Wy/ca/Nepal

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | ca
Wy > ca > Nepal

Template:Taula d'estat La República Federal Democràtica del Nepal és un estat de l'Àsia, situat entre l'Índia i el Tibet, al vessant sud de l'Himàlaia.

Context[edit | edit source]

Història[edit | edit source]

Template:Principal

Els kirati van ser un dels primers grups nepalesos coneguts pels historiadors, que emigraren des de l'est en els segles VIII o VII aC. Siddharta Gautama va néixer a Kapilavistu (Lumbini) el 566 aC, fet que convertí el Nepal en el centre búdic asiàtic. El 100 aC l'emperador Asoka va crear un gran imperi que incloïa el nord de l'Índia i el Terai (actual sud del Nepal). L'any 200 l'imperi Budista va resultar desplaçat pel domini hindú amb la dinastia Licchavi, que al segle X, va ser substituïda per la Thakuri i després per la Malla. Al segle V existia una relació molt intensa entre el Nepal i el Tibet i l'Índia.

El Nepal modern va ser creat el 21 de desembre de 1768, quan el rei del petit principat de Gorkha, Prithvi Narayan Shah, va conquerir Kathmandu, i unificà altres estats independents dels contraforts de l'Himàlaia, però aquesta situació no va durar, i al segle XIX els seus hereus varen ser incapaços de mantenir el control polític efectiu, amb la qual cosa el Nepal va entrar en un període d'agitació que va culminar amb la Guerra Anglonepalesa (1814-1816), amb la Companyia Britànica de les Índies Orientals. La guerra va acabar amb el Sugauli Treaty, amb el qual Nepal perdia el Sikkim i el sud del Terai a favor dels britànics.

Després de l'actuació dels Gurkhas durant la Rebel·lió índia de 1857, part del Terai es va retornar al Nepal.

La dinastia Shah es va acabar el 1846, quan en Jung Bahadur Rana agafà el control del país després d'assassinar a diversos prínceps i centenars d'altres persones significatives a Kathmandu (Kot Massacre). Aleshores, els rana es convertiren en primers ministres hereditaris, amb un poder molt centralitzat, relegant al rei a un paper representatiu i aplicant una política aïllacionista que va mantenir al país fora de les guerres colonials i lliure de les influències estrangeres, però que al mateix temps impedí el seu desenvolupament econòmic.

El règim dels Rana s'acabà el 1948 quan la colònia britànica de l'Índia aconseguí la independència. Aleshores, el rei Tribhuvan, descendent directe de Prithvi Narayan Shah, s'escapà de la seva presó daurada per a anar a l'Índia i amb l'ajuda de Jawaharlal Nehru, recuperà el poder i nomenà un Primer ministre aliè a la família Rana.

Durant els anys 1950, es va preparar un projecte de constitució instituint un sistema parlamentari basat en el model britànic i a partir de 1951 l'Índia va recolzar el Partit del Congrés del Nepal.

A començament de 1959, el rei Mahendra, fill i successor del rei Tribhuvan, promulga la nova constitució, i s'organitzaren les primeres eleccions legislatives democràtiques. El Partit del Congrés Nepalès, socialista moderat, guanyà les eleccions per majoria i el seu cap de files Bishweshwar Prasad Koirala formà govern i es convertí en Primer ministre.

Divuit mesos després, amb l'excusa de què el sistema parlamentari havia fracassat, el rei Mahendra dissol el govern de Koirala i el parlament, i el 16 de desembre de 1962 promulgà una nova constitució que establia el sistema sense partits del panchayat (consells) que Mahendra considerava com una forma democràtica de govern més propera a les tradicions nepaleses.

Com a estructura piramidal que partia dels pobles per arribar al Rastriya Panchayat (Parlament nacional), el sistema del panchayat instaurà una monarquia absoluta i va instal·lar al rei al front de l'estat amb una autoritat completa damunt totes les instàncies governamentals, inclosos el Consell de Ministres i el Parlament.

El seu fill i successor, el rei Birendra va heretar el tron el 1972 i va continuar amb el sistema panchayat fins que el 1989 el Jana Andolan (Moviment del poble) va forçar la monarquia a acceptar reformes constitucionals. Al maig de 1991, el Nepal va celebrar les primeres eleccions en 50 anys.

El 13 de febrer de 1996, el Partit Comunista del Nepal (Maoista) començà una revolta, que acabà amb la Guerra Civil del Nepal, per derrocar la monarquia i convertir el Nepal en una república socialista no democràtica. Aquesta guerra no es donà per acabada fins al 21 de novembre de 2006, hi van morir 12,700 persones aproximadament.

