Wq/ms/Eleanor Roosevelt

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Eleanor Roosevelt

Anna Eleanor Roosevelt lahir pada 11 Oktober, 1884 - 7 November, 1962. Beliau adalah seorang tokoh politik, diplomat dan aktivis Amerika. Beliau berkhidmat sebagi Wanita Pertama Amerika Syarikat dari bulan Mac 1933 hingga April 1945 semasa suaminya menjadi sebagai Presiden Franklin D. Roosevelt selama empat pengggal, menjadikannya wanita terpanjang yang pernah menjadi Wanita Pertama Amerika Syarikat. Roosevelt berkhidmat sebagai Wakil Amerika Syarikat ke Perhimpunan Agung PBB dari 1945. Presiden Harry S. Truman kemudian memanggilnya sebagai "Wanita Pertama Dunia" dalam penghormatan kepada pencapaian beliau dalam hak asasi manusia.

Roosevelt ialah ahli keluarga terkemuka Amerika Roosevelt dan Livingston anak saudara President Theodore Roosevelt. Beliau beliau mengalami zaman kanak-kanak yang tidak gembira setelah kematian ibu bapanya dan salah seorang saudara lelaki usianya yang masih muda.

Beliau juga pernah mengucapkan beberapa kata mutiara yang dapat dijadikan sebagai pegangan hidup. "Tiada siapa yang boleh membuat anda berasa rendah diri tanpa persetujuan anda.", "Lakukan satu perkara setiap hari yang menakutkan anda.", "Lakukan apa yang anda rasa dalam hati anda adalah betul - kerana anda akan dikritik juga.", "Masa depan adalah milik mereka yang percaya pada keindahan impian mereka.", "Jangan sekali-kali membenarkan seseorang untuk memberitahu anda tidak yang tidak mempunyai kuasa untuk mengatakan ya."

Semua sumber kata-kata mutiara ini adalah dari https://bellagracemagazine.com/blog/17-eleanor-roosevelt-quote-to-live-by/