Wy/ca/Japó

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | ca
Wy > ca > Japó

JAPÓ és un país de l'Àsia.

Japón
Japón


Context[edit | edit source]

Japó és un país insular a l'est de l'Àsia. Es troba situat a l'Oceà Pacífic i és un arxipèlag de 6.852 illes. A l'Àrea del Gran Tòquio, a l'illa de Honshu, s'hi troba Tòquio, la capital de la nació i l'àrea metropolitana més gran del món, amb 30 milions d'habitants. Coneguda també com la "Terra del sol naixent''", Japó és un país on la seva cultura es remunta a milers d'anys, tot i que també ha adoptat i creat les últimes modes i tendències modernes. Japó té una població de 127.341.000 persones, tot i que les zones muntanyoses representen un 70% de la superfície total del país. Els grans nuclis urbans que alberguen el gruix de la població, es troben concentrats a les zones planes, que representen menys del 30% del la superfície total del país.

Història[edit | edit source]

El poble japonès és molt conscient sobre el seu passat històric. De fet, l'assignatura d'història té una gran importància, tant a les escoles com a la universitat. El Japó és un país que valora el contacte amb la cultura Xina i de Corea, com a formadores de la seva cultura. A la vegada, és conscient dels mals ocasionats durant les agressions imperialistes a Corea, Xina i Manxúria, i de la seva responsabilitat en la Segona Guerra Mundial. El passat de Japó és dividit pels propis japonesos en 7 grans etapes:

1. Prehistòrica o Senshi. Es divideix en quatre grans períodes:

  • Període del paleolític i anterior al 10.000 a.C.
  • Període Jômon (10.000 - 300 a.C): s'introdueix la producció de la ceràmica
  • Període Yayoi (300 a.C. - 300 d.C): es comença a utilitzar el metall i es generalitza l'agricultura sedentària.
  • Període Kofun (300 d.C - 710 d.C): és coneix com el període de les grans tombes, que evidencien els inicis de la centralització del poder polític.

2. Protohistòrica o Genshi. Des del segle VIII, Japó era el segon país de l'Àsia Oriental, per darrere de Xina, en realitzacions polítiques i culturals. Els japonesos van assimilar molts elements de la civilització Xina, no obstant això, gairebé en tots els camps, van marcar amb el seu propi coneixement tot el què havien après, de manera que van mantenir un estil de cultura propi. Mil anys després, Japó va ser el primer dels països asiàtics orientals en adaptar-se a la civilització occidental.

3. Antiga o Kodai. Durant aquest període, es van dissenyar les diferents capitals del país. Al 710, una nova capital anomenada Chang, va rebre nombroses influències culturals i tecnològiques del continent. L'any 794 es va decidir un nou trasllat de la capital, que es va establir a l'actual ciutat de Kyoto, convertint-se en residència de l'emperador i capital del país fins el segles XIX.

4. Medieval o Chûsei. Els Taira van ser expulsats del poder a l'any 1185, per un clan guerrer encapçalat per Minamoto no Yoritomo, que va rebre el títol de general en els exèrcits de l'emperador, i va establir un govern militar en Kamakura, una petita ciutat a l'est del Japó. Aquest govern va assumir el control de l'administració de justícia, la successió imperial i la defensa del país contra els intents d'invasions mongoles a finals del segles XIII.

5. Premoderna o Kinsei. Des de mitjans del segle XVI es va iniciar un moviment a favor de la reunificació del país. Això va fer que es comencés a donar una nova forma a les institucions feudals. Després d'una batalla, al 1600 s'inicia el període Edo, que va durar fins al 1868. Durant aquest període es va establir Edo com una ciutat basada en el centre del poder.

6. Moderna o Kindai. Etapa en la que el país va gaudir de dos segles de pau, relativament aïllat de la resta del món. Aquest aïllament va acabar a mitjans del segle XIX, ja que russos, britànics i nord-americans, motivats per la Revolució Industrial, van anar a buscar nous mercats, pressionant a Xina i Japó per establir contactes comercials. Seguint els models occidentals, Japó va redactar la seva primera Constitució al 1889, fet que li va obrir camí a formar un govern parlamentari. L'ultra nacionalisme i la política interna del país, va portar a l'enfrontament amb els Estats Units i les forces aliades a l'Àsia i el Pacífic.