L'1 de juny de 2001, el germà de Birendra que es diu Gyanendra Shah va matar a tota la família del seu germà. Però alguns ministres van declarar que el fill de Birendra(Dipendra Shah) va matar els seus pares i altres membres de la família. Deien que ell volia casar-se amb una noia però els seus pares no li deixaven. Totes aquestes coses eren els plans de Gyanendra per ser rei de Nepal.

El 4 d'octubre de 2002, el rei Gyanendra, proclamà la llei marcial i va dissoldre el govern. El rei desplegà l'exèrcit nepalès, perquè la guerrilla maoista ja controlava el 80% del territori. Però l'11 d'octubre de 2002 tornà a demanar la formació d'un govern, presidit pel monàrquic i conservador, Lokendra Bahadur Chand.

L'1 de febrer de 2005 el rei Gyanendra, tornà a proclamar la llei marcial i va redissoldre el govern, i exercí tot el poder executiu per combatre contra els maoistes. Els set partits parlamentaris (inclosos els maoistes), van organitzar un alçament massiu del poble contra el rei Gyanendra. La gent va sortir al carrer i va inundar de manifestacions demanant la renúncia del rei, en les concentracions moriren 21 persones. Finalment el 25 d'abril de 2006 el rei abolí la llei marcial i convocà als set partits per a elegir un nou primer ministre, aquest seria el socialdemòcrata Girija Prasad Koirala.

El 18 de maig de 2006 el govern declarà el Nepal era un estat secular. El 21 de novembre de 2006, gràcies a un acord amb els maoistes, es donà per acabada la guerra civil. L'1 d'abril de 2007, Girija Prasad Koirala fou reelegit pel primer ministre pel govern, aquest govern comptava amb la coalició de set partits i el Partit Comunista del Nepal (Maoista). El 23 d'agost de 2007 el govern nacionalitzà els palaus reials. El 18 de setembre de 2007 els maoistes sortiren del govern, perquè no se'ls concedien les promeses. El 24 de desembre de 2007 el govern anuncià que havia arribat a un segon acord amb els maoistes, per abolir la monarquia abans de les eleccions que se celebraren el 10 d'abril de 2008. Aquestes eleccions donaren la victòria al Partit Comunista del Nepal (Maoista), amb una majoria simple de 220 diputats, el Partit del Congrés del Nepal n'obtingué 110 i el Partit Comunista del Nepal (Unificat-Marxista-Leninista), 103 diputats.

El 28 de maig, el parlament votà a favor de la república, i es destituí al rei Gyanendra, i es posà a Girija Prasad Koirala, com a nou President de la República i Primer ministre en funcions interines, fins a la redacció d'una nova constitució.

El 23 de juliol, el parlament votà a favor de la investidura de Ram Baran Yadav i Parmanand Jha com a President i Vicepresident. El 15 d'agost, l'exguerriller maoista, Pushpa Kamal Dahal (àlies Pratxanda), prengué possessió del càrrec com a nou Primer Ministre.

Geografia[edit | edit source]

thumb|300px|Mapa del Nepal El nord és molt muntanyós, i té alguns dels cims més alts de l'Himàlaia i del món, entre ells l'Everest (8.848 m) entre el Nepal i el Tibet i el Kanchenjunga (8.598) entre el Nepal i l'Índia. La zona sud, fronterera amb l'Índia és més plana, i de clima subtropical.

El territori del Nepal està dividit en tres parts naturals: el Terai o Tarai (les terres baixes), el Dhun (les valls) i les muntanyes Himàlaia. Les serralades es caracteritzen pels seus pics més alts: Nanda Devi, Dhaulagiri, Gosainthan,Kanchenjunga:que formen quatre derivacions paral·leles. Hi ha tres divisions naturals d'oest a est anomenades pels rius principals de cadascuna: l'Occidental o conca del Kauriala (Karnali) o Gogra; la Central o conca del Gandak; i l'Oriental o conca del Kosi. La divisió natural Occidental està dividida en dos part pel riu Kali o Sarda que forma el límit amb l'Índia i deixa la part occidental en territori indi. Els afluents del Kauriala són el Kali, el Babai i el Rapti Oriental. La part central és anomenada tradicionalment Sapt Gandaki, o País dels seta Gandaks, dels set rius que formen el principal, destacant el riu Trisulganga. I l'oriental és anomenada Sapt Kosi, o País dels set Kosis, pels set rius que formen aquest, dels que el principal és el San Kosi. A part d'aquestes tres divisions natural hi ha una quarta: la vall del Nepal pròpia amb la vall de Katmandú rodejada de muntanyes i regada pel riu Baghmati, que ve de la muntanya Sheopuri, la més alta del nord, i per altres rius entre els quals el Vishnumati.

