Wq/ms/Grace Hopper

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Grace Hopper

-Grace Hopper-

Grace Brewster Hopper (9 Disember 1906 - 1 Januari 1992) ialah seorang saintis komputer , ahli matematik dan laksamana belakang Tentera Laut Amerika Syarikat . Beliau merupakan salah seorang pengaturcara pertama komputer Harvard Mark I , dia adalah perintis pengaturcaraan komputer. Hopper adalah orang pertama yang mencipta teori bahasa pengaturcaraan bebas mesin, dan bahasa pengaturcaraan FLOW-MATIC yang diciptanya menggunakan teori ini kemudiannya diperluaskan oleh orang lain untuk mencipta COBOL , bahasa pengaturcaraan peringkat tinggi awal yang masih digunakan hari ini.

Kata Kata Hikmah(Terjemahan Bahasa Melayu)

~ Manusia alah kepada perubahan. Mereka suka berkata, 'Kami selalu melakukannya dengan cara ini.' Saya cuba melawan itu. Itulah sebabnya saya mempunyai jam di dinding saya yang berjalan melawan arah jam.

~ Kapal di pelabuhan adalah selamat, tetapi bukan itu tujuannya kapal dibina. Belayarlah ke laut dan lakukan perkara baru.

~ Gelas itu tidak separuh kosong mahupun separuh penuh. Ia hanya lebih besar daripada yang sepatutnya. Lebih mudah mendapat untuk pengampunan daripada izin.

~ Saya sentiasa lebih berminat pada masa hadapan berbanding masa lalu.

Sumber:https://www.inhersight.com/blog/insight-commentary/grace-hopper-quotes