7. Contemporània o Gendai. Després de la derrota de Japó a l'any 1945 en la Segona Guerra Mundial, amb el conegut bombardeig atòmic, els aliats van ocupar el país. El país es va desmilitaritzar, es van desmantellar els grans imperis industrials, es va forçar la renúncia de l'emperador, es va crear una nova Constitució, es va democratitzar el país, i es va instaurar un nou sistema educatiu. Després d'un llarg i dolorós període de postguerra i reconstrucció del país, l'economia japonesa va començar a posar-se al capdavant del món industrialitzat.

Cultura[edit | edit source]

La cultura nipona, és el resultat d'un procés històric que comença amb les onades migratòries originàries del continent asiàtic i de les illes de l'Oceà Pacífic, seguit per una gran influència cultural provinent de Xina, i posteriorment, d'un llarg període d'aïllament amb la resta del món. A finals del segle XIX, el país comença a rebre una gran influència estrangera, incrementada després de la Segona Guerra Mundial. Això, va donar com a resultat una cultura diferent a altres cultures asiàtiques. A Japó, les interrelacions personals estan molt influenciades per les idees d' "honor, obligació i deure", conjunt que representa una costum diferent a la cultura individualista i lliberal dels països occidentals.

La cultura japonesa té diferents característiques que la fan única:

  • En la llengua japonesa, existeixen diferents nivells en la parla, d'acord amb la situació (llenguatge ordinari, llenguatge humil o llenguatge honorable), depenent del grau de respecte cap a la persona.
  • És una falta molt greu dir NO en algunes situacions, com per exemple una invitació a sopar, a participar en una reunió, a prendre un cafè o fins i tot per anar a un Karaoke.
  • Els homes, igual que les dones són masclistes. En una reunió, en una família... el que sempre porta la veu cantant és l'home.
  • Normes de cavallerositat, les dones donen sempre pas als homes, a diferència del què passa a Europa.
  • En el tracte humà i personal superen a Occident, ja que estan mot pendents de que mai et falti res. No són gens xenòfobs, en alguns aspectes tenen una percepció de superioritat davant alguns països, però no més de la que tenen els americans, anglesos, francesos... Pensen que en alguns aspectes, Occident està bastant enrederit, sobretot en el sector tecnològic o de comunicacions.
  • Seria impensable que un japonès plagi o copi alguna cosa. Això va en contra dels principis bàsics, que són les normes, l'ètica i la moral que un japonès mai es pot saltar.
Societat[edit | edit source]

Quan comences a conèixer japonesos, a parlar amb ells i t'expliquen que treballen 13 i 14 hores només perquè l'empresa vagi bé, t'adones que realment són diferents. A Japó hi ha una gran cultura d'admiració per les empreses, quan algú es presenta, es diu prèviament el nom de l'empresa i després el de la persona.

Bona part de la societat del Japó segueix el cabdal del riu, la burocràcia és molt rígida i tots segueixen estrictament les normes escrites. Tot i que sembla que tot funciona a la perfecció, com a tots els països del món, hi ha problemes: excés de treball, i sobretot una taxa elevada de suïcidis. Però per por a ser rebutjats per la societat o per l'empresa, ningú fa res per evitar-ho, simplement segueixen el camí traçat sense complicar-se la vida.

Natura[edit | edit source]

La profunda relació de Japó amb la naturalesa queda demostrada en les seves manifestacions socials. Les principals celebracions nacionals, estan clarament vinculades als canvis d'estació. Els jardins que es troben al llarg de tot el país, són una clara mostra de relació equilibrada entre l'home i la naturalesa. Només a unes hores en cotxe o en tren des de les principals ciutats, podem arribar a un medi totalment diferent, format per paisatges rurals on només cal mirar al nostre voltant per adonar-nos de l'exuberant vegetació que cobreix les diferents vessants i pics. La possibilitat de realitzar diferents caminades pel camp aporta una sensació de felicitat i desconnexió, ja que significa allunyar-se de tot lo conegut i endinsar-se en un món encara per descobrir, compartint amb persones de la regió, les belleses del seu entorn.

Els principals emblemes naturals del país són:

  • Monte Fuji: és el volcà més emblemàtic del país. Situat a una hora i mitja de Tòquio i molt a prop del llac Ashi. Els cinc llacs que envolten el Monte Fuji estan condicionats per realitzar tot tipus d'activitats a l'aire lliure, sempre en sintonia amb la naturalesa.