Situació Demogràfica[edit | edit source]

Nepal és un veritable mosaic de races de diferents cultures que conviuen en pau ja que el respecte és una característica essencial dels nepalesos. Ningú intenta que s'adopti la seva manera de viure però sí espera que es respectin les seves tradicions i costums.

Aquest mosaic es divideix en diferents àrees geogràfiques: a les zones més altes de muntanya habiten els sherpes, habituals guies i transportadors, per explorar la zona, que practiquen el budisme tàntric i parlen un dialecte del tibetà, els el-pas, molt influenciats per la màgia del xamanisme bon i els myeshang, de raça gurung.

En les altures mitjanes habiten els kirat, d'origen indi, practiquen diferents religions; els newars que es regeixen pel sistema de castes; els chepang de trets mongols; els guruns, els magars, molt nombrosos; els tamangs; els panchgauns, actualment només són uns cinquanta; els sun wars i els thakalis.

En la part baixa del Nepal viuen els satars que parlen el seu propi dialecte, els tharus, els aborígens de Terai, els dhangars, drávidas i els rajbansi; hindús amb una minoria musulmana.

A la zona mitjana i baixa del Nepal a més d'aquestes ètnies, conviuen musulmans, kxatrsies i brahmines.

La vida a Nepal és molt dura Les zones rurals són veritablement pobres i es lluita contra la mortalitat prematura. Només hi ha tres metges per cada 100.000 habitants i un per cada cent mil fos de la Vall de Katmandú. Un de cada cinc nens mor durant les primeres setmanes de vida i 35 de cada 1.000 entre els primers quatre anys d'edat. Les causes no són unes altres que la greu desnutrició.

Potser per l'extrema duresa de les seves vides, els nepalesos són solidaris, conviuen en pau i gaudeixen amb el poc que tenen. Tracten a l'estrany amb respecte i cortesia i somriuen amb freqüència, mentre els seus ulls romanen serens, plens de saviesa.

Divisió administrativa[edit | edit source]

Template:AP Nepal es divideix en 5 Regions de Desenvolupament o Bikāsakṣeṭra (विकास क्षेत्र en nepalès), que se subdivideixen en 14 zones administratives,[1] i aquestes, al seu torn, en 75 districtes.

Les 5 regions, anomenades segons la seva ubicació en direcció d'est a oest, són |Regió de Desenvolupament de l'Extrem Occidental((Sudura Paścimāñcala - सुदुर पश्चिमाञ्चल), Regió de Desenvolupament del Mig Occidental (Madhya Paścimāñcala - मध्य पश्चिमाञ्चल), Regió de Desenvolupament Occidental (Paścimāñcala - पश्चिमाञ्चल), Regió de Desenvolupament Central (Madhyamāñcala - मध्यमाञ्चल), i Regió de Desenvolupament Oriental (Purvāñcala - पुर्वाञ्चल).

Ciutats[edit | edit source]

Kathmandú[edit | edit source]

És la capital i centre cultural de Nepal. A partir dels anys 1960, Katmandú es convertí en un lloc molt visitat per turistes d'arreu del món, impulsats pel moviment hippie, i avui dia és una ciutat turística afavorida per les altes muntanyes, els palaus i temples i els parcs naturals. El punts més interessants per visitar són el barri de Thammel, la plaça Durbar, el famós temple del monos Swayambhu, el temple més antic i import Boudhanath Pashupatinath, passejar pel park Ratnapark, ciutat/barri de Patan,

Bhaktapur[edit | edit source]

Situada a 13 quilòmetres a l'est de la capital i a 1.400 metres d'altitud, és una ciutat històrica molt ben conservada, centre de peregrins i de terrissaires nepalesos. Els vehicles a motor no estan autoritzats en tot el casc urbà.

Biratnagar[edit | edit source]

És la segona ciutat més gran del país situada a la part est i a prop de Dharan, és un centre important en agricultura i és la ciutat del activisme polític.

Birgunj[edit | edit source]

Tocant a la frontera amb l’Índia és coneguda com la porta d’entrada i sortida entre ambdós països, i per la seva situació ha esdevingut una de les ciutats més concorregudes pel seu gran volum comercial.

Janakpur[edit | edit source]

És un centre religiós amb llarga història, de fet hi ha el Temple Janaki que té més de 500 anys. Té una important indústria turística pel moviment de la religió hindú, i a més és l’enclavament de l’única industria ferroviària del país, el Janakpur Railway.

Namche Bazaar[edit | edit source]

És la porta d'entrada a l'Himàlaia i tot excursionista a la regió de Khumbu la visita en el seu camí cap a altres punts de la regió. Els visitants solen passar una nit a la ciutat de cara a facilitar l'aclimatació a l'alçada. La ciutat té moltes botigues i albergs on es pot trobar tot el necessari pels excursionistes o expedicions, però amb uns preus més cars que a Katmandú.

