típic és el toddy, un destil·lat de la sàlvia de la palmera. Aquest licor, una vegada fermentat, rep el nom d’arrack[7].

L’aigua de l’illa no és potable així que s’aconsella consumir-la embotellada. També són molt valorats els sucs naturals.

Beure i sortir[edit | edit source]

Dormir[edit | edit source]

Exceptuant Colombo, en la resta de les localitats turístiques de Sri Lanka s’hi poden trobar des d’establiments de cinc estrelles o resorts a la platja, fins a posades i albergs. La característica principal que trobem al país pel que fa a l’allotjament[8], és que totes les opcions a preu mitjà i barat es troben allunyades del centre de les ciutats o, fins i tot, aïllades en turons.

Els preus de l’allotjament varien bastant segons la temporada, sobretot en les destinacions de platja. La temporada més alta comença al sud i a l’oest del país a mitjans de desembre i acaba al març; mentre que a la costa oriental comença a l’abril i acaba al setembre.

  • ­Albergs: només són dos els que queden en tot el paí, i tots es troben a Colombo. El YMCA, establiment vell i incòmode té dormitoris masculins i dormitoris dobles, aptes per a viatgeres. Per la seva banda, l’altra alberg està destinat només a dones, o bé a homes acompanyats d’una dona.
  • ­Guest Houses: són les opcions preferides dels que disposen de poc pressupost per a l’allotjament. Els preus varien segons les prestacions que ofereixen.
  • ­Hotels: hi ha una gran varietat d’hotels entre preu mitjà i gran luxe. Molts d’ells inclouen l’esmorzar en el règim d’allotjament. En les ciutats importants, els hotels més cars acostumen a tenir piscines i diversos restaurants, i solen aplicar el 10% del servei també a la tarifa de les habitacions.
  • ­Resorts de platja: són complexos hotelers de major o menor mida situats en les platges més turístiques del país, com Unawatuna, Negombo o Hikkaduwa. També disposen de piscina i de restaurants de cuina local i internacional, botigues d’artesania i joieria, i agències de viatges que organitzen circuits locals i excursions pels voltants, gimnàs, pistes de tenis o squash, spa i centre d’activitats marines.
  • ­Vil·les colonials: típiques en el Hill Country i en les zones de les plantacions de te, acostumen a ser mansions d’interès històric de l’època colonial britànica. Estan equipades amb tot el luxe, amb instal·lacions modernes: spa, piscina, connexió WI-Fi, aire condicionat, etc.
  • ­Bungalows en les plantacions de te: típics del Hill Country. Són antics establiments colonials, molt més modestos que les vil·les, i a preu mitjà. Acostumen a estar situats en ubicacions vorejades de jardins.

Seguretat[edit | edit source]

En general, les amenaces de seguretat personal són molt petites, tot i que s’aconsella viatjar acompanyat. Tot i això, comparat amb altres països, hi ha moltes probabilitats de patir petites estafes, ja que sempre s’intenta obtenir dels estrangers més diners per els serveis consumits. Com a norma general, és recomanable no avançar diners pels serveis que encara no s’han adquirit.

Els viatgers han d’estar alertes a la carretera si lloguen algun vehicle, perquè el codi de circulació no és respectat per la gent local. Així mateix els vianants han d’anar en compte en creuar el pas de zebra en les grans ciutats.

Els banyistes han de vigilar amb les corrents marines, ja en certes èpoques de l’any són de les més perilloses que es poden trobar, i els serveis de salvament i socorrisme són escassos en moltes de les platges de l’illa.

Salut[edit | edit source]

Els risc de salut de Sri Lanka són diferents dels que podem trobar a Europa o a l’Amèrica del Nord. S’ha de tenir cura amb les malalties intestinals, les malalties transmeses per vectors com la malària i el dengue, i una varietat d’infeccions fungicides.

Es recomanen les següents vacunes:

-Tifoide
-Pòlio
-­Tètanus
-Hepatitis A
-Hepatitis B
-La ràbia

Els infants, a més a més, han de ser protegits contra:

-La diftèria
-La tos ferina
-Les galteres
-El xarampió
-­La rubèola

Les vacunes s’han de planificar amb antelació, ja que algunes d’aquestes requereixen més d’una dosis.

Existeix el risc de malària a tot el país. La medicació s’ha de començar una setmana abans de viatjar, continuar-la durant l’estada i acabar-la quatre setmanes després del retorn.

Alguns dels riscos per la salut dels que s’ha d’estar previngut són:

-Diarrea
-Tifus i còlera
-Dengue
-Hepatitis
-Malària
-Malalties de transmissió sexual
-Pneumònia asiàtica (SARS)
-Grip aviar
-Insolació
-Tètanus
-Sarna
-Les serps
-La ràbia

Respectar[edit | edit source]

Destinació següent[edit | edit source]

  1. Guias azules de España S.A, Ediciones Gaesa 2013-2014
  2. UNESCO http://whc.unesco.org/en/list/405
  3. Wikipedia http://es.wikipedia.org/wiki/Sri_Lanka
  4. Guia Sri Lanka Logitravel http://www.logitravel.com/guias-de-viajes/que-visitar-sri-lanka-233_1.html
  5. Sri Lanka Travel https://web.archive.org/web/20160308211806/http://www.srilanka.travel/getting_around%26usg%3DALkJrhgkXv9bkJ9xakDSKcGCzWClT7jOmA
  6. Guia Sri Lanka Logitravel http://www.logitravel.com/guias-de-viajes/gastronomia-sri-lanka-233_2.html
  7. El Mundo Viajes https://web.archive.org/web/20160305001315/http://elmundoviajes.elmundo.es/elmundoviajes/fichas.html?valor=150&zona=pais&ver+continente.x=43&ver+continente.y=10#gastronomia
  8. Guias azules de España SA, Ediciones GAESA 2013-2014