  • Península de Izu: situada al sud de Hakone, és un destí molt apreciat per les estacions termals naturals que es troben a la serralada d'Amangi. És el destí més apreciat per aquell turista que busca un retrobament amb la natura.
  • Kusatsu: a unes quatre hores de Tòquio, és un lloc amb un ambient molt net i sa, on la seva aigua mineral, extremadament àcida, té efectes curatius i molt beneficiosos.

Fent referència a la fauna que habita en aquestes regions, aquesta depèn molt de la seva ubicació geogràfica. Entre els diferents mamífers, podem trobar diferents varietats d'ossos, el cérvol japonès, els senglars i també les foques marines. A més també podem trobar una gran varietat de rèptils i peixos. Pels amants de la ornitologia, també hi ha l'opció de gaudir de les aus més comunes com els pardals i les orenetes, o aus marítimes com les garses i les gavines.

Sostenibilitat[edit | edit source]

Japó és un país que està compromès amb el criteri de sostenibilitat. Ofereix una quantitat important de destins naturals i ecològics. A més, el país està compromès en la protecció del medi ambient i en el desenvolupament de les energies renovables. Algunes de les accions que du a terme són:

  • Els cotxes elèctrics: Regions com l'illa de Teshima, situada a la província de Kagwa, ha decidit iniciar un projecte sobre lloguer de cotxes elèctrics, ja que la illa és molt popular pels turistes, però tant petita que no són necessaris els cotxes de gasolina de llarga autonomia.
  • Mesures contra la contaminació: Són un conjunt de lleis creades pel govern, on s'estableixen les diferents responsabilitats del Govern Central, de les administracions locals i de les empreses del sector privat respecte al control de la contaminació. També estableixen criteris de qualitat mediambiental, i elaboren programes pel control de la contaminació i ajuda a les víctimes amb problemes causats per la contaminació.
  • Tractament i reciclatge de residus: A nivell internacional Japó", ha presentat l' "iniciativa 3R", que intenta promoure les 3R (reducció, reutilització i reciclatge), amb l'objectiu de reduir la quantitat de residus que es generen, reutilitzar els materials en la mesura que sigui possible i reciclar quan aquests, no puguin ser reutilitzats.
  • L'estalvi energètic: Actualment Japó, té la taxa d'eficiència energètica més alta del món. No obstant això, el consum energètic industrial contínua essent gairebé el mateix, fet que mostra la gran millora que s'ha portat a terme amb l'adopció de processos més eficients, com les centrals d'energia geotèrmica, eòlica,etc. En el sector de transport, es lluita per la creació d'automòbils altament ecològics.

Japó, té la prioritat d'impulsar polítiques que apostin per la innovació verda, amb plans d'ús d'energies renovables que substitueixi al model energètic nuclear.

Regions[edit | edit source]

Japó és un país dividit en vuit regions:

  1. Hokkaido - Illa més septentrional. Famosa pels seus amplis espais oberts i hiverns freds.
  2. Tohoku - És una gran part rural situada al nord-est de l'illa principal d'Honshu, la més coneguda pel marisc, l'esquí i les aigües termals.
  3. Kanto - És la plana costanera de l'illa de Honshu, inclou les ciutats de Tòquio i Yokohama
  4. Chubu - Regió al centre de la serralada de Honshu, dominada pels "Alps del Japó" i per Nagoya, la quarta ciutat més gran del Japó
  5. Kansai - Regió occidental de Honshu, antiga capital de la cultura i el comerç, inclou les ciutats d'Osaka, Kyoto, Nara i Kobe
  6. Chugoku - Part del sud-oest de Honshu, una regió rural coneguda sobretot per les ciutats d' Hiroshima i Okayama
  7. Shikoku - És la més petita de les quatre illes principals, una gran destinació per pelegrins budistes, i el millor lloc per practicar ràfting al Japó.
  8. Kyushu-Okinawa - Són les illes situades més al sud del país, Kyushu, és el bressol de la civilització japonesa mentre que Okinawa és una cadena d'illes semi-tropicals arribant a Taiwan. Les seves costums i arquitectura tradicionals, són significativament diferents a la resta del Japó.