Nepalgunj[edit | edit source]

És la ciutat del mitjà oest molt a propo de la frontera amb l’Índia i per tant també és una zona de comerç. Està molt a prop de Parc Nacional de Bardiya.

Patan[edit | edit source]

Coneguda com a Ciutat Metropolitana Lalitpur, és una de las ciutats més grans de Nepal, junt amb Katmandú, Pokhara i Biratnagar. És famosa pel ric patrimoni cultural –la Plaça Patan Durbar va ser designada Patrimoni Mundial de la Unesco el 1979. També és una ciutat pels festivals, fires, art, pel treballs en metall i per les estàtues en pedra.

Pokhara[edit | edit source]

És la segona ciutat més poblada del Nepal per darrere de Katmandú. La ciutat porta el mateix nom del llac que el toca, i és un emplaçament turístic molt important per poder fer ascensió al Annapurna. És uan ciutat pintoresca i plena de vida, on s’hi pot descansar, practicar esports d’aventura, gaudir del menjar, de la música en viu i de bons hotels.

Altres destinacions[edit | edit source]

Tancat entre els pics nevats de la serralada de l'Himàlaia i el Ganges, el Nepal ha estat durant molt de temps la llar d'ascetes errants i ioguis tàntrics. Nepal s’associa a gran riquesa de llocs sagrats i espais naturals de somni:

Annapurna, regió popular pel senderisme i que té el circuit Annapurna conegut arreu del món. Chitwan National Park és patrimoni de la humanitat amb tigres, rinoceronts i animals de la jungla. Daman és un petit pobre de muntanya amb unes impressionants i panoràmiques vistes de l'Himàlaia, i que són un escenari increïble en la sortida i la posta del sol. Haleshi (Maratika en tibetà) és la ciutat més propera a les coves sagrades on Padmasambhava va aconseguir un estat per sobre la vida i la mort. Les coves són considerades com a font de longevitat. Lumbini és considerat com el lloc de naixença de Siddharta Gautama (pare del budisme) en l'Índia antiga Everest, dins la serralada de l'Himàlaia, és el cim més alt del món, amb 8.844,43 m. Està situat a la frontera. Nagarkot és un lloc famós per les vistes de les montanyes a la sortida del sol, entre elles l’Everest, i també té uns vistes panoràmiques de la vall Katmandú.

Circular[edit | edit source]

El 90 % dels visitants del Nepal accedeixen al país amb avió. L'Aeroport Internacional es troba en Tribhuvan, a vuit quilòmetres de Kàtmandu. Les principals tour operadores espanyols ofereixen viatges organitzats a aquesta zona, generalment, combinat amb un circuit per l'Índia.

Des de l'aeroport, la Real Corporació de Línies Aèries de Nepal i les Línies Aèries de l'Índia, proporcionen un servei d'autobusos.

Donada l'accidentada geografia del país, l'avió és el transport més pràctic per als trasllats d'un punt a un altre. La Real Corporació de Línies Aèries del Nepal comunica les principals poblacions.

Per moure’s pel país tenim varies opcions

En avió[edit | edit source]

Al Nepal hi ha diverses aerolínies domèstiques Yeti Air, Tara Air i Nepal Airlines que tenen una àmplia oferta de vols a diferents punts dels país. Destinacions amb entrada i sortida des de Katmandu cap a Biratnagar, Nepalganj, Lukla, Pokhara, Simikot, Jomsom, Janakpur i Bharatpur. Per comprar els bitllets des de fora del Nepal, hi ha moltes empreses per fer els reserves on fas el pagament amb targeta o paypal i llavors envien els bitllets electrònics. Per comprar els bitllets des del Nepal heu de tenir flexibilitat en les hores i dates de vol, ja que molts cops els avions han estat totalment reservats. Les cancel•lacions i retards causats per condicions climatologies severes són habituals.

Taxis[edit | edit source]

Hi ha dos tipus de taxis: els “privats” que són més luxosos i fan trasllats dels aeroports als hotels, i els "10 Rupee" que no marxen fins que són plens. Quan es negocia un preu amb el taxista hem de tenir en compte que han passat amb una situació de crisis i molt complicada per aconseguir el gasoil del vehicle a preus molt elevats, en aquest cas es pot oferir com a màxim una propina del 10% del cost del trajecte.

Bus Regular[edit | edit source]

Tot i que el sistema és una mica caòtic, el preus dels tiquets són econòmics. La majoria dels busos porten més passatgers i càrrega de la permesa (persones, animals,..) Molts dels vehicles no inicien la ruta fins que no es cobreixen una quota o nombre mínim de passatgers.

