Wq/ms/Harriet Tubman

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Harriet Tubman

-Harriet Tubman-

Biodata:

Dilahirkan: Mac 1822, Dorchester County, Maryland, Amerika Syarikat

Meninggal dunia: 10 Mac 1913 (umur 91 tahun), Auburn, New York, Amerika Syarikat

Kanak-kanak: Gertie Davis

Adik beradik: Mariah Ritty Ross, Ben Ross, Rachel Ross, Moses Ross, Linah Ross, Soph Ross, Robert Ross

Pasangan: Nelson Davis (m. 1869–1888), John Tubman (m. 1844–1851)

Ibu bapa: Harriet Greene Ross, Ben Ross

Nama penuh: Araminta Ross

Harriet Tubman (lahir Araminta Ross , c.  Mac 1822 – 10 Mac 1913) ialah seorang pemansuhan dan aktivis sosial Amerika .Selepas melarikan diri dari perhambaan , Tubman membuat kira-kira 13 misi untuk menyelamatkan kira-kira 70 orang yang diperhambakan, termasuk keluarga dan rakan-rakannya, menggunakan rangkaian aktivis antiperhambaan dan rumah selamat yang dikenali secara kolektif sebagai Kereta Api Bawah Tanah . Semasa Perang Saudara Amerika , dia berkhidmat sebagai pengakap bersenjata dan pengintip untuk Tentera Kesatuan . Pada tahun-tahun kemudiannya, Tubman adalah seorang aktivis dalam gerakan untuk hak pilih wanita.

Kata Kata Hikmah(Terjemahan Bahasa Melayu)

~ Saya adalah konduktor Kereta Api Bawah Tanah selama lapan tahun, dan saya boleh mengatakan apa yang kebanyakan konduktor tidak boleh katakan; Saya tidak pernah menyebabkan kereta api saya keluar dari landasan dan saya tidak pernah kehilangan penumpang.

~ Saya akan berjuang untuk kebebasan saya selama kekuatan saya masih ada, dan jika masanya tiba untuk saya pergi, Tuhan akan membiarkan mereka mengambil saya.

~ Jangan sekali-kali melukai ular; bunuh lah ular tersebut.

~ Saya telahpun berfikur masak masak, terdapat satu daripada dua perkara yang saya ada hak untuk, kebebasan atau kematian; jika saya tidak dapat memiliki satu, saya akan memiliki yang lain.

~ Saya telah melepasi garisan. Saya bebas; tetapi tidak ada orang yang menyambut saya ke tanah kebebasan. Saya adalah orang asing di negeri asing.

Sumber:https://www.brainyquote.com/authors/harriet-tubman-quotes