Cada regió té un dialecte, unes costums i una cultura tradicional pròpia, fet que enriqueix més els seus atractius originals. Cada una d'elles, té una o més ciutats de més d'un milió d'habitants que actuen com a centre neuràlgic de la regió.

Japan regions map(pt)
Japan regions map(pt)


Ciutats[edit | edit source]

Japó és un país que compta amb milers de ciutats, a continuació trobem 9 de les més importants pel viatger:

  1. Tòquio: (Kanto) és la capital de Japó, es troba ubicada al centre del país. Originalment se l'anomenava "Edo" (Estuàri) per estar situada a la desembocadura del riu Sumida-gawa, que també va ser un petit poble agrícola que va sorgir durant l'any 1603. Quan el governador Tokugawa va aconseguir governar tot Japó, "Edo" es va convertir ràpidament en una ciutat activa i en la capital principal del país. A finals del segle XVIII, "Edo" ja s'havia convertit en la ciutat més poblada del món i anava molt per davant de la resta. Fins i tot, ja havia arribat a controlar la recollida de deixalles, el reciclatge i la recuperació ecològica de les terres. Actualment, és una ciutat moderna, densament poblada i el centre financer del país.
of Shinjuku 2009 January
of Shinjuku 2009 January
  1. Hiroshima: (Chungoku) és una gran ciutat portuària. La primera ciutat va ser destruïda el 6 d'agost de 1945 a causa de la devastació d'una bomba nuclear durant la Segona Guerra Mundial. Tots els edificis que es trobaven a un radi de 13 km2 del centre de l'explosió, van quedar totalment destruïts. Prop de 78.000 persones, van morir o van ser greument ferides. Molta gent hi ve a fer el que s'anomena turisme fosc.
  2. Kanazawa: (Hokuriku) És una ciutat històrica, a la costa oest. És reconeguda per tenir un dels jardins més bonics del Japó, a més d'una rica tradició. Abans de ser construït el famós castell de la ciutat, els edificis més emblemàtics que s'hi podien trobar eren els temples típics de sectes budistes. A mitjans dels segle XIX, la ciutat es va convertir en la capital de la zona de Ishikawa, fet que la va consolidar poc a poc, com a centre d'activitat social i econòmica de la regió d' Hokuriku.
  3. Kyoto: (Osaka) Va ser l'antiga capital del Japó, considerada el centre cultural del país i amb una gran quantitat d'antics temples i jardins budistes. Conté una població aproximada d'un milió i mig de persones, situant-se com una de les ciutats japoneses més poblades.
  4. Nagasaki: Va ser l'antiga ciutat portuària de Kyushu. Aquesta va ser la segona ciutat que va ser destruïda per una bomba atòmica durant la Segona Guerra Mundial. 75.000 persones van morir i moltes d'altres també van quedar amb seqüeles per tota la vida. La ciutat va ser reconstruïda per complet. Actualment, la ciutat ha experimentat un espectacular desenvolupament gràcies a la indústria nàtuca, el turisme internacional i la seva popularitat com a ciutat símbol de la Pau Mundial.
  5. Nara: Primera capital del Japó unificat. Conté una gran quantitat de santuaris budistes i edificis històrics que el converteix en un dels destins turístics més importants de la regió. Bona part dels temples que conté, formen part del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
  6. Osaka: (Kansai) És una de les ciutats industrials més grans del Japó. Tercera ciutat més gran amb gairebé 22 milions de persones en la seva àrea metropolitana, es troba situada a la desembocadura del riu Yodo. És famosa per la seva quantitat de canals i ponts que creuen la ciutat.
  7. Sapporo: (Hokkaido) És la ciutat més gran d'aquesta regió i és molt famosa per la seva producció cervesera, els seus fideus i l'intens fred hivernal que dona lloc a un dels festivals més sorprenents del país; el Festival anual del Gel i la Neu. La influència nord-americana s'aprecia molt en l'estil arquitectònic, fet que desconcerta l'observació d'edificis d'estil colonial, en un lloc molt allunyat dels EEUU.
  8. Sendai: (Tohoku) És la ciutat més gran d'aquesta regió, coneguda com la ciutat dels boscos a causa de les seves avingudes plenes d'arbres i boscosos turons. Situada entre l'oceà Pacífic i les muntanyes d'Ou, posseeix una orografia diversa: unes zones molt muntanyoses i altres, amb grans planes verdes i boscoses.

