Wy/bg/Уикипътешественик:Абърдийн

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | bgWy > bg > Уикипътешественик:Абърдийн

Абърдийн е третият по големина град в Шотландия.

География[edit | edit source]

Разположен е между устията на реките Дон и Дий. Административен център на област Абърдийншър. Наричан „Гранитният град“, той е главно пристанище и търговски център на североизточната част от страната. Друго негово наименование е „нефтената столица на Европа“ поради близостта му с нефтените залежи в Северно море. Много други населени места по света се казват Абърдийн по името на шотландския град. Население 188 760 жители от преброяването през 2004 г. Градът от дълго време е прочут със своите изключителни паркове, градини и ботанически изложения, които приветстват посетителите с около 2 милиона рози, 11 милиона жълти нарциси и 3 милиона минзухара. Поради това не е трудно да се разбере защо Абърдийн е наричан още като “Цветето на Шотландия”. Наистина топ атракцията на града са Зимните градини в парка Дъди (Duthie), който също е и дом на зашеметяващата Розова планина. Ако желаете научите нещо повече за града и неговото население и разберете нещо за неговата горда история, то си струва да посетите някои от градските музеи и галерии.

Култура и забележителности[edit | edit source]

Абърдийн е един модерен космополитен център, които често изненадва посетителите с многото и различни атракции, които той предлага. Абърдийн е регионалната столица на Grampian Highlands. Абърдийн е една благоденстваща културна сцена, която разполага както с прекрасни колекции от шотландски и импресионистки работи, така и със съвременни изложби в Галерията на изкуството, намираща се в Schoolhill. Там има и по-малки галерии, които също заслужават да се видят.

Както подобава за един космополитен център, какъвто е Абърдийн, в него има една целогодишна програма, включваща различни изкуства и забавления. За тази цел е нужно да се сдобиете с едно копие от “What’s On”, за да откриете какво ще се случи в театъра His Majestye, какъв концерт има в Music Hall и какви изкуства се представят в Lemon Tree или Arts Centre. На север в близост до Моста на река Дон, Aberdeen Exhibition & Conference Centre е мястото, в което се провеждат едни от най-големите събития или топ концерти.

Абърдийн е много повече от един “фестивален” град със събития и дейности през цялата календарна година. “Rootin’ Aboot” е пролетното тържество на местната фолк музика, Интернационалният Младежки Фестивал води млади изпълнители от цял свят, докато Алтернативният Фестивал през октомври е един наелектризиращ микс от музика, комедия и артистични изпълнения. Зимният период сякаш се съсредоточава основно около коледните и новогодишни пазарувания, единствените събития и дейности, които носят лъч светлина и веселия през тъмните месеци. На север от центъра на града, Старият Абърдийн осигурява един оазис от спокойствие, в контраст от шумотевицата и движението на централните части. Този район е съвсем отделно обособена единица в града, която се развива и затваря от река Dee. Старият Абърдийн се асоциира на първо място с Университета на Абърдийн, Колежът King, с неговата отличителна корона от кули. В центърът за посетители, намиращ се в Колежа King, може да се научи историята на 500-годишният университет. Кварталът е едно много консервативно място и Шотландската туристическа асоциация предлага специална програма екскурзоводски пешеходни турове през лятото. Други атракции в района са университетската градина Cruickshank Botanic Garden, катедралата St Machar (една от трите катедрали в Абърдийн) и парка Seaton, с неговите пътеки, които водят към моста Brig O’Balgownie, пресичащ река Дон.

Трудно е да си представим един град с подобни размери, който да обслужва толкова добре всички фамилии. Satrosphere е един научен и технологично-откривателски център, където има много повече от обикновени експонати. Тук са и атракциите на Абърдийнският плаж.

Дългата две мили пясъчна ивица в града, осигуряват на Абърдийн статута на крайбрежен курорт. Но именно модерните атракции са това, което поддържа района в крачка със съвременните вкусове. Парка Codona’s Amusement разполага с лунапаркови атракции на открито и закрито. В него има барове, кафенета, ресторанти, един голф комплекс в King’s Links, стадионът Pittodrie – домът на Абърдийнският футболен клуб, центърът Beach Leisure с неговият басейн и Linx Ice Arena. През 1997 година са завършени и нови развлекателни центрове, включително и един филмов комплекс. “Aberdeen Fun Beach” в момента е едно от първите шотландски места за прекарване на свободното време, за отдих и забавления. Към края на Плажа и към входа на пристанището се намира общината Footdee, известна сред местните като “Fittie”. Тази община е едно планирано риболовно селище, което осигурява една изключително изгодна позиция за пристанищната дейност.

В покрайнините има също много интересни места за посещение. Doonies Farm в село Ниг е една ферма, където всяко животно е изключителна рядкост. Паркът Hazelhead е популярен фамилно разположените в него птичарник, ъгъл за домашни любимци, лабиринт, център за езда и градини. Музеят Gordon Highlanders неотдавна бива почистен, разширен и силно осветен, представящ гордото наследство на невероятният Grampian-ски полк. Близката градина Johnston е един изящен малък парк. В Dyce, в северозападната част на Абърдийн, се намира Pole Position – най-големият шотландски закрит развлекателен център, с картинг писти, детски игрални райони и развлечения на закрито. Почти извън града, приказните фигури на Storybook Glen, ще омагьосат по-малките деца. В северозападната част на града има много алеи и пътеки, включително Old Deeside Line - алеята в Countesswells и уникалната скулптурна алея в Tyrebagger Forest. Trail Quest, в Kirkhill Forest е една ориентировъчна пътека за колоездачи и е единствената по рода си в цяла в Шотландия.

Със своето множество от известни и специализирани магазини, закрити пазарни центрове и маркети, Абърдийн е Мека за “пазарохолиците”.

Този елегантен гранитен град приветства посетителите от всяко кътче на света, по всяко време на година с добре дошли. Сърдечността на това приветствие може да се открие в думите: “Щастливи сме да ви посрещнем, съжаляваме за раздялата, ще се радваме да ви видим отново”.

В компактния център на Абърдийн има множество музеи и галерии, като всички се намират на близко разстояние един от друг. Кметската къща, наречена Skene’s House е най-старата останала “градска къща” и може да се разглежда като една архитектурна скъпоценност в сърцето на града. Музея Marischal, разположен във великолепното гранитно здание на колежа Marischal, представя картина от живота в североизточните части на страната. В музея Tolbooth в Town House е мястото, където се съхранява цялата градска история. В преработеният музей Aberdeen Maritime се провеждат изложения за изкуството и ръчните работи. Този, отличен с награда музей, е фокусиран върху риболова, корабостроенето и производството на масло, и чрез него може да се създаде точната представа за дейността в едно от най-дейните британски пристанища. Музеят се намира на няколко ярда от улица "Юниън Стрийт".