Microbus[edit | edit source]

Són molt populars, hi ha espai per 10-12 viatgers amb un servei molt ràpid, amb molta cobertura en el territori i que continua obrint desplaçaments cap a noves destinacions. Les tarifes són molt més cares que el servei de bus regular. Un avís general pel turistes seria ATENCIÓ amb els microbusos que els conductors van a gran velocitat, i sense gaires mesures de seguretat i són el transport que ha causat més accidents al Nepal.

Bus Turístic[edit | edit source]

"Greenline" és l’empresa més seriosa i que fa trajectes entre Katmandú, Chitwan, Lumbini i Pokhara. Els busos turístics només són per passatgers (els animals no són permesos), tot i així són bastant insegurs. Els tiquets es poden adquirir en agències de viatges o als mateixos hotels.

Rickshaw[edit | edit source]

És un bon mitjà de transport quan no es porten gaires paquets i per fer trajectes no massa llargs. Abans de pujar s’ha de negociar i regatejar amb el conductor, i anar provant amb diversos conductors.

Tempo[edit | edit source]

En trobem de dos tipus. Un és un vehicle de tres rodes elèctric o de gas propà que hi caben entre 10-13 persones. L’altre és un vehicle Toyota que és més ràpid i segur.

Ferrocarrils[edit | edit source]

Existeixen dues línies, la primera construïda en 1925 que uneix Raxaul Índia amb Amlekhagaj, al sud de Katmandú i la segona, de 1940, va des de la frontera índia a Janakpur.

Tramvia[edit | edit source]

El sistema de cablejat és molt vell i no s’hi fa manteniment, està en fase de tancament.

Motocicleta Clàssica[edit | edit source]

Hearts and Tears a Pokhara ofereix classes, tours guiats i lloguer de motos Royal Enfield de 350cc i 500cc. A Katmandú, Himalayan Enfields ven i lloga bones motos, i també fa reparacions.

Parlar[edit | edit source]

La gran diversitat biològica i cultural del Nepal actual és igualada per la seva diversitat lingüística.

Nepal compta amb una varietat d'idiomes els quals són romanents de la fusió cultural, asiàtica tradicional a la regió. Té un nombre impressionant d’idiomes per a un país petit. Nepal té més llengües diferents i individuals al país que en tota la comunitat europea. L'idioma oficial del Nepal és el nepalès. Està relacionat amb l'hindi, punjabi i altres idiomes Indo-Aryan, i normalment s'escriu amb l'alfabet devanagari (com és l’hindi), originari de "sànscrit". Encara que la majoria dels nepalesos parlen almenys una mica de nepalès, un gran percentatge de la població té com a llengua materna un altre idioma, com el Tharu al voltant de Chitwan, el Newari a la vall de Katmandú, i el Sherpa a la zona de l'Everest. Encara que Nepal mai va ser una colònia britànica, l’Anglès es parla de forma generalitzada entre els nepalesos amb educació. No obstant això, aprendre algunes paraules de Nepali és divertit i útil, sobretot fora de la zona turística i mentre es fa trekking (els porters parlen molt poc d'anglès i els nens curiosos a les cases de te estan encantats d'escoltar unes paraules de Nepali dels seus hostes de la casa). Com idiomes asiàtics, el nepalès ha de ser un dels més fàcils d'aprendre, i el viatger de fer l'esforç és poc probable que faci pitjors equivocacions que molts nadius amb un primer idioma diferent. Els vilatans també us ajudaràn amb les seves creixents habilitats lingüístiques. Veure: Tamang de frases | Thami de frases | Majhi llibre de frases

Veure[edit | edit source]

Muntanya Everest, la muntanya més alta del món és probablement el més famós del Nepal, i gran part del país està format per muntanyes molt altes. Hi ha quatre llocs del Patrimoni Mundial de la UNESCO al Nepal:

La vall de Katmandú, incloent, òbviament, no només la capital sinó també les ciutats de Bhaktapur i Patan. El Parc Nacional de Sagarmatha. El Parc Nacional de Chitwan. El Lumbini, el lloc de naixement de Buda.