Altres destinacions[edit | edit source]

Japó no només és un país que ofereix grans ciutats, sinó que també ofereix pels amants de la natura, una gran varietat de flora i fauna, una quantitat important de parcs naturals protegits, a més de zones inèdites i especials, per tal de poder realitzar també un turisme sostenible i de natura. Algunes d'aquestes principals destinacions són:

  • Parc Nacional de Shiretoko: Situat al nord-est de l'illa de Hokkaido, aquest parc ocupa la major part de la península de Shiretoko. Aquest és un indret que destaca per haver estat declarat com a Bé Natural per la UNESCO durant l'any 2005. Un lloc d'una bellesa exuberant i d'una gran vegetació; conegut sobretot per ser l'hàbitat de l'ós bru, ja que conté la major població d'aquest animal de tot Japó. És un parc que ofereix una gran interacció entre diferents ecosistemes com el marí i el terrestre. A més de l'ós bru, aquest parc també dóna l'oportunitat d'observar diferents espècies d'aus com el mussol "Manchú" o la violeta de Kitami, així com moltes altres espècies d'aus aquàtiques i migratòries, moltes vegades amenaçades pel temps i el canvi climàtic.
  • Parc Nacional Costero Uradome: Es troba a la regió de Chugoku, en la zona costanera que mira el mar de Japó. És un destí popular perquè té un parc de dunes molt impressionant. El parc ofereix una zona increïble de platges de sorra amb milions d'anys d'antiguitat. La platja Uradome, és una de les millors platges del país, en forma de lluna creixent i que ofereix unes aigües cristal·lines, a més d'una sorra fina i suau. Tot i que la platja és molt tranquil·la, no és una platja solitària, ja que té diversos serveis pel turista.
  • Parc Nacional de Fuji-Hakone-Izu: És un parc que es distribueix per les zones de Yamanashi, Shizuoka, Kanagawa i la zona metropolitana de Tòquio. Dins el parc, hi podem trobar el Monte Fuji, cinc llacs del Fuji, Hakone, la península Izu i l'arxipèlag Izu. Podríem reconèixer que és una col·lecció d'emplaçaments turístics dispersos que es distribueixen per la regió. El Monte Fuji, és la muntanya més alta de Japó amb 3.776 metres i és un volcà que forma part d'un dels símbols del país i un dels llocs més visitats de tot el parc.
  • Bosc musical Kawaguchiko: Si t'agrada la música, o tan sols per curiositat, no es pot deixar de visitar. És un parc temàtic especial, situat a la zona dels llacs del Monte Fuji, i un museu dedicat als instruments musicals autòmats. S'hi poden trobar des de caixes de música i òrgans mecànics fins a moltíssims instruments musicals que gairebé no necessiten participació humana per funcionar.
  • Congost de Shisenkyo: Considerat el congost més bonic de tot Japó. Està situat a prop de la ciutat de Kofu i és una zona especial per excursionistes, ja que existeixen molts camins. El més bonic, és el que voreja part del riu Arakawa, oferint pel camí bonics paisatges de valls plenes de colors i roques amb formes estranyes batejades amb noms d'animals.
  • Parc Nacional Akan: Situat a l'extrem nord de Japó, a la regió de Hokkaido. Lloc sorprenent per la seva rica naturalesa. Les seves principals atraccions tenen a veure amb llacs formats a l'interior dels cràters de volcans, aigües termals increïbles, a més de les típiques muntanyes que són resultat de l'activitat volcànica del Japó.
  • El bosc Kumano: Anomenat també el bosc espiritual, ja que fins el segle XIX formava part d'una ruta de peregrinació, està ubicat a la península de Kii. Al llarg del camí del bosc, podem trobar tres grans santuaris que encara es conserven i que formen part del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest és un lloc que inspira a la imaginació.
  • La Cova Abukuma-do: Situada dins la zona de Fukushima, al nord-est de la ciutat de Tamura, està considerada com a patrimoni natural. El que la fa diferenciadora de la resta, és l'estranya i particular formació cavernària composta per fines capes de mineral que es projecta des del sostre, passant pels murs tot formant com una espècie de rusc d'abella. Aquesta cova, té un sender de 600 metres de llarg i un passeig que recorre 120 metres en total. Al llarg d'aquest camí, s'hi poden observar estalactites i estalagmites formades al llarg de 80 milions d'anys.
  • Les illes Ogasawara: Es tracta d'un conjunt de 30 illetes de clima tropical que descansen a les aigües del Pacífic. Ocupen en total una superfície de 73 km2 i des de juliol de 2014 són considerades com a Patrimoni Mundial segons la UNESCO. La seva flora i fauna, han protagonitzat un procés d'evolució únic, ja que les illes mai han estat connectades al continent. Són illes d'origen volcànic i només estan habitades les dues més grans. L'única manera de poder excedir en un paisatge tant únic, és mitjançant un ferry des de Tokio que dura aproximadament 25 hores.

