Wq/ms/Elizabeth Blackwell

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Elizabeth Blackwell

-Elizabeth Blackwell-

Elizabeth Blackwell (lahir 3 Februari 1821 - 31 Mei 1910) ialah seorang doktor British dan Amerika , terkenal sebagai wanita pertama memperoleh ijazah perubatan di Amerika Syarikat, dan wanita pertama dalam Daftar Perubatan Majlis Perubatan Am untuk United Kingdom.Blackwell memainkan peranan penting di Amerika Syarikat dan United Kingdom sebagai pembaharu sosial, dan merupakan perintis dalam mempromosikan pendidikan untuk wanita dalam bidang perubatan. Sumbangan beliau kekal diraikan dengan Pingat Elizabeth Blackwell,yang dianugerahkan setiap tahun kepada seorang wanita yang telah memberikan sumbangan besar kepada promosi wanita dalam bidang perubatan.

Kata Kata Hikmah (Terjemahan Bahasa Melayu)

~ Kerana apa yang dilakukan atau dipelajari oleh satu golongan wanita berhasil, berdasarkan sifat kewanitaan yang mereka miliku,iaitu hak milik semua wanita.

~ Sekiranya masyarakat tidak mengakui pembangunan bebas wanita, maka masyarakat mesti diubah suai.

~ Saya mesti mempunyai sesuatu untuk mengasyikkan fikiran saya, beberapa objek dalam hidup yang akan mengisi kekosongan ini, dan mengelakkan kesedihan ini melemahkan hati.

~ Bukan mudah untuk menjadi perintis — tetapi oh, ia sangat menarik! Saya tidak akan menukar satu saat, bahkan saat yang paling teruk, untuk semua kekayaan di dunia.

Sumber:https://www.thoughtco.com/elizabeth-blackwell-quotes-3528554