Trekking[edit | edit source]

L'espectacular vista des del Annapurna Base Camp. Un total de 101.320 excursionistes van visitar Nepal el 2007. D'aquesta xifra, 60.237 (59,4%) va visitar l'àrea de l'Annapurna, mentre aquells que visiten les regions de l'Everest i Langtang representen 26.511 (26,5%) i 8165 (8,1%), respectivament. "Tea-House Trekking" és la forma més fàcil de caminar, ja que no requereix suport. Els salons de te ara s'han convertit a gran escala, encara que una mica rústics, en albergs turístics amb dutxes, pizza, pasta i cervesa. Els requisits físics van des de fàcil a exigent. Les instal·lacions disponibles en àrees remotes són menys extenses que a les zones més populars, d'aquesta manera aquestes zones solen rebre visites de grups organitzats, incloent guia, portadors i suport. Manaslu, Kanchenjunga, Dolpo, Mustang i Humla requereixen permisos restringits. Aquestes àrees requereixen un mínim de dos excursionistes estrangers, a més d'un guia professional registrat. S'està avançant però, i cada vegada hi ha més cases de te en totes aquestes àrees. Abans d'emprendre qualsevol viatge, assegureu-vos que la seva investigació descobreix com estan les instal·lacions actuals, ja que van canviant tots els anys.

Annapurna Region Treks[edit | edit source]

Annapurna - nord de Pokhara, dels exuberants pujols a les altes muntanyes.

Annapurna Circuit: Una caminada de 2-3 setmanes al voltant de les muntanyes Annapurna, que condueix fins al riu Marsyangdi a Dharapani, Chame, Manang, sobre Thorung (5400m) als temples hindús a Muktinath i (possiblement) acabant a Jomsom. A baix del Kali Gandaki al rastre Jomsom (l'última setmana del circuit de Annapurna que es realitza per si mateix en la direcció oposada). Coneguda com la "Apple Foot Trek" en part per creuar la regió de cultiu de poma del Nepal, i en part per ser una de les caminades més senzilles, gaudint Gurung i Thakali i la seva hospitalitat. A través de les floracions de primavera a Poon Hill amb vistes de l'Himàlaia a l’alba. Un altre mini-circuit més curt però espectacular és la ruta Nayapul-Ghandruk-Ghorepani-Poonhill-Nayapul. Annapurna Santuari: Una caminada fins al mateix cor de la gamma ofereix un horitzó de 360 graus impressionants d'alta muntanya.

Everest Region Treks[edit | edit source]

L’Everest es troba a la regió coneguda com Khumbu. Per arribar fins aquí, s’ha d’ agafar un autobús a Jiri o volar a Lukla i després caminar fins Namche Bazar, la capital de les terres de Sherpa, al peu de l'Everest. Principals regions "caminada casa de te", en cadascuna d'aquestes àrees hi ha una sèrie d'opcions de senders, hi ha un munt de possibilitats de caminades curtes de menys d'una setmana o de molt més temps si tens temps i passió pels viatges. Campament base de l'Everest Trek: Lukla a EBC, impressionants paisatges, gent meravellosa Sherpa. La caminada més popular és fins al campament base de l'Everest i un ascens de Kalar Patar. Visita el monestir budista de Tengboche pel festival Mani Rimdu al novembre. El 'clàssic campament base de l'Everest Trek': Jiri a EBC Gokyo: Lukla als llacs sagrats de Gokyo. Explori la vall de Gokyo amb els seus llacs sagrats i estupendes vistes de quatre pics de 8000m. O faci un circuit de la regió creuant els passos elevats o Cho La i La Renjo. Numbur Formatge Circuit Trek a través de la zona productora de formatge més gran i dels llacs sagrats de Jata Pokhari i Panch Pokhari amb camp base a Numburchuili. Island Peak Trek a la regió de l'Everest té en alguns dels paisatges més espectaculars de la serralada de l'Himàlaia. Vegeu 'Regions - Khumbu Pikey Trail Cultural Dudh Kunda Trail Cultural

Els pics de trekking[edit | edit source]

Els pics de trekking requereixen un guia d'escalada qualificat, permisos i dipòsits per cobrir l'eliminació de deixalles del campament: Island Peak Trek - La caminada màxima de l'illa a la regió de Khumbu que passa per alguns dels paisatges més espectaculars de la serralada de l'Himàlaia. Escalada Mera Pic - Gaudiu de les vistes panoràmiques de la Muntanya Everest (8.848 m; 29.030 peus), Cho-Oyu (8,201m; 26,910 peus), Lhotse (8,516m; 27,940 peus), Makalu (8463m; 27,770 peus), Kangchenjunga (8,586 Mt ; 28.170 peus), el Nuptse (7,855m; 25.770 peus), i Chamlang (7,319m; 24,010 peus).

Langtang Regió Treks[edit | edit source]

Helambu Langtang Trek, un curt viatge en taxi de Thamel al camí terminal de Shivapuri condueix a un sender pel mig dels turons de Helambu, ja sigui fent un circuit al voltant i tornant a Katmandú o creuant el pas al llac sagrat a Gosainkhund, baixant i després caminant fins a la vall de Langtang sota les muntanyes que formen la frontera amb el Tibet. Descendeix de nou per agafar un autobús a una carretera en mal estat a través Trisuli a Katmandú. Si no t'agrada el llarg viatge amb autobús (> 8 hores) des de / fins a Syabrubesi, Dhunche o Thulo Barku, pots aconseguir una camioneta 4x4 per uns NPR90,000 a / des de Katmandú.