Veure[edit | edit source]

Japó ofereix una gran quantitat d'alternatives i coses a veure:

  • Temples i santuaris: Japó és un país que ofereix infinitats de temples i santuaris, però si vas a Japó com a turista, has d'escollir un nombre limitat de temples a visitar. Els més recomanats són:
  1. Santuari Meji Jingu: el més conegut de Tòquio. No només per la seva bellesa, sinó també per la seva mida, amb una superfície de més de 2.5 km2. El Santuari té una casa de té, un jardí de lliris, dos museus, un pou d'aigua i moltes altres coses.
  2. Temple Sensoji: és el temple més antic de Tòquio, ubicat a la zona més tradicional del Japó. Els seus voltants exemplifiquen el paisatge urbà tradicional de la ciutat. El temple i les seves estructures, són tant populars, que s'han convertit en una icona de la cultura japonesa a la resta del món. A part del temple, també s'hi troba un mercat local, la "pagoda" de cinc pisos i molts santuaris al seu voltant.
  3. Temple de Hase Kannon: es troba ubicat a Kamakura, i és famós pel seu "Kannon" de la misericòrdia de més de 9 metres d'altura. Aquesta imatge és l'escultura més gran tallada de fusta a Japó. Aquest temple, també és conegut per les seves estàtues petites de Jizo (guardià i déu dels nens, que van ser donats per pares de nens que van néixer morts o van avortar).
  4. Temple de Kyomizyu: es troba a la ciutat de Kyoto i és un dels més famosos de tot Japó. El seu disseny es va inspirar en els petits temples del voltant de Tòquio. Es troba al capdamunt d'un turó, on es pot gaudir d'una vista panoràmica de Kyoto. Pel camí cap al temple, podem trobar diferents parades de ceràmica i souvenirs. El temple té varies terrasses on es pot prendre una cervesa o menjar fideus. Està dedicat al déu de l'amor.
  • Les cases del té: són locals de decoració senzilla on s'hi pren relaxadament el té seguint la tradició japonesa de la cerimònia del té. Es troben separades de la vivenda i han estat creades per a satisfacció estètica i intel·lectual. A Japó n'hi ha moltes de visitables on es podrà viure l'experiència d'una cerimònia del te.
Planten un Blomen Jap Teehaus b
Planten un Blomen Jap Teehaus b
  • Els jardins japonesos: formen part integrant de la tradició en les cases privades, en els veïnats dels parcs de les ciutats, en els temples budistes i capelles sintoistes, i en llocs històrics com vells castells. Els jardins japonesos tenen una visió del cosmos, la que correspon a la religió sintoista. Les roques són l'element bàsic del jardí, la roca com a muntanya o illa, continguts pel buit que representa el mar. Les més utilitzades són les d'origen volcànic, sobretot el basalt.

Desplaçar-se[edit | edit source]

Japó disposa d'un dels millors sistemes de transport públic del món, fet que facilita al viatger, desplaçar-se còmodament per tot el país.

En avió[edit | edit source]

Els serveis aeris del Japó, són extensos, fiables i segurs. En molts casos, volar és molt més ràpid que viatjar en tren d'alta velocitat, i no surt gaire més car. És una forma eficient per viatjar entre les illes principals i les més petites, sobretot a les illes del sud-oest. Les principals línies aèries per realitzar vols nacionals són:

  • Japan Airlines: La principal aerolínia de vols internacionals del país, amb una extensa xarxa de vols nacionals.
  • All Nipon Airways: És l'altre companyia principal de vols internacionals i nacionals.
  • Japan Trans Ocean Air: És una aerolínia nacional que cobreix majoritàriament les rutes al sud-oest.
  • Skymark Airlines: Recent companyia de baix cost.
  • Shinchuo Koku: Ofereix vols en avioneta entre l'aeroport de Chofu, a les afores de Tòquio i les illes de l'arxipèlag de Izu.

