Wq/ms/Emmeline Pankhurst

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Emmeline Pankhurst

-Emmeline Pankhurst-

Emmeline Pankhurst ( lahir ; 15 Julai 1858 – 14 Jun 1928) ialah seorang aktivis politik Inggeris yang menganjurkan gerakan hak mengundi British dan membantu wanita memenangi hak mengundi . Pada tahun 1999, Time menamakannya sebagai salah satu daripada 100 Orang Paling Penting Abad Ke-20 , menyatakan bahawa "dia membentuk idea objek untuk zaman kita" dan "mengencangkan masyarakat ke dalam corak baharu yang tidak boleh kembali lagi". Dia dikritik secara meluas kerana taktik militannya, dan ahli sejarah tidak bersetuju tentang keberkesanannya, tetapi karyanya diiktiraf sebagai elemen penting dalam mencapai hak mengundi wanita di United Kingdom.

Kata Kata Hikmah(Terjemahan Bahasa Melayu)

~ Kami berada di sini, bukan kerana kami ingin melanggar undang-undang; kami di sini dalam usaha kami untuk menjadi penggubal undang-undang.

~ Keadilan dan penghakiman selalunya berbeza di dunia.

~ Lelaki membuat kod moral dan mereka mengharapkan wanita menerimanya. Mereka telah memutuskan bahawa adalah betul dan wajar bagi lelaki untuk memperjuangkan kebebasan dan hak mereka, tetapi salah bagi wanita untuk memperjuangkan kebebasan mereka.

~ Kurungan bersendirian adalah hukuman yang terlalu dahsyat untuk dijatuhkan kepada mana-mana manusia, tidak kira apa pun jenayahnya. Penjenayah yang keras di penjara lelaki, dikatakan sering meminta sebatan.

~ Anda mesti membuat wanita dikira setara dengan lelaki; anda mesti mempunyai standard moral yang sama; dan satu-satunya cara untuk menguatkuasakannya ialah melalui pemberian kuasa politik wanita supaya anda boleh mendapatkan standard moral yang sama didaftarkan dalam undang-undang negara. Ia adalah satu-satunya cara.

Sumber:https://www.brainyquote.com/authors/emmeline-pankhurst-quotes