Pro-Poor Rural Treks[edit | edit source]

El turisme és un sector dinàmic de l'economia i d'acceptar-la com un vehicle de la reducció de la pobresa és un concepte relativament nou al Nepal. Nepal és una societat predominantment rural, on un 85% de la població viu al camp. Naturalment, la rica cultura del Nepal i la diversitat ètnica són els més experimentats en les seves comunitats rurals. Vostè pot participar a les activitats locals, aprenent a cuinar plats locals o prenent part en les activitats agrícoles com la jardineria cuina, etc. Segons el NTB, el turisme rural al Nepal es centra en visites als indígenes que "... faran que els turistes, experimentin la vida rural i l'hospitalitat del Nepal fora del comú amb tot el bell paisatge i la diversitat cultural del Nepal." En el context rural del Nepal, a favor dels pobres del turisme significa l'expansió de l'ocupació i les oportunitats de les petites empreses, especialment a favor dels pobles indígenes, els joves i els pro-dones. Recents iniciatives favorables als pobres al Nepal inclouen els projectes EMPLED-OIT-PNUD i TRPAP.

Tamang Heritage Trail Chepang Heritage Trail Pathibhara Trail Limbu Trail Cultural Dudhkunda Trail Cultural Pikey Trail Cultural La Guerrilla Trek Circuit Formatge Numbur Pobles Indígenes Trail Trekking al Pobles Indígenes Trail i el Circuit Formatge Numbur són un mitjà per al nepalès, així com que els visitants estrangers experimentin la forma nepalesa de vida rural i tradicional, i per a la comunitat local a participar i beneficiar-se directament del turisme. Es sentirà millor sabent que la seva visita està ajudant realment als seus amfitrions. I si vols estar simplement en una platja l'experiència de pesca Majhi al Sun Kosi a Ramechhap compta amb una de les millors platges del Nepal.

'Etnoturisme' o Treks Culturals[edit | edit source]

Etno-turisme és cada vegada més popular al Nepal i està dissenyat per maximitzar els beneficis socials i econòmics a les comunitats locals i minimitzar els impactes negatius al patrimoni cultural i al medi ambient. Etno-turisme és un tipus especialitzat de turisme cultural i es pot definir com qualsevol excursió que es centra en les obres dels éssers humans enlloc de la naturalesa, i els intents de donar al turista una comprensió dels estils de vida de la població local.

Numbur Circuit del formatge a la regió de l'Everest Pobles Indígenes Trail a Ramechhap Majhi Pesca Experiència en el Sol Koshi La Guerrilla Trek a Mid-occidental del Nepal Helambu Trek en Langtang Tamang Heritage Trail a Langtang Chepang Heritage Trail a Chitwan

Caminades a distància[edit | edit source]

Altres regions més remotes requereixen una mica més de planificació i assistència probablement local ja que els permisos requerits només s'emeten a través de guies / agents nepalesos. Es requereix acampar una o més nits. Kanchenjunga - Nepal de l'Extrem Orient, accessible a través de Taplejung (aeroport de Katmandú 40 min amb avió, 40hrs en bus), una caminada vigorosa a través del país escassament poblat a la tercera muntanya més alta. Dolpa - Alta Dolpa al nord-oest del Nepal més enllà de l'alt Himàlaia és la Terra a distància del Bon, gairebé tan tibetà com nepalès. Baixa Dolpa és més accessible i s’hi pot arribar amb avió Manaslu Trek - Rutes verges a través d'aldees remotes de la Larkya la, una distància de 5.100 m, a un circuit de muntanya de 8.000m. Les pujades massís Manaslu sobre l'antic regne de Gorkha prop de la frontera tibetana a mig camí entre Katmandú i Pokhara i estaran a la mà per a l'última meitat del circuit.

Rafting / Caiac[edit | edit source]

Ràfting viatges de 1-10 dies estan disponibles a rius diferents i per a tots els nivells d'experiència; surten de Katmandú i Pokhara. Per itineraris detallats visiti l'Associació d'Agents de Nepal Rafting. Els principals rius utilitzats per al ràfting són:

Bhote Koshi Kali Gandaki Karnali seti Sun Kosi Trisuli Tamur Marshyangdi

Ciclisme de muntanya[edit | edit source]