En vaixell[edit | edit source]

Tenint en compte que Japó és un arxipèlag, conté una gran quantitat i excel·lents serveis de ferry, tant entre illes com entre ports de la mateixa illa. Els ferris, són una bona opció per desplaçar-se i per descobrir parts remotes de Japó, on només s'hi pot arribar per aigua.

En cotxe[edit | edit source]

Conduir per Japó és bastant factible, inclòs aquells que no siguin gaire aventurers. Les principals carreteres tenen senyalitzacions en anglès, normalment es respecten les normes de circulació i la conducció és més segura que en molts altres països asiàtics. El combustible, tot i que és car, no resulta prohibitiu. De fet, en algunes zones del país, pot ser una forma de desplaçar-se molt més pràctica que altres, i si es viatja en grup, resulta bastant econòmic. Al voltant de les estacions de tren i dels ports de ferris, hi ha multitud d'agències de lloguer de cotxes.

En autocar[edit | edit source]

Japó compta amb una completa xarxa d'autobusos de llarga distància anomenats Shinkansen, però les tarifes són molt similars a la dels trens futsu normals. Les reserves dels bitllets es poden fer en qualsevol agència de viatges de Japó. Els autocars nocturns, són una bona opció per viatgers amb un pressupost ajustat i que no disposin d'un Japan Rail Pass.

En tren[edit | edit source]

Els serveis ferroviaris de Japó, es troben entre els millors del món, ja que són ràpids, freqüents, nets i còmodes. La xarxa ferroviària nacional s'anomena Japan Railways, coneguda popularment per JR, un sistema de vàries línies privades que ofereixen un servei conjunt. A més dels serveis de JR, a Japó també existeix una enorme xarxa de trens privats. Totes les grans ciutats, disposen al menys d'una línia privada que cobreix tota la zona urbana i els seus voltants, o que connecta amb les ciutats més properes.

Gastronomia[edit | edit source]

La gastronomia japonesa posseeix un llarg passat culinari que s'ha acabat desenvolupant en una gastronomia sofisticada, refinada i especialitzada per a cada estació. S'assembla a la gastronomia xinesa respecte els aliments bàsics que utilitza, que estan basats en cinc aliments rics en hidrats com l'arròs, el blat, l'avena, les mongetes i el "mijo" comú. El menjar japonès estàndard, sempre consisteix en una tassa d'arròs japonès i d'acompanyament una tassa de sopa junt amb un plat de peix, carn o vegetals típic del país. També existeixen dolços aperitius coneguts com a "Wagashi", que són aperitius tradicionals. Fent referència a les begudes tradicionals, el te verd és el més consumit entre les begudes no alcohòliques, tot i que existeixen altres begudes típiques com el "ramune" o el "calpis". Les begudes alcohòliques més típiques del país són el "sake", "Shôchû", "awamori" i l'"umeshu"

Llengua[edit | edit source]

Un gran percentatge de la població del país (prop de 127 milions de persones), parlen el japonès, actualment, la novena llengua més parlada en el món. Entendre japonès, significa entendre una gran part de la cultura del país. Aquest idioma i els seus dialectes locals, estan molt relacionats a les llengües parlades a les illes Ryukyu. al sud del país, i que conglomeren la família de les llengües nipones. Tot i això, existeixen diferents teories que consideren el japonès com una llengua aïllada o que està connectada amb la família de llengües uro-altaiques o amb les llengües austronèsies del Pacífic. El japonès és una llengua aglutinant, que posseeix un sistema d'escriptura complex, amb tres tipologies de grafies: els caràcters xinesos (kanji) i dos sil·labaris(hiragana i katakana), creats a Japó. En poques ocasions, també utilitzen l'alfabet llatí. El vocabulari del japonès està basat en paraules autòctones i paraules derivades del xinès. No obstant això, el japonès també té paraules d'altres idiomes estrangers, sobretot europeus, com l'anglès, el portuguès, el francès, l'alemany i el rus.

Enllaços externs[edit | edit source]