El ciclisme de muntanya al Nepal és divertit i, de vegades un desafiant esdeveniment. Hi ha moltes rutes amb bicicleta populars al Nepal que estan en funcionament: La Cicatriu carretera de Katmandú s'inicia des Balaju cap Kakani a Shivapuri acabant en Budhanilkantha al nord de Katmandú. Katmandú Dhulikhel s'inicia des Koteshwor a Katmandú Bhaktapur a Banepa a Dhulikhel. També pot continuar des Dhulikhel a Namobuddha a Panauti a Banepa. La porta de tornada a Katmandú s'inicia des Panauti i es dirigeix a Lakuri Bhanjyang i després a Lubhu a Lalitpur acabant prop de Patan. Dhulikhel a la frontera tibetana comença a Dhulikhel i segueix la carretera Araniko amb una estada d'una nit al camí. El Rajpath de Katmandú s'inicia des de Kalanki a Kàtmandu i segueix la carretera Prithvi fins a Naubise. La ruta Tribhuwan de carretera es pren amb una nit a Daman. A partir d'aquí, el passeig costa avall a Hetauda, amb l'opció de la partida cap a Narayangarh o la frontera índia. Hetauda per Narayangarh i Mugling s'inicia des Hetauda i es dirigeix al llarg de la carretera Mahendra per Narayangarh. Katmandú Pokhara comença des de Katmandú i travessa de Naubise, Mugling a Pokhara. Pokhara a Sarangkot i Naudanda s'inicia des Lakeside Pokhara i es dirigeix cap a Sarangkot i des d'allà cap a Naudanda. A partir d'aquí, el passeig avall cap a la carretera. El millor moment per anar en bicicleta és entre mitjans d'octubre i finals de març, quan l'atmosfera é clara i el clima és temperat - càlid durant els dies i fresc durant la nit-. El ciclisme en altres èpoques de l'any també està bé, però s’ha de tenir cura amb bicicleta durant la temporada del monsó (juny a setembre) ja que les carreteres estan relliscoses. Es pot ciclisme fer de forma independent o es pot organitzar a través d'empreses de ciclisme del Nepal. Es poden llogar bicicletes de muntanya de gairebé qualsevol qualitat. A finals de 2009 les despeses de lloguer diàries oscil•laven entre US $ 3 per una moto fàcil a USD30 per bicicletes occidentals amb suspensió.

Menjar[edit | edit source]

La gastronomia de Nepal és molt semblant a la cuina Índia, a excepció dels ingredients específics del país.

L'aliment bàsic és l'arròs que se sol acompanyar de dhal, sopa de llenties, verdures condimentades amb curris que solen estar composts de gingebre, all i chile i carn. En les grans altures, en lloc d'arròs, prenen tsampa, grans crus, mòlts i barrejats amb te, llet, aigua, o simplement secs. També es prenen amb els menjars les chapatis, tortites fregides.

Les carns que més es degusten són les de porc, cabra, pollastre, búfal i iac, mai de vaca, ja que aquest animal és sagrat igual que en l'Índia.

Els sherpes s'alimenten fonamentalment de gurr, patates rostides a la graella que prèviament s'han pelat i macerat amb espècies. Altres plats típics són la thukba, una sopa espessa i els momos, raviolis farciments fregits o bullits. També són molt apreciades el ghee, mantega liquida de llet de búfal i la quallada, feta amb llet que es ven en gots de fang. Abans de degustar la quallada és preferible llevar la primera capa. La llet és excel•lent.

Els dolços són deliciosos i es poden comprar en llocs de carrer o en les tendes de comestibles. Les fruites fresques de les terres baixes són exquisides però com han de transportar-se a les ciutats de muntanya com Kàtmandu, els preus es disparen, venent-se per peces i fins a per trossos.

Per beure, a més de la llet, els nepalesos acostumen el te, de sabor molt fort, per la qual cosa se li afegeix llet o espècies. També té un sabor fort el charg, la cervesa tibetana. Les begudes alcohòliques més comunes són el raskshi, d'arròs, el arak de patata o les begudes picants jelebis i laddus.

Als hotels i restaurants de Kàtmandu es pot degustar menjar occidental i internacional, índi, japonès o xinès.

És important tenir en compte certs costums i tradicions nepaleses que poden afectar les relacions amb els estrangers considerats impurs. No ofereixi res ni ho prengui només amb la mà esquerra, utilitzi les dues mans, ja que per a ells la mà esquerra és impura i usar les dues és un gran honor que vostè els fa. Si visita alguna casa recordi que ha de descalçar-se, sobretot, en la cuina i el menjador. Un nepalès sol menjar a la gatzoneta en el terra, no romangui dempeus al seu costat.

Articles relacionats[edit | edit source]

Template:Projectes germans

Referències[edit | edit source]

Template:Referències

Template:Àsia Template:Autoritat Template:Enllaç AB Template:Enllaç AB

  1. Template:Ref-llibre